Raport privind starea Justitiei - In 2011, Romania s-a situat pe locul 4 la plangeri. Cele mai multe cauze privesc tratamentele inumane si degradante din puscarii, iar in 10 cauze incalcarea dreptului de proprietate prin neexecutarea hotararilor irevocabile
In cursul anului trecut, conform Raportului privind starea Justitiei, Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg a pronuntat 68 de hotarari in cauze privind Romania, in 58 dintre acestea constatandu-se ca autoritatile romane au incalcat cel putin un drept sau libertate fundamentala consacrata de Coventia Europeana. Din datele statistice publicate de CEDO reiese ca, in 2011, Romania ocupa locul al 4-lea la numarul cauzelor aflate pe rolul Curtii, insumand 8,1 % (12.300 cauze) din totalul reclamatiilor. Primele trei locuri sunt ocupate de Rusia cu 26,6 % (40.250 cauze), Turcia cu 10,5 % (15.950 cauze) si Italia cu 9,1 % (13.750 cauze). Raportul arata ca principalele categorii de cauze in care CEDO a constatat incalcari ale dispozitiilor Conventiei Europene de catre autoritatile romane sunt cele referitoare la dreptul la un proces echitabil.
In 22 de cauze s-a retinut incalcarea dreptului la un proces echitabil, consacrat de articolul 6 din Conventie, avand in vedere, pe de-o parte, nerespectarea principiului securitatii raporturilor juridice din cauza desfiintarii unor hotarari judecatoresti definitive sau irevocabile, prin promovarea unor cai extraordinare de atac, durata excesiva a procedurilor judiciare sau penale (opt cauze), neexecutarea hotararilor judecatoresti definitive sau irevocabile ori executarea cu intarziere (sase cauze); pe de alta parte, s-a retinut incalcarea altor garantii oferite de articolul 6 din Conventie, cum ar fi dreptul la aparare, principiul egalitatii armelor, principiul prezumtiei de nevinovatie, independenta si impartialitatea instantei (patru cauze).
Autorii raportului privind starea justitiei arata ca desi dreptul partilor la solutionarea cauzelor intr-un termen rezonabil are consacrare constitutionala, in practica acest drept se loveste de unele impedimente care tin de volumul mare de munca al judecatorilor si procurilor, capacitatea de administrare si organizare a activitatii instantelor, modificari legislative care determina blocaje in aplicarea legilor. Discutarea acestui raport in plenul CSM a fost amanata in sedinta din data de 1 martie. CEDO a mai constatat in zece cauze incalcarea dreptului de proprietate, consacrat de articolul 1 din Protocolul 1 al Conventiei. Incalcarile dispozitiilor privind dreptul la proprietate au fost cauzate de neexecutarea unor hotarari judecatoresti irevocabile, prin care reclamantilor li se recunosteau privarea de bunuri, in sensul Conventiei, fara o justa si prealabila despagubire.
Asaltul detinutilor Romaniei la CEDO
In 20 de cauze, CEDO a retinut incalcarea dreptului de a nu fi supus torturii sau unor tratamente inumane si degradante, consacrat de articolul 3 din Conventia Europeana, sub aspect material si procedural. Un numar mare de condamnari privind incalcarea articolului 3 s-a inregistrat din cauza conditiilor necorespunzatoare din penitenciare in care reclamantii au fost /sunt detinuti, in special ei plangandu-se de suprapopularea inchisorilor si lipsa conditiilor de igena. In alte sapte cauze CEDO a constatat incalcarea articolului 2 din Conventie, intrucat statul roman nu si-a indeplinit obligatia de a proteja viata unei persoane aflate in executarea unei pedepse privative de libertate, iar anchetele desfasurate in privinta decesului unor persoane nu au avut un caracter efectiv. In opt cauze, Curtea a constatat incalcarea articolului 8 din Conventie, in patru s-a constatat incalcarea articolului 13, iar in doua cauze s-a retinut incalcarea articolului 5 din Conventie, in timp ce in alte trei plangeri au fost constatate incalcari ale articolelor 10, 11 si 1-protocol 7, din Conventie. Pe de alta parte, in 41 de decizii, care vizau, in cele mai multe cauzri, incalcarea dreptului la un proces echitabil, Curtea de la Strasbourg a hotarat ca nu a existat nicio incalcare a drepturilor si libertatilor protejate de Conventie, iar un numar de 92 de cauze au fost radiate de pe rolul CEDO, ca urmare a solutionarii pe cale amiabila, fiind incheiate declaratii unilaterale de catre Guvernul roman.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# cedo 7 March 2012 07:17 -1
# nistor ionel 16 March 2012 09:21 0
# NISTOR IONEL 19 May 2012 14:46 0