MAFIA POATE FI INVINSA – Avocatul Antonio Ingroia, fostul sef al Procuraturii Antimafia din Palermo, rupe tacerea despre cum a fost stopata Mafia sa aduca la groapa de la Glina 21 milioane tone de gunoaie. Cu complicitatea justitiei, s-a incercat preluarea ostila a ECOREC SA si eliminarea directorului Victor Dombrovschi: “Am jurat pe mormantul lui Falcone si Borsellino ca le voi continua munca... Statul roman trebuie sa isi ceara scuze fata de Victor Dombrovschi” (Video)
Asociatia Lumea Justitiei a reusit sa realizeze un interviu de exceptie cu avocatul Antonio Ingroia (foto 1) fostul sef al Procuraturii Antimafia din Palermo (capitala Siciliei), cel care l-a aparat in Italia pe omul de afaceri roman Victor Dombrovschi, director al ECOREC SA din Bucuresti, compania care exploateaza groapa de gunoi de la Glina si care a fost victima unei operatiuni de tip mafiot la care au participat inclusiv magistrati din Italia si Romania.
Parte din operatiunile mafiote au fost publicate de Lumea Justitiei incepand cu anul 2010 cand s-a dorit sa se aduca in Romania peste 21 milioane de tone de gunoaie din regiunea Napoli (o afacere de peste 2 miliarde euro), operatiune pentru care a fost ochita groapa de gunoi de la Glina, operata de firma condusa de Victor Dombrovschi. Intrucat acesta nu s-a lasat preluat ostil, impotriva lui s-au inventat mai multe dosare penale in Italia, fiind acuzat in mod fals ca la ECOREC SA ar fi spalat banii lui Vito Ciancimino (fost primar al orasului Palermo, suspectat ca ar fi fost unui din capii Cosa Nostra). Mafia a lucrat ca la carte, iar cu concursul unor magistrati italieni corupti, dar si a unor procurori (din DIICOT) si judecatori din Romania (de la ICCJ) Victor Dombrovschi a fost impachetat si trimis in Italia (desi el nu fusese niciodata in Italia si nu a avut niciodata vreo legatura cu Massimo Ciancimino – fiul lui Vito Ciancimino asa cum a sustinut acuzarea italiana), iar bunurile si conturile societatii sale au fost puse sub sechestru.
Mai mult, in 2014, cativa judecatori de la ICCJ l-au predat Italiei pe Dombrovschi, pe o simpla cerere nesustinuta de nicio proba pertinenta, fara sa-i apere drepturile, tara unde a fost arestat aproape 3 ani, iar cu concursul unor procurori DIICOT s-au instituit sechestre pe bunurile si conturile ECOREC SA, exploatarea gropii de gunoi de la Glina fiind practic blocata pana in ziua de azi.
La 28 iunie 2023 – dupa 12 ani de procese in care nu s-a putut dovedi sub nicio forma spalarea banilor mafiei italiene la ECOREC SA - Curtea de Apel din Roma l-a absolvit definitiv de raspundere pe Victor Dombrovschi si a dispus: “Revoca confiscarea bunurilor sechestrate, dispune eliberarea acestora si restituirea lor catre cei indreptatiti” (n.n. - vom publica in curand aceasta hotarare judecatoreasca). Ceea ce inseamna ca in cel mai scurt timp, autoritatile din Romania trebuie sa ridice toate sechestrele de la ECOREC SA, iar groapa de gunoi de la Glina sa-si reia activitatea, cu atat mai mult cu cat in Italia, au fost arestati si condamnati judecatoarea Silvia Saguto si avocatii care au actionat impotriva companiei romanesti pe care Mafia a vrut sa puna mana – (CLICK AICI PENTRU A CITI INTREAGA POVESTE)
Acest succes judiciar, survenit dupa 12 ani de hartuiala judiciara continua, care a creat grave prejudicii financiare si morale ECOREC SA si omului de afaceri roman, poate nu ar fi fost reusit daca Victor Dombrovschi nu ar fi avut sansa sa fie aparat de un adevarat profesionist – avocatul Antonio Ingroia, fostul sef al Procuraturii Antimafia din Palermo, care aflat in Romania, a acceptat sa acorde un interviu pe acest caz in cadrul emisiunii “Dezbateri cu Razvan Savaliuc”.
Pentru cine nu stie, Antonio Ingroia a fost unul dintre principalii procurori care au activat in ampla operatiune “Mani Pulite” (Maini Curate) din Italia anilor '90, cand Cosa Nostra a ordonat si reusit o serie de asasinate ingrozitoare impotriva magistratilor antimafia. Colegii lui Ingroia, care i-au fost mentori in munca sa, celebrii magistrati Giovanni Falcone si Paolo Borsellino au sfarsit asasinati in 1992, fiind aruncati in aer impreuna cu membri ai familiei si cu garzile de corp. Insusi Ingroia, care a jurat pe mormantul lor sa le continue munca, a fost tinta unor atentate, care au fost la timp dejucate, fostul magistrat italian, azi avocat, avand instituite pe viata garzi de corp si casa pazita, pentru a nu deveni tinta unor razbunari, mai ales dupa ce fostul cap al Cosa Nostra Toto Riina a fost capturat dupa cele doua asasinate si a murit in inchisoare.
Vizionati aici interviul video oferit de Antonio Ingroia in cadrul emisiunii “Dezbateri cu Razvan Savaliuc":
Razvan SAVALIUC: Bine ati venit la emisiunea Asociatiei Lumea Justitiei in care dezbatem un fenomen vechi de cand e lumea poate: fenomenul Mafiei, si avem un invitat de prestigiu, un fost procuror sef Antimafia din Palermo, capitala Siciliei, astazi avocat, pe domnul Antonio Ingroia caruia ii multumesc ca a venit si a acceptat acest interviu cu noi.
Pentru cine nu stie, Antonio Ingroia este fostul sef al Procuraturii Antimafia din Palermo din perioada 2009-2012, care a lucrat foarte multi ani in procuratura din Palermo impreuna cu celebrii magistrati Giovanni Falcone si Paolo Borsellino care au fost omorati in 1991, aruncati in aer de Mafia italiana. Dosare foarte grele, nu stiu cum s-ar compara Mafia din Italia cu cea din Romania; probabil in Romania nu putem spune ca avem o mafie dar avem structuri de forta ca si in Italia, complexitatea cazurilor de la noi este evident mult mai mica.
L-am invitat pe domnul Antonio Ingroia in studioul nostru pentru ca dansul este si avocatul unui roman, al unui om de afaceri care a fost practic desfiintat incepand cu 2010, ca afacere si ca om, de Mafia romana si Mafia italiana, spun eu, dar concluzia o va trage domnul Ingroia care evident are mult mai multa experienta decat mine, este vorba de omul de afaceri Victor Dombrovschi, director ECOREC SA, firma care poate nu va spune multe, dar este firma care a operat si opereaza, dar este blocata de 12 ani, exploatarea gropii de gunoi de la Glina.
Totul a inceput in 2010 dupa ce autoritatile din Italia au sperat sa poata aduce in Romania 12 milioane de tone de gunoaie din zona Napoli. Era o problema atunci, va amintiti, cand Napoli era blocat, sufocat de gunoaie. A fost chiar o initiativa politica pentru a aduce gunoaiele in Romania numai ca in timpul regimului Traian Basescu s-a refuzat acest lucru si atunci si-au spus cei din Italia: hai sa aducem gunoaiele printr-o firma romaneasca, respectiv ECOREC, condusa de Victor Dombrovschi, care insa nu a fost de acord cu acest lucru si impotriva lui s-a declansat o adevarata cavalcada de dosare penale, intai fabricate in Italia si apoi preluate din incompetenta si, spun eu, din slugarnicie, de catre procurori din Romania. Afacerea a fost blocata, Victor Dombrovschi a fost predat autoritatilor italiene, desi niciodata nu fusese in Italia si nu facuse vreo afacere in Italia. A fost predat autoritatilor italiene si a stat acolo aproape 3 ani, arestat pe acuzatii false, timp in care groapa de la gunoi a fost blocata. E adevarat, nu au venit nici gunoaiele din Italia in Romania, dar afacerea, o afacere foarte mare, care aducea un plus de sanatate locuitorilor din Bucuresti, a fost omorata pana in prezent. Victor Dombrovschi a reusit in final sa scape de toate aceste acuzatii, dupa 12 ani, cu ajutorul avocatului Antonio Ingroia care stia ce se intampla in Italia si avea experienta necesara sa se lupte cu acest sistem extrem de perfid, care utilizeaza toate manoperele posibile inclusiv folosind politisti, magistrati, avocati.
Ce este Mafia, domnule Ingroia? Cum ati descrie dumneavoastra si daca este posibil ca Mafia sa fie combatuta in conditiile in care in acest sistem ocult pot face parte magistrati, politisti, politicieni inalti dar si personalitatile publice?
Antonio INGROIA: Mai intai, buna ziua si va multumesc pentru invitatie. Mafia este un fenomen infractional vechi de secole, Mafia este mai veche decat Italia. Cand Italia s-a nascut in anii 1800-1860, Mafia era deja acolo, iar Mafia a avut intotdeauna aceasta capacitate de a interactiona cu puterile legitime, cu politica, cu statul, cu institutiile. Istoricii si sociologii care au studiat Mafia spun ca principala caracteristica a Mafiei este aceea de a garanta impunitatea datorita relatiei sale cu puterile publice, iar eu spun, de asemenea, din propria experienta, avand in vedere ca am petrecut 30 de ani ca magistrat care a avut mereu de-a face cu Mafia in Sicilia, ca Mafia are nevoie de stat si, din pacate, si statul are nevoie de Mafie.
Razvan SAVALIUC: Ati lucrat la Palermo cu magistratii Falcone si Borsellino, care au fost aruncati in aer, unul impreuna cu sotia sa si celalalt impreuna cu garzile de corp in fata casei mamei lui. Mafia a lucrat foarte dur si pe fata in acest caz in care se spune ca atentatele au fost comandate de Toto Riina, dar dumneavoastra dupa moartea celor doi colegi, ati continuat aceasta munca impotriva adevaratilor mafioti din Sicilia. Ce v-a facut sa nu va speriati si sa continuati. Si ce credeti ca v-a protejat cel mai mult: garzile de corp si sistemul de paza pe care il aveti instituit pe toata viata, pentru cine nu stie, sau credinta Dumnezeu?
