ODA PRESEDINTELUI ADUSA CSM SI DNA– Traian Basescu a ridicat in slavi CSM-ul din 2012: "Pana acum singurul campion era DNA-ul, acum a aparut si CSM". In schimb, Basescu ataca iar mass media, considerand-o "vulnerabilitate pentru securitatea nationala", ceea ce inseamna ca in 2013 vor fi multe mandate de interceptare a jurnalistilor incomozi
Presedintele Traian Basescu a participat vineri, 4 ianuarie 2013, la sedinta plenului Consiliului Superior al Magistraturii in care a fost prezentat raportul CSM pe anul 2012, urmand ca apoi sa se aleaga noua conducere a institutiei. In timpul discursului sau, Presedintele a elogiat activitatea intreprinsa de judecatoarea Alina Ghica si procuroarea Oana Schimdt-Haineala in calitate de presedinte, respectiv vicepresedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, remarcand ca in ultimul an a asistat la o crestere a capacitatii institutionale a CSM. In acelasi timp, Traian Basescu a felicitat institutia si pentru introducerea unor "criterii serioase de selectie a judecatorilor la Inalta Curte de Casatie si Justitie", actiune care in opinia presedintelui Traian Basescu va conduce la cresterea increderii in judecatorii Instantei supreme. Presedintele Basescu a subilinat si ca odata cu obtinerea certificatului ISO 9001, privind standardele de management international, Consiliul Superior al Magistraturii a dovedit ca poate gestiona justitia din Romania.
Prezentam in continuare principalele declaratii ale presedintelui Traian Basescu din timpul discursului de la sedinta Consiliului Superior al Magistraturii:
Elogiu la adresa CSM
"Venind la ce s-a intamplat in 2012, mi-am facut mici notite. In primul rand, constat o crestere a capacitatii institutionale a Consiliului Superior al Magistraturii, lucru care s-a manifestat prin ceea ce ati reusit sa faceti impreuna in anul 2012. De asemenea, nu pot sa nu constat promptitudinea cu care CSM a aparat reputatia judecatorilor si procurorilor care au fost subiect de atacuri publice nejustificate si in acelasi timp atitudinea extrem de ferma a CSM fata de cei pe care tot magistrati i-au surprins in situatii de incompatibilitate cu calitatea de magistrati, suspectati de trafic de influenta, de mai stiu eu ce alte abateri de la statutul magistratilor. Mi-a placut foarte mult consolidarea independentei Inspectiei si faptul ca s-au introdus criterii serioase de selectare a inspectorilor dar si a inspectorului sef si a inspectorilor sefi adjuncti. In sfarsit, iarasi o realizare a dumneavoastra in acest an, ati introdus criterii serioase de selectie a judecatorilor la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Stim toti cum se ajungea la Inalta Curte de Casatie si Justitie doar acum cativa ani, ceea ce este de natura sa creasca incredere in judecatorii Inaltei Curti si nu numai. Constat ca s-a realizat o imbunatatire a standardelor de recrutare a magistratilor, chiar si prin numar. Este evident ca a fost un proces mai sever de recrutare a magistratilor prin faptul ca anul acesta au fost circa 150-180 de decrete de intrare in Magistratura, spre deosebire de alti ani cand valurile erau mai mari. Pun aceasta reducere a numarului de magistrati care au fost numiti in Magistratura chiar pe seama sistemului de selectie mai exigent. De asemenea, Institutul National al Magistraturii dar si Scoala Nationala de Grefieri par a-si fi imbunatatit procedurile si capacitatea administrativa, capacitatea de a gestiona calitate, mi-as permite sa spun. Lucru care incepe sa se vada si in hotararile judecatoresti si in actiunea procurorilor si in tot sistemul.
Va felicit ca ati obtinut standardele de management internationale prin obtinerea certificatului ISO 9001, din cate stiu este un certificat international care probeaza capacitatea manageriala ca institutie, lucru care este de natura sa scoata de sub semnul intrebarii capacitatea Consiliului Superior al Magistraturii din Romania de a gestiona justitia".
Presedintele, fericit de clasamentul Transparency International
"Mi se pare esential ca viitorul CSM sa-si propuna mentinerea timeing-ului pentru introducerea noilor Coduri. Poate trebuie reanalizat odata cu noile alegeri si chiar din luna ianuarie sa faceti o analiza cu ce se poate face in mod real, daca este cazul sa avem o amanare sau nu, sigur o amanare nu este de dorit, dar mai bine ne fixam un timeing pe care il putem respecta decat in preajma momentului intrarii unui nou Cod sa ne trezim ca mai amanam sase luni. Sigur asta inseamna si responsabilitatea Guvernului sa asigure finantarea sistemului. Avem si o mica contradictie in care nu tin neaparat sa am dreptate, dar va rog sa analizati daca intr-adevar suntem intr-o situatie de criza de magistrati fie ei procurori sau judecatori sau nu. Tot timpul am mers pe varianta asta: pentru noile coduri ne trebuie un numar mult mai mare de magistrati. Daca privim raportul Bancii Mondiale care compara numarul de magistrati din Romania cu numarul de magistrati din Uniunea Europeana se constata ca suntem cam pe medie. Avem o problema si la modul cum noi consideram dosarele pe fiecare magistrat, le tot reportam de la o sedinta de amanare la alta el fiind acelasi dosar. Poate aprecierile mele nu sunt corecte, dar v-as ruga sa avem o analiza corecta si din acest punct de vedere si poate ca gasim solutii mai eficiente de crestere a vitezei de pronuntare, de solutionare a dosarelor, lucru care s-a imbunatit vizibil in ultimii doi ani, dar sunt convins ca mai avem loc pentru mai bine. Mi-am spus doar cateva pareri ca om care priveste cu atentie ce se intampla in justitie pentru ca o consider pilonul si de echitate sociala si motorul evolutiei noastre pozitive. Trebuie sa va spun ca m-a bucurat aprecierea ca Romania a urcat cu vreo sapte, opt locuri in clasamentul Transparency International cu privire la coruptie si asta este o analiza de perceptie, ceea ce inseamna ca perceptia populatiei in Romania ca urmare a muncii dumneavoastra, a muncii magistratilor incepe sa se imbunatateasca. M-a bucurat foarte mult ca din acest punct de vedere am depasit state vechi ale Uniunii Europene unde perceptia despre coruptie este mai accentuata la populatie decat in Romania. Mi-as dori mult ca in anul 2013, chiar daca este 2013, sa fie un an mai bun decat 2012 si perceptia populatiei cu privire la coruptie sa se diminueze, sa continue trendul de diminuare si asta nu poate fi decat un efect al muncii magistratilor".
Un critic "delicat"
"In mod delicat v-am spus. Vreau sa intelegi ca nu am fost niciodata un presedinte care sa fie politicos cu sistemul doar de dragul de a fi, dar nu pot sa nu observ ca, in ultimii doi ani, avem de unde pana acum singurul campion era DNA-ul, in raportele expertilor europeni au aparut si Inalta Curte de Casatie si Justitie ca fiind un element pozitiv, a aparut si Parchetul General, a aparut si CSM. Chiar daca sunt inginer am elementele care sa imi dea dreptul la o abordare pozitiva in raport cu justitia. Pe de alta parte, v-am spus ca avem probleme cu Codurile si inca avem probleme cu timpul, mai ales cu timpul de judecare si mai ales cu redactarea deciziilor curtilor. Stiu eu un caz, am primit o petitie. S-a pronuntat Curtea, nu spun care, de 11 luni si omul nu are hotararea Curtii si are efecte extraordinare pentru situatia lui ca e vorba despre niste recunoasteri. Aici trebuie lucrat. Sunt si critic dar si delicat!"
Basescu: "Magistratii au fost predispusi la a apleca ureche la influenta politica"
Pe de alta parte, Presedintele a evidentiat imixtiunea politicului in justitie. Traian Basescu considera ca in ceea ce priveste influenta politica, magistratii sunt singurii care pot decide daca sunt sau nu independenti politic. "Magistratii au fost predispusi la a apleca ureche la influenta politica. Ori aici deja este o chestiune care tine de fiecare dintre magistrati, procurori sau judecatori. Nu nene politicianule, nu ma interesezi, singurul meu stapan e legea si nu astept nimic de la tine pentru ca ce e mai important pentru un judecator sau un procuror decat faptul ca este protejat de lege? Daca nu este independent este numai datorita vointei lui. Acest mesaj am vrut sa il dau si poate sa se duca inspre tot sistemul judiciar din Romania. Astazi judecatorii si procurorii nu sunt independenti numai daca nu vor ei! Poate fi vorba de motive de coruptie sau din motive structurale. Ori cei care mai pot fi salvati din motive structurale ar trebui salvati si adusi pe drumul constiintei faptului ca sunt independenti de orice om politic".
Deranjul de la Cotroceni: "Teroristii" din presa care ataca justitia pentru satisfacerea intereselor
"Sunt trusturi mass-media care sunt vulnerabilitati la siguranta nationala si ma refeream la discreditarea unor institutii. Ce s-a intamplat anul trecut confirma pe deplin aceasta afirmatie. Sunt trusturi de media interesate in discreditarea unor institutii, ca-s de la Curtea Constitutionala, ca-s de la DNA, ca-s de la CSM, lucrurile merg bine in ghilimele cu discreditarea. Consider ca este cea mai dramatica si negativa evolutie din ultimii ani si pasi inapoi facuti de cei care se revendica a fi a patra putere in stat, de cei care, pentru satisfacerea intereselor lor, utilizeaza asemenea metode. Cand un trust mass-media ia judecatori Curtii Constitutionale, judecatori, procurori din CSM, din Inalta Curte din parchete si ii toaca de dimineata pana seara in batalia de discreditare a institutiilor lucrurile sunt grave si poate ca, fiind si doamna ministru aici, poate gasim o solutie de protejare a justitiei de astfel de atacuri. Cu atat mai mult cu cat justitia are propriul ei sistem de justitie interna. Are Inspectie, are hotararile CSM care sunt executorii si pot fi atacate la Inalta Curte. Justitia se autoregleaza. Atunci nu este nevoie de campanii de discreditare a unui sistem pentru ca de fapt lucrurile, intentia a fost sa distribuie incredere pe intregul sistem. Nicio grupare de tip mafiot nu are nevoie de o justitie puternica. E cea mai mare teama a ei. Sa nu avem justitie puternica sau justitie credibila".
Danilet a laudat-o in fata lui Basescu pe Macovei
Dupa terminarea discursului presedintelui Traian Basescu, judecatorul Cristi Vasilica Danilet, membru CSM cunoscut pentru luarile de pozitii fata de atacurile media asupra institutiei din care face parte a precizat: "De regula discursul prezidential era unul critic si ma bucura ca astazi este unul bun. Cred ca s-a inteles ca justitia romana este independenta, trebuie sa ramana independenta si magistratii romani vor sa fie independenti. S-a schimbat radical componenta justitiei romane gratie reformelor din 2004". (n.red: perioada in care ministru al Justitiei era Monica Macovei, al carei consilier a fost judecatorul Cristi Vasilica Danilet)
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# alarma grad 1 4 January 2013 14:59 +6
# eba 4 January 2013 15:12 +5
# eba 4 January 2013 15:15 +6
# Istratie 4 January 2013 15:23 +4
# carmen 4 January 2013 15:32 +5
# Dan 4 January 2013 15:42 +5
# Aramis 4 January 2013 15:42 +2
# VIKY 4 January 2013 15:46 +2
# mafiotul chior -porcul securist 4 January 2013 15:45 +1
# VIKY 4 January 2013 15:50 0
# Sunt mandru de slugile mele 4 January 2013 15:57 +2
# CEDO 4 January 2013 16:05 +1
# IOAN DUSCAS 4 January 2013 18:30 +1
# ALEX 4 January 2013 19:52 +3
# haineala 4 January 2013 21:12 +1
# VIKY 4 January 2013 21:40 +2
# Carmen 5 January 2013 15:54 +2