20 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

HAOSUL DIN LEGILE JUSTITIEI – Sesizarile de neconstitutionalitate ale AUR pe proiectele noilor Legi ale Justitiei: „Eliminarea sanctiunii pentru nerespectarea deciziilor CCR si ICCJ inseamna privarea justitiei de libertate si independenta... Se anuleaza ordinea juridica elaborata in jurul suprematiei Constitutiei”. AUR critica la CCR si mutilarea procedurii prin care CSAT verifica acoperitii din instante si parchete: „Afecteaza independenta si impartialitatea intregului sistem” (Documente)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

21 October 2022 17:27
Vizualizari: 4265

Opozitia ataca pe doua fronturi la CCR proiectele noilor legi ale justitiei. Joi, 20 octombrie 2022, Alianta pentru Unirea Romanilor – condusa de deputatul George Simion (foto) – a trimis la Curtea Constitutionala a Romaniei obiectii de neconstitutionalitate cu privire la toate cele trei initiative legislative. Ne referim atat la viitorul statut al judecatorilor si procurorilor, cat si la noile legi privind organizarea judiciara si Consiliul Superior al Magistraturii. Amintim ca separat de AUR, CCR a primit o sesizare din partea partidelor Uniunea Salvati Romania si Forta Liberala (click aici pentru a citi).



Lumea Justitiei prezinta toate cele trei sesizari ale AUR, cu accent pe aceea vizand noul statut al magistratilor. Ne intereseaza cu precadere felul in care formatiunea lui George Simion critica eliminarea abaterii disciplinare constand in nerespectarea deciziilor CCR si ale ICCJ (in dosarele de RIL), precum si mutilarea procedurii prin care CSAT verifica acoperitii din instante si parchete.

Cu privire la eliminarea abaterii disciplinare mentionate (sanctionate in actuala Lege 303/2004 la art. 99 lit. ș), AUR arata ca astfel justitia este pur si simplu privata de libertate si de independenta, majoritatea PSD-PNL-UDMR din Parlament anuland ordinea juridica elaborata in jurul suprematiei Constitutiei.

In ceea ce priveste verificarea acoperitilor din justitie, partidul lui Simion subliniaza ca noua procedura afecteaza independenta si impartialitatea intregului sistem de justitie, incalcand dreptul romanilor de acces efectiv si eficace la o instanta.

Mentionam ca momentan, art. 7 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor le impune magistratilor sa depuna o declaratie pe proprie raspundere ca nu sunt lucratori operativi (inclusiv acoperiti) si nici informatori sau colaboratori ai vreunui serviciu de informatii. Acelasi articol obliga Consiliul Suprem de Aparare a Tarii sa verifice daca magistratii au mintit sau nu in acea declaratie si, in plus, sa comunice rezultatul verificarii atat judecatorului sau procurorului vizat, cat si Consiliului Superior al Magistraturii, precum si oricarei persoane interesate, la solicitarea acesteia.

Problema este ca noul proiect de lege obliga CSAT sa comunice rezultatul verificarii doar daca descopera vreun lucrator, informator sau colaborator in randurile judecatorilor si procurorilor. Or, asa ceva impiedica atat CSM, cat si opinia publica sa se asigure ca CSAT si-a luat rolul in serios si a verificat toti judecatorii si procurorii. In caz contrar, exista, bineinteles, riscul ca in sistem sa ramana magistrati acoperiti, subliniaza AUR.

Inainte de a va lasa sa cititi sesizarea AUR privind noul statut al judecatorilor si procurorilor (precum si sesizarile pe celelalte doua proiecte, anexate la finalul articolului), mentionam ca partidul a preluat motivele de neconstitutionalitate transmise de catre avocatii Adrian Toni Neacsu, Elena Radu, Marina Ioana Alexandru, precum si psihologul Adrian Aciu (membru in Alianta Parintilor din Romania).


Iata principalul pasaj din sesizarea privind proiectul de statut al judecatorilor si procurorilor:


In fapt si in drept, invederam urmatoarele:

1. Solicitam sa se constate neconstitutionalitatea art. 206 din Legea privind statutul judecatorilor si procurorilor (PL-x nr. 440/2022, L612/2022).

Art. 206. – Judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti si personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor sunt liberi sa organizeze sau sa adere la organizatii profesionale locale, nationale sau internationale, in scopul apararii drepturilor si intereselor lor profesionale si pot fi membri ai societatilor stiintifice sau academice, precum si ai oricaror persoane juridice de drept privat fara scop patrimonial, putand face parte din organele de conducere ale acestora.”

Se poate observa astfel ca potrivit acestor articol judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti si personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor au dreptul sa fie membri ai oricaror persoane juridice de drept privat fara scop patrimonial, putand face parte din organele de conducere ale acestora.

Drept urmare, acestia pot fi membri sau organe de conducere ai oricaror ONG -uri care nu sunt asociatii profesionale si sunt non-juridice si care pot fi finantate de diverse persoane fizice sau juridice, inclusiv de partide politice pentru obtinerea propriilor interese.

Or, activitatea pe care o pot desfasura acestia in diverse ONG-uri, precum si apartenenta la acestea permite o interferenta in activitatea judecatorilor si procurorilor, deoarece activitatea lor poate sa fie influentata direct sau indirect, fiind afectata astfel independenta sistemul de justitiei, precum si dreptul cetatenilor la un proces echitabil.

