INALTA CURTE OMOARA LEGEA – Ionut Matei e Dumnezeu! Ex-directorul ISC Adrian Grajdan a recuzat Completul de 5 condus de Ionut Matei, pe motiv ca judecatorii s-au pronuntat in fazele anterioare la fond si apel. Un alt Complet de 5 a respins recuzarea in pofida legii care spune ca “judecatorul care a participat la judecarea unei cauze nu mai poate participa in aceeasi cauza intr-o cale de atac”. Un singur judecator, Lavinia Lefterache, a facut opinie separata si a demascat realitatea (Incheierea)
Romani, luati-va adio de la Justitie! Daca la Inalta Curte de Casatie si Justitie exista judecatori care nu inteleg sa se abtina in a solutiona cauze in care au mai comparut in fazele anterioare, e limpede ca la varful Justitiei avem persoane care se cred Dumnezei! Si ca nu mai putem avea incredere intr-un asemenea sistem! Lumeajustitiei.ro va prezinta poate cea mai revoltatoare hotarare judecatoreasca din analele istoriei Justitiei, in care patru judecatori de la Sectia penala a ICCJ din Completul de 5 Penal 1 condus de vicepresedintele Ionut Matei (foto 1) - prinsi ca au aparut intr-o cale superioara de atac dupa ce anterior solutionasera aceeasi cauza, fie in fond ori in apel - nu doar ca nu s-au abtinut, dar cand s-a cerut recuzarea lor, un alt Complet de 5, condus de sefa sectiei penale a ICCJ Mirela Sorina Popescu, a respins cererea de recuzare, desi a recunoscut prezenta respectivilor judecatori in fazele anterioare ale procesului.
Ca avem tot dreptul din lume sa gandim ca suntem in faza unui episod in care anumiti judecatori se considera deasupra muritorilor de rand si a legii, sta faptul ca in Completul de 5 care a respins cererea de recuzare, a existat un singur judecator – Lavinia Lefterache (foto 2) care a facut opinie separata in sensul admiterii cererii de recuzare. Judecatoarea Lefterache (fosta director al INM) a afirmat negru pe alb ceea ce orice om de buna-credinta ar gandi in mod firesc, ca cererea de recuzare trebuia admisa intrucat art. 64 (3) din Codul de procedura penala prevede: “Judecatorul care a participat la judecarea unei cauze nu mai poate participa la judecarea aceleiasi cauze intr-o cale de atac sau la rejudecarea cauzei dupa desfiintarea ori casarea hotararii”.
Cititi si va cruciti de ceea ce se poate intampla azi la Inalta Curte!
La 12 septembrie 2016, fostul director al Inspectoratului de Stat in Constructii, Adrian Balaban Grajdan Constantin (foto 3 - condamnat definitiv la 3 ani de inchisoare, cu suspendare, pentru ca asa a vrut DNA, care l-a acuzat ca in dosarul Trofeul Calitatii al ex-premierului Adrian Nastase a emis catre Inalta Curte o adresa prin care ISC contesta existenta prejudiciului), a aparut la sedinta Sectiei penale a ICCJ in care s-a judecat primul termen in calea de atac extraordinara - contestatia in anulare - declarata de condamnat.
Adrian Balaban Grajdan a fost surprins sa constate ca din Completul de 5 Penal 1 caruia i-a fost repartizata contestatia sa in anulare (Dosar 1197/1/2016) judecatorii Ionut Matei – presedinte si Rodica Aida Popa, Ana Maria Dascalu si Maricela Cobzariu au comparut in fazele anterioare ale cauzei, dupa cum urmeaza:
-judecatoarea Ana Maria Dascalu a comparut in faza de fond a dosarului;
-judecatorii Ionut Matei, Rodica Aida Popa si Maricela Cobzariu au participat la solutionarea in apel a dosarului;
In fata acestei situatii, care ridica problema vadita a incompatibilitatii judecatorilor care s-au mai pronuntat in aceeasi cauza, condamnatul Adrian Balaban Grajdan a solicitat recuzarea celor patru in baza art. 64 alin. (3) din Codul de procedura penala, potrivit caruia: “Judecatorul care a participat la judecarea unei cauze nu mai poate participa la judecarea aceleiasi cauze intr-o cale de atac sau la rejudecarea cauzei dupa desfiintarea ori casarea hotararii”.
De mentionat, niciunul dintre cei patru judecatori nu a inteles sa se abtina pana sa se formuleze cererea de recuzare!
Cererea de recuzare a fost repartizata spre solutionare celuilalt Complet de 5 penal, alcatuit din Mirela Sorina Popescu – presedinte si judecatorii Ioana Alina Ilie, Lavinia Lefterache, Marius Dan Foitos si Geanina Cristina Arghir.
Prin Incheierea din 21 septembrie 2016 (Dosar 1197/1/2016) Completul de 5 condus de Mirela Sorina Popescu – presedinte, a dispus: “Respinge, ca nefondate, cererile de recuzare formulate de contestatorul condamnat Balaban Grajdan Constantin Adrian, privind pe domnul judecator Ionut Mihai Matei, Presedintele Completul de 5 Judecatori – Penal 1 si pe doamnele judecator Rodica Aida Popa, Ana Maria Dascalu si Maricela Cobzariu, membrii ai Completului de 5 Judecatori – Penal 1. Definitiva”.
Culmea, completul condus de sefa Sectiei penala a ICCJ a recunoscut ca: “Verificand actele dosarului se constata ca domnii judecatori Ionut Mihai Matei, Rodica Aida Popa si Maricela Cobzariu au participat la solutionarea, in apel, a cauzei privind pe inculpatul Balaban Grajdan Constantin Adrian pronuntand decizia penala nr. 40 din data de 22 februarie 2016 in dosarul nr. 3550/1/2015 aflat pe rolul Completului de 5 Judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Totodata, se retine ca doamna judecator Ana Maria Dascalu a participat la solutionarea cauzei in fond privind pe inculpatul Balaban Grajdan Constantin Adrian pronuntand sentinta penala nr.428 din data de 16 iunie 2015 in dosarul nr. 3988/1/2013 al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Sectia penala, mentinuta prin decizia penala nr. 40 din data de 22 februarie 2016, prin care a fost respins, ca nefondat, apelul declarat de inculpatul Balaban Grajdan Constantin Adrian.”
Uluitor, intr-o interpretare nemaintalnita a legii, Completul de 5 a respins cererea de recuzare pe motiv ca: “...cat timp procedura examinarii admisibilitatii in principiu, astfel cum este prevazuta in art. 431 din Codul de procedura penala, nu priveste insasi judecarea contestatiei in anulare – o atare procedura fiind reglementata exclusiv in art. 432 din acelasi cod – se constata ca, atat din dispozitiile legale mentionate, cat si din considerentele deciziei in interesul legii indicate rezulta natura juridica distincta a admisibilitatii in principiu si a judecarii contestatiei in anulare, asa incat se retine ca judecatorul care a participat la solutionarea cauzei nu este incompatibil sa participe la examinarea admisibilitatii in principiu, etapa prealabila judecarii contestatiei in anulare potrivit art. 432 din Codul de procedura penala.”
Cu alte cuvinte, faza de admitere in principiu a contestatiei in anulare nu ar constitui o judecata propriu-zisa, cu doar un filtru de admisibilitate, drept pentru care nefiind o judecata sadea, ci doar asa... ceva de inceput... nu mai exista caz de incompatibilitate pentru judecatori.
Voi ati mai auzit una ca asta? Adica in faza de admitere in principiu judecatorii nu mai judeca? Dar ce fac, joaca tabinet?
Cum ramane cu art. 64 (3) din Codul de procedura penala care prevede: “Judecatorul care a participat la judecarea unei cauze nu mai poate participa la judecarea aceleiasi cauze intr-o cale de atac sau la rejudecarea cauzei dupa desfiintarea ori casarea hotararii”?
Si cum ramane cu interesul prezumat al judecatorului, care in situatia in care a participat la luarea unei hotarari definitive de condamnare ar avea tot interesul ca o contestatie in anulare sa nu fie admisa in principiu, pentru ca nu cumva sa i se descopere o eventuala eroare si hotararea sa anterioara sa fie anulata cu riscul unei posibile antrenari a sa intr-o actiune in regres, in care sa fie pus sa plateasca despagubiri ori sa fie sanctionat disciplinar?
Evident ca nici nu avem nevoie de argumente legale aici, ci doar sa mergem pe logica bunului-simt.
Opinia separata a judecatoarei Lavinia Lefterache prin care a fost data jos masca de pe fetele colegilor ei
Spre cinstea ei, judecatoarea Lavinia Lefterache a facut opinie separata, aratand limpede ca cererea de recuzare trebuia admisa intrucat cazul de incompatibilitate a lui Ionut Matei & Co este de netagaduit. Iata opinia separata integrala:
“In dezacord cu solutia majoritara, apreciez ca cererile de recuzare sunt fondate. In conformitate cu art. 64 alin. 3 Cod procedura penala, judecatorul care a participat la judecarea unei cauze nu mai poate participa la judecarea aceleiasi cauze intr-o cale de atac sau la rejudecarea cauzei dupa desfiintarea ori casarea hotararii. Caracterul fondat al cererii de recuzare decurge din aplicarea textului de lege mai sus mentionat, care nu face distinctia intre caile de atac ordinare si caile de atac extraordinare si nici intre diverse etape in judecarea unei cai de atac.
Cererea de recuzare in prezenta cauza a fost fundamentata pe faptul ca judecatorii care au pronuntat sentinta si respectiv decizia privindu-l pe petent nu pot sa judece calea de atac a contestatiei in anulare declarata de acesta impotriva sentintei si deciziei respective. Cazul de recuzare invocat are in vedere exact ipoteza reglementata de art. 64 alin. 3 Cod procedura penala si anume aceea a judecatorilor care sunt considerati incompatibili a solutiona caile de atac formulate impotriva solutiilor pronuntate de ei insisi anterior.
In examinarea caracterului fondat al unei atare cereri de recuzare nu se mai examineaza impartialitatea subiectiva a celui in cauza, avand in vedere ca indiferent de modul in care acesta a examinat cauza in fond si apel legiuitorul il declara incompatibil sa solutioneze calea de atac impotriva propriilor hotarari.
De altfel, opinia majoritara este diferita de aprecierea cazurilor de incompatibilitate a judecarii contestatiei in anulare de catre judecatorii care au solutionat decizia apelata (fila 8, Minuta intalnirii reprezentantilor Consiliului Superior al Magistraturii cu presedintii sectiilor penale de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si curtile de apel, 27-28 noiembrie 2014, http://www.inm-lex.ro/fisiere).
In consecinta, apreciez ca cererile de recuzare, decurgand din incompatibilitatea judecatorului in solutionarea cailor de atac indreptate impotriva propriilor hotarari, erau fondate si trebuiau admise”.
* Cititi aici Incheierea Completului de 5 condus de sefa Sectiei penale a ICCJ
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Mulder, agentul mulder 4 October 2016 17:16 +25
# Cetateanul 4 October 2016 17:34 +22
# DODI 4 October 2016 17:46 +21
# Pif 4 October 2016 18:50 +14
# TITULESCU 4 October 2016 19:57 +15
# TITULESCU 4 October 2016 20:04 +19
# mulder, agentul mulder 4 October 2016 20:53 +15
# Edelweiss 4 October 2016 21:32 +7
# Edelweiss 4 October 2016 21:37 +6
# Cetateanul 5 October 2016 06:25 +3
# Horea 4 October 2016 22:14 +6
# Cloșca lui Crișan 5 October 2016 00:10 -2
# Horea 5 October 2016 15:34 0
# Ene 5 October 2016 04:42 +2
# santinela 5 October 2016 08:23 +2
# instanta care judeca 5 October 2016 08:51 0
# Socrate 5 October 2016 09:54 +3
# Pif 5 October 2016 11:02 0
# Pif-ule 5 October 2016 11:36 0
# PIF 5 October 2016 14:12 0
# ADEVARUL 5 October 2016 13:34 -2