RECHIZITORIUL UNUI AN DEMENTIAL PENTRU JUSTITIE SI JUSTITIABILI, PRESA SI MAGISTRATI - Bilantul pe 2013 al Justitiei, facut de Lumeajustitiei.ro: de la scandaluri, la replici procesomane, de la dosare facute pe genunchi la achitari rasunatoare si procurori de rea-credinta ramasi intangibili. Concluzia: 2014 va fi un an de maxima zbatere intre iluzie si speranta
Romanii au resimtit in 2013 efectele unui referendum de suspendare a Presedintelui ratat de alegatori si castigat de Traian Basescu pe mana judecatorilor Curtii Constitutionale. Un an in care asteptarile tuturor cetatenilor au fost foarte mari. Sperantele lor in "Dreptate pana la capat" s-au evaporat, incet-incet, sub spectrul unei lipse de initiativa legislativa care sa si duca, in final si deocamdata, la un astfel de deziderat. Asadar, pentru toti, 2013 a fost un an greu. Cum s-a prezentat "Mama Justitie" in aceasta perioada? Hai sa vedem... Sa vedem si ce am facut noi in acest an si care a fost impactul dezvalurilor noastre, sa punem in balanta bine si raul unui sistem judiciar care inca mai asteapta ca talerul binelui sa aiba mai multa greutate.
Cum s-a pornit cu... stangul in pofida protestelor asociatiilor profesionale ale magistratilor!
Lumeajustitiei.ro a inceput anul 2013 cu dezvaluiri despre scandalul legat de alegerile de presedinte si vicepresedinte ai CSM, despre jocurile de culise si tradarile in urma carora, in premiera, Consiliul Superior al Magistraturii a avut parte de un sef procuror, cu toate ca acest lucru era contra naturii si impotriva cutumei. O rocada anti-sistem prevestita de noi cu doua saptamani inainte si care s-a adeverit intocmai spre consternarea intregii Magistraturi. O manevra anticonstitutionala la care degeaba asociatiile profesionale ale magistratilor au protestat prin numeroase luari de pozitie! Astfel, CSM a trecut la o politica totalitarista, bazata pe dictatura procurorilor. Jurnalistii de la Lumeajustitiei.ro au avut de infruntat pe tot parcursul acestui an o cenzura a relatiei directe cu membrii CSM si cu purtatorul de cuvant Monica Prejmereanu, care ne-a restrictionat comunicarea doar la nivelul mail-urilor. A trebuit sa facem fata sagetilor otravite ale conducerii CSM, care au culminat cu doua procese intentate de presedintele CSM, procurorul Oana Schmidt-Haineala la Judecatoria Cornetu si la Tribunalul Bucuresti. Lumeajustitiei.ro a adus argumente indubitabile privind necesitatea stramutari procesului de la Cornetu si a invins, Curtea de Apel Bucuresti admitand aceasta cerere de stramutare. Procesele intra in linie dreapta in 2014. Desigur, vom lupta pana la capat pentru a demonstra ca libertatea de opinie si exprimare nu poate fi ingradita, la mijloc fiind mai ales interesul magistratilor de a fi corect informati despre institutia in care si-au votat reprezentantii. Si 2014 e un an de batalii!
Sub mandatul Haineala, votul a 1600 de judecatori pentru demiterea lui Ghica si Danilet a fost aruncat la cosul de gunoi
Tot in ianuarie 2013, seful de atunci al DNA, Daniel Morar a facut scut in jurul Presedintelui, conferindu-i imunitate totala printr-o motivare vicleana a rezolutiei de respingere a plangerii avocatului Dan Chitic la solutia de NUP data de seful Marius Iacob, azi ajuns mana dreapta a lui Kovesi la DNA.
Pentru prima oara in istoria CSM-ului, magistratii din toata tara au declansat procedura revocarii pentru doi dintre membrii Consiliului care au dovedit ca nu au aparat interesele lor si care, mai mult decat atata, si-au urmarit propriile interese si avantaje in cariera. Alina Ghica si Cristi Vasilica Danilet, acest globe-trotter al CSM, au fost revocati in luna februarie 2013. Ce folos, insa. Ca si la referendum, Curtea Constitutionala a scos asul din maneca pe care il detine si i-a reimplantat in CSM pe Ghica si Danilet. Daca ar fi existat onoare, am fi asistat la doua demisii din CSM. Numai ca, din pacate, onoarea e greu de reperat in societatea romaneasca!
Dupa Raportul MCV, deloc realist vizavi de problemele Justitiei si cu recomandari de limitare a libertatii de exprimare, fat fara precedent, Asociatia Profesionistilor de Televiziune din Romania a transmis Comisiei Europene o scrisoare in care arata cum le este interceptata viata privata si cum sunt amenintati jurnalistii prin intermediul unor institutii ale statului. Nu a existat niciun recul, Comisia Europeana s-a facut ca nu stie sa citeasca!
In martie 2013, dupa o lupta apriga intre aparatori si instante, fostul premier Adrian Nastase, condamnat de ICCJ fara a exista probe directe, a fost eliberat conditionat. Pana in 2016 nu poate activa in partid, nu poate candida si nici vota! Acum e judecat in dosarul Zambaccian, unde exista dovezi ca procurorii au actionat cu rea-credinta. Vom vedea, in 6 ianuarie 2014, ce decizie va lua Inalta Curte.
S-a adeverit!
Munca noastra de jurnalisti a fost incununata de succes in ancheta privind abuzurile de nedescris ale procurorului Gheorge Bocsan, confirmate de fostul sef al Sectiei I-a de la DNA, Lucian Papici, impotriva a patru politisti de frontiera, abuzri pe care le-am semnalat vreme de doi ani. Faptul ca Inalta Curte de Casatie si Justitie i-a achitat in baza art. 10, litera c) Cpp (fapta nu a fost comisa de inculpati) si a motivat ca probele procurorilor DNA nu exista, asa cum noi am scris, dovedesc ca nu scriem dupa ureche, ci dupa lege si ca libertatea de exprimare e necesara chiar si in cazul unor procese, pentru ca abuzurile si erorile judiciare sunt o realitate de netagaduit. Ceea ce nu a adus 2013 este excluderea din magistratura a procurorilor Bocsan si Papici. O asteptam in 2014 daca onor Inspectia Judiciara va lua act de motivarea de achitare in acest caz.
Tot noi am dezvaluit in premiera planul pervers prin care, de la varful Cotrocenilor, se punea la cale o rocada intre sefi PICCJ si DNA, intre Laura Kovesi si Daniel Morar. Informatile momentului au dovedit ca Lumeajustitiei.ro e bine informata. Desi asta s-a dorit, pana la urma premierul Victor Ponta a facut compromisul de a accepta ca sef al DNA pe Kovesi in schimbul numirii lui Tiberiu Nitu la Parchetul General. Compromisul a dus la efectelepreconizate de noi, DNA continuand politica de asanare a adversarilor politici prin instrumentul judiciar!
Dupa dezvalurile noastre privind-o pe judecatoarea de la TMB care a avut un comportament de neacceptat in sala de sedinta, Inspectia Judiciara a facut verificari. S-a adeverit ca ceea ce noi am scris era adevarat. Numai ca in locul unei aspre judecari a acestui caz in materie disciplinara, Sectia pentru judecatori a decis sa-i dea judecatoarei o minima sanctiune. Speram ca, in 2014, CSM sa puna lucrurile la punct in alta maniera atunci cand este vorba de magistrati care chiar fac de rusine roba de judecator, intrucat stim ca exista numerosi magistrati in sistem care nu sunt de acord ca imaginea generala si deci si cea a lor sa fie afectata prin asemenea cazuri izolate!
Tapi ispasitori la CSM si "liber impuse" la sefia Inaltei Curti
Pentru judecatorul Adrina Neacsu, anul 2013 a fost unul de rascruce in cariera sa. S-a ridicat impotriva alegerii Oanei Haineala ca sefa a CSM si s-a trezit cu procurorii la birou si filaje in particular. In martie 2013, Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat in unanimitate sa sesizeze Inspectia Judiciara cu privire la documentul "Protest", redactat de judecatorul Adrian Toni Neacsu in care acesta isi exprima nemultumirea si totodata ingrijorarea fata de modul in care procurorii DNA i-au ridicat calculatorul din biroul sau din interiorul Consiliului, cu acceptul sefei institutiei procuroarea Haineala. Ei si? Dupa cum stiti, Neascu a fost cel care a cazut drept tap ispasitor, a fost trimis in juedcata de DNA iar cariera sa de magistrat s-a terminat. A fost nevoit sa demisioneze si a ales alt drum, devenind avocat. E de urmarit in 2014 ce se va intampla cu Adrian Neascu daca magistratii vor recunoaste nevinovatia lor cand vor da verdictul in dosarul in care sunt judecati la Inalta Curte! Si fostul sofer al lui Neacsu, de la CSM, Angel Gabriel Rosca a sesizat prin presa episodul cu SMS-urile cu “4pezi”, “cretini”, “pup Alina”, “sa dam cu DA la vot la punctul...”, dezvaluind ca a gasit in telefonul de serviciu mesaje dintre membrii CSM Oana Haineala si Bogdan Gabor, care relevau pe langa un limbaj de mahala, faptul ca votul in CSM in loc sa fie secret, era influentat. DNA si Inspectia CSM au refuzat sa deschida anchete, in schimb fostul sofer al CSM e anchetat si azi la CSM pentru “violarea corespondentei”. Pai daca s-a violat corespondenta, inseamna ca mesajele erau reale, si daca sunt reale de ce nu sunt cercetati autorii lor pentru posibil trafic de influenta in interiorul CSM?
In 2013, jurnalistii de la Lumeajustitiei.ro au dat cu subsemnatul, ca martori, la Parchetul Inaltei Curti, in dosarul deschis aiurea impotriva soferului Angel Gabriel Rosca de la CSM care a denuntat public mesaje descoperite pe telefonul de serviciu. In afara faptului ca procurorul Ioan Amarie, care se ocupa de aceasta ancheta, a fost mutat de la PICCJ – Sectia de urmarire penala, la DNA, in acest dosar nu s-a miscat nimic. Dar nici la CSM nu s-a clintit vreun fir in capul celor carora le apartineau mesajele.
Ei bine, tot noi am fost cei care am sesizat opinia publica despre sforariile care s-au tras pentru ca Inalta Curte sa fie condusa de aceeasi doamna fost procuror Livia Stanciu. Si asa a fost. Les jeux sont fait, rien ne va plus! A disparut, insa, din peisajul conducerii CSM vicepresedinta Aida Popa. Locul ei a fost luat, tot dupa regula jocului "e de-al lor", de judecatorul Ionut Matei. Azi, el e sef al celui de-al doilea Complet de 5 cae va trebui sa dea sentinta in dosarul Zambaccian in data de 6 ianuarie 2013. Sa speram ca 2014 va aduce Completelor de 5 un plus de consideratie pentru adevaratul act de justitie!
O Curte Constitutionala contaminata
Inca din luna iunie a lui 2013, judecatoarea blonda de la CCR, Iulia Motoc, a inceput sa-si faca bagajele ca sa plece la CEDO in locul profesorului Corneliu Barsan. "Campania" de culise si astrele i-au favorizat ascensiunea. Acum, pentru romani e un castig ca nu mai e la CCR Iulia Motoc, dar nu stim daca si CEDO va fi la fel de castigat. Cert este ca profesorului Birsan i s-a incheiat mandatul. In schimb, familia Birsan traieste in continuare cu securea DNA deasupra capului, pentru ca anchetatorii n-au binevoit timp de un an de zile sa dea un verdict clar in dosarul deschis la plezneala impotriva judecatoarea Gabriela Birsan. Iar daca in 2013 ar fi trebuit sa avem un raspuns imediat la verdictul dat de conducerea Curtii de la Strasbourg, care a aratat, negru pe alb, ca procurorii DNA au incalcat imunitatea judecatorului european Corneliu Birsan, si nu l-am avut, este pentru ca nesimtirea a devenit maxima!
Inca ceva important: incepand cu 9 iunie, fostul sef al DNA, Daniel Morar si-a intrat in painea constitutionala si in roba visinie, preluand mandatul de judecator pe 9 ani la CCR, dupa ce fusese numit de Traian Basescu in 25 martie 2013. Marele noroc al lui Morar este ca sta la sedinte langa fostul ministru al Justitiei, Mona Pivniceru, si ea numita anul acesta la CCR, dupa ce nu a vrut in ruptul capului sa fie de acord cu rocada Kovesi-Morar impusa de Pactul de coabitare. Doar asa poate sa ia notite Morar in CCR de la un judecator pur sange!
Hayssam, adevarul nespus si coruptia la magistrati
Cele mai rasunatoare cazuri de coruptie din sistemul judiciar ale anului 2013 au fost ale judecatoarelor Viorica Dinu si Antonela Costache de la Tribunalul Bucuresti, Viorica Cirstoiu de la Curtea de Apel Bucuresti si Dumitru Cristudor de la DNA.
In iulie 2013, Omar Hayssam a fost adus in tara. Trecusera opt ani de asteptare. N-a zis nimic, desi toata lumea se astepta sa bubuie cu dezvaluiri. Si acum sta la fel de cumintel intre zidurile puscariei ceea ce ne face sa credem ca e cat se poate de adevarat atunci cand se spune ca pretul cel mai mare este cel pe care ti-l da adevarul nespus!
Cu bata pe mass media
In aceeasi luna, iulie, postul de televiziune Antena 3 a devenit tinta pe fata a procurorilor DNA. Audieri peste audieri si trimiterea in judecata a directorului Antena Group a fost de la inceput iminenta, inca de la saltarea din strada a lui Sorin Alexandrescu.
Tot in 2013, tripleta Haineala – Ghica – Danilet a formulat plangeri impotriva Antenei 3 la CNA, angrenand institutia CSM intr-un razboi stupid cu jurnalistii, care va lasa urme de nesters, negative pentru Consiliu. Acest asalt asupra Antenei 3 continua si azi sub diverse forme, prin personaje aservite democrat-liberalilor, asa dupa cum si asupra site-ului Lumeajustitiei.ro exista diverse incercari de incorsetare.
In splendoarea acestui circ antipresa, parlamentarii nostri, in majoritate ai actualei puteri, au trecut cu vederea existenta in noul Cod penal, care va intra in vigoare de la 1 februarie 2014, un articol absolut nedemocratic si neconstitutional, numit "Presiuni asupra justitiei". Desi Lumeajustitiei.ro a sesizat, in premiera acest articol, pana acum Parlamentul Romaniei nu l-a abrogat. Sa fie si acesta un compromis scris in Cartea Coabitarii?
In iulie 2013, Lumeajustitiei.ro a implinit trei ani de la aparitie. Unii ne iubesc, ne sunt aproape si le multumim, altii, carora nu le convine adevarul verde-n fata, ne pun ziduri in fata si ne vor altfel decat liberi...
Cosmetizare de ochii lumii
In septembrie 2013, alt scandal. Procurorului Lucian Papici i s-a dat delegare pe functia de sef al Sectiei I-a, de catre sefa Kovesi, pentru ca ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, “a uitat” sa-si exercite prerogativa de a face o noua propunere. Noroc ca ceva mai tarziu, Papici a fost detronat, dbar a ramas sef birou in sectia pe care a condus-o! La Sectia a II-a a DNA a fost numit Claudiu Dumitrescu, adus inapoi de la DLAF, aerul devenind cat de cat mai respirabil. Numai ca, brusc, a devenit iar toxic cand Mariana Alexandru, fosta adjuncta a lui Papici si anchetatoare a lui Adrian Nastase a fost unsa adjuncta la Sectia a Ii-a, sotul Ion Alexandru, si el sef la Sectia coruptiei militare de la DNA, facand parteneriat perfect si la serviciu cu sotia.
Gheorghe Popovici si Danut Volintiru au fost numiti si ei la conducerea Sectiei I-a din DNA, dupa ce au muncit in super-heirupism la dosarul RSC-RDS vs ANTENA si "Trofeul Calitatii". De la ei ce asteptari sa avem in 2014, an de europarlamentare si alegeri prezidentiale? Cu Biblia pe capota pe ulitele patriei? Sa speram ca nu se va mai intampla niciodata acest asalt de veritabila justitie comunista!
Sa nu uitam si faptul ca, in 2013, procurorii care au servit sub arma portocalie au fost promovati la ICCJ desi in viata lor n-au facut decat anchete, nicicum nu stiu ce inseamna o judecata impartiala! E cazul procurorilor Horia Selaru si Marius Foitos. Primul a avut grija de dosarul afacerilor imobiliare Basescu-Casuneanu cat a fost sef la Sectia de urmarire penala a PICCJ dupa ce fusese ridicat la gradul de locotenent colonel direct din gradul de sergent major, de catre Traian Basescu, in 2011. In ce il priveste pe Foitos, acesta i-a tinut in corzile unui dosar contrafacut pe reputatul expert Catalin Grigoras si pe fosta adjuncta a acestuia de la INEC si neavand ce sa gaseasca, inainte de a parasi Parchetul pentru Inalta Curte, cu mintea cea de pe urma, a dat NUP.
Dosarele grele cu miros de PDL, tinute la sertare!
Ar mai fi multe, multe de adaugat in acest bilant. Veti gasi insa toate evenimentele, anchetele si dezvalurile in arhiva noastra pe acest an. Ramane de adaugat, referindu-ne la o alta arhiva, cea a DNA, ca in 2013, aceasta institutie a continuat sa tina la sertar dosarele unor oameni din PDL sau apropiati ai acestora si care privesc nereguli comise in timpul nemainumaratelor guvernari Boc. Desi Corpul de control al primului ministru a facut, in toamna anului 2012, circa 30 de sesizari penale la DNA, care cuprindeau dezvaluiri cu privire la fraudele de sute de milioane de euro din institutiile conduse timp de patru ani de PDL, procurorii DNA au avut alte treburi importante, printre ele fiind smotocirea jurnalistilor neobedienti!
Finalul de an a fost unul de balamuc. Modificarile aprobate de Parlament la noul Cod penal, proiectul de lege pentru amnistie si gratiere colectiva au flambat societatea magistratilor in asa hal incat ICCJ, entru prima data, a atacat la CCR modificarile din cod.
Pe parcursul anului, CSM, prin sefa Oana Haineala, a facut tot felul de demersuri pe la Comisia Europeana, astfel ca perceptia reprezentantilor CE a ramas negativa vizavi de politica Guvernului Romaniei, iar Inspectia Judiciara a fost ocupata mai tot timpul cu sesizari prin care magistratii criticati in presa au cerut sa fie albiti imediat si sa li se apere reputatia. Inceputul anului 2014 va fi unul furtunos, cu alegeri la CSM unde procurorii vor forta iarasi ocuparea scaunului de presedinte. In parchete, sefii sunt aceiasi, doar si-au schimbat scaunele intre ei, cu mandate pana in 2016. Cine garanteaza ca in 2014 vom avea o Justitie echilibrata cu celelalte doua puteri in stat?
Lumeajustitiei.ro a sesizat Comisia Europeana
La finele lunii noiembrie 2013, Lumeajustitiei.ro a transmis Secretariatului General al Comisiei Europene si secretarului general adjunct Michel Servoz (care a condus delegatia de evaluare pe MCV incheiata in Romania in 27.11.2013) o scrisoare in care sunt sesizate problemele reale ale Justitiei si carentele sistemului judiciar. Am realizat acest demers pentru ca ultimele rapoarte MCV au dovedit ca perceptia la nivel european nu este una obiectiva, iar reprezentantii Comisiei au primit pana acum tot felul de informari false sau trunchiate din partea conducerilor institutiilor reprezentantive ale Justitiei romane.
Daca la nivelul Comisiei Europene s-a luat act de cele transmise de noi, vom vedea in cuprinsul Raportului MCV din ianuarie 2014. Daca nu, inseamna ca Europa preia doar ceea ce ii convine, din interese care nu privesc Romania, ci mentinerea suprematiei politice asupra unei tari pe care se straduiesc sa o tina inafara spatiului Schengen, in mod discretionar. Noroc ca din mai 2014, asa cum stau sondajele privind alegerile europene, Partidul Popular European va pierde suprematia in Parlamentul European, iar toti comisarii care ne monitorizeaza vor fi schimbati. Grupul de interese care controleaza Capitolul JAI pe Romania va pierde sustinerea si adevarurile vor iesi la lumina. Vom avea parte de o schimbare de macaz cu dezvaluiri interesante si, intuim noi, cu deschideri de dosare unor personaje care au condus Justitia, la diferite nivele de varf, avand interese straine notiunii de independenta a Justitiei.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# BERCEA MONDIAL : e manevra lu frații miei......,, 22 December 2013 13:26 +34
# UNUL DIN LUMEA CEA MARE 22 December 2013 19:04 +19
# slabe speranțe 28 December 2013 10:51 +5
# Lili 22 December 2013 21:27 +46
# mircea 23 December 2013 12:44 -52
# danilet 29 December 2013 12:44 +5
# mircea 22 December 2013 13:36 -66
# Pandispan 22 December 2013 16:04 +27
# mircea 22 December 2013 16:43 -63
# Pandispan 22 December 2013 17:01 +27
# nelub 22 December 2013 17:26 +17
# Domnului Papici duru\' 23 December 2013 09:44 +45
# mircea 23 December 2013 12:47 -46
# Un plictisit 23 December 2013 20:24 +5
# avocat traditional 22 December 2013 17:27 +12
# Pandispan 22 December 2013 17:36 +22
# continuare 22 December 2013 17:33 +27
# mircea 23 December 2013 18:38 -37
# Un plictisit 23 December 2013 20:37 +6
# felicitari 22 December 2013 20:31 +26
# ADEVARUL 22 December 2013 22:58 +35
# Vichy 23 December 2013 10:20 -45
# hai sictir 23 December 2013 10:58 -40
# mircea 23 December 2013 12:41 -47
# Mihai 23 December 2013 15:26 -36
# >TRAIAN TANASA 23 December 2013 10:48 +23
# Nelu 23 December 2013 21:05 +6
# santinela 24 December 2013 09:11 +6
# jimmy 24 December 2013 17:51 +9
# CHEVRON = GENOCID PSD ! 24 December 2013 18:00 +6
# Dan 24 December 2013 18:48 +6
# vasile 25 December 2013 09:22 +10
# meb 25 December 2013 12:24 -16
# gabriel 26 December 2013 12:01 +9
# Avocat - Popa Nicolae - Baroul Tulcea 26 December 2013 17:05 +7
# sttt 26 December 2013 18:42 +7
# Avocatul31 28 December 2013 09:09 +4
# Mos Craciun 29 December 2013 22:32 +5
# QED 30 December 2013 08:41 +1
# @QED 30 December 2013 08:53 +3
# Av. Popa Nicolae - Barou Tulcea 2 January 2014 19:39 -1
# avocat legalizat ope legis 2 January 2014 20:11 0
# Riegler Corneliu 3 January 2014 00:59 +2
# Jönsson 5 January 2014 19:57 0
# briciu 9 January 2014 08:21 0