Astfel, art. 206 din Legea privind Statutul judecatorilor si procurorilor incalca:

dispozitiile art. 125 alin. (3) din Constitutia Romaniei, care prevad ca functia de judecator este incompatibila cu orice alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior. Or, apartenenta la diverse persoane juridice de drept privat fara scop patrimonial incalca interdictia expresa prevazuta de norma constitutionala.

dispozitiile art. 124 alin. (1), (2) si (3) din Constitutia Romaniei, privind infaptuirea justitiei, care prevad ca justitia se infaptuieste in numele legii (neputandu-se infaptui in numele unui grup de interese, chiar asociate intr-un ONG), justitia este unica impartiala si egala pentru toti (neputand fi infaptuita cu influentarea unor diverse grupuri de interese), judecatorii trebuie sa fie independenti si sa se supuna numai legii (apartenenta la diverse ONG-uri non-juridice si care nu sunt asociatii profesionale putand afecta independenta judecatorilor prin influentarea directa sau indirecta);

dispozitiile art. 132 alin. (2) din Constitutia Romaniei, care prevad ca functia de procuror este incompatibila cu orice alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior. Or, apartenenta la diverse persoane juridice de drept privat fara scop patrimonial incalca interdictia expresa prevazuta de norma constitutionala;

dispozitiile art. 132 alin. (1) din Constitutia Romaniei, care prevad ca procurorii trebuie sa isi desfasoare activitatea potrivit principiului legalitatii si al impartialitatii. Or, apartenenta la apartenenta la diverse ONG-uri non-juridice si care nu sunt asociatii profesionale putand afecta independenta procurorilor prin influentarea directa sau indirecta;

dispozitiilor art. 21 alin. (3) din Constitutia Romaniei privind dreptul la un proces echitabil, respectiv dreptul de a beneficia de o instanta independenta si impartiala, ca urmare a faptului ca este afectata impartialitatea judecatorilor si procurorilor.

2. Solicitam sa se constate neconstitutionalitatea art. 228 alin. (5) – (6) din Legea privind statutul judecatorilor si procurorilor (PL-x nr. 440/2022, L612/2022).

Art. 228

(5) Rezultatul verificarilor prin care se constata incalcarea incompatibilitatii prevazute la alin. (1) se concretizeaza intr-un inscris si se comunica Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului Justitiei, celui vizat de verificare, precum si, la cerere, oricarei persoane.

(6) Actul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii prevazut la alin. (5) poate fi contestat la instanta de contencios administrativ competenta, in termen de 3 luni de la data la care a luat cunostinta, de catre orice persoana care justifica un interes legitim, conform legii.”

Articolul 228 alin. (1) reglementeaza interdictia aplicata judecatorilor, procurorilor, magistratilor-asistenti, personalul de specialitate juridica asimilat acestora, personalul auxiliar de specialitate si personalul conex personalului de specialitate al instantelor judecatoresti si parchetelor, in sensul ca acestia nu pot fi lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai vreunui serviciu de informatii.

Alin. (2) al art. 228 prevede sanctiunea incalcarii interdictiei prevazute la alin. (1), respectiv eliberarea din functia detinuta.

Alin. (3) al art. 228 reglementeaza obligatia tuturor persoanelor de la alin. (1) de a completa anual o declaratie olografa pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu au fost si nu sunt lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai niciunui serviciu de informatii.

Alin. (4) al art. 228 stabileste autoritatea competenta sa faca verificarea veridicitatii datelor din declaratiile anuale date de persoanele de la alin. (1), respectiv Consiliul Suprem de Aparare a Tarii.

Cu toate ca s-a prevazut in lege interdictia (cazul de incompatibilitate), sanctiunea (eliberarea din functia detinuta in cazul incalcarii interdictiei), precum si faptul ca persoanele indicate la alin. (1), judecatori procurori si asimilati ai sistemului de justitie trebuie sa depuna anual o declaratie pe proprie raspundere din care sa rezulte ca nu au incalcat interdictia prevazuta de lege, iar Consiliul Suprem de Aparare a Tarii este autoritatea competenta sa verifice veridicitatea acestor declaratii, ca urmare a normelor cuprinse la alin. (5) si (6) al articolului 228 nu este prevazuta o verificare reala si efectiva a respectarii interdictiei prevazute de lege si nici nu ii este permis cetateanului sa aiba acces efectiv si eficace la instanta de contencios – administrativ pentru a contesta daca vreuna dintre persoanele prevazute la alin. (1) a incalcat interdictia prevazuta de lege si sa i se poata aplica sanctiunea si sa fie exclus din sistemul de justitie.

Aceasta deoarece alin. (5) al art. 228 prevede emiterea unui inscris (act administrativ) de catre CSAT numai in situatia in care constata ca una dintre persoanele prevazute la alin. (1) a incalcat interdictia/incompatibilitate. Nefiind obligat CSAT sa emita un act administrativ si in situatia in care constata ca declaratiile sunt veridice si persoana verificata nu a incalcat interdictia / incompatibilitate.

Aceasta inseamna ca toate persoanele indicate la alin. (1) pentru care CSAT nu a emis un act administrativ se prezuma ca nu au incalcat interdictia/incompatibilitate. Or, in instanta nu pot fi atacate prezumtii.

Totodata, nu se poate efectua un control daca CSAT a verificat efectiv veridicitatea tuturor declaratiilor date de persoanele de la alin. (1), permitandu-i-se astfel CSAT-ului sa verifice arbitrar declaratiile judecatorilor si procurorilor, ceea ce poate conduce la mentinerea in sistemul de justitie a unor persoane care si-au incalcat interdictia de la alin. (1), ceea ce afecteaza independenta si impartialitatea intregului sistem de justitie.

Din aceste motive art. 228 alin. (5) incalca dispozitiile constitutionale privind:

- impartialitatea judecatorilor si procurorilor, respectiv dispozitiile art. 124 alin. (1), (2) si (3), precum si art. 132 alin. (1) si (2) din Constitutia Romaniei;

- incompatibilitatile exprese prevazute de normele constitutionale privind detinerea oricarei functii publice sau private de catre judecatori si procurori, respectiv dispozitiile art. 125 alin. (3) si art. 132 alin. (2) din Constitutia Romaniei;

- dreptul la un proces echitabil garantat de art. 21 alin. (3) din Constitutia Romaniei, cetatenii nebeneficiind de o instanta independenta si impartiala.

Totodata, ca urmare a faptului ca potrivit alin. (6) in instanta de contencios administrativ poate fi atacat numai actul emis de catre CSAT la alin (5) care se refera numai la situatia in care CSAT a constat incalcarea de catre persoanele de la alin.(1) a incompatibilitatii, aceste aliniate incalca si dreptul de acces efectiv si eficace la instanta, garantat de art. 21 alin. (1) din Constitutie, si dreptul de a supune controlului judecatoresc al instantei de contencios administrativ al actelor administrative emise de autoritatile publice, garantat de art. 126 alin. (6) din Constitutie, a actului prin care CSAT ar constata ca o persoana de la alin. (1) nu a incalcat incompatibilitatea, iar declaratia sa este veridica.

3. Solicitam sa se constate neconstitutionalitatea art. 234 alin. (2) din Legea privind statutul judecatorilor si procurorilor (PL-x nr. 440/2022, L612/2022).

Art. 234 (2) Judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti si personalul de specialitate juridica asimilat acestora pot fi membri ai unor comisii de examinare sau de intocmire a proiectelor de acte normative, a unor documente interne sau internationale si pot avea calitatea de expert in proiecte cu finantare externa in domeniul justitiei.”

Articolul 234 alin. (2) permite judecatorilor, procurorilor, magistratilor asistenti si personalului de specialitate juridica asimilat acestora sa participe la intocmirea unor documente interne sau internationale ale oricaror persoane fizice/juridice. Acest aspect intra in contradictie cu Statutul judecatorilor si procurorilor si permite afectarea independentei si impartialitatii acestora.

Proiectele cu finantare externa la care face referire forma initiala a normei sunt derulate pe plan national sau international de diferite ONG-uri, prin incasarea unor sume de bani importante prin intermediul acestora, existand cel putin o aparenta de fidelizare fata de diferite grupuri de interese precum si crearea unei presiuni asupra judecatorilor si procurorilor implicati, fiind afectata independenta si impartialitatea acestora.

Art. 234 alin. (2) permite cooptarea judecatorilor si procurorilor in diverse structuri/organisme create de persoane fizice/juridice din Romania sau din strainatate, care prin activitatea si politica respectivelor structuri/organisme sa influenteze in mod direct sau indirect cel putin judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti si personalul de specialitate juridica asimilat pe care i-au cooptat.

Din aceste motive, art. 234 alin. (2) incalca dispozitiile constitutionale privind:

- impartialitatea judecatorilor si procurorilor, respectiv dispozitiile art. 124 alin. (1), (2) si (3), precum si art. 132 alin. (1) si (2) din Constitutia Romaniei;

- incompatibilitatile exprese prevazute de normele constitutionale privind detinerea oricarei functii publice sau private de catre judecatori si procurori, respectiv dispozitiile art. 125 alin. (3) si art. 132 alin. (2) din Constitutia Romaniei;

- dreptul la un proces echitabil garantat de art. 21 alin. (3) din Constitutia Romaniei, cetatenii nebeneficiind de o instanta independenta si impartiala.

4. Solicitam sa se constate neconstitutionalitatea art. 271 din Legea privind statutul judecatorilor si procurorilor (PL-x nr. 440/2022, L612/2022).

Este neconstitutional art. 271 din legea privind statutul judecatorilor si procurorilor (PL-x nr. 440/2022, L612/2022) votata de Senat in data de 17.10.2022, ca si camera decizionala, deoarece din text a fost eliminata sanctionarea magistratilor pentru nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale si a deciziilor pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie in solutionarea recursurilor in interesul legii, ori in dezlegarea unor chestiuni de drept.

Deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei si hotararile Inaltei Curti de Casatie si Justitie asigura si garanteaza stabilitatea sistemului judiciar, dreptul la un proces echitabil, predictibilitatea actului de justitie, interpretarea si aplicarea unitara a legislatiei si unificarea jurisprudentei pe teritoriul Romaniei. Or, destabilizarea sistemului judiciar, limitarea sau restrangerea predictibilitatii actului de justitie sau lipsa practicilor judiciare unitare sunt elemente de neconstitutionalitate. De exemplu, art. 124 alin. (2) din Constitutie prevede ca „justitia este unica, impartiala si egala pentru toti”.

Eliminarea sanctiunii pentru nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale a Romaniei si ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie provoaca haos si prejudicii iremediabile, atat in tot sistemul de justitie, cat si cetatenilor Romaniei, in calitatea lor de justitiabili. Pratic, se anuleaza in mod direct ordinea juridica elaborata in jurul suprematiei Legii fundamentale.

Eliminarea din art. 271 a sanctionarii pentru nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale si a deciziilor pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie, in solutionarea recursurilor in interesul legii ori in dezlegarea unor chestiuni de drept, din legea privind statutul judecatorilor si procurorilor (PL-x nr. 440/2022, L612/2022), astfel cum a fost adoptata de Senat in data de 17.10.2022, inseamna subminarea autoritatii Curtii Constitutionale a Romaniei si a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, deciziile acestora urmand a fi optionale sau facultative pentru magistrati, ceea ce este inadmisibil si neconstitutional.

Reamintim ca, Curtea Constitutionala a supus controlului a priori dispozitiile art. 99 lit. s) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, norma potrivit careia constituie abatere disciplinara nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale ori a deciziilor pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie in solutionarea recursurilor in interesul legii.

In Avizul Consiliului Legislativ nr. 969/2022, la pct. 50 se mentioneaza:

La art. 272, in ceea ce priveste eliminarea din cadrul cazurilor care constituie abateri disciplinare a cazului prevazut in prezent in cuprinsul art. 99 lit. s) din Legea nr. 303/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precizam ca, prin Avizul nr. 315/28.03.2022, Consiliul Legislativ a avizat negativ o propunere legislativa cu acelasi obiect. Mentionam ca respectiva propunere legislativa (plx89/08.03.2022) a fost respinsa atat de catre Camera Deputatilor, in calitate de prima Camera sesizata, cat si definitiv, de catre Senat, in calitate de Camera decizionala, in sedinta din 29.06.2022.

Precizam ca in ceea ce priveste solutia legislativa din prezentul proiect, raman valabile considerentele retinute in avizul Consiliului Legislativ nr. 315/28.03.2022.

Asa cum s-a precizat si in avizul sus-mentionat, dispozitiile art. 99 lit. s) din Legea nr. 303/2004 au fost supuse controlului a priori al Curtii Constitutionale din perspectiva incalcarii dispozitiilor art. 124 alin. (3), potrivit carora judecatorii sunt independenti si se supun numai legii", obiectia de neconstitutionalitate fiind respinsa prin Decizia nr. 2/2012.

In decizia sus-mentionata, instanta de contencios constitutional a retinut ca „dispozitiile art. 99 lit. s) din Legea nr. 303/2004, modificata, care reglementeaza ca abatere disciplinara, nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale ori a deciziilor pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie in solutionarea recursurilor in interesul legii", (...) dau expresie si eficienta prevederilor art. 126 alin. (3), respectiv celor ale art. 147 alin. (4) din Constitutie.". Totodata, Curtea a constatat ca „principiile care guverneaza infaptuirea justitiei trebuie interpretate in corelatie cu dispozitiile constitutionale care consacra rolul si competentele celorlalte puteri, cu respectarea principiilor statului de drept, enuntate de art. 1 din Legea fundamentala. Un cadru legislativ care ar permite ignorarea, eludarea sau cenzurarea de catre instantele judecatoresti a deciziilor pe care Inalta Curte de Casatie si Justitie ori Curtea Constitutionala le pronunta in exercitarea competentelor lor constitutionale nu este compatibil cu aceste principii".

Or, eliminarea abaterii disciplinare constand in nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale ori a deciziilor pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie in solutionarea recursurilor in interesul legii ar fi de natura sa creeze cadrul legislativ incompatibil cu principiile statului de drept consacrate de art. 1 din Legea fundamentala, la care se face referire in considerentele sus-mentionate din cuprinsul Deciziei Curtii Constitutionale nr. 2/2012.

In ceea ce priveste situatia incidentei jurisprudentei Curtii de Justitie a Uniunii Europene, invocata in cuprinsul Expunerii de motive, mentionam ca atat instantelor de judecata, cat si legiuitorului li se impun dispozitiile art. 147 alin. (3) din Constitutie referitoare la obligativitatea deciziilor Curtii Constitutionale.

Precizam ca, asa cum instanta de contencios constitutional a subliniat in Decizia nr. 1039/2012, „nici o alta autoritate publica, fie ea si instanta judecatoreasca, nu poate contesta considerentele de principiu rezultate din jurisprudenta Curtii Constitutionale, aceasta fiind obligata sa le aplice in mod corespunzator, respectarea deciziilor Curtii Constitutionale fiind o componenta esentiala a statului de drept".

Astfel fiind, sunt obligatorii considerentele retinute de Curtea Constitutionala in Decizia nr. 390/2021, potrivit carora „o instanta in judecatoreasca are abilitarea sa analizeze conformitatea unei dispozitii "din legile interne", deci apartinand dreptului intern, cu dispozitiile de drept european prin prisma art. 148 din Constitutie si, in cazul in care constata contrarietatea, are competenta sa aplice cu prioritate dispozitiile de drept al Uniunii in litigiile ce antameaza drepturile subiective ale cetatenilor. In toate cazurile, Curtea constata ca, prin notiunile de „legi interne" si „drept intern", Constitutia are vedere exclusiv legislatia infraconstitutionala, Legea fundamentala prezervandu-si pozitia ierarhic superioara in virtutea art. 11 alin. (3). Asa fiind, atunci cand stabileste ca „prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum si celelalte reglementari comunitare cu caracter obligatoriu au prioritate fata de dispozitiile contrare din legile interne", art. 148 din Constitutie nu atribuie dreptului Uniunii prioritate de aplicare fata de Constitutia Romaniei, astfel ca o instanta nationala nu are abilitarea de a analiza conformitatea unei dispozitii din dreptul intern, constatate ca fiind constitutionale prin prisma art. 148 din Constitutie, cu dispozitiile de drept european. Sistemul dreptului romanesc este format din totalitatea normelor juridice adoptate de catre statul roman si care trebuie sa fie in consonanta cu principiul suprematiei Constitutiei si principiul legalitatii, care sunt de esenta cerintelor statului de drept, principii inscrise in art. 1 alin. (5) din Constitutie, potrivit caruia „In Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie", unica autoritate legiuitoare a tarii fiind Parlamentul, avand in vedere ca statul se organizeaza potrivit principiului separatiei si echilibrului puterilor legislativa, executiva si judecatoreasca - in cadrul democratiei constitutionale. Democratia constitutionala, intr-un stat de drept, nu este insa o abstractie, ci este o realitate a unui sistem in cadrul caruia suprematia Constitutiei limiteaza suveranitatea legiuitorului, care in procesul de creare a normelor juridice si de adoptare a unor acte normative trebuie sa tina cont de o serie de principii de rang constitutional (a se vedea Decizia nr. 104 din 6 martie 2018, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 446 din 29 mai 2018, paragraful 73)".

Mentionam ca, asa cum a subliniat in Decizia nr. 1/2014, „in ceea ce priveste efectele deciziilor sale, Curtea Constitutionala a statuat in mod constant ca, potrivit art. 147 alin. (4) din Constitutie, caracterul general obligatoriu vizeaza nu numai dispozitivul deciziilor Curtii Constitutionale, ci si considerentele pe care se sprijina acesta.

In consecinta, atat Parlamentul, cat si Guvernul, respectiv autoritatile si institutiile publice, urmeaza sa respecte intru totul atat considerentele, cat si dispozitivul deciziilor Curtii".

Tinand seama de cele de mai sus, solutia legislativa de eliminare a raspunderii disciplinare a judecatorilor in cazul nerespectarii deciziilor Curtii Constitutionale ori a deciziilor pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie in solutionarea recursurilor in interesul legii, apare ca fiind contrara jurisprudentei Curtii Constitutionale in domeniu si nu ar trebui adoptata, intrucat respectarea deciziilor Curtii Constitutionale al caror efect obligatoriu este consacrat de art. 147 alin. (4) din Constitutie si a deciziilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie in solutionarea recursurilor in interesul legii – al caror efect obligatoriu deriva din dispozitiile art. 126 alin. (3) din Legea fundamentala reprezinta o componenta esentiala a statului de drept.

Asa cum se subliniaza si in avizul Consiliului Superior al Magistraturii, in acest context, tinand seama de specificul dreptului Uniunii Europene si de raportul acestuia cu dreptul intern, astfel cum este consacrat de dispozitiile art. 148 din Constitutia Romaniei, este de analizat, de asemenea daca proiectul nu ar trebui sa stabileasca drept abatere disciplinara, pe langa nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale ori a deciziilor pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie in solutionarea recursurilor in interesul legii, si nerespectarea hotararilor Curtii de Justitie a Uniunii Europene.”

Potrivit dispozitiilor art. 10 alin. (4) din Legea nr. 24/2000 ”Observatiile si propunerile Consiliului Legislativ privind respectarea normelor de tehnica legislativa vor fi avute in vedere la definitivarea proiectului de act normativ. Neacceptarea acestora trebuie motivata in cuprinsul actului de prezentare a proiectului sau intr-o nota insotitoare.” Or, cu toate ca nu au fost acceptate observatiile si propunerile Consiliului Legislativ, acestea nu au fost motivate nici in cuprinsul actului de prezentare a proiectului si nici intr-o nota insotitoare, contrar dispozitiilor art. 10 alin. (4) din Legea nr. 24/2000. Drept urmare, s-a incalcat principiul legalitatii, prevazut de art. 1 alin. (5) din Constitutia Romaniei.

Curtea Constitutionala, prin Decizia nr. 2/2012, a respins obiectia de neconstitutionalitate, constatand ca este constitutionala sanctionarea disciplinara pentru nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale ori a deciziilor pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie in solutionarea recursurilor in interesul legii. In caz contrar, ar insemna sa nu existe nici o garantie ca deciziile CCR se vor aplica.

Prin Decizia nr. 2/2012, Curtea Constitutionala s-a pronuntat deja, retinand ca „in acord cu jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului invocata, ca principiul independentei judecatorilor nu exclude interventia instantelor de control judiciar pe calea exercitarii cailor de atac impotriva hotararilor judecatoresti, si nici pronuntarea de catre instanta suprema a unor decizii menite sa unifice diferentele de interpretare si aplicare a aceluiasi text de lege. De altfel, scopul legiuitorului constitutional nu a fost acela de a reglementa o ingerinta a Inaltei Curte de Casatie si Justitie in activitatea de judecata a instantelor, ci stabilirea unei practici unitare, atunci cand se face dovada ca problemele de drept care formeaza obiectul judecatii au fost solutionate in mod diferit prin hotarari judecatoresti irevocabile.”

Corelativ, este neconstitutionala eliminarea din art. 271 a sanctionarii pentru nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale si a deciziilor pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie, in solutionarea recursurilor in interesul legii, ori in dezlegarea unor chestiuni de drept, din legea privind statutul judecatorilor si procurorilor (PL-x nr. 440/2022, L612/2022), astfel cum a fost adoptata de Senat in data de 17.10.2022.

Respectarea deciziilor CCR si hotararilor obligatorii ale ICCJ sunt obligatii profesionale ale judecatorilor si procurorilor, prin raportare la dispozitiile art. 124 alin. (1) si (3) coroborat cu art. 126 alin. (1) din Constitutie (in privinta judecatorilor) si art. 132 alin. (1) din Constitutia Romaniei care prevede ca procurorii trebuie sa isi desfasoare activitatea potrivit principiului legalitatii (principiu care este reglementat de art. 1 alin. 5 din Constitutie).

Avand in vedere rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, prevazut de art. 126 alin. (3) din Constitutie, respectiv acela de a asigura interpretarea si aplicarea unitara a legii de catre celelalte instante judecatoresti, prin exonerarea de raspundere a judecatorilor si procurorilor in cazul nerespectarii deciziilor pronuntate de inalta Curte de Casatie si Justitie in solutionarea recursurilor in interesul legii se incalca, pe de o parte, dispozitiile art. 126 alin. (3) din Constitutie, ca urmare a faptului ca lipseste de efecte rolul ICCJ, iar pe de alta parte, permite judecatorilor sa respecte arbitrat deciziile ICCJ, fiind afectat astfel dreptul la un proces echitabil, respectiv principiul securitatii juridice care impune asigurarea interpretarii unitare a legii, fiind incalcat art. 21 alin. (3) din Constitutie si art. 6 CEDO (a se vedea hotararea CEDO pronuntate in cauza Paduraru impotriva Romaniei).

Eliminarea sanctiunii pentru nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale a Romaniei si ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie, pentru considerentul invocat in expunerea de motive, anume „ca aceste masuri au scopul de a garanta suprematia dreptului Uniunii Europene, respectiv a Hotararilor Curtii de Justitie a Uniunii Europene in fata Constitutiei si legislatiei din Romania”, inseamna privarea de libertate si de independenta a justitiei.

Cu alte cuvinte, in situatia in care ar aparea un conflict intre o norma europeana sau o hotarare judecatoreasca a CJUE si Constitutia Romaniei, judecatorii au posibilitatea sa ignore dispozitiile din Constitutia Romaniei, fara sa fie supusi vreunei sanctiuni disciplinare. Constitutia Romaniei si deciziile Curtii Constitutionale devin astfel optionale pentru magistrati.

Faptul ca legiuitorul a legiferat eliminarea sanctiunii pentru nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale a Romaniei este dovada indubitabila ca deja Legea fundamentala - Constitutia Romaniei este optionala si lipsita de valoare.

Astfel autoritatea Curtii Constitutionale a Romaniei si a Inaltei Curti de Casatie si Justitie nu mai este recunoscuta, ceea ce provoaca disolutia statului de drept, a Curtii Constitutionale a Romaniei si a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care ar urma sa devina niste institutii doar formale si absolut inutile.

Mai mult decat atat, aceasta ar insemna si disolutia puterii judecatoresti, prin transferarea acesteia in subordinea si controlul total al unui factor politic extern Romaniei, ceea ce este inadmisibil si neconstitutional.

Nu exista nici o justificare etica, morala si juridica pentru eliminarea prevederilor cu privire la sanctionarea magistratilor atunci cand nu respecta deciziile Curtii Constitutionale si ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie, avand in vedere ca acestea au caracter general obligatoriu si trebuie respectate.

Eliminarea sanctiunii pentru nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale incalca flagrant art. 147 alin. (4) din Constitutia Romaniei, deoarece prin aceasta se produce efectul de inlaturare a caracterului general obligatoriu al deciziilor si, in egala masura, se incalca si dispozitiile art. 1 alin. (5) din Constitutie, care dispune in mod imperativ ca „in Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie”.

Or, inlaturarea caracterului general obligatoriu al deciziilor Curtii Constitutionale prin eliminarea sanctiunii pentru nerespectarea deciziilor acesteia, inseamna modificarea printr-o lege ordinara a sensului unei prevederi imperative din Constitutia Romaniei. Totusi, modificarea Constitutiei se poate face doar prin vointa exclusiva a poporului roman, manifestata numai prin referendum.

Eliminarea sanctiunii pentru nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale si a deciziilor pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie in solutionarea recursurilor in interesul legii, ori in dezlegarea unor chestiuni de drept, reprezinta un atac fara precedent asupra Constitutiei Romaniei, ceea ce este sinonim cu atacul asupra drepturilor si libertatilor cetatenilor romani, care sunt garantate si aparate de Legea fundamentala.

Prin eliminarea sanctiunii pentru nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale si a deciziilor pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie, practic Constitutia Romaniei devine facultativa, ceea ce echivaleaza cu abolirea ei, si implicit, cu desfiintarea Romaniei ca stat de drept independent, suveran, national, unitar si indivizibil, pe de o parte, iar pe de alta parte, cu desfiintarea valorilor supreme, a traditiilor, a idealurilor, a credintei, a libertatii noastre ca tara si popor, asa cum prevad alin. (1) si (3) ale art. 1 din Legea fundamentala.

In Romania, chiar dupa aderarea la Uniunea Europeana, suprematia Constitutiei este obligatorie, iar deciziile CCR sunt general obligatorii.

In acest sens invederam ca art. 148 din Constitutia Romaniei poate fi interpretat numai celor statuate de Curtea Constitutionala a Romaniei prin Decizia nr. 148 din 16 aprilie 2003, decizie prin care, inainte de referendumul cu privire la legea de revizuire a Constitutiei pentru aderarea la Uniunea Europeana, Curtea Constitutionala a analizat daca dispozitiile actualului art. 148 se incadreaza in limitele de revizuire a Constitutiei, respectiv daca incalca caracterul national si independent al statului roman.

In urma analizei, pentru a ajunge la concluzia ca actualul art. 148 nu incalca limitele revizuirii, respectiv caracterul independent al Statului Roman, Curtea Constitutionala a statuat ca:

Solutia propusa de autorii initiativei de revizuire are in vedere implementarea dreptului comunitar in spatiul national si stabilirea regulii aplicarii prioritare a dreptului comunitar fata de dispozitiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.

Consecinta aderarii pleaca de la faptul ca statele membre ale Uniunii Europene au inteles sa situeze acquis-ul comunitar - tratatele constitutive ale Uniunii Europene si reglementarile derivate din acestea - pe o pozitie intermediara INTRE Constitutie SI celelalte legi, atunci cand este vorba de acte normative europene obligatorii.”

Astfel, Curtea Constitutionala a constatat ca suprematia Constitutiei se va mentine si dupa aderarea la Uniunea Europeana si, drept urmare, actualul art. 148 nu incalca caracterul national al statului roman, motiv pentru care a considerat constitutionala legea de revizuire a Constitutiei, deoarece aceasta se incadra in limitele revizuirii.

Drept urmare, orice alta interpretare a dispozitiilor art. 148 din Constitutie, contrara celor retinute de CCR in considerentele Deciziei nr. 148/2003 (potrivit carora Constitutia isi mentine suprematia si dupa aderarea la Uniunea Europeana, fiind deasupra acquis-ului comunitar, acesta din urma aflandu-se pe o pozitie intermediara intre Constitutie si legile interne) ar fi neconstitutionala deoarece ar incalca independenta Statului Roman, precum si suveranitatea poporului roman, caracteristici care nu pot fi stirbite nici macar printr-o lege de revizuire a Constitutiei.

Mai mult, referendumul pentru aprobarea legii de revizuire a Constitutiei a avut loc la 18-19 octombrie 2003, dupa analiza de catre CCR a constitutionalitatii legii de revizuire a Constitutiei, poporul roman exprimandu-si acordul cu privire la revizuirea Constitutiei in conformitate cu interpretarea data de CCR prin decizia nr. 148/2003.

Drept urmare, cum poporul roman nu si-a exprimat niciodata vointa prin referendum sa renunte la suprematia Constitutiei Romaniei, nici o persoana si niciun grup de persoane nu poate sa decida in locul acestuia renuntarea la suprematia Constitutiei Romaniei, avand in vedere dispozitiile art. 2 din Constitutia Romaniei potrivit carora:

(1) Suveranitatea nationala apartine poporului roman, care o exercita prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice si corecte, precum si prin referendum.

(2) Nici un grup si nici o persoana nu pot exercita suveranitatea in nume propriu.”

Potrivit art. 147 alin. (4) teza a doua din Legea fundamentala, „de la data publicarii, deciziile [n.a. - Curtii Constitutionale] sunt general obligatorii si au putere numai pentru viitor".

Textul constitutional citat nu distinge nici in functie de tipurile de decizii pe care Curtea Constitutionala le pronunta, nici in functie de continutul acestor decizii, ceea ce conduce la concluzia ca toate deciziile acestei Curti, in intregul lor, sunt general obligatorii.

Curtea Constitutionala s-a pronuntat in acest sens, de exemplu prin Decizia nr. 847 din 8 iulie 2008, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 605 din 14 august 2008, prin care a retinut ca "decizia de constatare a neconstitutionalitatii face parte din ordinea juridica normativa, prin efectul acesteia prevederea neconstitutionala incetandu-si aplicarea pentru viitor". Tot astfel, prin Decizia Plenului Curtii Constitutionale nr. 1/1995 privind obligativitatea deciziilor sale pronuntate in cadrul controlului de constitutionalitate, s-a retinut ca "puterea de lucru judecat ce insoteste actele jurisdictionale, deci si deciziile Curtii Constitutionale, se ataseaza nu numai dispozitivului, ci si considerentelor pe care se sprijina acesta." Curtea a mai statuat ca "atat considerentele, cat si dispozitivul deciziilor sale sunt general obligatorii si se impun cu aceeasi forta tuturor subiectelor de drept. In consecinta, atat Parlamentul, cat si Guvernul, respectiv autoritatile si institutiile publice urmeaza, in aplicarea legii criticate, sa respecte cele stabilite de Curtea Constitutionala in considerentele si dispozitivul deciziei." (Decizia nr. 1.415 din 4 noiembrie 2009, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 796 din 23 noiembrie 2009, sau Decizia nr. 414 din 14 aprilie 2010, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 291 din 4 mai 2010.)

Astfel fiind, Curtea retine, in acord cu cele statuate prin Decizia nr. 799 din 17 iunie 2011 asupra proiectului de lege privind revizuirea Constitutiei Romaniei, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 440 din 23 iunie 2011, ca reglementarea criticata da expresie dispozitiilor art. 1 alin. (5) din Constitutie, potrivit carora "In Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie", coroborate cu cele ale art. 142 alin. (1), conform carora "Curtea Constitutionala este garantul suprematiei Constitutiei".

Cu referire la ambele categorii de decizii, Curtea constata ca dau expresie unei competente specifice, strict prevazute de lege. Prin urmare, contrar sustinerilor sesizarii, respectarea lor nu impiedica exercitarea competentelor legale ale instantelor de judecata. Pentru a se pronunta, instantele trebuie sa aiba in vedere si sa aplice, deopotriva, atat dispozitiile dreptului intern, cat si tratatele internationale la care Romania este parte, potrivit distinctiilor impuse de dispozitiile art. 20 si art. 148 din Constitutie. Judecata instantelor poarta insa intotdeauna asupra unui caz concret; cadrul procesual specific fiecarei cauze determina, de fiecare data, interpretarea si aplicarea in mod corespunzator a dispozitiilor incidente in materie.

Curtea mai retine, cu privire la textul constitutional invocat in sustinerea criticilor de neconstitutionalitate, ca acesta prevede, alaturi de garantia independentei judecatorilor, si obligatia acestora de a se supune numai legii. Notiunea de "lege" prevazuta de art. 124 alin. (3) din Constitutie "este folosita in sensul sau larg, care include si Constitutia, ca Lege fundamentala, dar si toate celelalte acte normative, cu forta juridica echivalenta legii sau inferioara acesteia, care constituie ansamblul normativ pe care trebuie sa se fundamenteze actul de justitie." (Decizia nr. 799 din 17 iunie 2011, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 440 din 23 iunie 2011). Astfel fiind si vazand ca obligativitatea deciziilor in discutie este consacrata de Constitutie, care constituie o lege in sensul art. 124 din Legea fundamentala, Curtea constata ca sunt neintemeiate criticile formulate prin raportare la acest text constitutional.

De altfel, aceste critici, care pornesc de la premisa erorilor de judecata pe care cele doua instante le pot comite in deciziile pe care le pronunta, vizeaza, in esenta, chiar dispozitiile constitutionale care consacra obligativitatea acestor decizii. Or, este inadmisibil ca pe calea unei sesizari de neconstitutionalitate sa fie criticata chiar Constitutia.

Curtea constata ca principiile care guverneaza infaptuirea justitiei trebuie interpretate in corelatie cu dispozitiile constitutionale care consacra rolul si competentele celorlalte puteri, cu respectarea principiilor statului de drept, enuntate de art. 1 din Legea fundamentala. Un cadru legislativ care ar permite ignorarea, eludarea sau cenzurarea de catre instantele judecatoresti a deciziilor pe care Inalta Curte de Casatie si Justitie ori Curtea Constitutionala le pronunta in exercitarea competentelor lor constitutionale nu este compatibil cu aceste principii.”

Aceleasi argumente se aplica mutatis mutandis si cu privire la art. 271 din Legea privind Statutul Judecatorilor si procurorilor, si drept urmare, acesta incalca dispozitiile art. 1 alin. (5) coroborat cu art. 142 alin. (1) si art. 147 alin. (4) din Constitutia Romaniei.

Pe cale de consecinta, respectarea deciziilor Curtii Constitutionale - al caror efect obligatoriu este consacrat de art. 147 alin. (4) din Constitutie - si a deciziilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie in solutionarea recursurilor in interesul legii - al caror efect obligatoriu deriva din dispozitiile art. 126 alin. (3) din Legea fundamentala - reprezinta o componenta esentiala a statului de drept.

Eliminarea sanctionarii pentru nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale si a deciziilor pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie in solutionarea recursurilor in interesul legii, ori in dezlegarea unor chestiuni de drept, inseamna instigare la nerespectarea Constitutiei, ceea ce determina aparitia unei stari de insecuritate juridica inacceptabila si este susceptibila de a intra sub incidenta dispozitiilor art. 394-398 Cod Penal, cu privire la tradare, prin actiuni impotriva ordinii constitutionale.

Asadar, prin adoptarea in actuala forma a art. 271 din legea privind statutul judecatorilor si procurorilor (PL-x nr. 440/2022, L612/2022), votata de Senat in data de 17.10.2022, ca si camera decizionala,

- s-a legiferat instigarea la nerespectarea Constitutiei;

- s-a legiferat subminarea autoritatii Curtii Constitutionale a Romaniei si a Inaltei Curti de Casatie si Justitie;

- s-a legiferat destabilizarea sistemului judiciar, limitarea sau restrangerea predictibilitatii actului de justitie,lipsa practicilor judiciare unitare;

- s-a legiferat haosul, cu prejudicii iremediabile, atat in tot sistemul de justitie, cat si asupra cetatenilor Romaniei;

- s-a legiferat anularea ordinii juridice elaborata in jurul suprematiei Legii fundamentale;

- s-a legiferat privarea de libertate si de independenta a justitiei;

- s-a legiferat disolutia puterii judecatoresti;

- s-a legiferat desfiintarea Romaniei ca stat de drept independent, suveran, national, unitar si indivizibil, desfiintarea valorilor supreme, a traditiilor, a idealurilor, a credintei, a libertatii noastre ca tara si popor.

In concluzie, referitor la actuala forma a art. 271 din legea privind statutul judecatorilor si procurorilor (PL-x nr. 440/2022, L612/2022), solicitam Curtii Constitutionale ca, prin decizia pe care o va pronunta, sa declare neconstitutionala eliminarea sanctiunii pentru nerespectarea de catre judecatori si procurori a deciziilor Curtii Constitutionale si a deciziilor pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie in solutionarea recursurilor in interesul legii, ori in dezlegarea unor chestiuni de drept.

5. Invocam neconstitutionalitatea Legii privind statutul judecatorilor si procurorilor in integralitatea ei, pentru motive extrinseci‚ in legatura cu procedura de adoptare, respectiv doar a urmatoarelor articole din Legea privind statutul judecatorilor si procurorilor, pentru motive de fond: art. 206, art. 228 alin. (5)-(6), art. 234 alin. (2), art. 271.

In ce priveste verificarea admisibilitatii criticilor de neconstitutionalitate extrinseci, care tin de procedura de adoptare a legilor in cadrul sedintei Senatului din data de 17.10.2022, apreciem ca nu poate fi opus drept fine de neprimire principiul autonomiei regulamentare, intrucat criticile concrete nu vizeaza chestiuni de aplicare a Regulamentului Senatului, care nu ar avea relevanta constitutionala, ci afectarea procedurii legislative asa cum este aceasta prevazuta de normele constitutionale.

Asa cum rezulta din jurisprudenta constanta a Curtii Constitutionale, autonomia parlamentara nu poate fi exercitata in mod discretionar, cu incalcarea atributiilor constitutionale ale Parlamentului. Regulamentele parlamentare se constituie intr-un ansamblu de norme juridice menite sa organizeze si sa disciplineze activitatea parlamentara cu privire, printre altele, la procedura de legiferare, precum si regulile de organizare si functionare ale fiecarei Camere. Normele regulamentare reprezinta instrumentele juridice care permit desfasurarea activitatilor parlamentare in scopul indeplinirii atributiilor constitutionale ale Parlamentului, autoritate reprezentativa prin care poporul roman isi exercita suveranitatea nationala, in conformitate cu prevederile art. 2 alin (1) din Constitutie (a se vedea de exemplu Decizia nr. 209 din 7 martie 2012, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.188 din 22 martie 2012).

Stabilirea unor reguli clare in privinta procedurii legislative, inclusiv la nivelul Legii fundamentale, si respectarea regulilor astfel stabilite constituie o garantie impotriva abuzului de putere al majoritatii parlamentare, asadar, o garantie a democratiei.

In masura in care normele privind procedura legislativa au consacrare constitutionala, Curtea Constitutionala este competenta sa se pronunte asupra modului in care legile adoptate de Parlament le respecta si sa sanctioneze in mod corespunzator incalcarea lor (de exemplu Decizia nr. 128 din 6 martie 2019, paragraful 33, sau Decizia nr. 261 din 5 mai 2022, paragraful 74)”.


* Cititi aici sesizarea privind proiectul legii de statut al judecatorilor si procurorilor

* Cititi aici sesizarea privind proiectul legii de organizare judiciara

* Cititi aici sesizarea privind proiectul legii CSM

Comentarii

# DOREL date 22 October 2022 17:32 +23

AUR - aici,cel putin - a dovedit exemplaritate, Constitutia unei tari reprezinta poporul, infama lege aprobata de Senat este una din tradarile de care Romania a avut si, iata, mai are inca parte ! Asa a fost si in perioada interbelica, am avut cea mai progresista Constitutie din Europa, tradarea regelui si a camarilei a dus la distrugerea Romaniei Mari. Intrebarea grea este acum pentru ce sau pentru cat a tradat PSD (ma rog, senatorii PSD) ? Si, b): totusi, in Romania doar AUR si Renate Weber au ramas romanii adevarati ? Intreb, nu dau cu paru` ...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.04.2024 – Prima victorie in instanta obtinuta de vanatorul de pedofili

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva