Noua inchizitie, denuntata de magistrati
O situatie absolut halucinanta este dezvaluita si explicata de judecatoarea Dana Girbovan, sefa Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania. Ea demonteaza mecanismul prin care s-a ajuns in situatia in care un numar extraordinar de mare de judecatori si procurori sa fie anchetati de catre Directia Nationala Anticoruptie, in intervalul de timp in care aceasta sectie a Parchetului General a fost condusa cu o mana de fier de catre Laura Codruta Kovesi. Noua inchizitie fusese creata in 2014 printr-un ordin nepublicat, deci secret, al procurorului sef DNA. si s-a numit “Serviciul pentru Combaterea Coruptiei din Justitie”. In scurt timp, au fost atinse cifre inspaimantatoare de persoane vizate, judecatori si procurori. Iar astazi paradoxul face ca, dupa ce s-a pus capat acestui abuz extrem de grav, prin crearea Sectiei de Investigare a Infractiunilor din Justitie, atat GRECO cat si Comisia Europeana au fost dezinformate si determinate sa solicite desfiintarea acestei autoritati.
Dupa ordinul nepublicat al sefei DNA din 2014, s-a ajuns in scurt timp ca sectia aflata in subordinea ei sa administreze nu mai putin de 1443 de dosare penale, in care tintele erau 1962 de judecatori si 1459 de procurori. Sunt cifre inspaimantatoare. Daca ar fi adevarat si daca respectiva sectie nu ar fi fost creat doar in scop de intimidare si santaj, ar rezulta ca intreg sistemul de Justitie se afla in disolutie. Lovit pana la radacina de flagelul coruptiei. Ca sistemul in sine nu mai avea scapare. Ca trebuia pur si simplu dinamitat si inlocuit cu un nou sistem, crescut de la iarba. Ceea ce este imposibil. Nici macar atunci cand s-a instalat puterea comunista, cu toata brutalitatea care a caracterizat-o, nu a fost posibil decat pe parcursul a ani de zile sa fie instalati la butoane noi judecatori si noi procurori, pentru a inlocui un sistem considerat depasit cu unul considerat nou. Desi la acea data au fost adusi la instanta judecatori fara studii, direct din mediul muncitoresc.
Va rog sa observati din datele furnizate de sefa UNJR proportile grozaviei. 70% dintre judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie aveau dosare penale pe vremea lui Kovesi. 60% dintre judecatorii Curtii de Apel Ploiesti. 80% dintre judecatorii Curtii de Apel Oradea. 45% dintre judecatorii Curtii de Apel Bucuresti. 40% dintre judecatoriii Curtii de Apel Iasi. Si asa mai departe. Toti acesti magistrati erau anchetati pentru presupuse fapte de mare gravitate, de vreme ce erau incadrate in categoria infractiunilor de coruptie. Mai e interesant sa se observe o coincidenta. Numarul dosarelor penale ale judecatorilor este sensibil mai mare exact in acele judete, in care s-au manifestat anomalii extem de grave dezvaluite de presa gen Portocala si Onea de la Ploiesti. Locurile in care abuzurile procurorilor aveau tendinta de a zdrobi orice judecator care incerca sa faca dreptate, refuzand sa dea curs ilegalitatilor din dosarele administrate de oamenii doamnei Kovesi.
Cum ar putea cineva sa pretinda ca Justitia din epoca Kovesi era libera, atata timp cat un numar uluitor de mare de procurori si mai ales de judecatori lucrau cu sabia lui Damocles deasupra capului, riscand oricand condamnari la ani grei de inchisoare sau, in cel mai bun caz, compromiterea definitiva a parcursului lor profesional? Si cum ar putea sa pretinda cineva ca astazi Justitia este mai putin libera, in conditiile in care functioneaza la vedere o sectie legal infiintata si intr-un mod cat se poate de transparent, respectiv “Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie”, care este direct subordonata procurorului general? Si in conditiile in care numarul dosarelor cercetate si respectiv a judecatorilor si procurorilor investigati este rezonabil si pare corect raportat la numarul total al magistratilor?
Astazi Guvernul Orban, la ordinul presedintelui Klaus Iohannis, demonteaza pas cu pas aceasta institutie nou creata, in scopul de a se reveni la ce a fost. Sluga credincioasa a acestora, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu invoca un argument care, pentru profani, pare imbatabil. Si anume ca asa recomanda GRECO si Comisia Europeana. Asa este. Cele doua institutii recomanda sa fie revizuite normele care au stat la baza crearii acestei structuri de control asupra abuzurilor din Justitie, care a inlocuit cealalta structura de control infiintata in mare secret de Laura Codruta Kovesi. Numai ca argumentul invocat de cele doua institutii europene este fals. Si este fals pentru ca asa a fost furnizat de cei care astazi reprezinta noua autoritate politica. Li s-a transmis pur si simplu partenerilor europeni ca aceasta sectie a fost conceputa ca un fel de electron liber, ca functioneaza ca un serviciu de sine statator, care poate investiga pe toata lumea, fara a raspunde in fata nimanui. Ca ar fi prin urmare asemanator inchizitiei din epoca medievala. Total fals. Cum pe drept cuvant denunta public, intr-un amplu interviu, judecatoarea Dana Girbovan. In realitate, aceasta sectie SIIJ este subordonata, asa cum de altfel se si cuvine, procurorului general al Romaniei. Care, culmea, este desemnat de ministrul Justitiei si numit de care Klaus Iohannis. Deci SIIJ se afla sub un control cat se poate de constitutional. Si tocmai de aceea este mai greu sa faca abuzuri. Asa se face ca numarul de cazuri cercetate a devenit nu numai rezonabil, ci si credibil. In consecinta, putem descifra care sunt adevaratele intentii ale noii puteri.
Adevaratele intentii ale Guvernului PNL, Guvern dirijat de la Cotroceni, sunt de a reveni la sistemul abuziv din perioada Laurei Codruta Kovesi. Deci de a restrange – si in niciun caz de a largi – libertatea procurorilor si judecatorilor de a administra actul de justitie.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# imun/teanu 24 January 2020 20:15 +2
# lira 25 January 2020 10:33 +2
# TULUS MARIN, OLT 25 January 2020 19:35 +2
# indigo 26 January 2020 08:11 0
# Somnul ratiunii (si al natiunii) naste monstrii cam pro..sti 26 January 2020 13:17 +3
# N.M 28 January 2020 01:30 0