psdolt
27 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

O modificare aberanta

Scris de: Adrian NASTASE | pdf | print

27 June 2016 15:31
Vizualizari: 4736

Ordonanta de urgenta referitoare la modificarea conditiilor pentru cartile din inchisori, pusa in dezbatere publica, pare ca a fost redactata in bataie de joc.

In esenta, se stabileste ca in loc de 30 de zile – reducere de pedeapsa pentru elaborarea de lucrari stiintifice, se vor acorda doar 20 de zile. Dar nu pentru O lucrare ci pentru TOATE lucrarile elaborate in timpul executarii pedepsei. Si indiferent de durata pedepsei.


a) si atunci, daca reducerea este de 20 de zile in total, indiferent de numarul lucrarilor, de ce sa scrii mai mult de una? Care este „incentivul” (folosesc termenul de la Bruxelles)? De ce nu se prevede atunci ca nu ai dreptul sa scrii decat o singura lucrare in timpul detentiei? Pentru ca daca scrii mai multe, le scrii degeaba.

b) se stabileste o discriminare fata de reducerea de pedeapsa bazata pe munca fizica. In functie de numarul de produse si de zilele lucrate, spre exemplu pentru sicriele realizate la tamplarie, sau pentru numarul de cuie batute, pedeapsa se reduce proportional. In mod evident, o astfel de discriminare va fi sanctionata la CCR si la CEDO.

c) aceasta modificare pare ca a fost realizata din ura fata de munca intelectuala. Nici macar contemporanii Anei Pauker nu ar fi putut imagina asa ceva.

d) in loc sa se caute masuri pentru descongestionarea penitenciarelor, recuperarea pentru societate a celor condamnati, evitarea platilor la CEDO pentru conditiile din inchisori, micsorarea gradului de recidiva, cei care isi incheie peste cateva luni anul sabatic in guvernul Romaniei in domeniul justitiei si vor pleca inapoi la UE pentru a raspandi lumina democratiei pe continent, vor lasa in urma lor o reglementare rusinoasa.

e) conditiile pentru redactarea lucrarilor stiintifice trebuiau precizate in Regulamentul ce trebuia adoptat, prin hotarare de guvern, imediat dupa apoptarea Legii executarii pedepselor. Aceasta inactiune a Ministerului Justitiei a dus la inflatia de lucrari in ultimii 2-3 ani. In loc sa fie sanctionati pentru aceasta culpa cei vinovati, sunt pedepsiti, stupid, in locul lor, cei din penitenciare (actuali si viitori) care nu au nicio vina pentru aceasta lipsa de profesionalism. Daca ar fi ajuns la Curtea Constitutionala, Robert Cazanciuc sigur ar fi sanctionat aceasta culpa!

Cititi, cu atentie, aberatiile din OUG, inclusiv institutiile care vor trebui sa verifice lucrarile. Lipseste, din enumerare, doar Academia Romana. Oricum, cu procedurile actuale, pentru cei cu pedepse mici, pana se dau aprobarile si pana se valideaza lucrarea, se ajunge la termenul de executare a pedepsei iar cele 20 de zile devin iluzorii.

Astept, totusi, sa vad reactia lui Dacian Ciolos, la sedinta de guvern de maine.

Comentarii

# DODI date 27 June 2016 18:50 +8

O analiză pertinentă, cu argumente și justificări, la o așa zis propunere de ordonanță, fără cap și fără coadă, emanație a capului vidat al prunei stafidite în gândire și mentalitate. Ciracul lui macovei, puiul de procuror comunist, își etalează gândirea comunistă cu fiece respirație. Că gândire nu poate fi numită această propunere-aberație care se poate alătura celorlalte două, însușite cu mare grabă de cioloș. Staliniștii pot dormi liniștiți: au lăsat justiția românească pe mâini bune.

# ce sa zic... date 27 June 2016 21:34 +1

"Pentru ca daca scrii mai multe, le scrii degeaba". In principiu, se presupune ca cineva scrie din necesitate, nu pentru zilele de libertate oferite. Degeaba nu scrie nimeni, un folos tot exista: satisfactia personala, orgasmul spiritual propriu. In alta ordine de idei, problema e, cum zicea un om mai destept decat mine,  la persoanele  care ofera zile-libertate pentru "opere alese" copiate de pe net sau din alte surse. Ar trebui sa existe o comisie speciala (pe tara)care sa stabileasca daca o scriere cu autor puscarias se incadreaza sau nu in tipul de scriere pentru care potrivit legii se ofera zile de libertate. Daca cineva care se afla in penitenciar  scrie cu adevarat 6 carti , de ce sa i se ofere  doar 20 de zile de libertate?E logica intrebarea, desigur.  :roll:

# Crisan date 28 June 2016 10:07 +5

Ma intreb cine o sa aleaga sa scrie carti daca e mai rentabil sa bata cuie? Iar faza cu autor puscarias nu mai e relevanta daca te judeca/condamna cine trebuie. Si Horea si Closca au fost niste "penali" pentru aia care i-au tras pe roata!

# Portita spre abuz impotriva intelectualilor! date 29 June 2016 15:21 0

Poti sa-i spui cuiva ca nu sunt locuri la "batut cuie", chiar daca sunt in realitate. La scris carti nu aveai cum sa-i spui ca e plina biblioteca, dar acum nu mai e nevoie. Poate ca scrie cat vrea el, ca sta in puscarie cat vor dori unii!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.11.2024 – Fosta sefa de instanta, propusa la MJ in guvernul Sosoaca

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva