RAZBOIUL PACANELELOR – Un grup de parlamentari PSD vrea sa schimbe legislatia privind jocurile de noroc de tip slot-machine pentru a da Loteriei Romane monopolul pe piata „pacanelelor”. Bugetul de stat va pierde 500 milioane euro/an prin demolarea pietei de 70.000 de slot-machine si trimiterea in somaj a 30.000 de salariati. Proiectul de lege este camuflat intr-o expunere de motive care vorbeste de dependenta de pacanele mai rau decat despre cea de droguri
O initiativa legislativa a unui grup de deputati, care a reusit sa adune peste 100 de semnaturi ale unor parlamentari, preponderent din PSD, dar si din alte partide, risca sa distruga piata „pacanelelor” (aparatele tip slot-machine instalate in mii de locatii in Romania), cu consecinte dezastruoase pentru bugetul de stat si pentru angajatii din acest sector al jocurilor de noroc in care activeaza peste 400 de firme (operatori). Proiectul de lege pentru modificarea si completarea OUG nr. 77/2009 privind organizarea si exploatarea jocurilor de noroc, prevede in cateva articole, in esenta, ca: „incepand cu intrarea in vigoare a acestei legi, jocurile de noroc tip slot-machine pot fi autorizate si sa functioneze legal doar in Cazinouri sau Agentii apartinand CN Loteria Romana”.
Initiativa legislativa va insemna ca in practica, cele circa 70.000 de aparate tip slot-machine instalate de cei peste 400 de operatori in diverse locatii, nu vor mai putea functiona legal decat pana la expirarea autorizatiilor existente, valabile maxim un an.
Astfel, singurele slot-machine care vor mai putea functiona vor fi cele din sediile din tara ale Loteriei Romane, ceea ce va mari considerabil profiturile acestei companii controlate de actionarul unic – Ministerul Finantelor. Surse din piata jocurilor de noroc afirma ca intrucat Loteria Romana s-a asociat in 2013, pentru o perioada de 15 ani, cu grupul austriac NOVOMATIC, in domeniul videoloteriei, cu clauza ca profiturile sa se imparta 50% - 50%, initiativa parlamentara va asigura profituri anuale de peste 200 milioane euro unor „baieti destepti”.
VLT-uri fara taxe la Loteria Romana: pierderea pentru stat – 140 milioane euro/an
Trebuie precizat ca Loteria Romana a fost deja favorizata de legislatia existenta, ea neplatind licenta anuala pentru cele circa 7000 de „pacanele” instalate in sediile ei din intreaga tara. Asta pentru ca „pacanelele” Loteriei sunt considerate a fi aparate tip VLT (videoloterie) si nu slot-machine, pentru care licenta anuala este de 2000 euro/aparat. In fapt, intre VLT si Slot nu exista nicio diferenta fizica, aparatele aratand identic, doar ca la VLT jocul e in server, iar la Slot in aparat.
Daca va deveni lege, proiectul grupului de parlamentari PSD va pune cruce celor 70.000 de slot-machine din intreaga tara, care nu vor mai avea voie sa functioneze, si pentru care se platesc anual statului taxe de 2000 euro/aparat. Numai de aici va rezulta o pierdere pentru bugetul de stat de 140 milioane euro/an.
Statul va pierde 500 milioane euro/an
Initiatorii proiectului au mascat textele de lege printr-o inspaimantatoare expunere de motive prin care s-a exacerbat pericolul adictiei (dependenta de jocuri de noroc/ludomania) si s-a prezentat la o maniera nerealista pericolul pentru sanatatea psihica a unor jucatori, comparativ cu alte vicii permise sau interzise de lege. Carenta grava si neconvingatoare a expunerii de motive este ca nu se spune de ce „pacanelele” nu ar fi la fel de periculoase pentru populatie in situatia in care vor functiona doar in sediile Loteriei Romana, si de ce ele trebuie interzise in sediile altor operatori. Si asta in conditiile in care marii operatori privati au programe operationale impotriva adictiei, in timp ce Loteria Romana nu a avut niciodata asa ceva. Rostul infricosatoarei expuneri de motive, credem noi, ca nu a urmarit altceva decat convingerea unor colegi parlamentari, care nu au mirosit dedesubturile proiectului, sa semneze pe lista initiatorilor si astfel sa creasca sansele de trecere prin Parlament a proiectului.
Proiectul nu doar ca risca sa creeze un monopol Loteriei Romane, cu consecinta asigurarii de profit pentru israelienii din spatele grupului austriac Novomatic, dar va produce anual bugetului de stat o pierdere de 500 milioane de euro, dupa cum urmeaza:
-140 milioane euro pierdere din faptul ca pentru cele 70.000 de slot-uri din piata care nu vor mai putea opera, nu se va mai plati taxa de licenta de 2000 euro/an/ slot;
– 100 milioane euro pierdere de pe urma impozitului pe profitul realizat de cele 70.000 de slotu-uri, care nu vor mai putea opera;
– 240 milioane euro pierdere de pe urma taxelor, CAS-urilor si impozitelor aferente celor 30.000 angajati, cu salariu mediu de 500 euro, care isi vor pierde locurile de munca (n. red. - in domeniu activeaza circa 40.000 salariati);
- pierderile colaterale ale statului rezultand din impozitele si TVA-ul aferent chiriilor pentru sedii, furnizori de echipamente etc;
Potrivit unor studii de piata realizate la cererea Romslot si Romanian Bookmakers (cele mai importante asociatii profesionale de breasla din industria jocurilor de noroc), Romania se afla cu peste 300% sub media numarului de slot-machine raportata la numarul populatiei. 25% din populatia Romaniei joaca la jocurile tip loto, si doar 3% la „pacanele” si, cu toate acestea, cele doua asociatii Romslot si Romanian Bookmakers au demarat de doi ani programe impotriva dependentei de jocuri cu psihologi autorizati. De partea cealalta, favorizata Loteria Nationala nu a demarat niciodata vreun program pe zona adictiei. De asemenea, din veniturile realizate de piata jocurilor de noroc, peste 60% din incasari provin din activitatea de slot machine, si restul din pariurile in cota fixa si alte jocuri de noroc.
Proiectul de lege se afla in prezent la Senat, Camera Deputatilor urmand sa fie camera decizionala.
* Cititi aici proiectul de lege
* Cititi aici alarmista expunere de motive a proiectului de lege
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# eu 15 April 2014 15:03 +2
# Valeriu Mangu 15 April 2014 16:31 0
# Florin 17 April 2014 19:27 0
# INGINER 6 January 2015 14:36 0
# INGINER 9 November 2016 16:02 0