EXCLUSIV - Sentinta de achitare a col. Diaconita si a comandorului Alexandrescu evidentiaza ca modalitatea DNA “de instrumentare a unei cauze penale este cel putin surprinzatoare” (Sentinta)
Lumeajustitiei.ro a dezvaluit, in ultima saptamana, presiunile repetate care se fac asupra fostului sef al ISU Dambovita, Corneliu Diaconita (foto). Pe numele acestuia, procurorii DNA au deschis cinci dosare penale, doua dintre acestea find solutionate cu ACHITARE la fond, iar alte trei au primit solutia de neincepere a urmaririi penale. In ultima perioada, DGIPI, prin SIPI local, monitorizeaza, fileaza si culege tot felul de date de pe la vecinii acestuia, doar-doar se va gasi ceva pentru ca Diaconita sa ramana in continare agatat de “meandrele” DNA-ului. Cu toate ca presa a relatat la vremea respectiva despre achitarea pe fond a col. (rez) Diaconita, nimeni nu a dat publicitatii motivarea sentintei. Azi, Lumeajustitiei.ro pune la dispozitia opiniei publice acest document prin care judecatorii Tribunalului Militar Teritorial i-a achitat pe inculpatii col.rez. Corneliu Diaconita si pe comandorul Dorinel Alexandrescu pentru infractiunile de coruptie de care acestia erau acuzati de DNA, in baza art.11 pct.2 lit a si art 10 alin.1 litera din Codul de procedura penala. Ceea ce inseamna ca faptelor ce se imputau acestora le-a lipsit unul dintre elementele constitutive ale unei infractiuni.
Dosarul a avut la baza un proces verbal al DGA Dambovita-Biroul Anticoruptie, constituindu-se sub numarul 32/p/2008. Prin rechizitoriul din 24.03.2009, col.rez. Corneliu Diaconita a fost trimis in judecata in stare de arest preventiv, cauza fiind inregistrata la TMTB. Procurorii au retinut ca in perioada 2006-2007, “in baza unei rezolutii infractionale unice”, acesta a ordonat echiparea ilegala a unui numar de 803 subordonati, obligandu-i sa-si achizitioneze echipament militar contracost (prin retinere din salariu). Procurorii au subliniat ca atat inculpatul, cat si alte persoane ar fi obtinut, in acest fel foloase banesti necuvenite, care in opinia lor, sunt echivalente cu luarea de mita si abuzul in serviciu (fapta pentru care DNA a disjuns cauza cu privire la Diaconita, la lt.col. Pietreanu Mirel si la sg.mj. Dragos Diaconita, fiul colonelului, bagandu-l si pe acesta sub acuzatia de complicitate la delapidare). Cauza a mai fost disjunsa cu privire si la alti ofiteri pentru divrese alte infractiuni, cum ar fi instigarea la marturie mincinoasa si favorizarea infractorului, iar la capitolul “dare de mita” au gasit si niste civili sa-i puna sub acuzare si sa disjunga aceeasi cauza. Un melanj din care, la prima vedere, reiesea ca la ISU Damvovita, mai toti, de la vladica la opinca, sunt infractori.
Investigarea acestor infractiuni pretins savarsite de militari s-a facut de DNA intr-un dosar cu alt numar, 26/P/2009, dar cu aceiasi procurori. In care, in luna decembrie a anului 2009, Diaconita a fost trimis in judecata pentru instigare la marturie mincinoasa, alaturi de comandorul Dorinel Alexandrescu. In rechizitoriu, lui Diaconita i s-au pus in carca tot felul de lucruri, printre care si acela ca ar fi “determinat zece cadre militare din subordinea sa sa dea rapoarte cu continut neadevarat. La fel, si comandorului Alexandresu i s-au imputat aceleasi lucruri, doar cu ceva “schimbari” de schema de operare.
In ce priveste faptele imputate, in rechizitoriu se specifica faptul ca la ISU Dambovita a avut loc si o cercetare administrativa, anchetatorii considerand, insa, ca multi dintre angajati ar fi dat declaratii mincinoase, intrucat le-au retractat dupa intocmirea Raportului de control. In timpul judecatii, cauza a tot fost disjunsa, au avut loc o serie de termene, dupa care, la 26.01.2011 instanta TMTB a hotarat achitarea col. rez.Corneliu Diaconita si a comandorului Alexandrescu.
Procurorul i-a pus, fara temei legal, pe ofiterii Serviciului de control IGSU, sa efectueze acte premergatoare!
Instanta a stabilit, printre altele, in motivare, ca “desi cauza ce formeaza obiectul dosarului era una penala, controlul intern solicitat a se efectua la ISU Dambovita a fost dispus in faza actelor permergatoare, faza care nu face parte din procesul penal si in care nu se puteau audia martori, nefiind inceputa urmarirea penala”, precum si faptul ca “procurorul nu putea dispune efectuarea de acte premergatoare de catre ofiterii din Serviciul de control al IGSU, acestia nefiind organe de cercetare penala”. Instanta a dat deoparte mai multe inscrisuri din dosar, intrucat “nu pot fi considerate declaratii de martor” (era specificat doar numele persoanelor asa-zis audiate, fara alte elemente de identificare si fara a fi depus juramantul de martor), ca atare a considerat ca pentru toti cei audiati in asemenea circumstante nu subzista infractiunea de marturie mincinoasa. Neexistand aceasta infractiuni, nici instigarea la o infractiune necomisa nu putea subzista. Referindu-se la modul in care au fost audiate aceste persone de catre procurorii DNA, instanta Tribunalului Militar Teritorial Bucuresti a specificat in motivarea sentintei ca “aceasta modalitate de instrumentare a unei cauze penale este cel putin surprinzatoare”. In final, TMTB i-a achitat pe cei doi inculpati. Iata, asadar, inca o dovada a modului in care procurorii DNA din galeria anchetatorilor pusi sa desopere infractiunile comise de militari fac dosare in care se lasa cu achitari.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# oleg 10 July 2011 18:48 +1
# DOREL 11 July 2011 13:42 0
# valentin 11 July 2011 19:19 +1
# doina 11 July 2011 21:00 +2