14 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DISPRETUL JUDECATOARELOR ICCJ – Scandalos! Rodica Aida Popa, Oana Burnel si Simona Cirnaru infiereaza dezlegarea de drept pe prescriptie data de ICCJ, pe care si-ar fi dorit sa o nesocoteasca: “Situatia juridica ce rezulta din aplicarea Deciziilor CCR si din Decizia ICCJ genereaza un risc sistemic de impunitate... Principiul autoritatii de lucru judecat nu permite remedierea incalcarii”. Ce agenda ascunsa au cele trei judecatoare? Lumea Justitiei sesizeaza Inspectia Judiciara (Decizia)

Scris de: George TARATA | pdf | print

8 January 2024 16:34
Vizualizari: 8313

De-a dreptul scandalos: judecatoarele Rodica Aida Popa (foto), Oana Burnel si Simona Cirnaru de la Inalta Curte infiereaza o hotarare pronuntata chiar de catre colegii lor de la instanta suprema. Este vorba despre hotararea prealabila 67/2022 referitoare la aplicarea deciziilor CCR 297/2018 si 358/20223 privind prescriptia. O hotarare pronuntata de Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept din care au facut parte noua judecatori de la Sectia penala a ICCJ, printre care si vicepresedinta instantei supreme Rodica Cosma. Noua judecatori care sunt practic atacati in mod direct de judecatoarele ICCJ Rodica Aida Popa, Oana Burnel si Simona Cirnaru pentru decizia pronutata.


 

Criticile judecatoarelor ICCJ Popa, Burnel si Cirnaru la adresa hotararii adoptate de colegii lor de la instanta suprema se regasesc in decizia nr. 615/RC din 12 octombrie 2023, pronuntata in dosarul 1556/113/2020, prin care cele trei au solutionat un recurs in casatie formulat de DNA impotriva unei decizii a Curtii de Apel Galati de incetare a procesului penal pe motiv de prescriptie. Popa, Burnel si Cirnaru au respins recursul in casatie al DNA, insa doar pentru ca exista o practica in acest sens, o jurisprudenta care obliga la respectarea deciziilor CCR 297/2018 si 358/2022, precum si a deciziei ICCJ 67/2022 privind prescriptia, decizii a caror neaplicare era ceruta de DNA. Or, daca nu ar fi existat practica si jurispurdenta in acest sens, atunci Rodica Aida Popa, Oana Burnel si Simona Cirnaru nu ar fi avut nicio retinere in a nu respecta deciziile CCR si ICCJ obligatorii.

Astfel, cele trei judecatoare acuza ca hotararea prealabila a Inaltei Curti pe prescriptie, cat si deciziile CCR pe prescriptie genereaza, atentie, un risc sistemic de impunitate. Cu alte cuvinte, in viziunea lui Popa, Burnel si Cirnaru, CCR si ICCJ contribuie la nepedepsirea unor fapte si a unor prezumtivi infractori. Extrem de grav!

Totodata, Rodica Aida Popa, Oana Burnel si Simona Cirnaru reclama ca aceleasi decizii ale CCR si ICCJ ar fi in contradictie cu Tratatul Uniunii Europene, si ca, asa cum CJUE ar fi stabilit, ele ar compromite suprematia, unitatea si efectivitatea dreptului UE. In final Popa, Burnel si Cirnaru se plang ca nu exista nicio posibilitate legala pentru a nu aplica deciziile CCR si ICCJ privind prescriptia.


Inspectia Judiciara are cuvantul


Afirmatiile judecatoarelor Rodica Aida Popa, Oana Burnel si Simona Cirnaru sunt unele deosebit de periculoase din punctul nostru de vedere, in conditiile in care acestea fac practic o pledoarie pentru nerespectarea deciziilor obligatorii ale CCR si ICCJ referitoare la prescriptie. Asta chiar daca prin juramantul depus la investirea in functie s-au angajat sa respecte legea si Constitutia Romaniei, Constitutie care prevede ca deciziile CCR sunt obligatorii: “Jur sa respect Constitutia si legile tarii, sa apar drepturile si libertatile fundamentale ale persoanei, sa-mi indeplinesc atributiile cu onoare, constiinta si fara partinire. Asa sa-mi ajute Dumnezeu!”.

In plus, la fel de grav este faptul ca trei judecatoare de la Inalta Curte ataca nu doar decizii ale CCR, ci chiar o decizie pronuntata de colegii lor de la instanta suprema, despre care afirma ca genereaza un risc sistemic de impunitate.

In acest context, prin intermediul articolului de fata Lumea Justitiei sesizeaza Inspectia Judiciara in vederea declansarii unor verificari in urma carora sa se stabileasca daca este normal ca niste judecatoare sa atace o hotarare pronuntata de colegi de-ai lor si daca este normal ca aceleasi judecatoare sa faca o pledoarie pentru nerespectarea deciziilor CCR si ICCJ pe prescriptie, sau asemenea fapte imbraca forma unor abateri disciplinare.

De asemenea, vazand inversunarea si dispretul celor trei judecatoare fata de deciziile CCR si ICCJ, si deci implicit la adresa judecatorilor CCR si ICCJ, ne intrebam: oare ce agenda ascunsa au acestea?


Prezentam pasajul in care judecatoarele ICCJ Rodica Aida Popa, Oana Burnel si Simona Cirnaru infiereaza hotararile CCR si ICCJ pe prescriptie (decizia este atasata integral la finalul articolului):


“Cat priveste obligativitatea deciziei mentionate care impune instantei nationale sa lase neaplicat un standard national de protectie referitor la principiul aplicarii retroactive a legii penale mai favorabile (lex mitior) care permite repunerea in discutie a intreruperii termenului de prescriptie a raspunderii penale in astfel de procese prin acte de procedura intervenite inainte de pronuntarea Deciziei nr. 297/2018 a Curtii Constitutionale, aceasta opereaza exclusiv in cauzele pendinte la data pronuntarii acesteia in contextul in care legea procesual penala in vigoare nu reglementeaza un remediu pentru situatia in care o hotarare se dovedeste a fi incompatibila cu o interpretare a dreptului Uniunii retinuta de Curtea de Justitie a Uniunii Europene ulterior datei la care aceasta a ramas definitiva.

Astfel, desi infractiunea ce a facut obiectul acuzatiei intra sub incidenta dreptului Uniunii, frauda in domeniul TVA-ului constituind o frauda care aduce atingere intereselor financiare ale Uniunii, avand in vedere elementele de interpretare a dispozitiilor europene aplicabile furnizate de Curtea Europeana de Justitie in jurisprudenta anterioara si reiterate in hotararea C-107/23 PPU, (paragrafele 79-85), situatia juridica ce rezulta din aplicarea Deciziilor nr. 297/2018 si nr. 358/2022 ale Curtii Constitutionale, precum si din Decizia nr. 67/2022 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie genereaza un risc sistemic de impunitate ce constituie un caz de incompatibilitate cu cerintele articolului 325 alin. (1) TFUE si ale articolului 2 alin. (1) din Conventia PIF (paragrafele 91-92), iar standardul national de protectie astfel cum a fost stabilit de instanta suprema in procedura dezlegarii unei chestiuni de drept este, conform interpretarii Curtii, de natura sa compromita suprematia, unitatea si efectivitatea dreptului Uniunii, principiul autoritatii de lucru judecat nu permite remedierea incalcarii”.


* Cititi aici decizia judecatoarelor ICCJ Rodica Aida Popa, Oana Burnel si Simona Cirnaru

Comentarii

# dulapul securelii, pelticiunii și pierzaniei nationale date 8 January 2024 16:55 +61

TRAIASCA SUPREMATIA SI SUVERANITATEA CONSTITUTIEI ROMANIEI si DECIZIILOR CURTII CONSTITUTIONALE si ICCJ! TRAIASCA MAGISTRATII ROMANI LIBERI si INDEPENDENTI APARATORI AI SUVERANITĂȚII CONSTITUTIEI ROMANIEI si DECIZIILOR CURTII CONSTITUTIONALE si ICCJ! TRAIASCA MAGISTRATII ROMANI LIBERI si INDEPENDENTI, PROFESIONISTI si NESUPUSI INTERESELOR STRAINE Si NEOSECURELII, HASTAGISMULUI, SOROSISMULUI, CUCUVELISMULUI, LULUTZISMULUI, TFLIsmului, PROGRESISMULUI și altor INTERESE OBSCURE! JOS LABELE DE PE PENSIILE si DREPTURILE MAGISTRAȚILOR ROMANI LIBERI si INDEPENDENTI GARANTIA INDEPENDENTEI JUSTITIEI! aista-i o opinie TRAIASCA DREPTUL si PRINCIPIILE LUI SECULARE APLICATE DE PROFESIONISTI !

# Io date 8 January 2024 17:43 +6

Eu nu inteleg de ce nu sanctioeaza procurorii, completurile care au solutionat tardiv si au condus la aplicarea prescriptiei si se razbuna pe inculpati.Cat ar trebui sa fie termenele de prescriptie? Cat timp ar trebui sa fie inculpat un cetatean ?Peste 25-30 de ani?

# Marea Prescripție = Stat Mafiot date 8 January 2024 18:12 +39

Poate Ministerul Public și Înalta Curte binevoiesc să comunice contribuabilului român, cât de mult a costat Marea Prescripție statul român. Prin costuri înțeleg costurile urmăririi penale și costurile de judecată în dosarele concretizate prin prescripție, costurile salariilor plătite degeaba polițiștilor, procurorilor, judecătorilor și grefierilor și costurile pensiilor speciale plătite tot degeaba pentru acest foarte mare chix al statului eșuat, dar și prejudiciile nerecuperate. 6700 de dosare prescrise înseamnă zeci de mii de posibili infractori față de care legea nu a fost aplicată. Și zeci de mii de victime cărora nu li s-a făcut dreptate. Autorul articolului consideră opinia judecătoarelor drept „scandaloasă”. Poate binevoiește și domnia sa să comunice de la câte dosare prescrise în sus au dreptul de a vorbi de risc sistemic de impunitate. Să înțeleg că 6700 nu reprezintă risc de impunitate. Atunci care ar fi cifra norocoasă? 10.000? 100.000? 1.000.000 de dosare penale prescrise?

# Anca date 8 January 2024 18:27 +105

Acest complet este format din cele mai rele judecatoare de la ICCJ. Sunt ultimele 3 tortionare ramase la iccj din garda veche. Noaptea nu viseaza decat puscarie. Avocatii care ajung la acest complet se chinuie sa apere legea,in fata unor judecatoare care doar se chinuie sa gaseasca variante de nerespectare. Cele 3 nu inteleg ca rolul lor este sa respecte drepturi, ele cred ca au rolul de a cauta hibe in defavoarea apararii.

# cârcotaș date 8 January 2024 19:51 +1

Nu mai polua spațiul, rămâi în dulap! M-am săturat să-ți tot văd sloganul. Gata, ajunge, am înțeles! Ce rezolvi distribuind aceeași postare la infinit? Sărăcie!

# cârcotaș date 8 January 2024 20:03 -35

6700 de dosare în instanțe sau si de prin sertarele polițistilor si procurorilor? Cu cât suma exceptiilor de la o regula creste cu atat sistemul se dezintegreaza. Avem imprescriptibilitate de jure la crime. Vrem imprescriptibilitate și la restul sau numai la corapșăn, la fraude UE, unde probele le face cineva, undeva și le trimite în plic la onorata instanță? Să stea domle prin laboratoare vreo 20-30 de ani si cand ipochimenul nu mai asculta, mușcă din zăbală, pac la răzbelul! Daca de azi intra la zbârnă ăștia care nu au terminat procesele, ăia ca Olteanu de la BNR intra si ei sau ce-a furat/gasit sa fie-a lui? România are o Constitutie dupa care se aliniaza tot sistemul. UE nu are decat o elită birocratică. Vrem banii din TVA sa luam vaccinuri si arme? Daca s-ar baga banii in scoli si spitale intreaga natiune ar profita.

# Motivare incompatibilă cu statutul de judecător ICCJ date 8 January 2024 20:41 +47

E sub orice standard profesional și etic ce au făcut cele 3 judecătoare. În mod normal, ar trebui să se lase cu consecințe, ar trebui să își piardă gradul imediat și să le regăsim la nivel de judecătorie. Este fără precedent ca judecători în funcție să atace instituții fundamentale ale statului de drept

# maxtor date 8 January 2024 21:52 0

"risc sistemic de impunitate" -uite completul anti-coruptie al jud. Milu CSM! (sintagma e prin "ghidurile" de la Wolter Kluwer Romania)

# 6700 dosare=0,52 % din total, deci monser, sa avem pardon date 8 January 2024 22:37 0

Ultimele știri Interviurile Digi24.ro Meteo Digi Economic Digi Context Digivox HOME Știri Actualitate Justiție Un român din patru, implicat într-un dosar penal. Țara proceselor multe și interminabile. Cât cheltuiește statul cu deținuții Un român din patru, implicat într-un dosar penal. Țara proceselor multe și interminabile. Cât cheltuiește statul cu deținuții Data publicării: 24.08.2014 17:25 Datele CSM arată că, de mai bine de cinci ani, românii se judecă tot mai mult. În 2013, instanţele, cu excepţia celor militare, aveau în lucru mai bine de 3,3 milioane de dosare, cu 0,05 mai multe faţă de 2012. Creşterea este însă explozivă comparativ cu 2009 - aproape 39%. Numărul mare de procese se explică şi prin volumul mare de dosare vechi, amânate la nesfârşit. „Durata de soluţionare a dosarelor a scăzut nesemnificativ. Scăderea este relevată de gradul de operativitate. Instanţa supremă nu stă c

# santinela date 9 January 2024 06:45 -26

Daca ne uitam la "poza" asta ne dam seama ca mai avem muuuult de tot pana departe in sistemul de justitie romanesc. Se gasira trei TUTE sa conteste o evidenta-o institutie mai bine zis- recte prescriptia . Noroc ca specimenele nu au functie de conducere la ICCJ sau ca acolo sunt mai multi judecatori cu scaun la cap decat---,nici nu merita sa le pronunti astora trei numele !

# Crudu Jan date 9 January 2024 09:47 -14

Logica zero. Impunitatea este tocmai esenta prescriptiei. În penal prescripția este o cauza de nepedesire sau de neexecutarea a pedepsei, iar în materie civila, prin prescripție se pierde un drept mareial sau un drept procedural. Ce înseamnă că există risc de imunitate? Exact asta urmărește legiuitorul prin prescriere, imunitatea. Sa citească cele trei judecătoare și fundamentele instituției prescripției, instituție ce se regăsește în toate legislative moderne.

# cetatean de moda veche date 9 January 2024 10:08 -2

Este revoltator, ca in Romania iesita din perioada totalitarismului desantat, agramat si a incompetentei clamate a analfabetismului functional , acum , in perioada luptei pt supravietuirea fizica , materiala, si morala a romanilor.Acum sa existe si sa depaseasca chiar toate acestea. Orgoliile desantate si aservite ale unor "EU-ri"( votate sau numite) arogate prin propria hotatrare "pt ca pot". Sfidarea este ridicata exponential nu doar la rang de virtute si modifica 100% personalitatea individului. Este ridicata in baza unor ancestrale instincte( in opinia mea -primare)care nu au la baza valori pozitive ale umanitatii si a bunului simt. Ma refer la sfidarea cetateanului, creatorul societatii "care te-a ridicat si te-a facut om" si in special a drepturilor sale (mai nou uitate) in ridicolele situatii create pe care le traim. Nu mai e lupta de clasa acu' e lupta a micimii la care poate ajunge omul scolit? Daca aveti curaj priviti in ochii omului de pe strada. Confirma?.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 13.12.2024 – Surpriza judecatorului ICCJ Andrei Claudiu Rus

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva