Parchetul General doarme? Statul roman a incalcat dreptul la viata al unui cetatean! CEDO a acordat 20.000 de euro daune morale si materiale unui bolnav de cancer care nu a primit medicamentele gratuite necesare
Romania a fost condamnata de CEDO pentru ca nu a respectat dreptul la viata al persoanei, prin refuzul asistentei medicale. Concret, Stefan Panaitescu, un bolnav de cancer - care fusese persecutat in 1940-1945 din motive etnice si care avea dreptul la tratament gratuit cu prioritate - nu a beneficiat de medicamente specifice tratamentului, desi acesta obtinuse in instanta obligarea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, prin Ministerul Finantelor, sa-i deconteze dreptul la tratament. Desi CEDO a constatat violarea dreptului la viata, si a obligat statul roman sa le plateasca mostenitorilor lui Stefan Panaitescu 20.000 de euro cu titlu de daune morale si materiale, pentru aceasta incalcare. Desi Curtea a luat aceasta decizie, intrebarea este de ce procurorii Parchetului General nu se sesizeaza in acest caz, pentru a vedea cine anume a refuzat tratamentul bolnavului si mai ales, care a fost motivul pentru care acesta i-a fost refuzat?
Bolnav de cancer, Panaitescu s-a luptat pentru viata. Cu autoritatile romane, care refuzau sa ii finanteze tratamentul!
Curtea Europeana de la Strasbourg a constatat ca autoritatile romane i-au incalcat lui Stefan Panaitescu – un bihorean decedat in decembrie 2006 de cancer la rinichi - dreptul la viata. Incredibil este ca bihoreanul a obtinut in instanta, la Curtea de Apel Oradea, obligarea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, prin Ministerul Finantelor, sa-i deconteze tratamentul si cu toate acestea, omul a murit pentru ca nu a fost tratat. Instantele romane au stabilit, in 2002, ca familia lui Stefan Panaitescu a fost persecutata din motive etnice, intre 1940 si 1945, astfel ca avea acces prioritar gratuit la asistenta medicala si medicamente.
Panaitescu a fost diagnosticat cu cancer in aprilie 2005, fiind operat intr-un spital public o luna mai tarziu. Insa, dupa operatie, omul nu a primit niciun tratament specific acestei maladii, ci numai vitamine si ser fiziologic. Ca atare, Panaitescu s-a adresat Institutului de Oncologie din Cluj Napoca, care i-a recomandat un tratament pe care a inceput sa-l urmeze din iulie 2005, insa pe cheltuiala proprie. Pentru ca nu dispunea de sumele necesare pentru a-si cumpara in fiecare luna tratamentul, Panaitescu a cerut de mai multe ori fondului de asigurari sa ii dea gratuit medicamentele de care avea nevoie, apeland si la alte surse, insa in zadar. In noiembrie 2005, Panaitescu a actionat in instanta autoritatile de sanatate romane, pentru a i se rambursa cheltuielile, judecatorii dandu-i castig de cauza, cateva luni mai tarziu, adica in aprilie 2006 obtinand o hotarare irevocabila prin care autoritatile erau obligate sa il despagubeasca.
CEDO: Dreptul reclamantului de a obtine un tratament medical gratuit a fost in mod constant contestat de catre autoritatile din domeniul sanatatii, pentru motive, in esenta, birocratice
Curtea Europeana a mentionat, in cazul Panaitescu versus Romania, ca statele au obligatia nu numai sa se abtina de la a provoca moartea unei persoane prin masuri iregulare, dar, de asemenea, sa ia masuri pentru a proteja vietile celor aflate sub jurisdictia lor. "Se observa ca, in conformitate cu legislatia relevanta, domnul Stefan Panaitescu a avut dreptul prioritar la asistenta medicala si medicamente gratuite. Acest drept a fost recunoscut persoanei printr-o hotarare interna din 2002. Acesta a fost confirmata de o alta decizie emisa in decembrie 2005, prin care s-a dispus ca Guvernul sa-i ofere persoanei tratamentul de cancer prescris si sa ii ramburseze cheltuielile angajate in a obtine medicamentele de care avea nevoie" se arata in decizia CEDO. Curtea a conchis ca reluarea proceselor in instanta pentru recuperarea dreptului stabilit deja a coincis cu deteriorarea sanatatii pacientului, care s-a accentuat atunci cand nu a mai fost in masura sa-si finanteze tratamentul si care a dus la moartea sa, in decembrie 2006. Dreptul reclamantului de a obtine un tratament medical gratuit a fost in mod constant contestat de catre autoritatile din domeniul sanatatii, pentru motive, in esenta, birocratice, a stabilit CEDO.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Angel of Light 12 April 2012 19:06 -12
# Angel of Death 12 April 2012 19:08 -5
# uite de ce... 12 April 2012 21:15 +6
# Intrebare 12 April 2012 20:27 +3
# Blaireau 12 April 2012 21:09 +5
Citeza pe Intrebare
# avocat www.unbr.eu 12 April 2012 21:48 +5
# Horea Bortan 12 April 2012 23:05 +5
# IOAN DUSCAS 14 April 2012 10:31 +1
# IOAN DUSCAS 16 April 2012 07:55 0