Lista de candidaturi pentru CEDO a fost modificata. Bianca Gutan a fost inlocuita, in urma avizului Grupului consultativ de experti, cu candidatul "de rezerva" Tudor Pantiru. Acesta a mai fost judecator CEDO in perioada 1996-2001 si ar putea rasturna pronosticul politic conform caruia Iulia Motoc e "predestinata" acestei functii
Peste patru luni, in 16 decembrie 2013 va inceta mandatul actualului judecator al Romaniei la CEDO, Corneliu Birsan, personalitate de mare calibru, a carui ultima parte de mandat a fost umbrita de masinatiile facute de DNA intr-un dosar in care tinta este sotia acestuia, judecator de Inalta Curte, Gabriela Birsan. Judecatorul roman la CEDO care va fi numit in locul profesorului Birsan va fi ales de catre Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, dintre cei trei candidati propusi de Guvernul Romaniei. La finele saptamanii, Ministerul Justitiei a informat ca a transmis Guvernului un memorandum cu propunerea de modificare a listei de candidaturi inaintata Consiliului Europei pentru desemnarea unui judecator la CEDO, in sensul inlocuirii Biancai Gutan cu candidatul de rezerva, Tudor Pantiru (foto), care a mai fost judecator CEDO timp de cinci ani.
In comunicatul MJ se arata ca "decizia a fost luata in urma primirii de catre partea romana a avizului Grupului consultativ de experti pentru evaluarea listei nationale de propuneri pentru ocuparea functiei de judecator la CEDO cu privire la candidatii propusi de Romania. Astfel, Grupul consultativ a apreciat ca doi candidati (Iulia Antonella Motoc si Florin Streteanu) indeplinesc conditiile impuse de art. 21 alin. 1 din Conventie, in timp ce un al treilea candidat (Bianca Andrada Gutan) nu indeplineste aceste conditii". Articolul 21 din Conventia CEDO prevede, la alineatul 1, ca "judecatorii trebuie sa se bucure de cea mai inalta consideratie morala si sa intruneasca conditiile cerute pentru exercitarea unei inalte functiuni judiciare sau sa fie juristi avand o competenta recunoscuta". Motivul propunerii de inlocuire a Biancai Gutan, desi neoficial, pare a fi legat de lipsa unei experiente vaste in organizatii internationale de apararea drepturilor omului.
In 26 iunie 2013, Comisiile juridice si pentru drepturile omului reunite ale celor doua Camere ale Parlamentului au avizat negativ candidatura Iuliei Motoc pentru functia de judecator la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), dar pozitia Iuliei Motoc ramane de nezdruncinat pe lista candidatilor pentru CEDO. La acea data, ceilalti candidati, inclusiv Bianca Gutan (doctor in drept si profesor la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu), au primit aviz pozitiv din partea celor doua camere. Dupa cum se stie, sansele cele mai mari le are Iulia Antoanella Motoc, care e este judecator la Curtea Constitutionala din 2010, ea fiind desemnata de Senat, la propunerea PDL si a grupului independentilor, dar Tudor Pantiru ar putea sa rastoarne acest pronostic bazat pe considerente politice. Motoc a absolvit in 1989 Facultatea de Drept din Bucuresti, iar, pentru putin timp, a activat ca procuror la Giurgiu, apoi timp de cinci ani a fost judecator la Judecatoria sectorului 2 Bucuresti. Este doctor in etica (Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Filosofie), doctor in drept international public (Universitatea "Paul Cezanne" Aix-Marseille), fiind profesor la Universitatea din Bucuresti, din 2002.
Florin Streteanu este doctor in Drept si decan al Facultatii de Drept din Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj-Napoca.
Tudor Pantiru este judecator al Curtii Constitutionale din Republica Moldova si fost deputat PSD in Parlamentul Romaniei. Acesta a mai fost judecator international CEDO, intre 1996 si 2001.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# nick 18 August 2013 14:40 +11
# Eu 18 August 2013 17:25 +11
# El 19 August 2013 14:11 +2