4 January 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

KOVESI SE MANDRESTE CU NUMARUL ACHITARILOR INCASATE – Sefa DNA: "Procentul de condamnari obtinut de DNA, de peste 90%, este mult mai mare decat cel din alte state unde 75% este considerat un procent rezonabil... Exista o perceptie referitoare la cresterea implicarii SRI in activitatea DNA. Este doar o perceptie". Kovesi omite sa spuna ca rata de achitari a DNA este uriasa in comparatie cu DIICOT si cu media celorlalte parchete la nivel national (Discursul)

Scris de: Alex PUIU | pdf | print

26 November 2014 15:14
Vizualizari: 9081

Faptul ca unul din zece inculpati trimisi in judecata de procurorii anticoruptie este achitat in instanta nu reprezinta o ingrijorare pentru procurorul sef al DNA, ci mai degraba un motiv de lauda. Cel putin asta a transmis Laura Codruta Kovesi (foto), miercuri 26 noiembrie 2014, prin discursul prezentat la Conferinta "Anti-Corruption Sustainability In Romania", organizata de Centrul Roman de Politici Europene in parteneriat cu Ambasada Marii Britanii la Bucuresti si Fundatia "Konrad Adenauer". Sefa Directiei Nationale Anticoruptie a invocat un raport de data recenta al Bancii Mondiale, care a realizat o evaluare a sistemului judiciar romanesc prin raportare la standardele internationale, pentru a sublinia ca "procentul de condamnari obtinut de DNA, de peste 90%, este mult mai mare decat cel din alte state unde 75% este considerat un procent rezonabil".


Cu alte cuvinte, nu ar trebui sa vedem numarul urias de achitari – aproape 10% – incasate de DNA in instante, ci partea paharului mult mai plina decat in "alte state". Ce nu spune insa Kovesi este ca DNA are cel mai mare procent de achitari din parchetele din Romania. Prin comparatie, DIICOT, parchet cu dosare mult mai complexe, are o rata de achitari de 1%, tot atat fiind si media celorlalte parchete la nivel national.

Rata de achitari sugerata de Laura Codruta Kovesi, sub 10%, nu este intru totul conforma cu realitatea prezentata in rapoartele anuale ale DNA:

In 2013, la DNA, rata de achitari a fost de 13,85% (din 1.220 de persoane, 1.051 au fost condamnate definitiv, 169 fiind achitate).

In 2012, la DNA, rata de achitari a fost de 13,90% (din 863 de persoane, 743 au fost condamnate definitiv, 120 fiind achitate).

2011: 17,22% (62 persoane achitate, 298 persoane condamnate definitiv).

2010: 21,02% (41 persoane achitate, 154 persoane condamnate definitiv).

2009: 14,37% (22 persoane achitate, 131 persoane condamnate definitiv).

2008: 19,16% (23 persoane achitate, 97 persoane condamnate definitiv).

Astfel, in perioada 2008-2013, rata de achitari inregistrata de DNA a fost de 15,01% (437 persoane achitate, 2.474 persoane condamnate definitiv), cu mult peste cea de sub 10% sugerata de sefa DNA.

Statistica a fost invocata de Laura Codruta Kovesi si pentru a convinge publicul din Romania ca "perceptia referitoare la cresterea implicarii SRI in activitatea DNA este doar o perceptie": "Intr-adevar, exista o perceptie referitoare la cresterea implicarii SRI in activitatea DNA. Din nou, este doar o perceptie. Am constatat ca in acest an, doar 17% din dosarele inregistrate au avut la baza o sesizare din oficiu pe baza informatiilor din mass-media, a anchetelor jurnalistice sau primite de la serviciile de informatii, spre deosebire de anul 2010, cand 19% dintre dosare au avut la baza aceasta modalitate de sesizare. Desi exista o perceptie ca aceste dosare au fost deschise mai mult in acest an ca urmare a sesizarilor venite de la servicii, iata ca datele statistice infirma acest lucru".

Prezentam pasaje din discursul sefei DNA, Laura Codruta Kovesi:

"Rezultatul proiectului reprezinta o imagine a DNA extrem de utila pentru noi, iar acasta privire din afara, prin ochii societatii civile si a jurnalistilor poate sa aduca si abordari la care noi ca procurori nu ne-am gandit. Atat eu, cat si colegii mei, am fost formati si ne-am pregatit profesional pentru a fi procurori si pentru a instrumenta dosare penale, si mai putin formati pentru a comunica cu publicul sau pentru a face activitati de marketing sau care tin de imagine, insa incercam sa ne preocupam si de acest lucru pentru ca am observat ca anumite aspecte care noua ni se par firesti, ni se par normale, uneori sunt de neinteles sau pot fi percepute diferit de realitate. (...)

DNA nu este un om, DNA este o institutie. Si fiecare persoana din institutie contribuie intr-un fel sau altul, intr-o masura mai mare sau mai mica, la rezultatele institutiei. In acest an au fost trimise in judecata 834 de persoane, au fost condamnati peste 1.000 de inculpati, au fost indicponibilizate bunuri in valoare de aproape 150 de milioane de euro in conditiile in care bugetul DNA este undeva la 20 de milioane de euro, si au fost peste 8.400 de participari in sedintele de judecata in cauzele Directiei Nationale Anticoruptie. Aceste rezultate cred ca sunt efortul tuturor celor care lucreaza in DNA, efort profesionist si constant. Si am spus acest lucru pentru a sublinia inca o data ca procurorul sef nu poate sa faca singur aceste lucruri. Ce poate sa faca procurorul sef. Eu cred ca procurorul sef al DNA are si dreptul, dar si obligatia sa formeze o echipa de profesionisti care sa-i impartaseasca viziunea, sa stabileasca prioritatile, sa implementeze mecanisme de functionare si sa distribuie resursele intr-o modalitate care sa permita atingerea acestor prioritati. In decursul ultimului an - si ma refer la ultimul an pentru ca si proiectul a evaluat performantele ultimului an -, a existat o reorganizare semnificativa a structurii organizatorice a DNA, au fost desfiintate mai multe servicii si birouri teritoriale, a fost redusa schema serviciilor neoperative si a serviciilor teritoriale neperformante, iar toate resursele investigative au fost canalizate catre cauzele de coruptie la nivel inalt, cu finalitate judiciara. (...)

Complexitatea dosarelor din DNA nu se poate compara, in cele mai multe dintre situatii, cu dosare care sunt instrumentate la alte unitati de parchet. Si nu este relevant sa numaram numarul de dosare care sunt instrumentate la alte unitati de parchet sau la alte structuri specializate din cadrul Ministerului Public. Sunt situatii in care un procuror nu poate instrumenta mai multe dosare intr-un an intr-un mod eficient si profesionist. Si aici am sa va dau exemplul dosarului Microsoft sau dosarul retrocedarilor si exemplele de acest gen in care sunt investigate fapte importante, persoane importante sau cauze complexe ar putea continua.

Din perspectiva managementului, cred ca si eu, si ceilalti participanti la studiu, am identificat ca o problema procedura optima de numire a procurorului sef DNA. Si cred ca asta este una din cele mai mari provocari si cea mai serioasa provocare pe care o are atat sistemul judiciar, cat si societatea romaneasca. Cred ca doar prin dialog putem gasi raspuns, insa este extrem de dificil sa gasesti procedura care asigura un echilibru potrivit intre nevoia absoluta de a garanta independenta DNA si cea de a asigura responsabilitatea institutiei in fata societatii. Nicio tara din Europa nu a gasit solutia ideala. Este necesar ca procesul de numire sa se desfasoare transparent pe baza unor criterii acceptate de toti actorii relevanti, dar mai ales sa asigure o independenta reala a procurorilor fata de factorul politic. (...)

Condamnarea unui ministru valoreaza mai mult decat cea a unui primar pentru a spune ca avem un sistem anticoruptie eficient? Cred ca nimeni nu poate formula raspunsuri la aceste intrebari, iar comparatia cu alte state nu ajuta foarte mult, datorita diferentelor de sistem juridic. Nicio alta institutie similara din statele UE nu are atat de multe cauze solutionate. Recent, a fost publicat raportul Bancii Mondiale care a realizat o evaluare a sistemului judiciar roman prin raportare la standardele internationale. Potrivit acestui studiu, procentul de condamnari obtinut de DNA, de peste 90%, este mult mai mare decat cel din alte state unde 75% este considerat un procent rezonabil. Deci, in lipsa unor criterii precise de cuantificare a performantei, poate ca cea mai buna metoda aleasa de autorii studiului este aceasta a evaluarii perceptiei. Am fost multumita sa vad ca participantii mi-au acordat o nota mare la acest capitol si ca se confirma studiile sociologice care au remarcat cresterea semnificativa a increderii publice in DNA. (...)

Spre deosebire de anii anteriori, ne bazam foarte mult pe denunturi si sesizari de la cetateni pentru a porni investigatii si mai mult pe sesizarile pe care le primim de la alte institutii sau pe sesizari din oficiu.

Exista o perceptie referitoare la cresterea implicarii SRI in activitatea DNA. Din nou, este doar o perceptie. Am constatat ca in acest an, doar 17% din dosarele inregistrate au avut la baza o sesizare din oficiu pe baza informatiilor din mass-media, a anchetelor jurnalistice sau primite de la serviciile de informatii, spre deosebire de anul 2010, cand 19% dintre dosare au avut la baza aceasta modalitate de sesizare. Desi exista o perceptie ca aceste dosare au fost deschise mai mult in acest an ca urmare a sesizarilor venite de la servicii, iata ca datele statistice infirma acest lucru. (...)

Studiul a remarcat o evolutie semnificativa a ultimilor ani in practica instantelor judecatoresti, in special a Inaltei Curti de Casatie si Justitie. As vrea sa spun ca daca nu ar fi existat aceasta abordare ferma si constanta a tuturor judecatorilor din sistemul judiciar, toate eforturile noastre ar fi fost inutile. Ceea ce s-a intamplat in ultimii ani in instantele de judecata, indiferent de nivelul la care acestea sunt, reprezinta o adevarata revolutie, ale carei consecinte nu le intelegem, poate, in totalitate in acest moment, dar care va avea un efect important asupra societatii romane si multumesc tuturor colegilor judecatori. (...)

Cred ca, prin acest proiect-pilot, DNA a fost supus pentru prima oara unei testari de o asemenea complexitate si ma bucur ca a obtinut o nota de trecere".

Comentarii

# unul din lumea cea mare date 26 November 2014 15:19 +6

probabil ca in alte state sint ACHITARI 75% DAR........NU SINT PRICEPUTI IN MUSAMALIZARI CA IN ROMANICA LUI 90%

# vasile date 27 November 2014 10:33 +6

In Romania , DNA ancheteaza, DNA judeca. Cum sa-si dea ea achitari. Daca cuva mai scapa cate o persoana , cum a fost Mazare, ia foc toata justitia din Romania. Judecatorii in cauza sunt adusi in fata CSM, apoi sunt urmaritii pas cu pas poate , poate ii prind cu ceva si pana nu sunt batjocoriti in ultimul hal nu se lasa procurorii. Cand ii aud pe unii care spun ca au incredere in justitie, imi vine sa-i scuip in fata.

# Traian Bășină, stăpânul slugilor securiste date 27 November 2014 10:54 +5

Riști 3 luni cu suspendare. :-* Mai bine o lași baltă și te vei simți împlinit de fiecare dată când securiștii vor abuza categoriile de po******ție medii și nevinovate, exact ca în anii '50. Dacă poporul ăsta nu poate exista decât emanând astfel de ciobani frustrați în fruntea statului, să-i fie de bine.

# adi date 26 November 2014 15:47 -4

achitarile dna sunt pe dubiu rezonabil si pe nulitate de probe, nu pe fond, sa fim seriosi

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 26 November 2014 16:11 +5

ptr ady//daCa/i NULITATE DE PROBE!!!!!!!!!! m/as putea intreba ATUNCI,, PROCURATORII,, AIA CUM AU CURAJUL SA ,,IMPINGA,,UN DOSAR?PE CE II PLATIM?CE MUNCA PRESTEAZA?PENTRU CINE?CE RESPONSABILITATE AU?DAR SEFII CARE APROBA DOSARELE???AIA SINT CA PRIMARII?HALAL JUSTITIE(si nu ma refer la macellariile halal,sau poate si deneaua/i cam ca o macelarie halal)

# avi avi date 26 November 2014 17:40 +3

mai   adi,achitarile pe dubiu rezonabil nu sunt achitari pe fond?Tu esti jurist care stie carte  ori procuror?

# dezamagitu date 26 November 2014 15:52 +3

dosarele blocate in sertarele DNA sint tot achitari..?ex dosar 55/P/ 2013 la DNA BV.O minima cercetare ar duce la procurori,judecatori care deservesc o retea imobiliara PDL cu protectie DIICOT BV.Cine raspunde pentru prejudiciu..?Plingere facuta de 2 ani fara solutie.Nici macar nu am fost audiat ca parte vatamata.Infractiuni semnalate la legea 78/2000.Poate urmatorul sef DNA BV sa respecte procedurile,oamenii la care se ajunge in urma verificarilor,sa nu mai controleze DNA BV

# avi avi care se repeta din cauza de cenzura date 26 November 2014 19:18 +5

Cam greu cu limba romana la luluta.Daca NUMARAM NUMARUL de fraze cu topica aiurea vom ajunge la concluzia ca are nevoie si de consilieri cu carte si de purtator de cuvan(tot cu carte)Si mai are nevoie (si ea) sa mai invete stilul vorbirii,a retoricii si a oratoriei.Ca in rest se pricepe la toate.

# IOHANNIS A FOST ALES PENTRU CA AU EXISTAT EROII JUSTITIEI ! date 27 November 2014 07:09 -8

Sa mentionam inca o data EROII JUSTITIEI ROMANE ! Laura Codruta Kovesi, Livia Stanciu , Monica Macovei ,Daniel Morar, Oana Haineala, Horia Georgescu, Ionut Matei ,Ghica, Danilet,Tulusi, Papici,Mariana Alexandru, medicul legist Mihai Onciu, etc si ultimul pe lista cu voia dumneavoastra TRAIAN BASESCU , fara de care Romania probabil ca ajungea in Uniunea Euroasiatica . CINSTE VOUA EROI AI NATIUNII ROMANE, SALVATORI AI NEAMULUI ROMANESC! Voi sunteti mandria noastra ! Datorita voua statul roman a rezistat, datorita voua suntem inca in Uniunea Europeana si nu in Euroasiatica! Va MULTUMIM CA EXISTATI ! VA MULTUMIM CA ne dati speranta CA SE MAI POATE TRAI IN ACEASTA TARA !ROMANIA ASTEAPTA zile grele , PROCESE GRELE ! EROII SUNT CEI CARE SE REMARCA IN ZILE GRELE ! In justitie regula este simpla : magistratii sunt ori pe lista , ori in puscarie ! CINE URMEAZA PE LISTA EROILOR NEAMULUI ROMANESC ?

# CAND VA FI PROMOVATA Jurista de LA ROMSILVA BACAU ? date 27 November 2014 07:14 -4

Sa nu uitam JURISTA DE LA BACAU din pacate nu-i stiu numele CARE A SALVAT 90 000 DE HECTARE DIN GHEARELE HRAPARETE ALE LUI HREBE ! Intrebare pentru Presedintele Iohannis: Cand va fi promovata aceata JURISTA EROU AL ROMANIEI ?Cred ca merita cel putin un post de SECRETAR DE STAT ! Intrebare pentru Presedintele Basescu : Cand va fi decoorata ?

# un oarecare date 27 November 2014 23:33 +3

[quote name="IOHANNIS A FOST ALES PENTRU CA AU EXISTAT EROII JUSTITIEI !"]Sa mentionam inca o data EROII JUSTITIEI ROMANE ! Laura Codruta Kovesi, Livia Stanciu , Monica Macovei ,Daniel Morar, Oana Haineala, Horia Georgescu, Ionut Matei ,Ghica, Danilet,Tulusi, Papici,Mariana Alexandru, medicul legist Mihai Onciu, etc si ultimul pe lista cu voia dumneavoastra TRAIAN BASESCU , fara de care Romania probabil ca ajungea in Uniunea Euroasiatica . CINSTE VOUA EROI AI NATIUNII ROMANE, SALVATORI AI NEAMULUI ROMANESC! Voi sunteti mandria noastra ! Datorita voua statul roman a rezistat, datorita voua suntem inca in Uniunea Europeana si nu in Euroasiatica! Va MULTUMIM CA EXISTATI ! VA MULTUMIM CA ne dati speranta CA SE MAI POATE TRAI IN ACEASTA TARA !ROMANIA ASTEAPTA zile grele , PROCESE GRELE ! EROII SUNT CEI CARE SE REMARCA IN ZILE GRELE ! In justitie regula este simpla : magistratii sunt ori pe lista , ori in puscarie ! CINE URMEAZA PE LISTA EROILOR NEAMULUI ROMANESC ?[Ai probleme la "mansarda"!

# un oarecare date 27 November 2014 23:28 +3

Aceasta Kovesi ar trebui arestata putin pentru a fi anchetata si cercetata penal pentru acte de coruptie... Daca este cazul, sa ne amintim cazul "ALRO" si cazul "SPAGA PENTRU BASECU", cand aceasta Kovesi era procuror general al Republicii... Dumneaei, "mare luptatoare impotriva coruptiei", a obstructionat justitia si a sustinut prostia aceluia care este judecator constitutional, ca puscariabilul basescu traian are supra imunitate... Despre ce se mai poate vorbi altfel decat ca aceasta kovesi trebuie cercetata penal pentru abuz de seviciu si nu numai?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 3.01.2025 – Corbu si Barba au bagat la cap

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva