PLASAREA RASPUNDERII CONTRACTUALE, SOLUTIONATA IN ARBITRAJ – ZRVP obtine o noua solutie de referinta intr-un litigiu arbitral izvorat dintr-un contract de achizitie publica de tip FIDIC. Avocata Monica Strimbei: „Apelarea la procedurile de arbitraj si-a dovedit eficienta inca o data... Procedura de arbitraj a durat aproximativ doi ani, cu mult sub timpul necesar solutionarii unui conflict de o asemenea complexitate de catre instantele de drept comun”
Echipa ZRVP, formata din Monica Strimbei (partener) si Radu Noslacan (senior associate) (foto 2), a reprezentat un important jucator local in domeniul constructiilor civile, cu o vechime de peste 50 de ani in piata, intr-un litigiu arbitral complex, izvorat dintr-un contract de achizitie publica de tip FIDIC. Litigiul s-a finalizat cu victoria clientului reprezentat de ZRVP impotriva unei autoritati contractante locale si obligarea autoritatii la plata unor sume cumulate de mai multe milioane de euro.
Solutia obtinuta de echipa ZRVP raspunde la una dintre problemele des intalnite in astfel de contracte FIDIC, reprezentata de plasarea raspunderii contractuale in situatia in care lucrarile de constructii sunt afectate de fenomene naturale, precum inundatiile. De asemenea, Tribunal Arbitral a dat o dezlegarea de referinta, in sensul ca riscul in contractul analizat apartine beneficiarului avand in vedere interventia anumitor schimbari ale proiectului tehnic dupa data depunerii ofertei.
Totodata, solutia obtinuta a clarificat modalitatea de ajustare a pretului contractului de achizitie publica prin raportare la Instructiunile ANAP nr. 2/2018 si nr. 1/2019. Astfel, s-a statuat ca Instructiunea ANAP nr. 2/2018 trebuie aplicata obligatoriu de catre autoritatile contractante, ramanand in vigoare pe toata durata contractului, indiferent de amendamentele ulterioare aduse acestei instructiuni.
Solutia obtinuta de echipa ZRVP este cu atat mai interesanta cu cat, in motivarea plasarii riscului in sarcina beneficiarului, Tribunalul Arbitral a apreciat caracterul imprevizibil al inundatiilor prin raportare la data depunerii ofertei de catre antreprenor. O astfel de evaluare a notiunii de imprevizibilitate este deosebit de importanta in acele situatii in care, precum in speta in discutie, au loc anumite schimbari ale proiectului de constructie dupa data depunerii ofertei si din motive ce tin de autoritatile avizatoare.
”Pe langa rezultatul excelent obtinut de echipa ZRVP, este important sa observam ca apelarea la procedurile de arbitraj si-a dovedit eficienta inca o data in conditiile in care procedura de arbitraj a durat aproximativ doi ani, cu mult sub timpul necesar solutionarii unui conflict de o asemenea complexitate de catre instantele de drept comun”, a declarat Monica Strimbei (foto 1), partener Zamfirescu Racoti Vasile & Partners.
In contextul in care multe autoritati contractante au refuzat aplicarea Instructiunii ANAP nr. 2/2018 privind ajustarea pretului contractului de achizitie publica/sectoriala, avocatii ZRVP au reusit sa obtina si o solutie importanta privitoare la acest punct, in sensul ca instructiunea se aplica contractelor aflate in derulare, fiind transata astfel o disputa juridica legata de aplicarea in timp a acestei instructiuni; respectiv ca subzista o obligatie, iar nu o facultate a autoritatii contractante de a aplica actualizarea valorii pretului contractului pe toata durata contractului, independent de intervenirea unor noi formule de ajustare prin intermediul unor noi instructiuni ANAP.
Cu o experienta de neegalat in practica de arbitraj comercial, echipa ZRVP a fost implicata in ultimii doi ani in peste 23 de arbitraje internationale, din care 19 sunt inca in derulare, reprezentand cel mai mare portofoliu de dosare de arbitraj national si international din Romania, valoarea cumulata a proiectelor depasind 1,7 miliarde USD. Societatea are un palmares bogat in domeniul disputelor de constructii si de infrastructura, avocatii ZRVP reprezentand institutii publice, corporatii private, intreprinderi de stat si organisme guvernamentale in dispute complexe ca obiect si impresionante in ceea ce priveste valoarea reclamata. Practica de arbitraj este cunoscuta si pentru expertiza in domeniul imobiliar, cel al energiei, privatizarii, dreptului bancar si financiar, si arbitrajului investitional.
Despre Zamfirescu Racoti Vasile & Partners
Zamfirescu Racoti Vasile & Partners (ZRVP) este acreditata ca una dintre cele mai importante societati de avocatura din Romania, oferind servicii de asistenta juridica atat in sfera litigiilor şi a arbitrajului, cat şi in domeniul avocaturii de business, al insolventei, al dreptului penal al afacerilor si al consultantei fiscale.
ZRVP are o echipa de 66 de avocati, dintre care 16 asociati – Calin-Andrei Zamfirescu, Ioana Racoti si Stan Tirnoveanu – asociati fondatori, Cosmin Vasile (asociat coordonator), Anca Danilescu (asociat senior), Elena Iacob, Alina Tugearu, Monica Strimbei, Catalin Micu, Andrei Dumitrescu, Mihai Bajenaru, Cosmin Cojocaru, Marina Crenguta Florea si Ovidiu Serban (asociati), domnul prof.dr. Valerian Cioclei si Robert Oancea (of counsel).
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# nae din dealul feleacului 12 October 2022 21:59 0