Despre viitorul Justitiei. Urmeaza „proba de foc”
E clar. Klaus Iohannis, ca un veritabil dictator, va pune talpi actualului Guvern, va spune „nu sunt de acord” la fiecare demers si scopul lui este, asa cum se putea lesne intui, ca vrea un guvern pe care sa-l manipuleze el, care sa faca ce zice el! Altfel, unde ati mai vazut asemenea manifestari din partea presedintelui unei tari democratice, in care separatia puterilor in stat functioneaza fara derapajele majore din Romania?
Puterea lui Klaus Iohanis sta azi in slabiciunea actualei puteri executive, care s-a sfiit sa-si indeplineasca rolul si atributiile cu fermitate, acceptand in mod repetat intruziunile reziduale, neconstitutionale, ale Presedintelui Romaniei.
Iohannis a stiut cum sa se foloseasca de strada manipulata. A apasat pe pedala parteneriatului cu institutiile de forta care si-au format ticuri represive inca din timpul lui Traian Basescu, a alimentat dezbinarea si a vrut sa stinga cu aburi de ceai razvratirea cetatenilor care au venit sa-i ceara demisia la Cotroceni. Facand un bilant al evenimentelor ultimelor doua saptamani, convulsiile societatii si terfelirea sperantei intr-o reconciliere nationala, s-a ajuns intr-un moment in care este imperios necesar a se raspunde la cateva intrebari: cine a castigat, cine a pierdut si cui foloseste?
Din punctul meu de vedere, societatea este cea care a pierdut. Iar acest efect dureros se va resimti peste ceva timp, nu azi, nu maine. Modul in care Klaus Iohannis a jucat cartea parchetelor si serviciilor este unul pervers, periculos si anticonstitutional. Dar credeti ca va raspunde pentru asta? Nici vorba. Si asta pentru ca, iata, parchetele sunt partenerii lui de nadejde, asa cum DNA a fost pentru Livia Stanciu, ex-presedinta Inaltei Curti, azi pensionara in activitate la CCR. Iohannis este o Livia Stanciu cu pantalon si sprancene necreionate.
De ce se codeste majoritatea parlamentara sa ceara suspendarea Presedintelui? Eu zic ca de frica. Din teama de esec. Desi, societatea merita sa isi exprime votul pe un astfel de demers. Daca tot poarta imunitatea ca pe un impermeabil, Presedintele poate fi supus macar unei astfel de sanctiuni publice. Altfel, nu vad cum se va potoli Iohannis din „pohta ce-o pohteste”.
In tot acest timp, sefa DNA a facut un tur de forta prin presa internationala, incercand sa-si duca triumful si victimizarea in acelasi solfegiu guraliv, plin de neadevaruri si intoxicari. PSD si ALDE nu au replicat, desi ar fi trebuit sa explice in presa straina, imediat, care este adevarul. Despre Romania si modul abuziv in care se duce aceasta lupta anticoruptie. Despre legile proaste si neconstitutionalitatea multor articole din Codurile penal si de procedura penala. Nu am vazut, insa, un astfel de recul, ci doar niste zvacniri de contra din partea liderilor Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu. Prea putin pentru devoalarea adevarului ascuns in zona gri din spatele protestelor in strada.
Cred ca lucrurile se pot redresa daca Justitia va avea un ministru competent, dar mai ales ferm si curajos. Pentru ca legislatia trebuie urgent schimbata. Si pentru asta e nevoie de curaj. Sefa DNA, Codruta Kovesi ar vrea ca nimic in legile existente sa nu mai fie modificat. Nu se poate. Nu traim in dictatura. Articolele declarate neconstitutionale trebuie puse in conformitate cu deciziile CCR. Mai mult, sunt chestiuni care trebuie analizate si modificate in asa fel incat drepturile omului sa nu mai fie grosolan incalcate, iar legea sa nu mai contina prevederi precum aceea a sporului de 1/3 pentru fiecare infractiune, adaugat la pedepsa principala. Am dat, iata, un alt exemplu, de aberatie izvorata din putul gandirii „desteptilor” Codurilor. La ora actuala, s-a impamantenit la DNA un mod de lucru ciudat: pentru aceeasi rezolutie infractionala, un cetatean se trezeste acuzat de doua, trei sau patru infractiuni. Lipind o infractiune asimiliata faptelor de coruptie de o fapta de coruptie in conditiile in care fapta persoanei e una singura si rezolutia infractionala unica, se ajunge la pedepse abracadabrante. Iar acest rezultat face ca, intr-o oglinda voit deformata, Romania sa para mai corupta decat este.
Desigur, in urmatoarea perioada este absolut necesar ca prostiile facute de fosta ministresa Pruna sa fie imediat rectificate. Cum ar fi modificarea adusa Legii de organizare si functionare a SRI prin care Pruna a binevoit a da dreptul SRI de a desemna organe de cercetare speciala care, cu avizul Procurorului general, sa lucreze cu organele judiciare in anchete. Asta trebuie sa dispara. Imediat. Noi legi pentru servicii si restrictii clare care sa elimine orice posibilitate a serviciilor secrete de a incalca flagrant drepturile cetatenilor, asta trebuie sa ia in calcul Parlamentul. Si sa treaca, rapid, la fapte.
Daca imediat dupa 11 decembrie, noua putere ar fi revocat, ca in Polonia, sefii servicilor secrete, ar fi fost un pas mare catre reconfigurarea democratiei. Pe noi coordonate. Ma intreb, desigur, si ce s-ar fi intamplat daca, pe modelul Macovei, ministrul Justitiei ar fi redefinit DNA in PNA si ar fi adus, astfel, o noua conducere la carma Anticoruptiei. Poate ca altfel ar fi stat acum lucrurile. Momentul, insa, s-a pierdut. Conteaza ce se va intampla de acum incolo. Pentru ca separatia puterilor in stat nu poate exista cata vreme DNA le-a confiscat pe toate: ancheteaza judecatori pentru modul in care dau decizii, ancheteaza persoane din Executiv pentru acte normative, ancheteaza parlamentari care isi permit sa aiba initiative legislative si ministri care decid oportunitati economice. Daca nu va veni acea ploaie torentiala de masuri care sa reechilibreze puterile in stat, nu vad cum s-ar putea scapa de mucegaiul de pe peretii Justitiei si nici de aerul toxic ce emana dintr-o legislatie care a facut sa rasara aceasta noua forma de politie politica de care ne izbim, in fiecare zi, de mai bine de zece ani. Asadar, astept din partea Parlamentului si a Executivului sa treaca „proba de foc”. O va face?
Nota autorului - A se vedea esenta acestei pilde a lui Solomon: „Nebunul face raul razand, dar intelepciunea naste in om lucrarea mintii”. (Vechiul testament - Despre dreptate)
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Sorin
15 February 2017 12:42
+17
# unul din lumea cea mare
15 February 2017 19:58
+8
# justitie dreapta
17 February 2017 15:53
+1
# F.B.
15 February 2017 13:05
+8
# Gabriel Diaconu
15 February 2017 14:53
-4
# Luca
15 February 2017 15:11
+1
# UNUL DIN LUMEA CEA MARE
16 February 2017 17:39
+4
# Luca
17 February 2017 20:58
+1
# matei
17 February 2017 21:18
+5
# Luca
15 February 2017 15:07
+10
# nono
15 February 2017 20:33
+7
# REMEMBER
20 February 2017 16:23
0
# Dan
17 February 2017 19:28
+1
# Claudia
18 February 2017 14:31
+1
# ana
18 February 2017 16:33
+1
# tipic kwi
20 February 2017 17:35
+2
# Hinkel
22 February 2017 09:13
0