LAMENTATIA PROCURORILOR – Sectia pentru procurori a CSM da vina pe Parlament si Guvern pentru dosarele care se vor inchide pe motiv de prescriptie, dar nu spune nimic despre procurorii care au tergiversat cauzele pana la prescriptia lor: “Aceasta situatie a fost generata, in principal, de pasivitatea puterilor legislativa si executiva de a interveni dupa pronuntarea Deciziei CCR 297 din 2018... Va genera sentimente de insatisfactie si demotivare profesionala”
Sectia pentru procurori din Consiliul Superior al Magistraturii – condusa de vicepresedintele CSM Nicolae Solomon (foto) – s-a lamentat miercuri, 26 octombrie 2022, ca recenta dezlegare de drept a Inaltei Curti de Casatie si Justitie pe prescriptie va provoca incetarea a numeroase procese penale si inlaturarea raspunderii chiar si pentru infractiuni grave.
Reactia procurorilor CSM vine la o zi dupa hotararea prealabila prin care ICCJ a stabilit ca legea penala mai favorabila o constituie dispozitiile din Codul penal ce nu prevedeau intreruperea prescriptiei (click aici pentru a citi).
Pe de alta parte, Sectia pentru procurori a CSM a criticat inertia Parlamentului si a Guvernului, care timp de patru ani nu s-au deranjat sa armonizeze legislatia cu prima decizie a Curtii Constitutionale a Romaniei pe prescriptie. Ne referim la Decizia 297/2018, prin care CCR a declarat partial neconstitutiolal art. 155 alin. 1 din Codul penal privind termenele de prescriptie a raspunderii penale. Totusi, Sectia pentru procurori a CSM nu a spus nimic despre procurorii care au tergiversat dosarele pana cand acestea au ajuns sa se prescrie.
Prezentam comunicatul Sectiei pentru procurori din CSM:
„Avand in vedere Decizia pronuntata in data de 25.10.2022 de catre Completul Inaltei Curte de Casatie si Justitie pentru dezlegarea unor chestiuni de drept prin care s-a stabilit modul de aplicare a Deciziilor Curtii Constitutionale a Romaniei nr. 297/2018 si nr. 358/2022 privind prescriptia raspunderii penale, Sectia pentru procurori constata ca aplicarea directa in cauzele penale aflate in curs de urmarire penala sau in fata instantelor judecatoresti, in diverse stadii procesuale, va determina incetarea proceselor penale si inlaturarea raspunderii penale pentru comiterea unor infractiuni, dintre care unele foarte grave.
Sectia pentru procurori apreciaza ca aceasta situatie a fost generata, in principal, de pasivitatea puterilor legislativa si executiva de a interveni in termenul constitutional de 45 de zile dupa pronuntarea Deciziei CCR nr. 297 din anul 2018. Astfel, s-a ajuns ca pentru o perioada de 4 ani legislatia penala sa prevada doar prescriptia generala a raspunderii penale, termene legale care au fost oricum reduse de legiuitor prin Codul penal intrat in vigoare in anul 2014. Ca o consecinta, nu mai este sanctionata, asa cum este si firesc, doar pasivitatea organelor judiciare in derularea procedurilor penale, urmand a fi inchise si cauze in care au fost efectuate ritmic acte procesuale, dar carora nu li se mai recunoaste un efect intreruptiv de prescriptie.
Imposibilitatea pronuntarii unor hotarari judecatoresti asupra fondului acuzatiilor penale formulate de procurori, va genera in randul corpului profesional al acestora sentimente de insatisfactie si demotivare profesionala.
Sectia pentru procurori precizeaza ca, ori de cate ori a fost consultat, Consiliul Superior al Magistraturii a formulat propuneri concrete de modificare a textelor legale, inclusiv in ceea ce priveste art. 155 din Codul penal privind prescriptia speciala.
Reamintim in acest context ca exista numeroase alte texte legale din Codul penal si Codul de procedura penala declarate neconstitutionale incepand cu anul 2014, asupra carora legiuitorul nu a intervenit. Aplicarea directa a acestor Decizii de catre organele de urmarire penala implica de multe ori asteptarea formarii in timp a unei jurisprudente unitare in materie a instantelor judecatoresti, cu consecinte directe si ireversibile asupra celeritatii, calitatii, predictibilitatii si credibilitatii actului de justitie”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Jude 26 October 2022 16:41 +17
# Adi 26 October 2022 18:14 +121
# Gica contra sistemului 26 October 2022 18:25 -13
# LuciConstantinescu 26 October 2022 23:20 +34
# apocalipsa 26 October 2022 23:34 0
# Y 27 October 2022 12:44 0
# Ghita Bizonuț 27 October 2022 13:39 +80
# Vlădescu Eugen 27 October 2022 22:02 +1