DOSARUL „BANCHERII 2” - Fostul sef al serviciului secret al MAI, chestorul Virgil Ardelean, a fost angajat de conducerea BRD pentru a-i prinde pe cei care au dat credite neperformante, de zeci de milioane euro, grupului condus de Vasile Crestin. Investigatia s-a oprit din momentul in care DIICOT a inceput urmarirea penala. Ardelean a fost audiat la parchet (Document)
Apar documente extrem de interesante in Dosarul „Bancherii 2” in care Banca Romana de Dezvoltare – BRD-GSG a fost tepuita de un grup de firme care il aveau drept varf de lance pe Vasile Crestin, personaje trimise recent in judecata de catre Structura centrala a DIICOT, prin rechizitoriul intocmit de procurorul Aurelia Enache. Incepand cu 2008, cand au aparut primele semnale ale crizei mondiale, iar BRD a impus conditii mai stricte de creditare, o serie de angajati ai bancii au inceput sa acorde credite in valoare de zeci de milioane de euro, cu incalcarea normelor interne, fara sa instituie garantii suplimentare pentru sumele acordate. Mai precis, conform normelor instituite de cand a inceput criza, iar piata imobiliara se blocase, se puteau acorda credite garantate cu terenuri arabile, situate in extravilan sau intravilan, dar nu in procent de 100%, ci in completarea altor garantii asupra unor bunuri usor vandabile. Cu toate acestea, la nivelul BRD – Grupurile Unirea si Dorobanti (cele mai importante grupuri, care insumau in jur de 40% din activitatea de creditare a BRD) pentru anumite persoane „privilegiate” s-au acceptat garantii extrem de riscante (terenuri greu vandabile) ori in anumite situatii nu s-au constituit niciun fel de garantii, pentru societati comerciale care constituiau clienti noi ai bancii. Garantii suplimentare insemnau alte bunuri decat cele care se cumparau cu creditul si care sa aiba o calitate esentiala: sa fie usor vandabile in caz de imposibilitate de a mai returna creditul. Cu alte cuvinte, ceea ce s-a intamplat la BRD este similar cu cea ce s-a petrecut in septembrie 2013 la CEC Bank, in cazul creditului de 1 milion de euro acordat fiicei presedintelui Traian Basescu, unde singurul gaj a fost terenul cumparat cu banii imprumutati.
Fostul vicepresedinte al BRD a angajat o firma de detectivi particulari specializata in fraude bancare. Printre suspecti s-a aflat si fosta directoare a Grupului Dorobanti Dana Bajescu
In primavara anului 2011, la nivelul superior al BRD s-a depistat ca o serie de credite importante acordate incepand cu 2008 au devenit neperformante intrucat clientii care le-au primit nu au mai returnat sumele imprumutate, iar gajurile instituite nu puteau nici pe departe sa fie valorificate pentru a se acoperi pierderile bancii. Si asta din pricina usurintei cu care s-au acordat creditele neperformante unor clienti care nu prezentau minime garantii. Vicepresedintele BRD-GSG, Sorin Popa, a contactat un specialist in fraude bancare pe chestorul Virgil Ardelean (zis „Vulpea” - foto) care pana sa paraseasca Internele a condus cu o mana de fier fosta „Doi si-un sfert” (actuala DGIPI) din cadrul MAI.
Relevanta in acest sens este declaratia de martor data de chestorul Virgil Ardelean procurorilor DIICOT la data de 29.01.2013. Iata fragmente din aceasta declaratie: „Sunt administrator la SC Arfifox Vision Security SRL (n.red. - se remarca ca firma chestorului poarta numele de Arfifox, „Fox” fiind de la porecla lui „Vulpea”). In perioada mai-iunie 2011 am fost contactat de catre Popa Sorin, vicepresedintele BRD-GSG, care mi-a solicitat sa incheiem un contract de prestari servicii, dupa mai multe discutii prealabile. Unele discutii referitoare la incheierea acestui contract de prestari servicii, in vederea efectuarii unor investigatii cu privire la incheierea/derularea unor contracte de credite ce aveau ca obiect incheierea unor contracte de credit si celelalte activitati ale bancii, in vederea promovarii interesului acesteia. In cele din urma, a fost incheiat contractul de prestari servicii, semnat de catre Pupe – presedintele BRD-GSG si secretarul general Gheorghe Marinel. Unul din obiectele contractului de prestari servicii a fost acela de a face consultanta si investigatii asupra onorabilitatii publice, solvabilitatii si seriozitatii unor persoane juridice si fizice, care au fost nominalizate lunar sau periodic de catre conducerea generala a BRD-GSG. Una din persoanele juridice investigate, cu privire la indicatorii mentionati a fost SC Taygeta Star SRL, al carei administrator era Ghiorghe Orlando Ionut. Cu privire la aceasta societate de evaluare au fost efectuate doua rapoarte de evaluare, transmise conducerii BRD-GSG, spre luare la cunostinta. Primul raport a fost intocmit in luna noiembrie 2011, iar celalalt in luna decembrie 2011. Ultimul a fost intrerupt, datorita faptului ca am aflat de la Ghiorghe Orlando Ionut ca a fost citat la un procuror din cadrul DIICOT, in legatura cu intocmirea unor rapoarte de evaluare terenuri din Peris si Crevedia, precum si raporturile cu Tipa Sava (n.red – fost ministru in regimul Ceausescu, arestat in acest dosar alaturi de Vasile Crestin). De la Ghiorghe Orlando Ionut am aflat ca a fost audiat si in legatura cu Tipa Sava, reprezentantul SC Euroconsult SRL. Cand am aflat ca organele de urmarire penala din cadrul DIICOT vizeaza acelasi obiect, pe care noi il investigam in favoarea banicii, am adus la cunostinta conducerii BRD-GSG faptul ca noi ne oprim din investigatii, deoarece conform legii nu mai aveam dreptul sa efectuam investigatii. Contractul de prestari servicii a fost suspendat in anul 2012, deoarece nu se mai puteau efectua investigatiile, fiind anchete penale in desfasurare. Celelalte obiecte ale contractului de prestari servicii au fost realizate, deoarece nu vizau subiectul anchetei penale...”
Plangere penala impotriva directoarei Dana Bajescu de la Grupul BRD Dorobanti pentru credite de 41,9 milioane euroconsult
Cercetarile procurorilor au continuat, la fel si cele interne ale bancii. Care a derulat controale interne in paralel cu cercetarile procurorilor DIICOT derulate in dosarul nr. 102/P/2012. Astfel, in luna februarie 2013, directorul general ajunct al BRD – GSG, Petre Bunescu si directorul Juridic, Mihai Tiberiu Selegean, au formulat in atentia sefului DIICOT de atunci, Codrut Olaru, o plangere penala impotriva directorilor grupului BRD Dorobanti, Dana Bajescu si Andrei Nanu, precum si impotriva Biancai Bebesel pentru savarsirea infractiunii de complicitate la inselaciune.
In sarcina Danei Bajescu s-a retinut in plangerea penala ca in calitate de membru al comitetului de credit al BRD Dorobanti „a aprobat sau a propus spre aprobare 20 de dosare de credit, in perioada 2009 – iunie 2010, in valoare totala de 41,9 milioane euro cu nerspectarea normalor interne”.
(va urma)
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# maus 17 December 2013 17:59 +5
# Foxy 17 December 2013 18:17 +6
# UNUL DIN LUMEA CEA MARE 17 December 2013 18:19 +6
# Da* de ce-i tare ? 17 December 2013 22:13 +6
# DOREL 18 December 2013 09:52 0
# fane 17 December 2013 19:28 +6
# CHHHIOC 17 December 2013 19:31 +4
# DOREL 18 December 2013 10:08 +2
# Mihai 17 December 2013 19:37 +1
# DOREL 18 December 2013 10:01 +1
# eu 12 June 2014 20:32 0
# ics 17 December 2013 19:38 +2
# Eu 19 December 2013 16:03 +1
# . 19 December 2013 16:13 +1
# Eu 19 December 2013 20:39 +1
# Eu 12 June 2014 20:29 0