MARTORII DNA ACUZA: “Declaratia mi-a fost dictata...!”; “Am scris toti ce ni s-a sugerat”; “Am primit ordin...” - Iata dovezi ale modului in care au lucrat procurorii militari DNA in cazul “Diaconita - ISU Dambovita” soldat cu achitare (Documente)
Pentru unii procurori DNA a devenit o obisnuinta sa intocmeasca rechizitorii intr-un stil propriu, pe alocuri amintind de metodele comuniste, in care anchetatorii smulgeau declaratii martorilor doar pentru a trimite dupa gratii un personaj care a deranjat sau care era incomod unora din domeniul in care acesta lucra. Unul dintre dosarele Sectiei Militare a DNA condusa de generalul Ion Alexandru, dosar instrumentat de vestitul procuror Vasile Doana (foto 1) in care militarilor audiati li s-a dictat cam ce trebuie sa spuna este cel in care colonelul in rezerva Corneliu Diaconita, fost sef al ISU Dambovita, a fost trimis in judecata - dupa ce i s-a intocmit un rechizitoriu cat un roman al lui Balzac, in care erau insiruite gramezi de infractiuni - acuzatia constituind-o achizitionarea de noi uniforme si autospeciale. Colonelul, azi cu repercursiuni medicale grave in urma acestui travaliu judiciar, a fost in cele din urma achitat de catre judecatorii Tribunalului Militar Bucuresti, la finele anului trecut.
In sustinerea introducerii noastre, prezentam azi dovezi din dosar in care se vede, negru pe alb, cum multi dintre militarii care in fata procurorului s-au constituit “parti civile” dand greutate acuzatiilor din dosar, au recunoscut in fata instantei ca au fost indusi in eroare de anchetatorii DNA, ca li s-a sugerat ce trebuie sa spuna, ba chiar ca au primit ordin sa faca asemenea declaratii in faza de urmarire penala.
Spre exemplu, in declaratia data in aprilie 2009 la instanta de catre sergentul major Florin Georgian Ciotea, acesta a aratat ca nu se consitutie parte civila. “Nu ma simt prejudiciat in nici un fel. La momentul la care am dat declaratia, nu ni s-a explicat notiune de parte civila si nu am inteles-o. Daca as fi inteles notiunea, nu as mai fi dat declaratia pentru care eu consider necesara procurorarea uniformei. Declaratiile au fost luate in club, erau 10 militari si un anchetator. S-au pus intrebari de catre acesta, iar noi AM SCRIS TOTI CE NI S-A SUGERAT”.
Alta parte “prejudiciata” gasita de anchetatori pe parcursul cercetarilor de la DNA a fost Gheorghe Gheorghe, subofiter la ISU Dambovita, care a sustinut in fata instantei urmatoarele: “Imi mentin declaratia data in cursul urmaririi penale, dar nu ma constitui parte civila, neconsiderandu-ma prejudiciat nici pentru echipament, nici pentru sumele stranse pentru achizitionarea autovehiculelor speciale (...) Declaratia am dat-o fiind aproximativ 18 persoane in sala, declaratia fiindu-mi dictata. Mi s-a spus ca daca ma voi constitui parte civila nu mai merg la Bucuresti si automat toti cei prezenti ne-am constiuit parte civila. Nu am fost prejudiciat in nici un fel, consider ca autospecialele au fost achizitionate pentru bunul mers al detasamentului si banii au fost recuperati”.
Alta “parte civila”,subofiterul Gheorghioiu Gheorghe, a spus instantei ca declaratia consemnata de procurori a fost data “in sala fiind aproximativ 16-17 persoane,erau doi anchetatori, declaratia fiindu-mi dictata”.
Subofiterul Dan Alin Popescu, care aparea si el in dosar ca “parte civila”, a facut in fata instantei o afirmatie si mai grava. Ela dezvaluit ca i s-a dat ordin ce sa spuna in fata organelor de ancheta: “Nu sustin declaratia data in fata organelor de ancheta, am fost obligat intr-un fel sa dau aceasta declaratie, am primit ordin sa dau aceasta declaratie. Mentionez ca am aflat ca s-ar fi exercitat presiuni asupra colegilor sa dea acest tip de declaratii” - (vezi facsimil)
Stilul in forta al procurorului Vasile Doana si lungul sir de achitari din dosarele instrumentate de el la DNA!
Ancheta de la DNA a fost realizata de catre procurorul militar Vasile Doana intr-un stil caracteristic, in forta, care a si cerut arestarea colonelului Corneliu Diaconita (foto 2). Colonelul Diaconita a fost retinut de procurorul militar Vasile Doana, de la Directia Nationala Anticoruptie. El a stat in arest, din 25 februarie pana pe 19 iunie (peste 3 luni), iar in acest interval a mai fost pus in libertate o data de TMTB, dar Curtea Militara de Apel a admis recursul procurorilor reincarcerindu-l. La 19 iunie a fost eliberat chiar de catre aceasta instanta superioara. Colonelul Diaconita a fost ridicat de procurori de pe patul de spital, unde fusese internat in urma unei tentative de suicid, gest provocat chiar de anchetarea sa. Corneliu Diaconita s-a adresat deja Curtii Europene pentru Drepturile Omului, iar la aceasta ora cererea sa a fost admisa.
In ce-l priveste pe procurorul Vasile Doana, in urma cu ceva vreme, acesta a fost gasit vinovat de CSM pentru abatere de la conduita profesionala in cazul arestarii ofiterilor SRI Ovidiu Soare si Gheorghe Dumitrache. Cei doi reclamasera abuzurile si conduita procurorului in timpul anchetei de la DNA.
In multe dosare facute de Doana, inculpatii au fost achitati sau eliberati cum ar fi cazul militarilor de la UM 01835 Bucuresti, implicati in falsificarea unor acte pentru contracte de credit incheiate la Banca Internationala a Religiilor, al procurorului Stelian Olteanu, care a cerut statului romin despagubiri pentru arestare nelegala, in dosarul defrisarilor din Neamt, al avocatului Nicolae Bianu, arestat in preajma Craciunului din 1994, trimis in judecata in 1997, achitat si despagubit dupa sapte ani, al politistilor de la Sectia 5, din „lotul benzinarilor”, caz ajuns pe masa judecatorilor CEDO, al lt. Col. Gheorghe Iliescu, eliberat, din lipsa de probe, dupa noua luni de arest preventiv si al colonelului Gheorghe Tudorache, comandantul unei unitati militare de langa Ploiesti. Tudorache a si castigat procesul la CEDO pentru arestare abuziva, statul roman fiind obligat la plata unor despagubiri.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# bravo domnilor! 3 July 2011 17:08 +3
# @bravo domnilor 3 July 2011 17:25 +3
# Catalin Racaceanu 4 July 2011 16:21 +1
# DOREL 4 July 2011 12:55 +2
# Utzu 3 July 2011 17:36 +1
# Pinalti 4 July 2011 06:04 +2
# Pinalti 4 July 2011 06:11 +2
# col.[rz.]diaconita corneliu 4 July 2011 15:29 +1
# col.[rz]Diaconota corneliu 4 July 2011 15:53 +1