20 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Despre agentii dubli si lupta anti-coruptie

Scris de: Adrian NASTASE | pdf | print

26 February 2018 12:25
Vizualizari: 7275

Zilele acestea, mi-am tratat viroza cu lectura unei carti interesante – „Spionii Zilei Z. Spionaj si contraspionaj”, de Ben MacIntyre. O carte despre rolul dezinformarii in castigarea razboaielor. Concret, este vorba despre felul in care britanicii au folosit agentii Germaniei naziste pentru a-i convinge pe nemti ca debarcarea va avea loc in Pas de Calais, nu in Normandia. O lectura pasionanta despre agentii dubli dar, mai ales, despre cei care i-au folosit.


Sigur, am urmarit si emisiunile de stiri ( de fapt, emisiunile de stiri sunt despre incendii, accidente de masini si date meteo, celelalte se numesc breaking news), in special „scandalul zilei”.

La un moment dat, doamna Kovesi, evidentiind „pericolele” eventuale ale modificarii legilor justitiei, evoca riscul de a ne intoarce la „justitia de dinainte de 2004”. Cred ca este un bun moment acum pentru a ne intreba daca abordarea luptei anti coruptie, de dupa 2004, a fost cea mai potrivita si daca ea a produs rezultate utile pentru societate. Nu discut despre necesitatea acestei actiuni. Intrebarea este daca abordarea de dupa 2004 a fost mai potrivita decat cea de dinainte de 2004.

In esenta, abordarea anti coruptie de dinainte de 2004 s-a bazat pe:
1. elaborarea graduala a legislatiei care sa indiguiasca tentatia coruptiei (reglementari privind conflictul de interese, declararea averilor, cele trei legi majore ale justitiei, revizuirea Constitutiei, un nou cod penal – a carui intrare in vigoare a fost blocata la 1 ianuarie 2005 – zeci de reglementari secundare in aceasta materie si
2. construirea unui ansamblu institutional solid care sa puna in aplicare aceste reguli ((PNA – care a trebuit, in primii doi ani, sa-si obtina un sediu si sa-si selecteze echipa -, CSM, cu noi competente, Institutul national al magistraturii, Institutul de criminalistica, etc).

Ce s-a intamplat dupa 2004? Prin actiunea concertata Basescu/Macovei s-a trecut de la aceasta abordare graduala la o abordare prin fixarea unor tinte, de tipul „vanatoare de vrajitoare”. Nu mai era o abordare anti coruptie, ci o actiune de eliminare prin mijloace judiciare a adversarilor politici. De aceea, s-a modificat modalitatea de alegere a procurorilor sefi, s-a adoptat „mica reforma ” in justitie, s-au creat doua complete „de executie” la ICCJ, conduse de oamenii numiti de Basescu, s-au adoptat, prin angajarea raspunderii guvernului, noi coduri penale si multe alte „reforme” de acest gen. Nu le enumar acum.

Rezultatul? Eliminarea, in acesti 14 ani, a elitei politice de dupa Revolutie (sunt multumiti oare sefii parchetelor de noii lideri politici?). Eliminarea, practic, a firmelor cu capital romanesc din activitatile de export. Din primele 100 de firme exportatoare, doar trei sunt cu capital romanesc (probabil insa ca firmele straine sunt multumite de acest efect). Distrugerea mecanismelor de sustinere a echipelor de fotbal romanesti (majoritatea sunt in insolventa). Crearea in exterior a imaginii unei Romanii corupte, incapabila sa se administreze singura, ce are nevoie de „jugul” MCV si care nu merita sa intre in spatiul Schengen. Pot continua cu aceasta analiza.

Au trecut deci 14 ani de „lupta” anti coruptie. A fost eliminata coruptia? S-a schimbat perceptia in tara desapre fenomenul coruptiei? Nu prea pare. Disputa in legatura cu revocarea procurorului sef al DNA se inscrie acum, ca un bumerang, in aceeasi logica a „vanatorii de vrajitoare”. Nu stiu cum se va termina. Vom vedea. In opinia mea insa ar fi nevoie, mai curand, de modificari intelepte ale cadrului normativ si institutional anticoruptie. Spre exemplu, includerea Legii 78 din 2000 in Codul penal. Exista oare in alte tari o astfel de dualitate normativa? In momentul de fata, avem, practic, doua coduri penale. Ar mai trebui ca DNA sa se ocupe doar de anchetarea marilor dosare de coruptie, asa cum se stabilise in 2002, cu Comisia Europeana (in ultimii ani, DNA si-a largit continuu competentele).

Pentru asta ar fi nevoie insa ca Parlamentul si oamenii politici sa traga concluzii din ceea ce s-a intamplat, inclusiv din abuzurile acestor ani, si sa adopte masuri de indiguire, cum ar spune Truman.

Revenind la cartea lui MacIntyre, sa observam felul in care a actionat Barrosso de la Bruxelles, impotriva intereselor romanesti, plecand apoi de la presedintia Comisiei Europene la Banca de investitii Goldman Sachs. Sa observam cum a plecat Gitenstein de la Ambasada americana la Fondul Proprietatea, dupa ce ne-a dat lectii anti coruptie preluate de la mentorul sau, Monica Macovei.

Ar trebui sa intelegem, in sfarsit, ca diversiunile au loc nu doar in timp de razboi. Drepturile omului, drepturile minoritatilor, statul de drept sunt importante dar sa intelegem ca ele pot fi utilizate si pentru a masca o mare diversiune – ocuparea unor pozitii economice si strategice importante in Romania.

Avem dreptul sa spunem si noi „Romania First”?


Comentarii

# AI SPUS LA IASI . date 26 February 2018 14:14 -14

Nu dam puterea politica din mina pina nu avem toata puterea economica . din asta se naste coruptia cu acoperire de la partid.

# Nastase tu esti drojdie la coruptie date 26 February 2018 14:54 -14

Nastseeeee auzeam de faptele tale peste tot : aeroport , benzinarie , chiar si pe pagina de internet al radicalilor de drepta si stinga . Si tu ai zdruncinat opinia publica cu afirmatiile tale care - ce am auzit eu cu urechile mele : puterea politica genereaza putere economica - haideti toti in politica ca altfel nu se poate - sa cistigi un ban. coruptia in Romania are " origini sanatoase ".

# Ovidiu date 26 February 2018 15:07 -6

Bai Adriane, daca taceai... destept ramaneai. Tot ce e prost tu ai facut, noua constitutie si toate celelalte. Asa ca mai bine te-ai abtine pentru ca atunci cand ai avut puterea ai aplicat principiul imbecilitatii. Mai explicit, Imbecilul este acela care prin actiunile pe care le intreprinde face rau celorlalti si lui insusi. Ia vezi daca te gastesti pe aici pe undeva.

# Mobra date 26 February 2018 15:12 +11

Rezultatul notabil al activitatii post 2004, pe langa remarcabila observatie ca echipele de fotbal nu mai au bani, este ca sensul cuvantului "penal" are valente similare cuvantului "cetatean" in Romania. Oricui, oricum, oricand si pentru orice ii poti trage o verificare penala si astfel devine respectivul un respectabil "penal". Si mai rezultat notabil este ca indiferent de ce origine sunt acuzatiile sansele sa "scapi" sunt sub 2% indiferent daca esti sau nu in realitate vinovat. Dispare astfel insasi fundamentul existentei domeniului penal si anume educarea atat a celui cercetat cat si a societii prin puterea exemplului. Oamenii sunt din ce in ce mai prosti (nu discutam aici despre inteligenta ...ci prostia aia care, de exemplu, te facea mandru in '90 ca Romania exporta cei mai multi copii in strainatate) si de indata ce li se lipeste o eticheta pe neuroni decat sa o analizeze sa vada ce si cum este realitatea prefera sa zbiere "Da. Moarte. Tuturor penalilor". Logic. Nu!?

# Botomei Vasile date 26 February 2018 17:37 0

Dnul Prim ministru Adrian Nastase, argumenteaza de ce trebuie modificata legea avocaturii 51/1995, in care sunt inscrise infractiuni si pedepse. Vezi art.60.6 din legea 51/1995, care prevede: ,folosirea denumirii de barou, UNBR, avocat, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda. Din punct de vedere a legii de tehnica legislativa nr.24/2000, in art.16, este interzis paralelismul legislativ incadrul aceleiasi legi. Paralelismul este intre art.26 si art.60.6 si art.113 din legea 51/1995. Asadar opinia are dnului premier este valabila si pentru legea avocaturii. ,,In opinia mea insa ar fi nevoie, mai curand, de modificari intelepte ale cadrului normativ si institutional anticoruptie. Spre exemplu, includerea Legii 78 din 2000 in Codul penal. Exista oare in alte tari o astfel de dualitate normativa?''

# Jkl date 26 February 2018 18:36 +11

Fraților, nu ați înțeles nimic din ceea ce a vrut omul ăsta să spună. E greu cu înțelegerea și interpretarea unui text. Pe de altă parte, atunci când vrei să combați un punct de vedere argumentat, o faci cu un alt argument corect construit, nu cu atacuri la persoană. Da domnul Adrian Năstase, așa este! Suntem mani******ți și îndemnați să credem că există o luptă anticorupție eficientă în România, când, de fapt, ea este o strategie de acaparare a României într-un clește al marilor corporații dornice de profit. Mai mult, și de distrugere a sentimentelor naționale, a tradițiilor și a identității noastre, concomitent cu promovarea unor valori inacceptabile și inaplicabile poporului nostru. Acea "unitate în diversitate" la care visează UE, prin controlul total al statului român de către corporații și tembelizare a po******ției, trebuie să înceteze. Nu suntem pro ruși , pro americani, trebuie să fim pro români. Prin urmare "" România First "!

# Marin TULUS, Olt date 27 February 2018 13:43 +2

Imi pare rau! cei care am fost in ,,activitate" dupa Revolutia din decembrie 1989 am stiut cum s/a făcut Justitie în România, am stiut că iNstantele au devenit SRL/uri, că profesiiile de magistrat si avocat au fost confiscate de fortele oculte,forte romanesti cu radacini bolsevice,iar Omului simplu nu i-a ramas decat plecaciunea in fata acestor tradatori ai democratiei care i-au luat drepturile ce i le-a dat natura și pe care și le-a imaginat la Revolutie!Dl Nastase vorbeste de parca nu ar fi fost el cel care a imaginat Legea 51/1995,cel din grupul care a facut UNBR/ul pt avocatii dedicati PUTERII și i-a transformat pe ceilalti avocati aiBaroului Constitutional ai lui Bota, absolventi de studii juridice infractorii de maine,similar situatiei cand bolsevici au nimicit principala clasa politica si pe bravii cetateni de caracter in inchisoarile comuniste cu scopul formarii Omului Nou.Asa au apărut procesele de represiune asupra acestor absolventi in care toate aceste starur

# Marin TULUS, Olt date 27 February 2018 13:45 +1

Asa au apărut procesele de represiune asupra acestor absolventi in care toate aceste staruri, inclusiv Kovesi si Tudorel, piese importante ale institutiilor ce au desfăsurat ,,festivaluri” ale statului....de clan.De aceea eu nu pot sa fiu de partea nici a lui Kovesi(fost procuror General al României pe vremea cand erau condamnati cei de la UNBR Bota, inclusiv Bota),nici de partea lui Tudorel (fost membru al CCR și care nu a admis exceptiile de neconstitutionalitate a Legii 51/1995, și el a făcut parte din UNBR comunist).Cu alte cuvinte poporului nu/i sunt pe plac astfel de personaje care luptă pentru putere, nu pentru el!!!!Romania nu este decât țara în care ne/am născut dar nu ne mai apartine incă din 1945!De aceea românii(3,5 mil.acum) părăsesc tara!!!!

# grasutu de la 6 date 27 February 2018 13:50 -4

Stiu ca intru pe un sait dusman, dar incerc sa pun o intrebare: de ce mereu toti dau vina pe Basescu pentru ce li se intampla, desi el comandante a declarat de jdemii de ori public ca daca exista vreun procuror judecator stenograf grefier sofer liftier care a auzit el cu urechile lui ca Basescu i-ar fi cerut o rezolutie intr-un dosar sa iasa sa spuna cu curaj. Ce sa vezi? Nimeni. La cate inregistrari au fost la cate denunturi la cati martori stransi cu mana-n usa au fost nu credeti ca ar fi aparut pana acum macar unu care sa fi spus? Ca vorba aia, nimeni n-a scapat. El insusi l-a sunat pe AN sa-i spuna ca nu are nici o implicare la debarcarea de la PSD. Si la dosarul cu termopanele. Care cum iese sau intra din/in puscarie Basescu mi-a facut dosarul. Punct. Adica el comandante, cu frati-su arestat, cu gineri-su arestat, cu pamantul blocat cu fii-sa urmarita avea tot sistemul judiciar la picioare si arata cine cum cat intra la puscarie. Haidi bre! Chiar asa?

# Scrie opinia ta date 28 February 2018 13:41 0

Tre sa fie tare greu sa fi basist in zilele noastre. Nimeni nu mai vorbeste de basau, nici macar jdemiile de oficine de presa de alta data. Tuturor le pute baseaua. Doar celor de la antena3 li se mai face mila de el sa'l pomeneasca cand o ataca pe kiovesi. Telectualitatea natiei, puparii de odinioara, cohortele de deontologi cu epoleti, cu totii si'au schimbat idolu', basau a fost inlocuit cu alt dement ori dementa. Dar nu fi dezamagit, toti acestia basesc cu aceleasi spume de odinioara. Tot a ramas ceva de la el. Spre gloria sa!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.07.2024 – Judecator trimis la control psihiatric (Document)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva