Domnul Predoiu si curtile imperiale
Vestea ca se va organiza o sedinta de guvern chiar de Craciun a starnit o oarecare curiozitate printre romanii de rand, dornici ca la final de an sa uite de zbaterile lor de zi cu zi, dar mai ales de dezbaterile politice facute de prea putine ori pentru a gasi solutii la framantarile poporului.
Cum televizorul joaca un rol important in luna decembrie, guvernul a simtit nevoia sa se bage in seama si sa furnizeze un breaking news: desfiintarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie.
Rasuflu usurat ca nu inventia Politehnicii Bucuresti, prin care sunt detectate timpuriu cutremurele, mobilizeaza guvernul de Sarbatori, ci traditionala ipocrizie mascata in harnicie.
Imi spun ca de Craciun trebuie sa fiu mai bun si ma lupt cu diavolul din detaliile ordinii de zi a sedintei de guvern. Cum Michiduta este foarte persuasiv, ma intreb, totusi, de Sfantul Stefan, primul erou crestin, al cui erou vrea sa fie premierul Orban de il scoate din nou la inaintare pe sacrificatul de serviciu, ministrul justitiei, Catalin Predoiu?
Strigatul de lupta al orbanului nostru a fost auzit de doar jumatate din armata sa, cealalta jumatate a ales libertatea, constienta probabil ca ceva nu este in regula atunci cand guvernul se aduna in sezonul sarmalelor fara ca doctorul Arafat sau profesorul Marmureanu sa fi fost avangarda stirilor.
Sa fie o concesie/concesiune pe undeva? Dar cum nu e treaba mea sau a statului de drept ce daruri face guvernul de Craciun, ma intorc la o carte primita de curand de la inimoasa bibliotecara a Senatului: 21 de lectii pentru secolul XXI, de Yuval Noah Harari, unde gasesc un pasaj potrivit de share-uit: „Intr-o lume invadata de informatii irelevante, claritatea inseamna putere”. In locul mai vechii cenzuri care presupunea blocarea fluxului de informatii, astazi, oamenii sunt asaltati cu dezinformari si lucruri care sa le distraga atentia. Iubitorilor de carte le recomand si un autor roman, bun cunoscator al realitatilor contemporane, Dan Radu Rusanu cu a sa poveste Mai sunt judecatori la Berlin.
Cum transparenta decizionala pare sa incurce guvernarea PNL, ma bucur de libertatea presei castigata in 1989 si ma apuc sa citesc Memorandumul privind…desfiintarea SIIJ.
Stau si ma intreb: ce o fi in mintea domnului Predoiu, Catalin Predoiu, atunci cand propune sa se ia, nu sa se dea, asa cum Mos Craciun si chiar Guvernul fac de Sarbatori?
Este sfidator ca Ministerul Justitiei, denumit in primul mandat al actualului ministru si al Libertatilor Cetatenesti, sa propuna sa se ia cetatenilor ceea ce Parlamentul a oferit: o garantie ca actul de justitie asteptat in fiecare an de milioane de romani se infaptuieste in numele legii, pe baza de probe, de judecatori independenti, feriti de orice forma de presiune. Dar de ce era nevoie de infiintarea SIIJ au vorbit in ultimii ani atat judecatori cat si procurori, magistrati care au aratat dincolo de orice indoiala cum a fost corupta anticoruptia, cum “s-a facut dreptate prin nedreptate”.
Memorandumul nu este un act normativ, nu produce efecte juridice, ci are doar rolul de a contribui la luarea unei decizii a Guvernului intr-o anumita problematica.
De ce are nevoie ministrul justitiei sa se ascunda in spatele unei decizii a guvernului? Au fost cumva reactivate centrele de reflectie in materie de justitie? Cine sa spuna MJ-ului ce solutii normative sa urmeze in materia organizarii sistemului judiciar?
Cu alte cuvinte, pe langa rolul diversionist, acest document arata intentia guvernului de a sfida din nou vointa romanilor, exprimata la Referendum, Constitutia, deciziile CCR, pregatind o noua asumare de raspundere.
Lecturand Memorandumul nu ai cum sa nu remarci ca nicaieri in cuprinsul lui nu apare deloc preocuparea pentru ca cetateanul roman sa aiba garantii reale de protectie a drepturilor fundamentale, intreaga constructie a documentului fiind centrata pe necesitatea CONFORMARII reglementarilor nationale cu cerintele europene.
Pai nu spusesi, domnule ministru, in chiar cuprinsul documentului, ca infiintarea Sectiei a fost un demers conform constitutional? La ce conformare va referiti, cumva la art. 6 CEDO privind dreptul la un proces echitabil?
Este dezamagitor sa vezi un guvern intreg ascultand primul argument al ditamai Ministerului Justitiei in sustinerea desfiintarii SIIJ: este atipica reglementarea numirii agentilor si ofiterilor de politie judiciara si a specialistilor de catre un procuror sef de sectie din cadrul unui parchet.
Ca sa citez un copil de clasa a VI-a: pe bune?
La fel de halucinant este sa argumentezi ca prin numirea si revocarea conducerii Sectiei s-ar incalca principiul separatiei carierelor, ignorand cu buna stiinta faptul ca este singurul caz in care marile functii de conducere din Ministerul Public sunt ocupate fara ca factorul politic sa aiba vreun rol, decizia apartinand plenului CSM, garantul independentei justitiei.
Probabil fara sa vrea, ministrul justitiei ne arata ca este un nostalgic, un nostalgic al vremurilor in care ministrul avea propriul corp de inspectie capabil sa arate judecatorilor calea cea dreapta.
Putem discuta in Parlament despre corelari sau necorelari normative, dar nu putem argumenta solutia desfiintarii Sectiei prin modul in care a functionat de la inceput pana acum, pentru ca, domnule ministru, nu stim prin ce instrument legal ati evaluat activitatea Sectiei in putinul timp de la infiintare si pana in prezent! Tot asa nu stim de ce spuneti in cuprinsul Memorandumului ca trebuie sa ne conformam deciziilor viitoare ale CJUE. Stiti deja ce decizii va pronunta CJUE?
Cine sunteti, de fapt, domnule Predoiu?
MCV, VC, CJUE, GRECO ne cer sa ascundem adevarul?
Domnule ministru al justitiei, nu trimiteti romanii sa isi caute dreptatea la curti imperiale!
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# "Parlamentarii-Cameleon" si "Marea Asomare Nationala" 29 December 2019 14:42 +9
# Ioan 29 December 2019 15:36 +3
# Pintea 29 December 2019 16:24 +4
# nae din dealul feleacului 29 December 2019 17:35 +6
# L 29 December 2019 20:17 +5
# Pentru L 29 December 2019 22:54 +2
# nae girimea 30 December 2019 08:07 +3
# imun/teanu 30 December 2019 12:15 +1