Antonio INGROIA: O intrebare foarte buna si la care nu este usor de raspuns. Am avut norocul, privilegiul si onoarea de a-mi incepe cariera la varsta de 30 de ani, putin peste 30 de ani, chiar langa acesti giganti ai statului italian, Giovanni Falcone si Paolo Borsellino, care mi-au fost profesori. Cei mai importanti magistrati Antimafia au fost eliminati intr-un mod ingrozitor cu bombe sau explozibili... Recunosc ca fiintele umane pot simti frica, si mie imi este teama, aflandu-ma brusc in prima linie, pentru ca Falcone si Borsellino, erau ca si scuturile noastre, erau cei care se aflau in camp deschis, dar am facut un juramant pe mormantul lui Falcone si Borsellino ca voi incerca sa le continui munca, sa preiau marturia pe care au lasat-o in urma si trebuie sa spun ca dupa un moment de descurajare, a existat o reactie puternica si ceea ce ne-a sustinut la inceput a fost o reactie populara puternica. Oamenii s-au trezit in sfarsit si au iesit in strada protestand impotriva politicii corupte si protestand impotriva Mafiei. Toto Riina, seful Cosa Nostra, la doar sase luni dupa acele crime a fost arestat, apoi au fost arestati si ceilalti sefi. Riina mai apoi a murit in inchisoare, asa ca am reusit sa reactionam si sa dam lovituri foarte puternice. Bineinteles, fiecare dintre noi si-a asumat un risc si am fost si eu subiectul mai multor planuri de asasinat. Era un mafiot care era cautat, dar venise sa se ascunda langa casa in care locuiam si planuia o tentativa de asasinat impotriva mea. Apoi printr-o serie de evenimente, chiar norocoase, l-am arestat, deci la intrebarea dumneavoastra: cine mi-a salvat viata, garda de corp sau a fost mana lui Dumnezeu? Eu cred ca a fost pe de-o parte curajul, capacitatea, profesionalitatea politistilor si a garzilor de corp, insa, fara mana lui Dumnezeu nu am fi reusit sa ne salvam si sa fim astazi aici.
Razvan SAVALIUC: Sunteti un om foarte bine informat si experimentat in lupta anti-Mafia, ce credeti, studiind fenomenele din Romania, se poate compara Mafia romaneasca cu Mafia din Italia? Credeti ca procurorii romani sunt suficient de bine pregatiti sa combata Mafia italiana, daca ar intra pe teritoriul romanesc?
Antonio INGROIA: Nu se poate compara Mafia italiana cu Mafia romaneasca, cu Mafia de oriunde din lume, probabil, pentru ca Mafia italiana are o istorie foarte lunga, indepartata, structurata si inserata in tesutul social-economic al tarii, dar si din punct de vedere cultural, din pacate, exista o cultura care favorizeaza Mafia in Italia. In Romania evident ca nu este acelasi lucru, din fericire pentru dumneavoastra, Mafia romaneasca nu este comparabila cu Mafia italiana. Prin urmare, neavand experienta, cu tot respectul, evident, pentru magistratura romana, neavand background-ul, cum se spune, adica experienta profesionala maturizata de zeci si zeci de ani, nu cred ca din partea magistraturii romane poate exista aceeasi capacitate de a face fata si de a intelege o mafie structurata cum este cea italiana, care se infiltreaza peste tot. Mafia italiana s-a nascut in sudul Italiei, din sudul Italiei s-a extins in nordul Italiei, din nordul Italiei s-a extins in Europa, din Europa s-a extins in lume. Mafia italiana din pacate este o mafie globalizata care este infiltrata in economia globala, in Australia, in Statele Unite, in Argentina, in Asia si peste tot, de aceea cred ca este necesara o imbunatatire a cunostintelor profesionale ale magistraturii romanesti, dar a magistraturii romanesti, ca si a celorlalte magistraturi europene care cunosc putin fenomenul.
Razvan SAVALIUC: Ce atribute credeti ca trebuie sa aiba un tanar procuror care vrea sa se lupte cu Mafia si ce i-ati sfatui pe tinerii procurori sa faca pentru a deveni niste procurori eficienti in aceasta lupta?
Antonio INGROIA: Ei bine, cred ca cel mai important lucru, este banal de spus, dar asa este, sa inveti. Sa studiezi fenomenul, asa cum spunea Giovanni Falcone, sa nu credeti, spunea Falcone, ca mafiotii sunt niste rudimentari ignoranti, deci de abordat cu superficialitate. Nu. Este necesar sa studiezi modul in care se comporta, comportamentul mafiotilor, obiectivele mafiotilor strategia Mafiei. Cand incepi, spunea Falcone, ar trebui chiar sa gandesti ca mafiotii, cand poti intelege gandirea mafiotilor, poti sa le anticipezi miscarile si apoi sa castigi impotriva Mafiei si ar fi necesar in primul rand sa faci acest lucru astazi. Apoi Mafia, mai presus de toate, este o mafie financiara, asa ca avem nevoie de magistrati, de anchetatori care sa inteleaga finantele, care sa stie sa citeasca bilanturile si sa cunoasca dreptul societatilor comerciale, pentru ca Mafia nu mai este Mafia de la tara, Mafia agrara a originilor sale, ci este o mafie financiara.
Razvan SAVALIUC: In Romania, cand anti-Mafia romaneasca (n.n. - DIICOT), as numi-o aici si anticoruptia si lupta impotriva evaziunii fiscale si lupta impotriva drogurilor, cand se intampla sa reuseasca un caz peste tot se da la televizor si se scurg documente secrete din ancheta. Sunt proceduri ilegale, dar ele se practica pe scara larga in Romania. Credeti ca sunt normale aceste practici de a se judeca toate cazurile la televizor, este aceasta o lupta serioasa o fenomenul mafiot sau nu?
Antonio INGROIA: Fenomenul mediatizarii investigatiilor, mediatizarea Justitiei este, din pacate, un fenomen care se raspandeste in intreaga lume. Si este o patologie a sistemului, pentru ca in momentul in care are loc o arestare, aceasta devine subiect nu de ancheta jurnalistica, ci de stire jurnalistica, de cronica judiciara, dar este o cronica judiciara (aici este avocatul din mine, sa zicem, care vorbeste) care comprima drepturile de libertate si de aparare a celui care este cercetat; cate erori judiciare sunt, de atatea ori se intampla ca o persoana nevinovata sa fie arestata si apoi achitata. Ce se intampla, se intampla ca in Romania, dar din pacate acum se intampla in multe locuri, inculpatul inainte de a se putea apara, cetateanul, telespectatorul, care vede stirile la televizor inainte de a fi informat despre motivele apararii, cunoaste doar regiunile acuzarii. Cand va fi achitat acel inculpat nevinovat, arestat pe nedrept, din pacate televiziunea va fi dezinteresata, pentru ca stirea a trecut deja, este o stire veche, stirea noua este arestarea si deci acel om chiar daca este nevinovat, din pacate chiar si in Italia se intampla uneori aceste lucruri. In aceste cazuri, am aparat si apar un jurnalist care a fost acuzat de coruptie prin vanzarea reportajelor sale de televiziune, acuzatia era falsa, el a aparut in toate ziarele, in prime-time la televiziune, omul a fost masacrat in presa, mai apoi a fost achitat, si am sunat diversi directori de stiri spunand: "Ei bine, ati dat ca prima stire arestarea lui, dati acolo ca prima stire achitarea lui!" Da, da, facem, facem, dar nu au facut asta. Din pacate, si asta este o mare problema care inca trebuie remediata. Ce remediu. Imi pare rau, sa zicem, pentru comprimarea libertatii presei si a dreptului la informatie, pe care il propun, propun ca pur si simplu sa fie interzis sa se dea stiri de acest gen in aceasta faza, mai ales prin comunicarea rezultatelor unor anchete care sunt viziunea unei parti, viziunea acuzarii, si nu se da niciun spatiu motivelor apararii, si se distrug reputatii de oameni si firme, uneori pe baza unor elemente care apoi sunt maturate de procese.
Razvan SAVALIUC: In Romania cand se intampla ca un om sa fie achitat niciodata parchetele care au dat comunicate sa-l acuze la momentul arestarii sau trimiterii in judecata, nu comunica faptul ca acuzatul a fost achitat pentru a i se repara imaginea. In Italia parchetele au cutuma de a repara reputatia oamenilor pe care i-au acuzat pe nedrept, dau comunicate pentru a anunta lumea ca omul a fost achitat si ca acuzarea nu s-a dovedit a fi dreapta?
Antonio INGROIA: Ei bine, in Italia, da, bineinteles ca exista sentinte, sentintele sunt depuse, dar magistratura nici macar nu se ocupa, ramane la latitudinea noastra, a avocatilor, sa dam vestea. Legea italiana prevede ca statul italian trebuie sa despagubeasca pe cel acuzat pe nedrept, iar despagubirea include si reputatia, dar este vorba de despagubiri economice, nu de despagubiri mediatice. Cele mediatice nu se intampla de fapt niciodata, fie pentru ca justitia nu anunta, fie pentru ca ziarele, mass-media nu preiau stirile pentru ca simt ca nu mai sunt noi, sunt stiri vechi, acesta este paradoxul aici.
Razvan SAVALIUC: Credeti ca ar fi cazul ca in Italia si in Romania legea sa se modifice astfel incat parchetele sa fie obligate sa dea comunicate de repararea a reputatiei celor acuzati pe nedrept atunci cand acestia sunt achitati?
Antonio INGROIA: Cred ca da, cred ca ar trebui sa existe o prevedere legala si cred, de asemenea, ca in acea prevedere legala ar trebui sa existe o prevedere conform careia statul ar trebui sa-si ceara scuze fata de cei care au fost acuzati si apoi achitati, apoi o alta chestiune sunt daunele, dar intre timp ar trebui sa faca o declaratie prin care sa spuna ca a fost achitat si ca statul isi cere scuze fata de cetatean.
Razvan SAVALIUC: Antonio, publicatia Lumea Justitiei a scris incepand din 2011 mai multe articole despre cazul gropii de gunoi de la Glina si a directorului ECOREC, Victor Dombrovschi, care au fost acuzati ca ar fi spalat banii Mafiei italiene, Mafiei siciliene, prin Massimo Ciancimino care este fiul lui Vito Ciancimino, unul din presupusii sefi ai Cosa Nostra. Nu s-a dovedit ca este asa, dar ai fost procuror de caz pe dosarul in care se cauta averea familiei Ciancimino. Cum ai acceptat, in aceste conditii, sa devii avocatul lui Victor Dombrovschi, acuzat in Romania ca ar fi spalat banii Mafiei siciliene?
Antonio INGROIA: Cred ca am inteles: de ce am acceptat? Deci, eu am acceptat apararea lui Victor Dombrovschi pentru ca stiam deja povestea si eram deja sigur ca era total nevinovat si ca era acuzat pe nedrept, pentru ca, atunci cand eram inca procuror-sef acolo in Italia, am coordonat o ancheta care il privea pe Ciancimino, o ipoteza de ancheta conform careia Massimo Ciancimino - fiul lui Vito Ciancimino, fostul primar al orasului Palermo, apropiat al Mafiei, care a murit... care Massimo Ciancimino ar fi spalat mai multi bani in Romania. Aceasta ancheta a fost ancheta mea, o ancheta a procuraturii din Palermo. Am investigat si am ajuns la concluzia ca nu a existat spalare de bani, nu a existat nicio dovada a investitiei lui Ciancimino in Romania, nu au existat elemente pentru a desfasura o ancheta suplimentara in Romania cu privire la aceste presupuse investitii, asa ca noi de la procuratura am cerut arhivarea. Dupa care am plecat de la Procuratura din Palermo, am avut alte angajamente, am avut un loc de munca la Natiunile Unite in Guatemala, apoi am plecat din magistratura, am inceput sa lucrez ca avocat. In aceasta perioada intre momentul in care am cerut arhivarea si momentul in care am devenit avocat ceea ce s-a intamplat intre timp a fost ca, din motive pe care nu le-am impartasit niciodata si pe care nu le-am inteles niciodata cu adevarat, Procuratura din Palermo a decis sa transmita dosarul la Procuratura din Roma, iar Procuratura din Roma, infirmand ancheta noastra din Palermo, a constatat ca atat cetateni italieni, cat si romani, cum ar fi Victor Dombrovschi, erau responsabili. Chiar ajungand sa emita o masura preventiva impotriva lui Dombrovschi, impotriva societatii, pentru ca si societatea a fost sechestrata. In acest context, am primit cererea lui Dombrovschi de a-l apara, am spus da, intrucat mi-am amintit ca in opinia mea nu existau probe, nu existau elemente, intrucat eram deja convins de nevinovatia lui Dombrovschi, am acceptat. Am studiat cu atentie actele si mi-am confirmat ca a fost alegerea corecta, el era nevinovat si este nevinovat.
Razvan SAVALIUC: Totusi, in 2014 daca nu ma insel, Victor Dombrovschi a fost predat de catre autoritatile romane autoritatilor italiene, pe baza unor documente care sustineau in mod fals ca ar fi spalat banii Mafiei siciliene. Foarte ciudat pentru ca Victor Dombrovschi nu a fost niciodata in Italia, nu a facut decat lucruri in Romania, deci n-a avut nicio legatura si totusi Inalta Curte de Justitie din Romania l-a predat fara sa existe un mandat national de arestare emis de Italia pe numele lui, ci doar pe baza unui mandat european de arestare. Cum a fost posibil ca un cetatean roman sa fie predat Italiei in conditiile in care nu a comis nimic in Italia?
Antonio INGROIA: Am inceput sa-l apar pe Victor Dombrovschi dupa ce a fost arestat, cand era deja in Italia si, prin urmare, nu m-am ocupat de prima faza a arestarii, dar am citit in acte ceva care era in mod clar nelegitim, adica a fost arestat in baza unui mandat european, dar nu a avut posibilitatea sa cunoasca masura preventiva initiala, ordinul preventiv al autoritatilor italiene, pentru ca apoi l-au adus din Romania, a fost ridicat si adus in Italia. Eu nu eram inca avocatul lui, dar din pacate nu este primul si singurul abuz care s-a comis impotriva lui Victor Dombrovschi. El a stat departe de casa si de afaceri timp de trei ani, fara niciun motiv sau necesitate, in inchisoare in Italia, dupa care a fost plasat in arest la domiciliu, dar in Italia, arestul la domiciliu se face in mod normal in propria locuinta nu intr-o casa straina. Paradoxul este ca Victor Dombrovschi a trebuit sa inchirieze o casa in Italia pentru a putea executa arestul la domiciliu. Cred ca este un caz fara precedent si in plus toata conduita contestata, presupusele infractiuni imputate lui Victor Dombrovschi, unde le-ar fi comis Dombrovschi? La Roma, in Sicilia, in Italia undeva? Nu, aici in Bucuresti, la firma ECOREC! Deci a existat in opinia mea, si am sustinut acest lucru de mai multe ori, o lipsa clara de competenta, adica autoritatea judiciara italiana nu putea avea competenta de a-l judeca, aresta si apoi condamna pe Victor Dombrovschi pentru fapte care au fost comise in intregime pe teritoriu strain/romanesc. Aceste exceptii si obiectii ale mele in procesul in prima instanta au fost toate contestate, toate au fost respinse, dar acesta este unul dintre multele abuzuri care au avut loc. El nu s-a intalnit niciodata cu Massimo Ciancimino, procesul s-a bazat in principal pe interceptari telefonice si nu exista nicio interceptare telefonica din care sa se auda vocea lui Victor Dombrovschi. Victor Dombrovschi nu a fost niciodata interceptat dar ceilalti inculpati au fost interceptati. Acum s-a facut o constructie conceptuala, sa zicem deductiva, a anchetatorilor italieni pentru a-l implica pe Dombrovschi intr-o… apropo in paranteza, un alt lucru ciudat din moment ce nici un ban nu a fost vreodata investit efectiv in compania ECOREC de Ciancimino, procuratura nu l-a judecat pentru spalare de bani, ci pentru tentativa la spalare de bani, deci pentru un fel de proces la ce? La o intentie conform acuzatiei, de spalare de bani; iar acest lucru este, dupa parerea mea, un abuz deoarece nu poti contesta o tentativa la spalare de bani daca nu exista material banii care intra in conturile societatii.
Razvan SAVALIUC: Am inteles dar as vrea sa-mi explicati, pentru ca in acest caz au intervenit la un moment dat niste personaje foarte importante din Italia, e vorba de Paolo Sartori, care era sef pe Interpol al Italiei, o judecatoare Silvia Saguto, care a fost numita in presa italiana drept „doamna sechestrelor” si un avocat Cappellano Seminara, care erau specializati, s-a dovedit ulterior, in preluarea ostila a tot felul de afaceri din tara sau din alte tari. Si au si fost trimisi in judecata ultimii doi, judecatoarea Saguto si avocatul Cappellano Seminara si condamnati la ani grei in prima instanta. Ce credeti, ce interese au avut acestia in preluarea ostila a ECOREC?
Antonio INGROIA: Am inteles intrebarea si va multumesc pentru aceasta intrebare. Pentru a explica spectatorilor de ce atunci, de ce a fost comis acest abuz, cine a avut ceva in Italia cu Victor Dombrovschi, avand in vedere ca Dombrovschi nu avea nimic de-a face cu Italia... Au existat administratori judiciari cu care Dombrovschi intretinuse relatii excelente si nu a existat nicio problema, dar la un moment dat, noul administrator judiciar, avocatul Gaetano Cappellano Seminara, intra brusc in conflict, in mod provocator, dupa parerea mea, adica cauta in mod intentionat un conflict cu Victor Dombrovschi, deci Dombrovschi este un antreprenor, un om de afaceri cu experienta, care s-a confruntat cu multe momente dificile ale economiei romane si de asemenea din alte tari unde a trait de-a lungul anilor, si un om care cunoaste nu numai afacerile, dar cunoaste dreptul societatilor, chestiunile relatiilor, motiv pentru care Cappellano Seminara provoaca un conflict, raspunde la conflict, nu apleaca capul si de acolo s-a declansat totul, pentru ca astazi avem procese in Italia care, in sfarsit, dupa ani de zile, descopera un sistem, un sistem care l-a avut ca instrument pe Gaetano Cappellano Seminara, un avocat administrator judiciar care a fost condamnat in primul si al doilea grad pentru mai multe infractiuni: asocierea la un grup infractional organizat, coruptie si abuzuri de diferite tipuri. Care, in complicitate cu un magistrat italian care a fost presedinte al Tribunalului din Palermo, sectia de masuri preventive, se numesc, sectia de sechestru - Dr. Silvana Saguto, dar care a sechestrat uneori fara elemente suficiente niste societati, le incredinta gestiunea lui Cappellano Seminara, in calitate de administrator judiciar si conform acuzarii, Cappellano Seminara a prezentat apoi niste sume pentru onorariile sale gigantice, vorbim de milioane de euro…
Razvan SAVALIUC: Un sistem mafiot...
Antonio INGROIA: Sistemul mafiot, onorariile de milioane, care se plateau, autorizate de Saguto, si care erau calculate in functie de valoarea activului societatii sechestrate, deci cu cat era mai mare valoarea societatii sechestrate, cu atat era mai mare onorariul, si care il faceau pe Cappellano Seminara sa numeasca deseori ca si consultant, un inginer, care se intampla sa fie sotul judecatoarei, sotul Silvanei Saguto. Prin urmare s-au confiscat, apoi incredintat lui Cappellano Seminara, care facea evaluarea bunului, adesea umflat, putand astfel sa prezinte judecatorului un onorariu de milioane, judecatorul a autorizat onorariul milionar si in parte platea sotului, astfel incat se intorcea la casa judecatorului in contul curent al judecatoarei, partea pe care ea o deconta, in detrimentul nevinovatului a carui societate a fost sechestrata
Razvan SAVALIUC: Cred ca e foarte clar ce spui... chiar si acest sistem mafiot pe care il descri in Italia, nu ar fi reusit daca autoritatile din Romania nu ar fi cerut in Romania sa se aplice sechestre pe conturile si bunurile ECOREC, si vreau sa te intreb Antonio, ce parere ai despre implicarea in acest caz a procuroarei DIICOT Sonia Botezatu, care a primit o scrisoare - lumea nu stie - a primit o scrisoare pe mail de la seful Interpol de atunci al Italiei, Paolo Sartori, iar procuroarea il intreba: ce prejudiciu sa pun? Si Paolo Sartori a spus: pune si tu 16 de milioane de euro. Si asa s-a ajuns la sechestrarea conturilor si bunurilor ECOREC si omorarea gropii de gunoi de la Glina, care sta in inchisa si astazi...
Antonio INGROIA: Acum ajung la punctul in care completez rationamentul si apoi trec la ce s-a intamplat de fapt in Romania. Dar mai intai, exista o constructie pe care au facut-o judecatoarea Silvana Saguto si Cappellano Seminara. Ce face Cappellano Seminara: pune in scris ca groapa de gunoi de la Glina care era administrata de firma ECOREC era cea mai mare groapa de gunoi din Europa cu o valoare de sute de milioane de euro, care i-a folosit pentru a prezenta un onorariu umflat conform aceleiasi scheme. Dar exista si un alt motiv care a fost identificat, de ce ECOREC? Deci de ce Dombrovschi? Pentru ca la acel moment exista si un motiv politic care vine din Italia si care a determinat si poate da o explicatie de ce sunt implicati reprezentantii italieni in Romania. L-ati mentionat pe domnul Sartori, pentru ca exista o legatura si o influenta asupra autoritatilor judiciare din Romania, pentru ca in mod normal intr-un caz ca acesta, in care este clar ca nu exista probe, statul roman ar fi trebuit sa-l protejeze pe cetateanul roman Victor Dombrovschi, in schimb l-a dat Italiei, atat pe cetateanul roman Dombrovschi cat si la firma ECOREC, care avea interese predominante in Italia. Italia in acea perioada avea o mare problema de depozitare a deseurilor, iar ceea ce a reiesit cumva din aceasta situatie este ca se putea utiliza si exploata o operatiune de achizitie pentru gestiunea gropii de gunoi de la Glina pentru a rezolva problemele italiene ale gropii de gunoi, de aceea nu numai ca exista un sistem grav de coruptie si un sistem infractional al relatiilor Silvana Saguto. Cappellano Seminara care a afectat multe societati din Italia si afecteaza si o societate romaneasca, dar a existat si un interes al statului italian, ceea ce ne face sa intelegem de ce Procuratura din Roma a intrat in posesia anchetei si a luat-o de la Procuratura din Palermo, pentru ca atata timp cat Procuratura din Roma merge inainte, ajungem la aceasta situatie, cu implicarea lui Sartori a lui Botezatu etc.., ceea ce reiese din toate aceasta situatie este ca Dombrovschi, in ciuda caracterului sau, in ciuda fortei sale, in ciuda experientei sale, a fost cumva, el si ECOREC, zdrobit de sistem. El a fost un obstacol pentru sistem si a trebuit sa fie daramat.
Razvan SAVALIUC: Dupa 12 ani de anchete si procese in aprilie, in acest an, s-a dat o solutie finala in acest caz, dar o solutie finala in care practic statul italian a renuntat la toate acuzatiile impotriva lui Victor Dombrovschi si a ECOREC, practic nu s-a gasit nici un fel de spalare a banilor, insa solutia este una, as spune, de clasare, decat de achitare si vreau sa imi spui, Antonio, ce inseamna aceasta solutie finala data in Italia in cazul ECOREC si Victor Dombrovschi.
Antonio INGROIA: Sentimentul meu intim, sunt aproape sigur, dar nu am probele pentru a putea spune cu certitudine este ca atunci cand procesul, deci: in prima instanta, instanta nu a putut, nu a vrut sa infirme acuzarea si apoi a dat un semnal de confirmare a acuzarii, dar cand am ajuns la cel mai important grad de judecata, cel al Curtii de Apel din Roma, judecatorii au citit si au realizat ca era un proces care era fragil si care deci, se indrepta spre o astfel de infirmare, totala a sistemului acuzator, apoi ce s-a intamplat? Procesul a fost stabilit prima data dupa mai bine de un an, apoi a fost amanat pentru 6 luni, apoi a fost amanat din nou pentru alte 6 luni, apoi a fost amanat din nou pentru alte 6 luni, pana cand am ajuns la sfarsitul termenului de prescriptie, se numeste, pentru ca legea prevede ca daca statul vrea sa te judece, trebuie sa te judece si sa te condamne, daca vrea sa te condamne, intr-un anumit termen, daca nu te judeca in acest termen, procesul nu se mai tine, inculpatii sunt achitati si infractiunea este declarata stinsa. Si da, si daca aceste confiscari sunt revocate, asta s-a intamplat in acest caz dar un lucru pe care vreau sa-l amintesc, in ziua audierii, procurorul general, procurorul de apel care era diferit de cel de la procuratura din Roma, care facuse arestarile la vremea respectiva etc., procurorul general a tinut un discurs, Doamne nu mi-a venit sa cred ce am auzit: a spus aceleasi lucruri pe care le spusesem mereu, a spus ca rechizitoriul nu era corect, ca nu era bine scris, ca nu era clar care era infractiunea, ca data infractiunii era gresita si, prin urmare, ca infractiunea ar trebui sa fie considerata stinsa din cauza prescriptiei, a spus-o procurorul general, adica acuzarea publica, motiv pentru care, in interventia mea am spus: "Multumesc, domnule procuror general, este un pic cam tarziu pentru a recunoaste acest lucru, ca a fost asa de firava, dar luam act si va multumesc", si l-am rugat sa declare procedura pe fond si ca, mai presus de toate, important era sa revoce confiscarea si sa dispuna eliberarea si restituirea bunurilor, pentru ca in sistemul italian este posibil sa se declare infractiunea stinsa prin interventia prescriptiei, dar sa se confirme confiscarea. Deci astazi ECOREC, care intre timp a suferit un prejudiciu enorm, este din nou libera, dar astazi dosarul trebuie sa fie executat material, trebuie doar sa executam aceasta decizie, iar acum cateva zile au fost depuse motivele sentintei, iar acum trebuie sa o executam. Nu numai ca trebuie eliberat astazi, dar nici nu putea fi pus sechestru ieri, pentru ca se spune ca putea fi pus sechestru doar daca exista o spalare de bani reala, o spalare de bani finalizata, nu o tentativa de spalare de bani. Daca exista o spalare de bani reala, daca se dovedeste ca exista spalare de bani, atunci poate fi pus sechestru. De data aceasta, in schimb, s-a pus sechestru in prezenta doar a unei tentative de spalare de bani, si consider ca si acesta este un abuz, si vom evalua impreuna cu Victor Dombrovschi si ECOREC daca exista conditiile pentru a da in judecata statul italian pentru o despagubire serioasa.
Razvan SAVALIUC: In concluzie, cu toata experienta ta ca fost sef al Procuraturii Anti Mafia din Palermo poti afirma ca ECOREC si Victor Dombrovschi au fost tinta un sistem mafiot italian la care si-a adus contributia, cred eu, din incompetenta si autoritatii romane? Si daca Victor Dombrovschi nu avea sansa unui avocat cu experienta ta, putea sa-si afle dreptatea in Italia?
Antonio INGROIA: Nu pot vorbi domo mea insa, este adevarat ca in primul rand Victor Dombrovschi a fost cu siguranta o victima a unui sistem asa cum sa il definesc mafiot, este un sistem in care ilicitul era impletit cu statul, cu institutia, cu reprezentantii institutiei, cu insasi sistemul judiciar. Eu cred si ma bucur ca am avut o contributie importanta pentru ca extraneitatea lui Victor Dombrovschi la aceste fapte sa fie recunoscuta, si extraneitatea Companiei ECOREC, care ECOREC este o companie curata si ca Victor Dombrovschi, care este o persoana onesta. Cred insa ca nu este suficient ca statul italian sa isi ceara scuze fata de Victor Dombrovschi si statul roman trebuie sa isi ceara scuze si daca nu o va face de buna voie vom incerca sa ne asiguram ca isi va cere scuze in vreun fel.
Razvan SAVALIUC: Ultima intrebare Antonio, crezi ca Mafia poate fi vreodata invinsa si crezi ca operatiunea Mani Pulite (n.n. - “Maini Curate”) din Italia a fost sau nu, un succes judiciar?
Antonio INGROIA: Eh, deci Mafia poate fi invinsa... eh... Cred ca da, dar este nevoie de vointa pentru a o invinge. Giovanni Falcone a spus una dintre cele mai faimoase fraze ale sale: Mafia este un fenomen uman si istoric si, prin urmare, ca atare, a avut un inceput, trebuie sa aiba un sfarsit. Si, prin urmare, cred ca poate fi invinsa, dar pentru a o invinge este nevoie de vointa politica, judiciara autentica a institutiilor ca toti sa mergem cu adevarat in aceeasi directie, fara coruptie, fara interese, si vad acest lucru destul de dificil. Eu ma ocup acum de Mafia si am inceput sa ma ocup de Mafia cand aveam 30 de ani, astazi am 64 de ani, au trecut 34 de ani, au fost pasi inainte, anchete care au dus la succese judiciare, dar apoi am facut multi pasi inapoi, nu nu vad prea curand, sper sa mi se demonstreze ca ma insel inainte de a deveni prea batran, nu vad prea curand nicio sansa reala, concreta, imediata de a castiga aceasta batalie.
Razvan SAVALIUC: Multumesc Antonio pentru interviu, iar noi prieteni, o sa ne vedem la urmatoarea emisiune cu subiecte cel putin tot atat de interesante. Sa fiti iubiti!
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# AVRAMESCU NICUSOR 8 October 2023 15:23 +4
# DODI 8 October 2023 17:09 +9
# shrekspeare 9 October 2023 08:35 -1