19 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Justitia, o gaura neagra. Cine sunt vinovatii

Scris de: Adina ANGHELESCU-STANCU | pdf | print

13 September 2016 15:07
Vizualizari: 7741

Haideti sa facem un exercitiu de imagine. Imaginea Justitiei la aceasta ora. Ce-a ajuns Justitia si incotro se indreapta ea. E foarte important. Pentru ca azi, desi tardiv, asistam la un moment de cotitura in ce priveste starea Justitiei din Romania, degradata chiar din interiorul ei. Daca nici acum nu se va face lumina in haosul din Justitie, sa nu ne mai mire vreodata situatia jalnica in care cetateanul o sa ajunga sa-si strige dreptatea in pustiu. Nimeni nu-l va auzi, nimeni nu o sa-l mai scoata din tortura abuzurilor si nedreptatilor, pentru ca Justitia va deveni imuna la insasi menirea ei.


E-adevarat, totul porneste de la legi. Legi proaste, strambe, aiuristice, maldar de legi care nu au alt scop decat acela de a fi creat DNA-ului nesfasite oportunitati sa-si constituie "prada" pentru a se impauna cu o tara in care toti cetatenii par a fi potentiali corupti. Cine face legile? Legiuitorul. Parlamentul. Cine le poate schimba daca sunt strambe sau proaste? Legiuitorul. Ce-a facut, ce face Parlamentul? De multa vreme, mai nimic. Paralizat de frica, legiuitorul s-a predat. Legiuitorul nu a modificat Codurile penal si de procedura penala, desi era imperios necesar. Nu a pus in concordanta cu deciziile CCR multe dintre articolele declarate neconstitutionale. De aceea - spre exemplu - azi nu exista posibilitatea revocarii vreunuia dintre membrii marelui CSM. Legiuitorul nu a tinut cont de ncesitatea adoptarii unor legi a caror oportunitate e cat se poate de clara: cum ar fi Legea amnistiei. Legiuitorului i-a pasat mai mult de propriile-i privilegii. Reprezentantii puterii legislative au cazut si ei in plasa parchetelor, tesuta chiar pe deciziile lor. Si, de frica, n-au distrus la timp aceasta periculoasa capcana. Iar acum se plang. Si vor continua sa se smiorcaie pe rand, cad vor deveni victimele paianjenului Anticoruptie. Pai, nu voi, facurati, bre, aceste legi?

Sa trecem, acum, si la alta putere in stat. Puterea executiva. Si aici au cazut si vor mai cadea capete pe esafodul propriilor decizii. Guvernamentale. Caci, cine altcineva a facut propunerile de mari sefi ai parchetelor? Guvernul, prin ministrul Justitiei. Asta au vrut, asta au. Daca doreau sincer o schimbare, nu mai roteau aceleasi personaje din epoca "Basescu" in posturi-cheie. Iar daca era vorba de impunere pe "firul rosu", trebuiau sa-si dea demisia si sa nu accepte compromisuri majore care ii pocnesc acum fix in moalele capului. Altfel spus, ce au semanat, asta au! Sefii pe care i-au propulsat si care au ajuns zei pe Pamant.

Sa intoarcem capul catre puterea judecatoreasca. Ce se vede? O imensa gaura neagra. Care inghite tot. Tot ce vine dinspre parchete. Uitati-va atent in instante. Unde exista din ce in ce mai putini judecatori dedicati, profesionisti. Altii, care se afla in buza pensiei sau care au fost atinsi de "sistem" (sau cu rude zgaltaite de-a lungul timpului de dosarele produse de "binoame") nu mai au nicio apasare sa infaptuiasca, zilnic, actul de justitie pe care au jurat sa-l infaptuiasca. Altii sunt avizi dupa promovari-fulger, fara sa arda etape absolut necesare desavarsirii ca magistrat. Ii putem numi magistratii de lux. Desigur, mai avem si tiparul magistratului-voiajor. Cel care lucreaza la instanta doar cateva ore pe saptamana, pentru ca in rest e ocupat cu seminarii, conferinte, alearga pe la facultati sa predea, si la INM ca formatori, si uite-asa, singura lor grija pare sa fi ramas doar aceea a castigului din mai multe parti. Dreptate, adevar? Aiurea. Ce-i aia?

In penal, e jale. Daca s-a ajuns ca pentru un abuz in serviciu discutabil sa se dea 15 ani de puscarie, mai mult decat la o crima sau viol, atunci ce fel de viitor mai are tara asta? Daca s-a ajuns ca judecatorul sa se uite scarbit la o proba in aparare si sa nu-i pese de ea respingand-o instant prin cuvintele "nu e concludenta", la ce sa se mai astepte cetateanul? Daca s-a ajuns ca un judecator sa decida confiscari extinse camuflandu-le sub forma legala a confiscarii speciale, catre ce se indreapta Romania? Daca in CSM vor sa promoveze doar persoane interesate de cariera lor si prea putin de modul in care se realizeaza in instante actul de justitie si drepturile fundamentale ale cetatenilor, votul cui ar putea schimba aceasta tentatie in responsabilizare?

In aceeasi ordine de idei: sunt de acord ca unii procurori au crescut sub umbrela parchetelor facand multe abuzuri pentru care nimeni, niciodata, nu i-a tras la raspundere. Aici, insa, eu am propria parere. Oriunde, in lumea asta, cel spre care se indrepta ochii inlacrimati ai cetateanului obidit, inselat, jefuit, nedreptatit, este judecatorul. El, judecatorul, este cel care, orice ar cere un procuror, oricate abuzuri ar face procurorul, el, judecatorul poate cenzura, respinge, anula. Judecatorul e cel care decide. El are in mana balanta Dreptatii. Insa, in lumea Justitiei noastre mioritice, prea putini au ramas judecatorii cu verticalitate. Si atunci, spuneti dumneavoastra, cine e vinovat ca magistratura a ajuns ce-a ajuns? Oare magistratii nu au propria vina? Oare nu magistratii ar trebui sa se trezeasca, primii, la realitate si sa nu mai accepte in cercul lor tot felul de neaveniti? Oare nu ei ar trebui sa ceara schimbarea propriilor legi care le guverneaza cariera si activitatea tocmai pentru ca indivizi carora nu le pasa de actul de justitie sa nu se mai strecoare serpeste in inaltele scaune de magistrat?

Scriam, la inceputul acestui articol, ca Justitia se afla intr-un moment crucial. La care s-a ajuns, inevitabil, dupa ce, ani de-a randul, Justitia a dormit pe ea, cum s-ar spune, si, dupa cum bine zicea candva Montesquieu, robia se instaleaza in somn.

Asociatia Magistratilor din Romania si UNJR au pornit o lupta, insa, si in aceasta lupta, magistratii nu se manifesta solidari decat atunci cand e vorba (si) de salarizare. Ca jurnalist, am fost intotdeauna de acord ca magistratii sa fie bine platiti, pentru demnitatea functiei lor, nu pentru aberanta motivare "sa nu devina coruptibili", pentru ca in orice profesie ar putea exista aceasta motivare. Dar sistemul mai are si alte probleme, mult mai grave. Acum, desigur, modul in care actualul ministru al Justitiei, Raluca Pruna, a gestionat problemele din sistem produce "deflagratie" in Justitie. Dar, doamnelor si domnilor, nu numai maniera tehnocrat-distructiva a dus de decimarea imaginii Justitiei in ansamblul ei. Bolile de care sufera Justitia sunt de multa vreme, s-au agravat si daca azi, Justitia "bubonica" face ravagii este pentru ca nimeni nu a intervenit la timp ca sa stopeze cauzele acestei pandemii. Cat despre doamna Pruna, duca-se mandatul sau cat mai repede!

Va fi greu, foarte greu, ca raul sa fie taiat din radacina. Pentru ca societatea insasi e "virusata". Iar lantul infaptuirii Justitiei inseamna mai mult, mult mai mult decat procurori si judecatori. El inseamna si politie, si experti, si avocati, si executori...Toti au nevoie de refresh. De legi simple, clare si previzibile, nu de o legislatie prin care sa orbecaim cu totii, ca intr-un labirint, cautand iesirea.

P.S. "Nu e totuna daca poporul este sau nu luminat. Caci prejudecatile dregatorilor au fost la inceput prejudecatile natiunii. Si, apoi, intr-o epoca de ignoranta, oamenii nu se sinchisesc de nimic, chiar atunci cand se savarsesc cele mai mari rele". (Despre spiritul legilor-Montesquieu)

Comentarii

# Marin ŢULUŞ, Olt date 14 September 2016 07:06 +6

Genial articol!propunerile magistraţilor sunt doar pt. interesele lor şi nu au în vedere principiile  după care trebuie să se înfăptuiască justiţia şi să se respecte drepturile cetăţenilor. Se profită de faptul că nu avem un Erdogan pentru a face o adevărată ordine  în justiţie!Legea răspunderii magistratului ar fi una dintre situaţiile de înfăptuire a justiţiei.Insă pentru a se termina abuzurile unor inşi care se cred Dumnezeu şi aduc atingere drepturilor cetăţeanului român trebuie  să se  schimbe legislaţia  şi să se introducă  sistemul american  cu juraţi pentru a termina  sistemul  bolşevic unde magistratul, de multe ori copil al activistului,securistului, militianului, informatorului, lucrător al justiţiei comuniste, continuă politica sistemului instaurat de Vîşinski.

# Vladimârrr...!!! date 14 September 2016 15:41 +10

Mai nea' Merine, mai ..., iti doresti un Erdogan ?!?! Pai al de ne erdogani mahmur 10 ani si asta de ne erdoganeste pe muteste de doi, de ajunseram sa nu ne mai intelegem om cu persoana, ce Doamne fereste sunt daca nu erdogani sadea. Hai sezi bland si vezi-ti de zaibarul matale ca de erdogani n-a dus tara asta lipsa si au fost atatia cat sa ne-ajunga si sa dam si la altii, incepand de la dictatura carlista si ajungand la dictatura Marelui Alb din Dealul Cotrocenilor ! Si de aia ne este acum cum ne este ... !!! 

# Edelweiss date 14 September 2016 17:20 +2

Tavarișci Vladimâr Vladimârâitovici, cu spirit ludic ;-) intervin ca să corectez o formulare lexicală și să expun o circumstanță istorică: a) în practica unitară a agorei se spune că „nu se mai înțelege om cu om și om cu nevasta altuia”. b) ceea ce a lipsit dintotdeauna Rromânicii și o să-i lipsească etern este un Lucius Quinctius Cincinnatus - model de demnitate, modestie, dăruire și probitate. https://en.wikipedia.org/wiki/Lucius_Quinctius_Cincinnatus Cred că dacă-i arăți modelul unui așa-zis „magistrat” al Republicii Maimuțărești și Bananiere Rroemenica, începe ăla să râdă cu sughițuri de tine și să te apostrofeze: „Du-te, bă, la dreaqu că ești aerian, cu capul în nori și n-ai habar PE CE LUME TRĂIEȘTI!”

# Felicitari, Doamna Anghelescu! date 15 September 2016 06:53 +4

Ati spus un mare adevar. Da, e nevoie de venituri substantiale pentru judecatori. Categoric. Dar cine dezbate despre abuzurile lor? Ati vazut vreun AMR sau UNJR sa recunoasca "uscaturile"? Sa spuna ca e timpul ca abuzivii sa raspunda? Sa renunte la comportamente de vatafi? La pedepse care n-au nimic comun cu actul de justitie?  Nu. Asta nu veti auzi. Pt ca in fata unor astfel de abuzuri ce face AMR? Se solidarizeaza cu abuzul. Sustinand astfel de judecatori fara scupule. 

# bine zis date 14 September 2016 10:17 +7

obiectiv, lucid..curajos. bravo.

# Luca date 14 September 2016 14:42 +4

Exceptional articol! Felicitari doamna Adina Anghelescu-Stancu! Ati evidentiat esenta. Ar trebui sa se termine cu completele unice si sa se introduca completele colegiale. Nu cred ca societatea noastra este pregatita acum pentru sistemul cu jurati. Copilul activistului, a militianului s.a.m.d. poate fi judecat pentru ca parintii lui au avut o anumita profesie? Sunt destui descendenti ai celor de dupa 89 care au compromis acest domeniu de activitate. Sustin legea raspunderii magistratului.

# super date 14 September 2016 16:38 +4

e foarte mult adevar in ce se scrie aici, dar adevarul supara si domnii magistrati nu se simt prea confortabil, ar trebui sa ia aminte la ce e scris aici, e cat se poate de corect.

# Edelweiss date 14 September 2016 17:33 +4

Felicitări autoarei editorialului. Punctul pe i și umlautul pe ä ë ï ö și ü. Așadar, să ne reamintim ceea ce au spus magiștrii patricieni ai dreptului roman: „Iustitia est constans et perpetua voluntas ius suum cuique tribuens.” respectiv „Iuris prudentia est divinarum atque humanarum rerum notitia, iusti atque iniusti scientia.”. Corolarul acestor Axiome, în contemporaneitatea strâmbă se enunță la fel de criptic: „Atunci când FORȚA DREPTULUI încetează,e a este substituită automat de DREPTUL FORȚEI.” 35= 13 + 13+ 9 (!!!) Păstrând același ritm al declinului notorietății, în mai puțin de 3 ani domnii magiștrii aleargă pe ulițe, cu pantalonii în mână, având gloata furioasă dinapoia lor. AM (PRE)ZIS!

# Exercitiu date 14 September 2016 20:07 -1

..de imagine...ce sa mai faca judecatorul daca infractorul e impachetat de la urmarire penala?sa anuleze flagrantul coruptului?

# ADEVARUL date 14 September 2016 21:02 +3

SUNTETI DEPARTE DE MIEZUL SAU ESENTA PROBLEMEI MAGISTRATULUI ROMAN...CARE ESTE DIN FASA MORT PE DINAUNTRU,ADICA FARA VOCATIE,CHEMARE,PASIUNE,VOINTA,DESIGUR ESTE SI NEPREGATIT PROFESIONAL-INCEPAND DE LA FORMAREA DIN TIMPUL FACULTATII,LICENTA-STAGIATURA-IN LOC SA-I CONSOLIDEZE CARACTERUL SI PROFESIONALISMUL,IL FAC MAI VIERME,MAI PARAZIT,ULTERIOR SISTEMUL...O CLOACA INFECTA,IL DEFINESTE SI NE ASIGURA NOUA JUSTITIA,CALITATIV CARE ESTE DE...

# John date 17 September 2016 10:19 -1

Esenta problemei este, desigur, spaga. Ce vocatie , ce chemare, etc. Singurul obiectiv este recuperarea/inmultirea "investitiei". Daca intrarea in facultate , in sistem, promovarea etc. toate sunt pe spaga la ce sa ne asteptam ? Miezul problemei este ca acesti oameni ( sau aceasta "secta") au o putere extraordinara asupra societatii , putere care nu "vine" de la popor . Sa fie de origine "divina" ?

# ADEVARUL date 22 September 2016 11:20 +1

ACESTI MIZERABILI CARE JOACA ROLUL MAGISTRATIILOR IN INTERES PROPRIU SUNT...DI-VINA,LUCREAZA ASTFEL INCAT SA FIE INEFICIENTI,PE PARTEA PENALA NENOROCESC OAMENII IN PUSCARII,OAMENI MULTI NEVINOVATI CU DESAVARSIRE,IAR IN CIVIL HANDICAPATII ASTIA NU SUNT OBIECTIVI,PRIN DEFINITIE,DAR NU SUNT OBIECTIVI CI SUBIECTIVI,INCLINAND BALANTA DUPA CUM CRED EI-GHIDATI DE CONVINFERILE SI INTERESELE LOR-DE CUVIINTA...AICI PUTAND INTERVENI CINE DORESTE,EXPERTUL JUDICIAR SAU ORICINE ALTA LOAZA,MAGISTRATUL FIIND UN FEL DE ROBOT CARE LUCREAZA CU DATELE CLIENTULUI,MASLUITE DE OBICEI.CAT DESPRE PROCURORI,ACESTI VIRUSI LETALI,SUNT PANA AZI,CAND AM VAZUT-O PE UNA DINTRE PROFITOARELE TRADATORULUI BASILA IN VIZITA LA EI,CA APA SFINTITA,ODATA CU IOANA BASESCU LA DNA...AM VAZUT LUMINITA DE LA CAPATUL TUNELULUI,O PXXXA DIN CARE MAGISTRATII NE BAGA SI NE SCOT DE MULTI,FOARTE MULTI ANI...ORI IN ACEST CONTEXT,ECONOMIA SI SOCIALUL SUNT APROAPE DISPARUTE,SPITALELE NU AU RMN-URI,ASISTENTE SI INFIRMIERE NORMALE,MORI SIGUR

# Carcotas date 14 September 2016 21:52 +3

Intr-o tara in care in scoala generala si in liceu nu se mai face carte, in facultatile de drept intra majoritar domnisorici idealiste dar nefericite (baietii pun faianta in strainatate sau p fac pe chelenerii), iar rostul studiilor superioare este sa te scape de lumea proletariatului, nu poti avea judecatori care sa stea drepti. francezii spun ca sacul gol nu sta vertical! Nu din vocatie vin tinerii la Drept, ci din snobism si pentru ca nu le-a placut matematica in scoala: niste umanisti, ce mai!

# gogu date 15 September 2016 10:13 +5

probleme mari si la INM, de acolo ies cu capastru pus. aveti dreptate. vinovatia majora e in interior.

# Coveianu Marin Petru date 20 September 2016 11:05 +2

De cand lumea "frica pazaste tarina". Judecatorii odata cu diploma de magistrati, primes si diploma pentru constiinta lor ? Multi dintre acestia sunt lipsiti de contiinta si orice calitate umana, profil tipic de "criminali calificati". Orice criminal trebuie sa se teama pentru faptele lui, nu trebuie sa se considere un simplu bolnav psihic care nu raspunde de faptele lui. Cand se vor teme de a "ucide" si distruge vieti NELEGAL, atunci doar JUSTITIA va intra pe un fagas normal.

# Alexandru date 21 September 2016 20:37 +1

Doamna Anghelescu, felicitari pentru articol. Apreciez nespus toate interventiile dvs. critice la adresa sistemului judiciar, de la noi, care se prezint chiar mai mult decat jalnic. Nu v-am prea auzit atingand in interventiile facute, nivelul de salarizare de care beneficiaza toti magistratii, la care se adauga nenumaratele facilitati de care beneficiaza acestia, pe care sa le puneti in comparatie cu nenumaratele cazuri de coruptie din sistem, cu abuzurile constatate, cu amanarea si taraganarea la nesfarsit a dosarelor, pentru care nimeni nu-i poate trage la raspundere. Toate facilitatile sunt discriminatorii si neconstitutionale, daca ne raportam la prevederile art. 16 din Constitutia Romaniei.

# av. Vasile Dumitru- Baroul Bucuresti- CIF Nr.31103200 date 25 September 2016 17:40 0

Doamna Anghelescu citesc cu deosebita placere articolele dumneavoastra si fac trimitere la ele in pledoariile mele la instante, Parlament, Inspectia judiciara, etc. Sunt convins ca lucrurile se vor schimba in timp si tine de atitudine noastra, de perseverenta si de dorinta de a avea rezultate! M-as bucura daca in limita timpului disponibil ati scrie un articol referitor la art.113 din legea nr. 51/1995 modificata in anul 2004. Va multumesc frumos: https://www.youtube.com/channel/UC9tOXzywBJMn8H4Nw2PzDWw

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.07.2024 – Avocat omorat in casa

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva