FLAGRANT CU BANI PENTRU CORUPEREA JUDECATORILOR – Un barbat a fost prins de DNA in timp ce primea 17.000 euro pentru a interveni pe langa judecatorii de la Curtea de Apel Bucuresti. In acelasi dosar, un avocat a fost saltat si arestat preventiv dupa ce ar fi luat 26.000 euro tot pentru a corupe magistratii CAB
Un barbat a fost prins in flagrant sambata, 9 martie 2024, de DNA in timp ce lua 26.000 euro pentru interventii pe langa judecatorii de la Curtea de Apel Bucuresti. Banii ar fi fost dati de ruda unei persoane judecate pentru tentativa la omor, pentru obtinerea unei solutii de condamnare cu suspendare.
In acelasi dosar care priveste infractiuni de trafic si cumparare de influenta, sub forma autoratului si a complicitatii, a mai fost retinuta o a doua persoana.
De asemenea, anul trecut un avocat din Baroul Ialomita a fost arestat preventiv dupa ce ar fi fost prins in flagrant in timp ce primea de la aceeasi ruda a celui acuzat de tentativa la omor 17.000 euro pentru a interveni pe langa judecatorii CAB. De aceasta data banii ar fi fost remisi pentru a se obtine cercetarea in libertate a respectivului inculpat pentru tentativa la omor.
Dosarul este instrumentat de Sectia de combatere a coruptiei din cadrul DNA (Sectia I), condusa de procuroarea Mihaiela Iorga-Moraru (foto).
Prezentam comunicatul DNA:
“Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu data de 10 martie 2024, a doi inculpati, pentru comiterea unor infractiuni de trafic de influenta si cumparare de influenta, forma participatiei penale fiind autoratul si complicitatea.
In ordonantele procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:
in perioada 09.02.2024 – 28.02.2024, unul dintre inculpati, beneficiind de ajutorul celuilalt, ar fi pretins de la o persoana (martor in cauza), cercetata pentru savarsirea infractiunii de tentativa la omor, sume de bani cuprinse intre 7.000 – 30.000 euro, pentru a-si trafica presupusa influenta pe care ar fi lasat sa se creada ca ar avea-o asupra unor judecatori din cadrul Curtii de Apel Bucuresti si ca-i va determina pe acestia sa dispuna fata de martor o pedeapsa neprivativa de libertate (condamnare cu suspendare). Dupa mai multe ‘negocieri’, s-ar fi stabilit ca martorul sa-i dea inculpatului sumele de 7.000 euro pentru sine si 20.000 euro pentru altii, din care acesta ar fi si primit 1.000 euro de la ruda a martorului, restul banilor urmand a fi remisi la o data ulterioara.
In contextul mentionat mai sus, la data de 09.03.2024, inculpatul ar fi primit de la aceeasi ruda a martorului suma totala de 26.000 euro, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infractiunii flagrante.
Anterior, in cauza a mai fost retinuta o persoana, avocat in cadrul Baroului Ialomita, care, in data de 11.02.2023, ar fi fost surprins in flagrant de catre procurorii anticoruptie cand ar fi primit de la aceeasi ruda a martorului suma totala de 17.000 euro (7.000 euro pentru sine si 10.000 euro pentru altii). De aceasta data, banii respectivi ar fi fost remisi avocatului pentru a-si trafica presupusa influenta pe care ar fi lasat sa se creada ca ar avea-o asupra judecatorilor din cadrul Curtii de Apel Bucuresti si ca-i va determina pe acestia sa dispuna cercetarea martorului in stare de libertate.
Referitor la aceasta persoana, judecatorii din cadrul Curtii de Apel Bucuresti au admis propunerea de arestare preventiva pentru 30 de zile, formulata de procurorii anticoruptie.
Celor doi inculpati li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.
La data de 10 martie 2024, inculpatii urmeaza sa fie prezentati Curtii de Apel Bucuresti, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.
Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.
Mentionam ca prezentul comunicat a fost intocmit in conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relatia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019".
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Cârcotaș 10 March 2024 16:54 +1