REFORMA AVOCATULUI FENECHIU (II) – Senatorul PNL Daniel Fenechiu propune modificarea Legii nr. 72/2016 privind sistemul de pensii si alte drepturi sociale ale avocatilor, pentru ca avocatii sa se poata pensiona anticipat la 60 de ani. Proiectul lui Fenechiu mai vizeaza permisiunea ca avocatii sa poata ramane in activitate si dupa 70 de ani, precum si armonizarea sistemului de pensii pentru avocati cu sistemul public de pensii (Proiectul si expunerea de motive)
Avocatii s-ar putea pensiona anticipat la 60 de ani (fata de 62 de ani, ca in actualul context legislativ), daca va intra in vigoare proiectul senatorului PNL Daniel Fenechiu (foto) pentru modificarea Legii nr. 72/2016 privind sistemul de pensii si alte drepturi sociale ale avocatilor.
Pe de alta parte, proiectul avocatului Fenechiu – vicepresedinte al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania si prodecan al Baroului Bucuresti – permite ca avocatii sa ramana in activitate dupa 70 de ani. Actuala forma a Legii 72/2016 ii scoate cu forta la pensie dupa implinirea acestei varste.
Nu in ultimul rand, initiativa de act normativ urmareste sa armonizeze sistemul de pensii pentru avocati cu sistemul public de pensii si cu cel al pensiilor pentru notari.
Mentionam ca in afara de Daniel Fenechiu, din partea PNL proiectul mai este semnat de catre senatorii Cristian Niculescu-Tagarlas si Septimiu Bourceanu, precum si deputatul Ioan Cupsa. Din partea PSD, co-initiatorii sunt senatorul Robert Cazanciuc si deputatele Laura Vicol si Oana Florea. Alti semnatari ai proiectului sunt senatoarea USR Elena Spataru si deputatul UDMR Hajdu Gabor.
Iata proiectul (vezi facsimil 1):
„Legea nr. 72/2016 privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I nr. 342 din 5 mai 2016, cu completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 37, alineatele (1) si (4) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
(1) Pensia anticipata se cuvine, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, asiguratilor care au realizat stagiul complet de cotizare numai in profesia de avocat.
(4) Cuantumul pensiei anticipate se stabileste din cuantumul pensiei pentru limita de varsta prin diminuarea acestuia cu un procent de 0,75% pentru fiecare luna de anticipare.
2. La articolul 37, dupa alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu urmatorul cuprins:
(5) Prin sintagma 'luni de anticipare' se intelege perioada cuprinsa intre data acordarii pensiei anticipate si data implinirii varstei standard de pensionare pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta, exprimata in numar de luni calendaristice intregi.
3. La articolul 38, alineatele (1) si (2) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
(1) La data indeplinirii conditiilor pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta, pensia anticipata se transforma in pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin eliminarea diminuarii aplicate si prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de anticipare si, la cererea avocatului, a perioadelor asimilate.
(2) Transformarea pensiei anticipate in pensie pentru limita de varsta, in conditiile prevazute la alin. (1), se face din oficiu.
4. La articolul 38, alineatele (3) si (4) se abroga”.
Redam actuala forma a art. 37 si 38 din Legea 72/2016:
„Articolul 37
(1) Pensia anticipata se cuvine, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, asiguratilor care au depasit cu cel putin 5 ani stagiul complet de cotizare realizat numai in profesia de avocat.
(2) La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate nu se iau in calcul perioadele de stagiu asimilat.
(3) Reducerea varstei prevazute la alin. (1) nu poate fi cumulata cu nicio alta reducere prevazuta de prezenta lege sau de alte legi speciale.
(4) Cuantumul pensiei anticipate se stabileste in aceleasi conditii cu cel al pensiei pentru limita de varsta.
Articolul 38
(1) La data indeplinirii conditiilor pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta, pensia anticipata se poate transforma, la cerere, numai in pensie pentru retragere definitiva din profesie, dupa radierea din Tabloul avocatilor.
(2) Pensia anticipata se acorda cel mult pana la implinirea varstei de 70 de ani cand, din oficiu, avocatul este radiat din Tabloul avocatilor si pensia anticipata se transforma in pensie pentru retragere definitiva din profesie si se recalculeaza prin adaugarea perioadelor asimilate nevalorificate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de anticipare.
(3) Dupa transformarea pensiei anticipate in pensie pentru retragere definitiva din profesie, beneficiarul pensiei nu mai poate reveni in profesie.
(4) Pensia anticipata se poate transforma numai in pensie pentru retragere definitiva din profesie fara drept de exercitare a profesiei”.
Prezentam expunerea de motive (vezi facsimil 2):
„Actualul articol 38 privind pensia anticipata din Legea 72/2016 privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor apreciem ca nu intruneste toate conditiile prevazute pentru a putea fi aplicat (stagiul de cotizare de cel putin 40 de ani in profesie fara stagiu asimilat, posibilitatea pensionarii cu 5 ani inaintea implinirii varstei standard, adica la 60 de ani. In situatia optimista, un avocat intra in profesie la 22 de ani, la care s-ar adauga cei 40 de ani de cotizare, astfel ca articolul in forma actuala nu poate fi aplicat niciunui avocat de 60 de ani, ci doar unor avocati care au implinit cel putin 62 de ani).
Pentru a inlatura ipotezele inaplicabile ale articolului mentionat mai sus, se propune modificarea acestuia, astfel incat sa fie posibila pensionarea anticipata la varsta de 60 de ani.
A doua propunere de modificare are in vedere inlaturarea interdictiei de exercitare a profesiei, de avocat, la implinirea varstei de 70 de ani prin eliminarea prevederii actuale de transformare din oficiu a pensiei anticipate in pensie de retragere definitiva din profesie.
A treia modificare propusa este introducerea transformarii pensiei anticipate in pensie de limita de varsta la implinirea conditiilor de varsta standard, asa cum este prevazut si in legislatia sistemului public sau in legislatia de pensii a notarilor, urmarindu-se egalitatea de tratament a pensionarului, din avocatura, in comparatie cu alte sisteme de pensii nationale obligatorii.
A patra modificare, conceputa pentru limitarea influentei negative asupra ratei de finantare a sistemului si pentru limitarea atractivitatii unei astfel de pensii acordate cu reducerea varstei standard, este o masura preluata, de asemenea, din prevederile sistemului public, existenta si in sistemul de pensii al notarilor, respectiv aplicarea unei diminuari de 0,75% pe luna de anticipare (echivalent cu 9% pe an de anticipare) a cuantumului pensiei in functie de numarul de luni de anticipare, diminuare ce este eliminata la data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei de limita de varsta.
Astfel de modificari vor induce in sistemul de pensii a avocatilor o cheltuiala suplimentara, care trebuie estimata pentru a se cunoaste influenta reala a asupra ratei de finantare.
In cadrul unor scenarii estimative in ceea ce priveste aplicarea prevederilor prezentei propuneri legislative realizate de Casa de Asiguriri a Avocatilor din Romania, cu referire la reducerea varstei de pensionare cu 5 ani, varsta minima 60 de ani, pentru un stagiu necesar de 37 de ani diferenta ratei de finantare este de 0,88%, iar pentru un stagiu de 35 de ani de 1,48%.
Apreciem ca adoptarea prezentului demers legislativ va avea un impact pozitiv in ceea ce priveste desfasurarea activitatii de catre avocati, fapt pentru care va supunem dezbaterii si adoptarii in cele doua Camere ale Parlamentului, prezenta propunere legislativa”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# FOST JUDECATOR 23 December 2022 15:03 +220
# armonizarea sistemului de pensii pentru avocati cu sistemul 23 December 2022 16:18 +136
# Gica contra sistemului 23 December 2022 21:13 +104
# Nea Ion 24 December 2022 15:14 0
# Marius 24 December 2022 21:27 +2
# Staluta 28 December 2022 17:57 +6