DOSAR PROFESIONAL FARA TESTE PSIHOLOGICE – CSM vrea sa elimine din dosarul profesional al judecatorilor si procurorilor rezultatele la testarile psihologice. Patru judecatori si un procuror au fost suspendati din functie pe motiv de probleme psihice intre 2017 si 2020, iar alti 6 judecatori si 3 procurori se aflau in 2020 in procedura de evaluare a sanatatii psihice. Cititi proiectul de modificare a Regulamentului de organizare si functionare a CSM
Consiliul Superior al Magistraturii – condus de judecatorul Marian Buda (foto) – pregateste o mutare extrem de riscanta pentru justitiabili, dar si pentru judecatori si procurori.
Mai exact, CSM vrea sa trateze cu o periculoasa lejeritate problema sanatatii psihice a magistratilor. Nu o spunem noi, ci Consiliul insusi, care luni, 8 august 2022, a lansat in dezbatere publica proiectul de modificare a Regulamentului de organizare si functionare (ROF) a CSM, aprobat prin Hotararea Plenului nr. 1073 din 3 decembrie 2018.
Mai exact, proiectul propune ca art. 92 lit. h din ROF sa aiba urmatorul continut: „Dosarele profesionale ale judecatorilor, procurorilor si magistratilor-asistenti cuprind: (...) h) adeverinte medicale, potrivit legii”.
In prezent, pasajul de mai sus suna in felul urmator: „Dosarele profesionale ale judecatorilor, procurorilor si magistratilor-asistenti cuprind: (...) h) adeverinte medicale, potrivit legii, precum si rezultatele testelor psihologice, unde este cazul”.
Deci in loc ca CSM sa elimine sintagma „unde este cazul” (astfel incat sa faca obligatorie testarea psihologica generala pentru judecatori si procurori), Consiliul inlatura cu totul posibilitatea ca magistratii sa fie testati psihologic. Astfel, Consiliul Superior al Magistraturii se saboteaza singur, pierzand ocazia de a avea o evidenta a starii de sanatate psihica a judecatorilor si procurorilor, astfel incat sa poata lua masuri in consecinta.
Situatia este cat se poate de serioasa, daca ne gandim ca in perioada 2017-2020, patru judecatori si un procuror au fost suspendati din functie pe motiv de probleme psihice, iar alti 6 judecatori si 3 procurori se aflau in 2020 in procedura de evaluare a sanatatii psihice, astfel incat sectiile din CSM sa decida daca ii suspenda sau nu din functie. Cifrele au fost furnizate de Consiliu la solicitarea Lumea Justitiei (click aici pentru a citi).
CSM-istii si detasatii, sub lupa psihologilor
Pe de alta parte, o modificare benefica propusa de CSM pentru ROF presupune ca o data la 3 ani sau chiar mai des, psihologii din aparatul propriu al Consiliului Superior al Magistraturii sa analizeze activitatile organizationale din institutie si sa diagnosticheze eventualele disfunctionalitati sistemice, pentru eficientizarea si ameliorarea conditiilor de munca.
Iata ce prevede proiectul pentru art. 110 alin. 2 lit. j)-m), precum si alin. 3 si 4 din regulament:
„(2) Psihologii incadrati la nivelul Consiliului sunt specializati cel putin in domeniul de competenta „psihologia muncii si organizationala” si exercita urmatoarele atributii: (...)
j) realizeaza, cel putin o data la 3 ani, o analiza a activitatilor organizationale la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii pentru diagnosticarea eventualelor disfunctionalitati sistemice, in scopul eficientizarii si ameliorarii conditiilor de munca; analiza este inaintata conducerii Consiliului in vederea luarii masurilor care se impun. O astfel de analiza poate fi realizata oricand, la solicitarea conducerii Consiliului;
k) gestioneaza si arhiveaza probele psihologice aplicate, rezultatele si orice alte documente in legatura cu acestea, precum si insemnarile ce au legatura cu exercitarea atributiilor;
l) primesc si analizeaza rapoartele de activitate elaborate de psihologii de la instante si parchete, formuland propuneri, daca este cazul;
m) indeplinesc orice alte sarcini stabilite de Plen, sectii sau conducerea Consiliului, in sfera de competenta.
(3) In situatia in care, in exercitarea atributiilor specifice, psihologul identifica existenta unor potentiali factori de risc psihosociali in privinta personalului Consiliului aduce acest lucru la cunostinta presedintelui, vicepresedintelui sau a secretarului general al Consiliului, dupa caz.
(4) La nivelul compartimentului de psihologie sunt organizate trimestrial sesiuni de dezvoltare a abilitatilor psihologice specifice pentru personalul Consiliului”.
Proiectul de modificare a regulamentului introduce o masura chiar mai stricta pentru judecatorii si procurorii detasati la CSM: acestia vor fi nevoiti ca in fiecare an sa stea de vorba cu psihologii Consiliului.
Mai exact, proiectul introduce urmatorul alineat la art. 115 din ROF:
„(3) Judecatorii si procurorii detasati participa, anual, la o intrevedere individuala cu unul dintre psihologii din cadrul Compartimentului de psihologie. De asemenea, judecatorii si procurorii detasati participa cel putin o data pe an la sesiunile de dezvoltare a abilitatilor psihologice specifice, organizate de Compartimentul de psihologie din cadrul Consiliului, in conformitate cu dispozitiile art. 110 alin. (4)”.
* Cititi aici intregul proiect de modificare a ROF
* Cititi aici actuala forma a Regulamentui de organizare si functionare a CSM
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Valter COJMAN 9 August 2022 13:53 +119
# Eu 9 August 2022 14:52 +171
# DODI 9 August 2022 14:52 +131
# maxtor 9 August 2022 15:02 +84
# Nicu 9 August 2022 18:34 +54
# nae girimea 9 August 2022 20:41 +40
# glasul marii mute 10 August 2022 08:26 0
# santinela 10 August 2022 12:06 0
# comisarul 10 August 2022 15:10 0