29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Deputatul Alina Gorghiu despre mediere: “Se asigura confidentialitatea, iar un proces de doi-trei ani se reduce la doua-trei ore!”

Scris de: | pdf | print

5 November 2010 13:37
Vizualizari: 10953

Institutia medierii pare ca nu a prins inca radacini in terenul Justitiei. Ori pentru ca unii magistrati o privesc cu scepticism, ori pentru ca oamenii care au probleme nu stiu ca o parte dintre ele pot fi rezolvate, mult mai repede si mai simplu, prin mediere. Ce presupune medierea in noul calendar al Justitiei, ce obstacole mai are de intampinat, cu ce se ”mananca”, dar si cum e privita Justitia de catre un parlamentar care este de profesie avocat, ne-a spus deputatul PNL, Alina Gorghiu, care a raspuns catorva dintre intrebarile noastre in cursul zilei de vineri, 5 noiembrie.

Doamna deputat, sunteti avocat si vicepresedinte al Uniunii Nationale a Mediatorilor din Romania. In aceasta calitate, ce credeti, are medierea un viitor in Romania? Ce obstacole intampina institutia medierii la aceasta ora?

E o profesie de mare viitor, si o metoda alternativa, moderna, aplicata cu succes in tot ce inseamna stat european, in orice sistem juridic care se respecta. Din nefericire, cadrul legislativ in Romania pana in 2006 nu a existat, in schimb, din 2006 pana in prezent s-au facut pasi importanti in depasirea barierelor legislative. In momentul de fata avem Legea 192/2006 care a fost imbunatatita printr-un proiect de lege al carui initiator am fost, avem legea micii reforme, care aduce amendamente importante in privinta promovarii institutiei mediatorii, cum ar fi realizarea sedintelor de informare cu justitiabilii inainte de inceprea procedurii contencioase si prevederile ce vor deveni actualitate in momentul in care noile coduri vor intra in vigoare. Forta medierii nu depinde exclusiv de cadrul legislativ performant si de corpul mediatorilor autorizati, ci de intelegerea si promovarea acestei metode alternative de solutionare a conflictelor in randul justitiabililor. Spun asta pentru ca, pana acum, promovarea medierii s-a facut exclusiv in sanul profesiiior juridice, uitand cel mai important lucru, publicul tinta, care este justitiabilul de rand din Romania. Este adevarat ca exista inca multi dintre justitiabili care privesc cu reticenta aceasta institutie, dar asta se datoreaza elementului de noutate, si in general noi suntem reticenti la nou si la lucrurile pe care nu le cunoastem. Spre exemplu, multi nu stiu ce avantaje aduce aceasta metoda, inclusiv de ordin pecuniar. Ganditi-va ca orice cauza marunta, cum ar fi un divort, o majorare de pensie alimentara, un partaj, schimbare de nume etc, sau chiar violenta domestica, precum si alte procese marunte care se deschid la plangerea prealabila a partii vatamate, pot fi rezolvate de catre parti, prin mediator, intr-un timp foarte scurt, adica o sedinta-doua de mediere. Asta inseamna trei-patru ore, spre deosebire de 3-4 ani in instanta. Alt avantaj il reprezinta confidentialitatea procedurii, pentru ca trauma dezvaluirii in public a unor aspecte intime sau din mediul conjugal si care poate aduce prejudicii majore ambelor parti, poate fi evitata cu usurinta. In ce priveste partea financiara, se evita platile din instanta, pe care o judecata le presupune, adica taxe de timbru, onorariu de avocati, cheltuieli cu transportul cu expertizele, nervi, timp pierdut, ultimele doua fiind necuantificabile.

De ce totusi, judecatorii, prin AMR, au o rezerva in a aplica aceasta mediere mai ales in ce priveste Dreptul familiei?

Fara sprijinul magisratilor din Romania, aceasta profesie nu ar fi putut sa fie acceptata in sistemul de justitiei romaneasc, si le multumesc pe aceasta cale tuturor asociatiilor de magistrati care au participat la cursurile si la dezbaterile privitoare pe aceasta tema. Ca exemplu, in Bucuresti, peste 80 la suta din instante recomanda partilor din proces insitutia medierii. E-adevarat ca exista inca magistrati care au rezerve fata de mediere, dar care sunt convinsa ca atunci cand se vor gandi mai bine la cele peste 4 milioane de dosare din instante, vor admite ca medierea este solutia cea mai buna.

De ce are Romania, in continuare, legi proaste, desi exista atatea comisii in Parlament care le supervizeaza sau le amendeaza? De ce se ajunge la atatea exceptii admise de Curtea Constitutionala? De ce nu are Romania parte de o legislatie simplificata?

Dupa doi ani de mandat ca deputat, am descoperit si eu tainele procesului legislativ, proces care este extrem de anevoios. Resimt nevoia unei legislatii mult mai suple, si v-o spun in calitate de secretar al Comisiei juridice, dar pentru a simplifica legislatia trebuie sa se termine odata cu legiferarea prin ordonante de urgenta, trebuie respectat principiul dialogului social si transparenta inainte de discutarea unei viitoare legi, pentru ca altfel se ajunge la ceea ce avem acum. Cate 10-20 de modificari pe o singura lege, in decurs de doi ani, tocmai pentru ca nu s-a facut o consultare anterioara cu toti factorii pe care legea respectiva ii afecteaza. Pe de alta parte, ar fi oportun sa ne aplecam asupra ideii de profesionalizare a parlamentarului. E greu sa vorbim de un proces legislativ coerent, cata vreme in doi ani de zile, functia de legiferare a parlamentului - singurul in masura sa faca asa ceva - a fost confiscata de catre campionul ordonantelor neconstitutionale, premierul Emil Boc, profesor de drept constitutional!

Cum se vede Justitia din Parlament? Dar ”mica reforma”? Aduce ea ceva bun?

Cel mai bine eu vad Justitia din perspectiva avocatului, nu a parlamentarului. Deci sunt mult mai apropiata de acest domeniu decat alti colegi ai mei care provin din medii de afaceri sau tehnice. Si va spun un singur lucru: nu e posibil ca intr-o cauza ce are ca obiect litigii de munca, care se judeca de urgenta si cu precadere, sa primesti prim termen la un an dupa depunerea actiunii. Si de asemenea, nu pot accepta ca in 2010 un stat al Uniunii Europene sa aiba o jurisprudenta atat de neunitara, motiv pentru care o mare parte dintre romani isi muta problema cu sacii de documente la CEDO. Printre bolile actuale ale Romaniei la capitolul Justitie nu pot sa nu enumar propuneri legislative aberante precum a fost cea prin care se limita la suma de 10.000 euro despagubirea pentru fostii detinuti politici, asta fiind clar imixtiun e judecatoreasca, dupa cum nu pot sa fiu de acord cu pasivitatea autoritatilor cand e vorba acum de respectarea dreptului de proprietate al unei generatii care, maine-poimaine va disparea. In acest sens, cred ca cel mai bine ar fi ca cliseul cu “Justitia e prioritate zero sa devina realitate”.

 

Comentarii

# MOGULU date 5 November 2010 20:51 +6

IATA DE CE NU FUNCTIONEAZA MEDIEREA< DE CE PARLAMENTARII NU SCOT LEGI BUNE>
PENTRU CA EI INSISE SUNT INFRACTORI.
EU M-AS SPANZURA IN LOCUL TAU DECAT SA VORBESC DE LEGALITATE SI MEDIERE< MOLDOVEANCA DE CENTURA>

Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a inceput cercetarea penala in dosarul penal privind eliberarea si folosirea unor diplome false in vederea accederii la functia de membru in Consiliul de mediere privind pe Ghervase Mihai patronul scolii de formare initiala a mediatorilor,Human-Toolki, deputata Alina Gorghiu, Presedinta Consiliului de mediere Anca Elisabeta Ciuca, Sustac Zeno Daniel, membru in Cdm, Presedinte UNMR si patron al scolii de formare a mediatorilor, SC Medierea.ro SRL, Claudiu Ignat Presedinte UNMR si patron al scolii de formare a mediatorilor SC Medierea SRL, Raluca Anton Sef cabinet al presedintelui Cdm , Ioana Bara fost Consilier Juridic al Cdm

Reamintim ca in luna aprilie 2009, Mihai Ghervase, patronul unei şcoli de formare a mediatorilor, a eliberat mai multe diplome, pentru Alina Gorghiu, Zeno Sustac şi Claudiu Ignat, fără ca aceştia să fi participat la cursuri.

Ba mai mult, Claudiu Ignat era înregistrat şi ca formator la respectivele cursuri, la care figura şi ca învăţăcel.

Respectivele diplome au fost folosite de către cei doi mediatori şi de deputata liberală pentru a accede la alegerile pentru Consiliul de Mediere, forul care se ocupă de formarea mediatorilor şi de reprezentarea acestora.

În ceea ce o priveşte pe Alinuţa, ziarul „Curentul“ a arătat într-o ediţie trecută că deputatul era direct interesat de un astfel de loc în Consiliu, deoarece ea însăşi este directoarea unei şcoli de formare a mediatorilor şi astfel ar fi putut obţine anumite beneficii.

Anca Elisabeta Ciucă, Raluca Anton şi Ioana Bara sunt cercetate in dosar pentru săvårşirea infracţiunilor de omisiunea sesizării organelor judiciare şi favorizarea infractorului în ceea ce-i priveşte pe cei mai sus menţionaţi.

Cele trei doamne au ştiut despre diplomele mediatorilor obţinute pe sub månă şi cu toate acestea nu au făcut nimic în acest sens, deşi erau autorizate.

In cauza vor fi cercetati pentru omisiunea sesizarii organelor de ancheta si persoanele care au facut parte di Comisiile de evaluare si conterstare a candidaturilor ,privind alegerile din mai 2009 pentru constituirea Consiliului de mediere.

Daca vor fi gasiti vinovati cei in cauza risca pedepse privative de libertate cuprinse intre 1 si 5 ani.

Din cate se poare UNMR este constituit decat din mediatori autorizati certati cu legea.

Surse demne de incredere ne-au precizat faptul, trimitandu-ne in acest sens dovada ca, Presedintele Filialei UNMR Galati, Simona Canepa in urma cu doi ani, SC Groupama SA - Filiala Galati, unde era angajata in functia de Consilier Juridic si lider de sindicat, i-a desfacut contractul de munca , pentru unele falsuri in contractele de asigurarim limitandu-se decat la aceasta masura, fara a mai sesiza organele de ancheta

Desi sesizat Consiliul de mediere, despre unele aspecte privind ilegalitatea folosirii de catre SC Human Toolki SRL in cadrul cursurilor de formare initiala a numitului Dedu Ion fara a fi formator, acesta continua sa nu ia nicio masura de retragere a autorizatiei de functionare

# Radu Dragan date 6 November 2010 09:36 -3

este adevrat ca trebuie sa existe pluralimul de idei si de opinii.insa acest site este dedicat in primul rand opiniilor juridice...........administratorii lui nu vad ce comentarii se fac?

# liliana date 9 November 2010 19:43 +2

nu tine la romani care vrea musai la instanta.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva