19 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

FALSELE GARANTII – Judecatorul Bogdan Mateescu din CSM pretinde ca “nu se pune problema unei varste de pensionare” pentru magistrati, dar e contrazis de Guvern. Premierul Nicolae Ciuca: “Partea de criteriu de varsta care a produs o anumita temere in sistem este una care se va produce intr-o abordare graduala, fara sa existe o decizie abrupta”. Purtatorul de cuvant al Guvernului: “In privinta varstei de pensionare vor fi luate masuri etapizat”. Ciuca a scapat porumbelul: ordonanta pentru pensii

Scris de: George TARATA | pdf | print

6 November 2022 16:27
Vizualizari: 5231

La doua saptamani de la aparitia primelor informatii in spatiul public despre posibila taiere a pensiilor si despre posibila crestere a varstei de pensionare (click aici si aici pentru a citi), magistratii continua sa fie tinuti in confuzie si sa primeasca mesaje contradictorii. Una spune Guvernul, altceva li se transmite din Consiliul Superior al Magistraturii.


 

In sedinta Sectiei pentru judecatori a CSM de joi, 3 noiembrie 2022, in care s-a discutat despre valul urias de plecari din magistratura, judecatorul Bogdan Mateescu a facut o serie de declaratii prin care a dorit sa calmeze cat de cat temerile din sistem. Problema e ca declaratiile sale se bat cap in cap cu pozitiile oficiale exprimate de la nivelul Guvernului. Cu alte cuvinte, sustinerile lui Bogdan Mateescu sunt contrazise chiar de catre oficiali din cadrul Executivului, in frunte cu premierul Nicolae Ciuca (foto).

In primul rand, Bogdan Mateescu a sustinut ca dupa aparitia draftului de proiect de ordonanta de urgenta care prevedea taierea pensiilor magistratilor (prin calcularea lor la 65% din media ultimelor 12 indemnizatii brute, in loc de 80% asa din ultima indemnizatie bruta asa cum este in prezent) si cresterea varstei de pensionare (la varsta standard de pensionare, adica 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei) a discutat “pana seara”, impreuna cu seful CSM Marian Buda, cu ministrul Justitiei si ministrul Muncii, obtinand in scris o dezmintire cu privire la respectivul draft. In realitate, nu este vorba de nicio dezmintire, ci despre doar o adresa trimisa de ministrul Muncii Marius Budai catre CSM, care la randul sau a trimis-o in instante, in care se preciza ca Ministerul Muncii “inca nu” a elaborat un proiect de OUG care sa priveasca pensiile magistratilor (click aici pentru a citi). Or, in acel caz vorbeam despre un draft de proiect de OUG, nu de un proiect de OUG.

 

Pe cine sa creada magistratii: pe Mateescu sau Guvernul?

 

Dar nu aceasta este cea mai importanta contradictie intre declaratiile lui Bogdan Mateescu si reprezentantii Guvernului. Astfel, in aceeasi sedinta a Sectiei pentru judecatori a CSM Bogdan Mateescu a anuntat ca nu va exista o varsta de pensionare pentru magistrati, ca acestia nu se vor pensiona la 65 de ani si ca “bineinteles acest lucru a cazut, si a cazut definitiv”. Adica, faptul ca ”nu se pune problema unei varste de pensionare”, asa cum a afirmat Mateescu, inseamna, deducem noi, ca pentru judecatori si procurori conditiile vor ramane neschimbate, urmand sa se pensioneze indiferent de varsta la implinirea a 25 de ani vechime.


Iata declaratia judecatorului Bogdan Mateescu din CSM (video la finalul articolului):

“A aparut acel draft de ordonanta din senin, din neant. Am fost cu domnul presedinte pana seara si am discutat cu ministrul Justitiei si ministrul Muncii pana am obtinut chiar si in scris o astfel de dezmintire. Ieri am constatat, in sfarsit, premierul care spune si respecta, in sfarsit, statutul judecatorului, pentru ca nu se va atinge niciun act normativ de el. (…) Nu se pune problema unei varste de pensionare. (…) Cum poti sa ca indiferent cum esti, cat stai in sistem, te vei pensiona la 65 de ani. Bineinteles acest lucru a cazut, si a cazut definitiv, din cate cunoastem, da?”.


Cu totul si cu totul altceva afirma chiar premierul Romaniei Nicolae Ciuca. In niciun caz acesta nu a spus ca nu vor exista modificari la varstele de pensionare pentru categoriile care obtin pensii de serviciu, deci inclusiv magistratii, ci dimpotriva. Astfel, miercuri, 2 noiembrie 2022, Ciuca a precizat ca in ceea ce priveste varsta de pensionare schimbarile se vor face treptat, nu brusc. De unde din nou intelegem ca, spre deosebire de ceea ce sustinea Bogdan Mateescu, va exista o varsta de pensionare, caci altfel nu se explica o modificare la varsta de pensionare.

In plus, aceeasi varianta a mentionat-o si purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Carbunaru, tot miercuri, 2 noiembrie 2022. Concret, referindu-se la acelasi subiect al pensiilor de serviciu, asa-zisele pensii speciale, Dan Carbunaru a declarat ca modificarile la varsta de pensionare se vor face etapizat. Ceea ce din nou inseamna ca va exista o varsta de pensionare.


Iata declaratia premierului Nicolae Ciuca:

“Vedeti, toate aceste zvonuri se duc si produc o serie intreaga de atitudini si decizii care nu sunt tocmai potrivite cu realitatea si am vrut sa combatem aceste zvonuri, pentru ca, dincolo de orice, este vorba de o decizie politica in conformitate cu contextul actual si sunt argumente, nu numai ale noastre, sunt argumente, inclusiv ale studiului Bancii Mondiale prin care pastreaza pensiile militare in actuala structura. Cred ca acelasi lucru trebuie spus si pentru personalul din Ministerul Justitiei. Este foarte clar ca trebuie sa ne asumam ca prin aceasta ordonanta sa producem acele corectii de disciplina financiara astfel incat pensiile sa nu mai fie mai mari decat salariul, iar inclusiv partea de criteriu de varsta care a produs o anumita temere in sistem este una care se va produce intr-o abordare graduala, fara sa existe o decizie abrupta in acest sens. Ca atare, fiecare dintre noi, cand ajungem la o anumita varsta, indiferent unde ne desfasuram activitatea, ajungem la un anumit nivel de intelepciune profesionala si atunci avem aceasta datorie, cel putin de constiinta personala, astfel incat sa dam inapoi unui sistem care ne-a format si de la care am beneficiat de tot ceea ce am realizat in viata, minimum de cunostinte profesionale. Si chestiunea aceasta este foarte simpla intr-un sistem, indiferent ca este civil sau militar, pentru ca trebuie sa lasam dupa noi o mostenire. Mostenirea nu poti s-o lasi decat impartasind cu cei care fac parte din generatia care urmeaza sa ne ia locul maine sau poimaine”.


Iata declaratia purtatorului de cuvant al Guvernului, Dan Carbunaru:

In privinta varstei de pensionare, ca si in cazul altor potentiale schimbari, vor fi luate masuri etapizat, nu vor fi schimbari bruste in sistem care sa genereze dezechilibre. Si este apelul la ratiune pe care l-au facut mai multi membri ai Guvernului in ultima perioada si pe buna dreptate, pentru ca functionarea sistemului trebuie asigurata si asta implica si o anumita continuitate, deci inclusiv din perspectiva varstei de pensionare, din datele pe care le am, nu vor fi elemente de schimbare brusca care sa genereze dezechilibre de sistem”.


Ciuca vorbeste despre ordonanta pentru pensii


In alta ordine de idei, in declaratia prezentata mai sus, premierul Nicolae Ciuca a oferit un detaliu extrem de important, care poate cantari foarte mult in decizia pe care o vor lua magistratii ce indeplinesc conditiile de pensionare. Mai exact, desi ministrul Justitiei Catalin Predoiu a lasat sa se inteleaga ca orice modificare vizand conditiile de pensionare ale magistratilor se va face prin lege (click aici pentru a citi), prim-ministrul a vorbit despre ordonanta, evident o ordonanta de urgenta: “Este foarte clar ca trebuie sa ne asumam ca prin aceasta ordonanta sa producem acele corectii de disciplina financiara astfel incat pensiile sa nu mai fie mai mari decat salariul, iar inclusiv partea de criteriu de varsta care a produs o anumita temere in sistem este una care se va produce intr-o abordare graduala, fara sa existe o decizie abrupta in acest sens”.

Diferenta este uriasa, in conditiile in care modificarile privind pensiile magistratilor vor intra in vigoare mult mai rapid in cazul in care ele vor fi facute prin ordonanta de urgenta, decat prin lege. Practic, in cazul adoptarii unei ordonante de urgente exista riscul ca magistratii sa se trezeasca peste noapte cu conditiile de pensionare schimbate, asta desigur daca nu va exista o perioada de tranzitie si nu se va introduce un termen de cateva luni pana la intrarea noilor modificari in vigoare, asa cum stipula draftul de proiect de OUG in care se prevedea taierea pensiilor si cresterea varstei de pensionare.


Incheiem prin a sublinia ca este evident ca tot acest discurs ambiguu venit din partea reprezentantilor Guvernului, care evita sa ofere lamuriri clare magistratilor in legatura cu masurile pe care intentioneaza sa le ia, nu face altceva decat sa intretina starea de confuzie in randul judecatorilor si procurorilor, precum si valul de pensionari din magistratura.


* Vedeti aici declaratiile judecatorului Bogdan Mateescu (de la min. 15:15)

Comentarii

# maxtor date 6 November 2022 16:39 +101

probabil dl. mateescu nu are probleme cu varsta,s-ar penziona si la 65 si la 75 si la 85.....

# Exemplu de magistrat pensionar date 7 November 2022 14:07 -72

Fostul secretar general al CSM, judecatorul George Cătălin Șerban, acum secretar de stat la Justiție, s-a pensionat la 49 de ani, in octombrie 2021. Pensia lui e de aproximativ 30.000 de lei, de trei ori mai mare ca indemnizația de secretar de stat.

# Alt exemplu 1 date 7 November 2022 15:23 -52

În decembrie 2021, fostul judecător Otto Șandor Szep, fost președinte al Tribunalului Arad s-a pensionat. În ianuarie 2022, numele lui Șandor Szep era pe lista a 12 secretari de stat numiți de premierul Ciucă. Două zile mai târziu, fostul judecător mulțumea PSD, pe Facebook, pentru încrederea acordată. Având în vedere că pensia magistraților este mai mare decât salariul în plată, potrivit formulei de calcul, rezultă că acesta a ieșit la pensie cu 22.000 de lei. La care se adaugă salariul de secretar de stat la MJ, adică alți 10.000 de lei, salariu net pe lună. În total, fostul judecător încasează 32.000 de lei pe lună, adică 6.400 de euro.

# Alt exemplu 2 date 7 November 2022 15:24 -43

Nelu Ciobanu (55 de ani) a fost procuror militar până în 2017. În 2020, a candidat pentru funcția de consilier local pentru Sectorul 5 din partea partidului Pro România, condus de Victor Ponta. Tot atunci, a fost nevoit să-și depună declarația de avere, document din care reiese că în anul fiscal anterior a încasat o pensie de 384.204 lei, inclusiv drepturi restante, de la Casa de pensii a Ministerului Apărării Naționale, el fiind și general în rezervă. Aceasta înseamnă un venit net de 32.000 de lei pe lună. Numit de PSD în funcția de secretar de stat în Ministerul Justiției (MJ), Ciobanu câștigă în acest moment 42.000 de lei net pe lună, pensia plus salariul de demnitar, adică 8.400 de euro din bani publici.

# Dan date 7 November 2022 17:06 +63

Problemele sistemului de pensii sunt structurale: prea puțini contributori și prea mulți pensionari, ceea ce generează o problemă de sustenabilitate financiară, care se va agrava în anii următori, mai ales începând din 2030, prin pensionarea așa-numiților „decreței”; dacă acum lucrurile sunt nesustenabile, atunci vor deveni dramatice. O reformă adevărată înseamnă să stimulezi creșterea numărului de contributori, adică să stimulezi piața forței de muncă, să aduci cât mai multe venituri la bugetul de asigurări sociale. Avem foarte puțini salariați care plătesc taxe și impozite în totalitate, la nivelul maxim, dar aveam și o parte din contributori care au alte forme de venit și plătesc mult mai puțin sau deloc, cei din construcții, IT, PFA, PFI, microîntreprinderi care maschează venituri salariale și nu plătesc taxe și impozite. Avem categorii exceptate și regimuri preferențiale care diluează foarte mult baza de impozitare și după aceea ne mirăm de ce nu încasăm la bugetul de stat

# Dan date 7 November 2022 17:19 +92

Probleme majore sunt și în privința cheltuielilor: vârsta efectivă de pensionare este mult mai mică decât media europeană, aceasta în condițiile aceluiași sistem de privilegii în virtutea căruia anumite categorii profesionale se pot pensiona și la 45 de ani. Nu există nicăieri în lume pensionari la 40 și ceva de ani și cu pensii mai mari decât salariile. E o aberație de neconceput într-o țară normală. E o nedreptate pe care o facem pensionarilor obișnuiți

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.04.2024 – Prima victorie in instanta obtinuta de vanatorul de pedofili

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva