12 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PARCHETE FARA PROCURORI – Situatie fara precedent: mai putin de 70% din schema de procurori la nivelul intregii tari este ocupata. Au existat 22 de parchete care au activat in 2023 cu un singur post de procuror ocupat prin numire. La nivelul PICCJ gradul de ocupare a crescut de la 39% la 58%. Anul trecut au plecat 165 de procurori din sistem, intrand doar 40 (Raportul de activitate)

Scris de: George TARATA | pdf | print

13 March 2024 15:53
Vizualizari: 3518

Date alarmante in legatura cu functionarea parchetelor au fost dezvaluite de Ministrul Public. Parchetele din Romania se confrunta cu un deficit de personal fara precedent, mai putin de 70% din schema de personal in cazul procurorilor fiind ocupata.


 

Procurorul General al Romaniei, Alex Florenta (foto), a prezentat miercuri, 13 martie 2024, raportul de activitate al Parchetului General pe anul 2023 (atasat la finalul articolului). Realitatea din parchete este crunta.

Astfel, in 2023 au existat 22 de parchete care si-au desfasurat activitatea cu un singur post de procuror ocupat prin numire, iar doua unitati de parchet au functionat pe tot parcursul anului 2023 fara niciun procuror numit.

O situatie grava se intalneste si la nivelul PICCJ. Vorbim despre un grad de ocupare de doar 58,33%, grad crescut insa de 39%.

In ceea ce priveste raportul dintre plecarile si intrarile in sistem ale procurorilor, lucrurile stau in felul urmator: in 2023 au parasit parchetele 165 de procurori, in timp ce doar 40 de procurori si-au inceput activitatea.


Prezentam datele privind gradul de ocupare a schemelor de personal din parchete (raportul de activitate integral este atasat a finalul articolului):


In ceea ce priveste resursele umane, anul 2023 a fost caracterizat de acutizarea deficitului de personal, astfel ca s-a ajuns ca, la finalul 2023, gradul de ocupare a schemei de procurori la nivelul Ministerului Public sa scada la un minim istoric de 69,22%.

Mai mult, 22 de unitati de parchet au functionat pe parcursul anului 2023 cu un singur post de procuror ocupat prin numire, doua unitati de parchet au functionat pe tot parcursul anului 2023 fara niciun procuror numit, iar alte doua unitati de parchet s-au aflat in aceasta situatie in diferite perioade ale anului 2023. Se remarca, totodata, o acutizare a acestei situatii si la nivelul unor parchete superioare, cu competente directe in investigarea unor infractiuni grave (omor, evaziune fiscala, spalare de bani, coruptie).

Situatia se prezinta similar si in ceea ce priveste functiile de conducere unde, dintrun total de 655 de functii la nivelul Ministerului Public (inclusiv DNA si DIICOT), la finalul anului 2023, un numar de 370 de functii erau vacante, ceea ce reprezinta un procent de 56%.

In aceste conditii, managementul resurselor umane a constituit un obiectiv prioritar al echipei de conducere a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, fiind depuse eforturi sustinute in vederea asigurarii functionalitatii de baza a structurilor de parchet si asigurarea continuitatii in activitatea de urmarire penala si cea judiciara.

O situatie aparte a reprezentat-o si gradul de ocupare a posturilor de procuror la nivelul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie care a ajuns in cursul anului 2023 la un procent de 39,58%, pe fondul mai multor cauze (pe de o parte, modificarile legislative, care au generat pensionari masive, iar pe de alta parte, lipsa motivatiei procurorilor de a accesa oportunitatile de promovare sau transfer la PICCJ). Ca atare, o preocupare constanta a constituit-o atragerea la nivelul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a unui corp de procurori cu experienta si cu o buna specializare in investigarea infractiunilor din domeniile prioritare ale Ministerului Public, sens in care, la finalul anului 2023, s-a reusit cresterea gradului de ocupare la un procent de 58,33%.

Analiza

Capacitatea administrativa si operationala a Ministerului Public, vazuta ca ansamblul resurselor umane, materiale si institutionale de care au beneficiat in cursul anului 2023 parchetele, a fost influentata, in mod substantial, de mai multi factori:

● Factori extrinseci sistemului judiciar, dintre care se evidentiaza:

→ modificarile legislative intrate in vigoare sau dezbaterile din spatiul public pe marginea unor proiecte legislative cu privire la salarizarea personalului din justitie si la modificarea conditiilor de pensionare;

→ bugetul parchetelor si eforturile interinstitutionale considerabile pentru asigurarea resurselor materiale necesare bunei functionari a Ministerului Public. ● Factori intrinseci sistemului judiciar, dintre care se evidentiaza:

→ pensionarile numeroase care au avut loc pe fondul modificarile legislative preconizate vizand conditiile de pensionare ale magistratilor;

Astfel, in cursul anului 2023 si-au incetat activitatea prin pensionare 165 de procurori.

→ admiterea de catre Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a cererilor de numire in functia de judecator a unui numar considerabil de procurori;

Uneori, modul de solutionare a acestor cereri nu a tinut cont, de o maniera obiectiva, de nevoile reale de functionare a unitatilor de parchet de unde proveneau respectivii procurori, ceea ce a dus la o acutizare a problemelor de personal. in cursul anului 2023 au fost numiti in functia de judecator 29 de procurori.

→ numarul scazut de noi procurori care au intrat in sistem, prin modalitatile specifice de intrare in magistratura, aspect care a facut imposibila inlocuirea resursei umane care a parasit sistemul;

In anul 2023 au intrat in sistem doar 40 de procurori.

Solutii identificate pentru remedierea situatiei privind deficitul de personal existent la nivelul Ministerului Public:

● Solutii externe care implica cooperarea interinstitutionala:

→ dinamizarea procesului de intrare in profesie de noi procurori, prin organizarea de catre Consiliul Superior al Magistraturii a concursurilor necesare, in acord cu nevoile identificate la nivelul Ministerului Public;

→ evitarea organizarii de noi concursuri de promovare pe loc, chiar si ulterior anului 2026, pana la stabilizarea schemelor de personal la unitatile de parchet ierarhic superioare;

→ asigurarea unei stabilitati legislative in privinta legilor de organizare a sistemului judiciar, care sa estompeze ingrijorarile privind posibile schimbari legate de statutul profesional.

● Solutii interne:

→ utilizarea eficienta a institutiei delegarii si asigurarea unui just echilibru intre nevoile de personal ale unitatilor de parchet si cele ale structurilor specializate;

→ promovarea unor modificari legislative care sa permita, in anumite conditii expres mentionate, suspendarea temporara a activitatii unitatilor de parchet de pe langa judecatorii unde se inregistreaza imposibilitatea ocuparii posturilor de procuror de o perioada lunga de timp;

→ finalizarea in cursul anului 2024 a unui proiect de act normativ, care sa poata fi inaintat Ministerului Justitiei si prezentarea in spatiul public a argumentelor care stau la baza unui atare proiect, referitor la necesitatea reorganizarii parchetelor de pe langa judecatorii”.


* Cititi aici integral raportul de activitate al Ministerului Public pe anul 2023

Comentarii

# DODI date 13 March 2024 16:23 -17

”Mulțumim din inimă partidului!” și ”purtătorului său de voce ”renumitul vorbitor” ciolaniSS care, preluând ștacheta de la securistul petrov, a transformat peste noapte pe procurorii iubitori de ordine securiste în judecători, iar pe cei iubitori de arginți în pensionari nesimțiți.

# Csaba D date 13 March 2024 18:09 +4

Stați liniștiți. Acum vine o nouă generație #rezist. Din ăia care jură pe Constituție dar vor să aplice dreptul european.

# ?????? date 18 March 2024 19:41 0

@ Dacă 70% din schemă era neocupată, probabil că erau și resurse mai multe ca societatea să funcționeze și mai bine ca în prezent, fără mulți procurori, mai puțini avocați și mai puțină activitate la instanțe, disponibilizându-se și resurse pentru alte domenii de activitate, ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.12.2024 – Ponta, executat la cererea lui Portocala

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva