Iohannis si Kovesi renasc practicile Securitatii si ura de clasa
Securitatea comunista din vremurile lui Ceausescu avea o “metoda stas” cand voia sa te anuleze ca individ, daca te revoltai si deschideai gura impotriva oranduirii socialiste. Te baga la ospiciu si te declara “nebun”. Ori te declara “dusman al poporului”.
Noua Securitate care s-a nascut dupa plecarea lui Basescu, cand Binomul SRI-DNA a ramas fara stapan si a trecut la cele mai mari atrocitati impotriva Drepturilor Omului, a ajuns sa-ti faca imediat dosar daca o demasti, dupa care iti lipeste eticheta de “penal”.
De ceva vreme, la vedere, in piata publica, indivizi precum Klaus Iohannis si Laura Kovesi, care se poarta din inaltele lor functii de parca ei ar fi stapanii Romaniei si ne-ar decide soarta, arunca anatema pe cine nu le convine. Acesti doi indivizi instiga la discriminare, desfid cetatenii si batjocoresc Drepturile Omului folosind etichete: “penali”, “festivalul inculpatilor”, “nu raspund unor inculpati” si alte variatiuni pe aceasta tema, incalcand prezumtia de nevinovatie si legea privind combaterea discriminarii. Cu consecinte nefaste in societate impotriva tintelor lor.
Pe cale de consecinta, luni dimineata redactia Lumea Justitiei va depune la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii o plangere impotriva lui Klaus Iohannis si Laura Codruta Kovesi pentru repetatele lor afirmatii, care in opinia noastra constituie discriminari la adresa cetatenilor care se afla in proceduri judiciare, incitand astfel populatia la ura sau desconsiderare impotriva acestei categorii de persoane, care beneficiaza conform Constitutiei de prezumtia de nevinovatie.
Chiar si un condamnat are dreptul sa nu fie anulat ca individ in societate, si mai cu seama dupa ce si-a ispasit pedeapsa. Dupa cum pedeapsa penala are rol de reeducare si nu de expunere oprobriului public sau excluderii din punct de vedere social.
Este uluitor cum acesti doi indivizi, de mai bine de un an, au proferat in public asemenea etichetari, au iesit in strada ori au alimentat prin declaratii si comunicate ostilitatea unei parti a populatiei impotriva politicienilor, oamenilor de afaceri, magistratilor si jurnalistilor carora li s-au fabricat dosare penale. Si nimeni nu i-a pus la respect!
Duplicitatea si fariseismul celor doi sunt vadite: potrivit propriei definitii, Klaus Iohannis a fost el insusi “penal” cand impotriva lui cu ani in urma, cand era edil la Sibiu, s-a inceput urmarirea penala in unele dosare, dar nu s-a anulat ca individ, renuntand la functiile publice detinute pana isi "rezolva problema". Iar Laura Kovesi stie foarte bine, si este de notorietate, ca aproape toate dosarele penale ale DNA se bazeaza pe denunturi formulate de “penali”: suspecti, inculpati sau condamnati. Carora le da importanta maxima in dosare, dar in public cand nu ii convine o acuzatie venita dinspre acestia arunca anatema: "Nu raspund unor inculpati"!
Efectul practicilor continuate sistematic de tandemul Iohannis – Kovesi este deosebit de nociv. In societate oamenii de diferite pareri si optiuni politice se ralizaza acestor mesaje discriminatoare, mai ales impotriva oamenilor politici, preluandu-le si ajungandu-se la sloganuri de ura gen: “la puscarie”, “DNA sa vina sa va ia”, “penali”, “infractori”. Kovesi se mai si ducea la televiziunea #Rezist unde se chema la iesirea in strada impotriva majoritatii PSD, cu care sefa DNA nu se agreaza si caruia ii fabrica dosare imixtionandu-se in treburile Executivului cu procurori ei slugarnici si abuzivi. Situatia este cu mult mai grava la Klaus Iohannis, care la inceputul anului 2017, la cateva zile dupa ce a investit Guvernul Grindeanu, numindu-i in functii ministri, a iesit in strada cu “penalii” in gura, in geaca rosie in mijlocul manifestantilor antiguvernamentali care doreau caderea Guvernului legitim si proferau mesaje de ura impotriva acestuia, incalcandu-si obligatia constitutionala de a fi un mediator intre cetateni si puterile statului.
Un alt efect nociv este prin aceste etichetari de “penali” se incita si la desconsiderarea avertizorilor de integritate, a celor care pot semnala abuzuri impotriva reprezentantilor unor autoritati publice, cu efecte descurajante deosebit de grave asupra persoanelor aflate in proceduri judiciare, inclusiv din partea organelor de ancheta penala, care sunt astfel incurajate sa musamalizeze plangerile unei categorii de persoane pe simplul motiv ca sunt “penali” sau “inculpati”. Se transmite astfel subliminal comandamentul ca daca esti inculpat, nu mai poti sa spui adevarul si trebuie sa fii nefrecventabil.
Asemenea practici discriminatorii fac posibil ca oricine devine un inamic al sistemului, al intereselor anumitor gupuri, sa fie astfel etichetat, pentru ca orice mesaj public, actiune si chiar anumite drepturi ale acestuia sa fie desconsiderate si anulate, ca efect al faptelor de discriminare savarsite. Mai mult, demnitatea umana a persoanelor aflate in diverse proceduri judiciare este grav incalcata, creandu-se in societate o stare de ostilitate, ura si disociere de orice persoana cercetata intr-o cauza penala.
Ordonanta nr. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare, publicata in Monitorul Oficial nr. 99 din 8 februarie 2007 prevede la Sectiunea V – Dreptul la demnitate umana, urmatoarele:
“ART. 15 - Constituie contraventie, conform prezentei ordonante, daca fapta nu intra sub incidenta legii penale, orice comportament manifestat in public, avand caracter de propaganda nationalist sovina, de instigare la ura rasiala sau nationala, ori acel comportament care are ca scop sau vizeaza atingerea demnitatii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, indreptat impotriva unei persoane, unui grup de persoane sau unei comunitati si legat de apartenenta acestora la o anumita rasa, nationalitate, etnie, religie, categorie sociala sau la o categorie defavorizata ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuala a acestuia.”
Potrivit acestei ordonante, prin discriminare se intelege: “orice deosebire, excludere, restrictie sau preferinta, pe baza de rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, categorie sociala, convingeri, sex, orientare sexuala, varsta, handicap, boala cronica necontagioasa, infectare HIV, apartenenta la o categorie defavorizata, precum si orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrangerea, inlaturarea recunoasterii, folosintei sau exercitarii, in conditii de egalitate, a Drepturilor Omului si a libertatilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, in domeniul politic, economic, social si cultural sau in orice alte domenii ale vietii publice... Orice comportament activ ori pasiv care, prin efectele pe care le genereaza, favorizeaza sau defavorizeaza nejustificat ori supune unui tratament injust sau degradant o persoana, un grup de persoane sau o comunitate fata de alte persoane, grupuri de persoane sau comunitati atrage raspunderea contraventionala”.
Cred ca populatia trebuie sa se ridice impotriva unor asemenea practici degradante si sa nu le mai tolereze, mai ales cand ele vin din partea unor persoane platite din bani publici, care ar trebui sa fie repere de legalitate, moralitate si integritate in societate.
Cred ca niciun om de buna credinta nu poate nega faptul ca atunci cand pui eticheta de “penal” unei persoane din functia cu autoritate de stat detinuta, in fapt o anulezi ca fiinta si ii incalci brutal prezumtia de nevinovatie!
Ii invit pe toti cetatenii de buna credinta sa se ralieze demersului redactiei Lumea Justitiei. Duminica vom publica plangerea pe care o vom depune luni dimineata la Consiuliul National pentru Combaterea Discriminarii, care poate servi ca exemplu. Credem ca oricine incita la ura, la un “razboi” impotriva unor categorii de persoane din societate trebuie sa raspunda. Astfel de practici trebuie sanctionate si prevenite!
Daca nu ne aparam drepturile si vom asista impasibili, ba chiar ne vom bucura ca asemenea tratamente se aplica unora pe care nu ii agreem, riscam sa ajungem cu toti “penali” in propria tara cand vom indrazni sa criticam sau demascam faptele celor care ne conduc.
P.S. - Deja pe siteul Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (vezi facsimil) s-a afisat un comunicat de presa referitor la declaratia primului ministru Viorica Dancila din 15 februarie 2018 cand a afirmat “acesti oameni cred ca sunt autisti” in care s-a anuntat ca CNCD s-a autosesizat din “perspectiva savarsirii unei posibile fapte de discriminare, prin incalcarea dreptului la demnitatea umana a persoanelor cu autism”. Cu totii intelegem ca aceasta ancheta e cam fortata si ca nu a existat forma intentiei, a relei-credinte, ci doar s-a facut o analogie cu un tip de afectiune. Dar daca comparam autosesizarea pe acest incident minor cu ceea ce fac Iohannis si Kovesi de ani de zile, cu buna stiinta si rea-credinta, vorbind de “penali” si “inculpati” incalcand prevederea constitutionala privitoare la prezumtia de nevinovatie, nu credeti ca ar trebui sa asistam la o sanctiune exemplara?
Chiar asa domnilor de la CNCD, pe ce fac Iohannis si Kovesi de atata vreme cum de nu v-ati autosesizat pana acum? Ce paziti?!?
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Virgil Novac 16 February 2018 18:35 +15
# DODI 16 February 2018 18:35 +29
# victor 16 February 2018 18:54 +4
# Stefan Luchian 16 February 2018 19:11 +5
# Luca 16 February 2018 19:11 +17
# nea Caisa 16 February 2018 23:40 +3
# Golan 17 February 2018 02:45 -15
# Elena 17 February 2018 03:14 +1
# Ruxandra lepsa 17 February 2018 03:32 +1
# Elena 17 February 2018 03:45 +8
# Ghise Ioan 17 February 2018 06:22 +5
# Pif 17 February 2018 08:43 +3
# mitocanu 17 February 2018 12:45 +3
# Mitica 19 February 2018 09:42 +2
# imun/teanu 19 February 2018 10:41 +2
# Johan 20 February 2018 17:09 +2
# Johan 20 February 2018 17:21 +1
# ?????? 22 February 2018 21:03 0