Guvernul isi adjudeca dreptul de a selecta judecatorul CEDO care il va inlocui din 16 decembrie 2013 pe profesorul Corneliu Birsan. CSM va avea atributiile restranse doar la existenta unui membru in comisia Executivului din care vor face parte ministrii Justitiei si Externelor, dar si Avocatul Poporului
Consiliul Superior al Magistraturii este exclus din ecuatia numirii judecatorului CEDO, dar nu definitiv, in sensul ca CSM va desemna un membru care sa faca parte dintr-o comisie ce va fi constituita la nivelul Executivului.
Din aceasta comisie vor face parte ministrul Justitiei, cel al Afacerilor Externe, agentul Romaniei la CEDO, Avocatul Poporului, un singur membru al CSM si un judecator de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Aceasta schimbare a vechii proceduri s-a realizat printr-o ordonanta de urgenta care limiteaza rolul CSM in selectarea judecatorului roman la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, sporind in acelasi timp rolul Executivului.
Pe 16 decembrie 2013, judecatorului Corneliu Birsan de la CEDO ii va expira mandatul
Vechea procedura de desemnare a candidatilor Romaniei pentru functia de judecator la CEDO prevedea ca propunerile sunt facute de membrii Consiliului Superior al Magistraturii. Apoi, candidatii, juristi cu mare prestanta morala, dar si cu reputatie profesionala recunoscuta, erau audiati de CSM, care era convocat de catre ministrul Justitiei.
Motivul invocat de Guvern este acela ca executivul raspunde pentru desemnarea candidatilor, asa ca se impune accentuarea rolului pe care il are in procesul de selectie. Ordonanta de urgenta adoptata de Guvern introduce criterii mai clare de desemnare a candidatilor, termene pentru desfasurarea audierilor, insa ofera si posibilitatea ca Executivul sa respinga propunerile care ii vor fi inaintate. Romania trebuie sa transmita Consiliului Europei o lista cu trei candidati pentru functia de judecator la Curtea Europeana a Drepturilor Omului pana la data de 26 iulie. Din cele trei propuneri, Adunarea Parlamentara a Consiliului va alege viitorul reprezentant al tarii noastre la CEDO.
Mandatul judecatorului roman la Strasbourg, Corneliu Barsan, expira in 16 decembrie 2013. Dupa cum se stie, la aceasta functie ar fi aspirante, din umbra, Monica Macovei – europarlamentarul care a facut Romaniei atat rau in vara anului 2012 cand s-a plans Comsiei Europene ca USL incearca o „lovitura de stat„ prin referendumul de suspendare a Presedintelui Traian Basescu, dar si judecatoarea CCR, Iulia Motoc care se antepronunta pe blogul personal cu privire la multe dintre problemele ce ajung pe masa Curtii Constitutionale.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Vlad Tepes 8 April 2013 17:11 +15
# Ezoteric 9 April 2013 10:40 0
# Transparent 10 April 2013 22:40 +2
# Studenta Iuliei Motoc 10 April 2013 22:48 +2
# Nerabdatorul 8 April 2013 18:18 +11
# un nene 8 April 2013 18:51 +9
# Marinaru 8 April 2013 21:20 +2
# cetateanul iuropean 9 April 2013 09:19 +3
# georgeta 9 April 2013 15:53 +1