psdolt
27 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

Nu luati numele statului de drept in desert, domnule Presedinte!

Scris de: Adrian SEVERIN, prof.dr. | pdf | print

8 June 2018 12:54
Vizualizari: 4482

Constat ca Decizia CCR privind solutionarea conflictului juridic de natura constitutionala dintre Presedinte si Guvern / Ministrul Justitiei avand ca obiect revocarea procurorului sef al DNA, trezeste dezbateri si dispute in principal pe trei teme fara legatura cu fondul si anume:


1. Soarta dnei Kovesi, cu note distincte pentru cei care cred ca nu exista viata fara ea si cei care cred ca viata cu ea este imposibila.

2. Acceptabilitatea sau inacceptabilitatea de plano ale unui „Presedinte-secretar” (de fapt Presedinte-mediator) sau ale unor procurori subordonati ministrului justitiei (de fapt functionari publici apartinand executivului), prin raportare la ceea ce crede fiecare ca ar fi o ordine constitutionala sacra si apriorica, primita prin dicteu divin.

3. Statutul personal si evaluarea morala a judecatorilor CCR, pe baza informatiilor neverificate (mai degraba a dezinformarilor) deversate in spatiul public.

Nimeni nu pare preocupat de singurul lucru care conteaza in acest moment si anume de ceea ce scrie in Constitutia Romaniei cu privire la obiectul autoritatii ministrului justitiei si rolul Presedintelui.

Presedintele Klaus Iohannis declara ca sprijina neconditionat si nelimitat, nelinistit si neobosit statul de drept. Asta inseamna, insa, tocmai respectarea Constitutiei, a carei interpretare obligatorie este monopolul CCR.

Pana la urma ce inseamna, ce este si cine este „statul de drept”? Din punct de vedere lingvistic aceasta formula este rezultatul unei traduceri gresite si de aceea inselatoare, a expresiei franceze „état de droit”, in care „état” nu inseamna „stat”, ci „stare”, iar „droit” nu inseamna „drept”, ci „lege”.

Prin urmare, „état de droit” inseamna „starea de legalitate”, adica, pastrand spiritul expresiei, „respectul legii” sau „suprematia legii”. Deci si suprematia Constitutiei, care in orice stat este legea legilor, legea fundamentala. Mai mult chiar, controlul constitutionalitatii legilor este garantia generala si suprema a legalitatii, acordand atat coerenta ordinii legale, cat si conformitate cu conceptia politica asezata la temelia ei de catre fondatorii republicii.

Din aceasta perspectiva, expresia sinonima din limba engleza, „rule of law”, adica „guvernarea legii” sau „guvernarea prin lege” este mai clara si se potriveste mai bine in logica limbii romane. Ea spune fara echivoc ca o tara nu este guvernata dupa preferintele unui lider, fie el Presedinte sau procuror-sef, ci dupa vointa natiunii ridicata la rang de lege.

Acesta este „statul de drept”: statul in care legea este mai presus de vointa „sefului”, chiar daca acesta si-a atribuit numele de „sef de stat”.

Sa nu luam, deci, numele „statului de drept” ca pe o mantra, repetandu-l mistic cu credinta ca, in lipsa unui inteles rational, aceasta poate savarsi miracolul de a valida si astfel legitima realitatea statului politienesc, discretionar, abuziv. Esential acum este ce spune Constitutia in vigoare despre modul in care este organizat si trebuie sa functioneze statul roman. Raportat la aceasta nu conteaza nici cine este sau va fi seful DNA, nici ce fel de alt stat si-ar dori unii sau altii, nici despre ceea ce cred unii sau altii a fi statul ideal si nici chiar despre trecutul judecatorilor constitutionali. Acum conteaza ce scrie in Constitutie si, pana una alta, singura care ii poate da o lectura legitima si de aceea obligatorie este CCR.

Presedintele trebuie sa o respecte, inclusiv si tocmai ca dovada a atasamentului fata de statul de drept. Dupa aceea putem vorbi despre alte prioritati, idei, nemultumiri si aspiratii.

Comentarii

# Gilu date 8 June 2018 17:04 +3

Am mai scris : pentru o tara eminamente latina , fara solida cultura politica , unde votam todeauna contra cuiva , cea mai buna solutie este republica parlamentara in care parlamentul alege guvernul , dupa care cauta vreun dulap prin magaziile cladirii pe care il boteaza Presedinte , cu sarcini pur onorifice ...Primul ministru sa conduca efectiv , timp de 4 ani ! Nu incap doua sabii in aceeasi teaca

# DODI date 8 June 2018 18:52 +4

Cum sfertodoctul președinte s-a specializat în citirea bilețelelor primite de la sistem nu este în stare să citească această demonstrație de drept a eminentului fost om politic (distrus de sistem pentru că avea prea multă minte și deranja sfertodocții). Ce să mai spunem de cele 103 pagini de la CCR care, finalmente, îl lasă pe ciolanis fără obiectul muncii, pardon al contestației. Așa că în ritmul citirii și, mai ales, al grelei înțelegeri, nu sunt șanse să înțeleagă ce a vrut să spună CCR decât eventual pe la finele mandatului. Cred că și în situația în care CCR i-ar fi trimis „motivația” tradusă în germană i-ar fi fost tot atât de greu de înțeles pentru neuronul prezidențial care nu a mai fost de multișor (2-3 luni) în concediu la Tenerife.

# Baran Gheorghe date 8 June 2018 17:07 +5

Un mare profesor , in unul din discursurile sale a zis :"Nu, în măsura în care Legea îţi dă dreptate, în care Legea este corect interpretată şi aplicată, vei avea sau nu dreptate". Mergind pe aceeasi linie logica, CCR interpreteaza si trebuie respectat. O doza de subiectivism exista in fiecare , fara voie te pleci spre interpretarea pe care ti-o da forul tau interior. Nui vad nimic politic in actuala decizie a CCR referitor la conflictul Presedinte/Guvern. Am spus si mai spun : in loc sa ne ocupam de hotii care ne fura gainile din ograda ne ocupam de cei care doar le baga in cotet . Ferice de ci saraci cu duhul!!!

# klopstock date 8 June 2018 19:07 +2

Traducerea propusa de autor pentru "etat de droit'este pura fantezie,pentru ca ea provine de la termenul german de rechtstaat elaborat de juristii germani la mijlocul sec.XIX,de la care,juristii francezi s-au inspirat.O intreaga literatura de specialitate certifica aceasta sursa.Cat despre "rule of law"conceptul a aparut mult mai tarziu la anglo-saxoni,catre finele aceluiasi secol si potrivit cu  traditiile juridice ale tarilor de common law.Pentru a mai adauga un alt aspect,sper lamuritor e de retinut ca in italiana termenul este de stato di diritto,cu ace- iasi semnificatie ca in germana,considerat ca o organizare superioara,diferita de acel "polizei stat",semn al puterii absolute la acea vreme,pe care juristii germani il combateau. 

# ?????? date 9 June 2018 09:15 -1

Când v-au înregistrat ăia la Bruxelles că încheiați o înțelegere , într-o activitate de lobby, pentru susținerea unui proiect legislativ, vă informaseră că sunteți urmărit penal ? Ați contestat validitatea probelor obținute fără mandat de la un judecător ?

# alina date 10 June 2018 00:25 0

niciodata etat de droit nu inseamna starea de legalitate.

# Svejk date 10 June 2018 15:54 0

Adrian, ai dreptate! Din păcate asta nu are nicio importanță și nicio consecință. S-au găsit suficienți colegi de breaslă - juriști prin studii - care să argumenteze că locul funcției într-o ierarhie birocratică (cum este cea a statului român) se corelează cu gradul de discreționalitate al deținătorului funcției. Orice CEO de companie îți poate spune că nu este așa, dar nici asta nu contează. Johannis nu poate ceda, pentru că ar însemna să golească de putere în mare măsură funcția de Președinte al țării, adică pe sine însuși. 

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.11.2024 – Fosta sefa de instanta, propusa la MJ in guvernul Sosoaca

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva