O alta crima a lui Augustin Lazar
Cum era de asteptat, cazul disidentului Iulius Filip nu este singular. In mod constant, actualul procuror general Augustin Lazar a actionat in anii '80 in calitate de colaborator al tortionarilor, el insusi dovedindu-se un tortionar. Ieri a iesit la iveala cazul altui detinut politic, Ioan Muntean, condamnat la opt ani de inchisoare pentru „propaganda dusmanoasa” si incarcerat la Aiud. In custodia lui Augustin Lazar, care, in calitate de procuror, raspundea de Penitenciar.
Augustin Lazar i-a refuzat si acestuia eliberarea conditionata. Mai mult decat atat. La prima solicitare, l-a pedepsit pur si simplu cu 10 zile de izolare. Izolarea in anii 80 era un supliciu ingrozitor. A doua oara l-a condamnat din nou la 10 zile de izolare, pentru ca acesta a compus o poezie, prin care se plangea de modul in care e tratat in Penitenciar, dar si de comportamentul lui Augustin Lazar. De scris, nu putea sa scrie poezia, intrucat detinutii nu aveau dreptul la la creion sau la hartie.
Ioan Muntean fusese lacatus la o intreprindere, Balanta, din Ardeal. Aflase de la Europa Libera ca scriitorul Paul Goma initiase o miscare numita Carta 77, prin care un grup de romani curajosi incerca sa-l forteze pe Nicolae Ceausescu sa-si respecte angajamentele asumate prin Conventia de la Helsinki, care apara drepturile si libertatile fundamentale ale omului. In acest scop, el si-a contactat un prieten, intelegandu-se cu acesta sa plece la Bucuresti, in Drumul Taberei, acolo unde locuia scriitorul Paul Goma, pentru a semna documentul. Nu a mai apucat. L-a umflat Securitatea. Dupa care a inceput calvarul. A fost dat afara din serviciu. S-a plans si a contactat chiar si un avocat, pentru a da autoritatile in judecata. Securitatea l-a umflat din nou. L-a torturat. I-a ars ambele maini cu fierul de calcat. Apoi i-a inscenat o fapta. Cum ca ar fi dezarmat un granicer. A fost condamnat la opt ani de inchisoare pentru presupusa fapta. in realitate, pentru „propaganda dusmanoasa”. A ajuns la Aiud. Temuta temnita, care in anii '80 era locul de supliciu al detinutilor politici. in calitate de procuror, Augustin Lazar supraveghea Penitenciarul. Recomanda sau refuza sa recomande eliberarile conditionate la indeplinirea fractiei de detentie si inspecta celulele. Umbla cu o servieta de piele si lua spaga de la unii detinuti, bricege lucrate in Penitenciar de catre acestia si destinate exportului. Pentru un anumit numar de bricege, Augustin Lazar se indura si recomanda eliberarea conditionata pentru cate un detinut. In niciun caz pentru politici.
Ioan Muntean, slava Domnului, traieste. si povesteste cu lux de amanunte cele petrecute. Este in putere si poate fi audiat de Sectia speciala care ancheteaza infractiunile savarsite de catre procurori si de catre judectori. Pana una alta a acordat un amplu interviu Antenei 3. Difuzat in emisiunea lui Mihai Gadea. Intre timp, Augustin Lazar s-a ales cu o a doua plangere penala. A doua plangere este facuta de avocatul Aurelian Pavelescu in numele PNTCD. Partidul istoric ai carui membri au suferit cumplit de pe urma prigoanei comuniste si securiste.
Celalalt partid istoric, noul PNL, este insa trup si suflet alaturi de Augustin Lazar. Pentru acesti oameni care-si spun liberali, Augustin Lazar este un aparator de nadejde al statului de drept. Asa cum a fost si inainte de decembrie 1989. Cum de altfel este apreciat si de catre presedinele Klaus Iohannis.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# ion 5 April 2019 12:44 +14
# DODI 5 April 2019 18:02 +11
# Luca 5 April 2019 19:12 +8
# Homoroceanu Adrian Camil 5 April 2019 20:31 +1
# visinescu era un inger 5 April 2019 21:36 +2
# ȚULUȘ Marin, Olt 6 April 2019 01:18 +1
# imun/teanu 6 April 2019 09:26 +2
# Vopsitul asta d eaceea o tinea in brate pe dolofana DNA : 8 April 2019 20:26 +2