psdolt
25 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

EXCLUSIV – Iata citatia prin care sefa DNA Laura Kovesi a fost chemata in fata comisiei parlamentare in data de 14 iunie 2017: "In cazul refuzului nemotivat de a raspunde solicitarilor, Comisia poate propune sesizarea conducatorului autoritatii sau institutiei unde desfasoara activitatea persoana citata sau dispune sesizarea organelor de urmarire penala pentru infractiunea prevazuta de art. 267 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal" (Citatia)

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

7 June 2017 18:07
Vizualizari: 15721

Lumeajustitiei.ro publica in exclusivitate citatia transmisa procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie Laura Codruta Kovesi (foto) de a se prezenta miercuri, 14 iunie 2017, la sala "Mihai Viteazul" din Palatul Parlamentului in vederea audierii sale de catre membrii comisiei parlamentare de ancheta a alegerilor prezidentiale din 2009. Citatia cu nr. 4C-30/49/07.06.2017 a fost transmisa de Comisia speciala de ancheta a Senatului si Camerei Deputatilor pentru verificarea aspectelor ce tin de organizarea alegerilor din 2009 si de rezultatul scrutinului prezidential, condusa de senatorul Mihai Fifor, sefei DNA Laura Kovesi, aceasta fiind chemata sa se prezinte la Parlament pentru a "pune la dispozitia membrilor informatiile si/sau documentele referitoare la obiectivele pentru care a fost constituita Comisia".


Data fiind calitatea de functionar public a Laurei Kovesi, un eventual refuz de prezentare in fata membrilor Comisiei ii poate atrage o plangere penala pentru incalcarea art. 267 referitor la "omisiunea sesizarii" din Legea nr.286/2009 privind Codul penal prevede urmatoarele:

"(1) functionarul public care, luand cunostinta de savarsirea unei fapte prevazute de legea penala in legatura cu serviciul in cadrul caruia isi indeplineste sarcinile, omite sesizarea de indata a organelor de urmarire penala se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda.

(2) Cand fapta este savarsita din culpa, pedeapsa este inchisoarea de la 3 luni la un an sau amenda."

Acelasi lucru este specificat si in Hotararea de constituire a Comisiei de ancheta, care la art. 8 stabileste ca persoanele citate sunt obligate sa se prezinte in fata Comisiei de ancheta parlamentara, iar in cazul in care refuza nemotivat sa dea curs solicitarilor Comisiei, reprezentantii Parlamentului pot propune sesizarea organelor de urmarire penala pentru infractiunea prevazuta de articolul 267 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal.

De asemenea, in Hotararea de constituire a Comisiei se prevede si ca refuzul persoanelor de a furniza informatii si de a pune la dispozitia membrilor acesteia documente sau mijloace de proba care pot fi utile activitatii comisiei poate fi considerat ca obstructionare sau impiedicare a aflarii adevarului si poate constitui temei pentru sesizarea organelor de urmarire penala.

Iata ce prevede art. 8 din Hotararea de constituire a Comisiei:

(1) In vederea audierii, Comisia de ancheta parlamentara poate cita orice persoana care lucreaza in cadrul Guvernului sau in cadrul celorlalte organe ale administratiei publice si care poate avea cunostinta despre o fapta sau o imprejurare de natura sa serveasca la aflarea adevarului in cauza care formeaza obiectul activitatii comisiei. Persoanele citate sunt obligate sa se prezinte in fata Comisiei de ancheta parlamentara.

(2) In cazul refuzului nemotivat de a raspunde solicitarilor comisiei, aceasta poate propune sesizarea conducatorului autoritatii sau institutiei unde isi desfasoara activitatea persoana citata, in vederea aplicarii in mod corespunzator a prevederilor regulamentelor de organizare si functionare a institutiei respective sau poate propune sesizarea organelor de urmarire penala pentru infractiunea prevazuta de articolul 267 din Legea nr.286/2009 privind Codul penal.

(3) Comisia parlamentara poate invita orice alta persoana care poate avea cunostinta despre o fapta sau o imprejurare de natura sa serveasca la aflarea adevarului in cauza care formeaza obiectul activitatii comisiei si care accepta sa fie audiata. Persoana invitata poate raspunde si in scris comisiei de ancheta parlamentara, furnizand informatiile solicitate sau poate transmite prin posta documente sau celelalte mijloace de proba pe care le detine si care sunt utile comisiei de ancheta.

(4) Refuzul persoanelor invitate la comisia de ancheta de a furniza informatiile solicitate sau de a pune la dispozitia acesteia celelalte documente sau mijloace de proba detinute, care sunt utile activitatii comisiei, poate fi considerat ca obstructionare sau impiedicare a aflarii adevarului si poate constitui temei pentru sesizarea organelor de urmarire penala.

(5) Dispozitiile procesual civile cu privire la citarea, invitarea, prezentarea si ascultarea martorilor, precum si cele privitoare la prezentarea inscrisurilor sau efectuarea expertizelor se aplica in mod corespunzator.

Iata citatia transmisa Laurei Kovesi: 

Comentarii

# NAC date 7 June 2017 18:13 -7

Hai la muncă să muncim, dă Doamne să nu găsim! O vorbă românească ce se potrivește de minune celor din Comisie.

# MONDIAL ,,,,, E MANEVRA LU FRAȚII MIEI.......... date 7 June 2017 19:43 +1

Citația/invitația/înștiințarea, este neclară și confuză din punct de vedere al motivului expus în acest act de procedură. Se înțelege că doamna este invitată în fața comisie pentru a pune la dispoziția membrilor informațiile și documentele ref. la obiectivele pentru care a fost constituită Comisia Parlamentară. Poate este PC-ul meu virusat, dar cam așa scrie. la mulți ani.

# Tîndală date 7 June 2017 18:46 +3

Kovesi e foarte ocupată cu anticorupția și va găsi o scuză beton...

# DODI date 7 June 2017 19:12 +4

Acum e o dilemă: procurorul LULU K.ar dori să meargă la comisie dar nu o lasă șefa ei directă luluța k. Din această dilemă nu putem ieși decât cu o lege clară prin care neprezentarea, minciuna sau obstrucționarea unei comisii parlamentare să fie sancționată direct cu un sejur la Jilava. Poate atunci îi vom lecui pe cei care persiflează cea mai importantă instituție din România.

# Tica date 7 June 2017 19:23 +4

Cei care persifleaza cea mai importanta institutie din Romania este ... unul singur, cu domiciliul vremelnic in deal la Cotroceni si sub aripa lui protectoare de interlop si-au gasit obroc alti interlopi.

# non entitate date 7 June 2017 21:42 -1

Și-a uitat Klemm mandatul? Misiunea sa: 'Când am fost în România am cunoscut o tânără femeie incredibil de curajoasă, Laura Kovesi, și ca ambasador sperăm ca dumneavoastră să vă asigurați că va avea susținerea guvernului român', a declarat Ron Johnson, președintele Comisiei de Politică Externă a Senatului american.

# Dorel atentu date 7 June 2017 20:23 +1

La al 2 se prevede ca doar cei din guvern sunt obligati sa vina in fata comisiei ..la al 3 se prevede ca orice alta persoana poate fi invitata dar nu e obligata sa se prezinte caz in care trimite in scris un pct de vedere..asa ca...sa ssteptati mult si bine ca nu se va prezenta nm din justitie in fata parlamentului...pt ca doar justitia poate cita nu psrlamentul

# ion date 7 June 2017 22:51 +2

D-na nu va fi obligata sa se prezinte, Este OFITER al Serviciului secret RUSIA. Cautati si veti afla, Basescu si Lascu.

# IoNaşu date 8 June 2017 11:54 +1

"Serviciului secret RUSIA"sau SUA,cum spusă S.Ghiţă ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.11.2024 – ICCJ a lamurit cum ramane cu Sosoaca (Document)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva