GUVERNUL LUI SICA NE FACE FAIMOSI IN LUME – Washington Post denunta „pandemia de coruptie” care a cuprins Romania: „Procesele normale de licitatie au fost suspendate pentru a fi accelerate achizitiile publice. Criticii trag semnale de alarma cu privire la ofertele venite pe usa din spate. O companie mica vinde tutun si bauturi spirtoase, dar a marcat doua contracte cu statul in valoare de 12,6 milioane USD pentru a oferi masti medicale la mai mult decat dublul pretului pietei”
Regimul presedintelui Klaus Iohannis (foto stanga) si al premierului Ludovic Orban (foto centru) ne aduc din nou faima in strainatate. Dupa ce saptamanile trecute guvernul lui Sica Mandolina a facut Romania de rusine prin exportul de „sclavi” pe plantatiile Germaniei, de data aceasta acelasi regim Iohannis-Orban a atras atentia mass media internationale in legatura cu „pandemia de coruptie” care a cuprins mai multe tari, inclusiv Romania, sub paravanul luptei impotriva coronavirusului.
Sintagma „pandemia de coruptie” nu am lansat-o noi, ci The Washington Post, care trateaza problema manevrelor neortodoxe la care se dedau guvernele mai multor state, sub pretextul ca starea de urgenta impune achizitii publice rapide, fara trecerea prin filtrele legale obisnuite.
Nici Romania nu face exceptie, Washington Post amintind despre felul in care o mica firma din Giurgiu, SC Romwine & Coffee SRL, a pus mana pe doua contracte cu statul insumand 12,6 milioane de dolari, pentru a furniza masti si alte echipamente medicale catre stat, la un pret mai mult decat dublu fata de media pietei (click aici pentru a citi).
In articolul intitulat „O pandemie de coruptie: masti de 40 de dolari, contracte indoielnice, birocrati care fura orez, toate acestea viciaza reactia la coronavirus”, ziarul american plaseaza comportamentul autoritatilor intr-o „zona gri”, in care „fiecare pune mana pe orice poate”.
Prezentam principalele fragmente din articol:
„Tarile mari si mici platesc despagubiri in valoare de mii de miliarde de dolari pentru a combate atat focarul de coronavirus, cat si brutalul sau efect economic in ceea ce analistii numesc cel mai mare raspuns financiar la o singura criza globala. Pe masura ce guvernele se zbat sa faca rost de tot ceea ce este necesar (de la ajutorul alimentar pana la masti), ele acorda prioritate vitezei in defavoarea transparentei, renuntand la licitatii competitive si la alte precautiuni pentru a tine pasul cu pandemia.
Majoritatea nu au de ales. Data fiind viteza crizei inca in derulare, alegerea este intre a cumpara rapid si a supune la riscuri milioane de oameni. Dar ingrijorarea se ridica in legatura cu procentajul de bani publici (dolari, euro, yen, pesos etc.) care captuseste buzunarele birocratilor corupti, ale contractorilor de casa si ale grupurilor mafiote. (...)
Preturile premium pentru articole precum masti si ventilatoare pot fi explicate in parte de economia de piata: deficitul de produse pe fondul cererii mari determina cresterea preturilor. Pe tot globul, este pusa in discutie amploarea acestor cresteri in contractele cu statul, insotite de intrebari privind identitatea furnizorilor.
In Romania, unde procesele normale de licitatie au fost suspendate pentru a fi accelerate achizitiile publice, criticii trag semnale de alarma cu privire la ofertele venite pe usa din spate. SC Romwine & Coffee SRL, o companie mica situata la 32 de mile (n.r. 51 km) sud de Bucuresti, vinde tutun si bauturi spirtoase. Dar a marcat doua contracte cu statul in valoare de 12,6 milioane USD pentru a oferi masti medicale specializate la mai mult decat dublul pretului pietei.
Acea afacere a fost pusa la cale dupa ce Sanimed International (un furnizor medical impiedicat sa mai aiba contracte directe cu statul, deoarece datora taxe) a incheiat un acord de parteneriat cu vanzatorul de tutun si bauturi alcoolice (n.r. Romwine & Coffee), a declarat proprietarul lui Sanimed, Catalin Hideg (n.r. care controleaza si Romwine & Coffee). El a subliniat ca acordul nu a fost unul neobisnuit.
„Pretutindeni in lume, toate companiile mari folosesc alte companii pentru licitatii. Folosesc consortii, asociatii, parteneriate. Exista companii cu trei angajati si trei laptopuri care au castigat oferte in valoare de sute de milioane de euro pentru strazi, autostrazi, poduri si asa mai departe”, a spus Hideg pentru B1 TV”.
* Gasiti aici materialul integral, care trateaza si cazurile altor tari
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# basicuta 28 April 2020 17:35 +6
# un mizantrop 28 April 2020 18:22 +11
# mitica 28 April 2020 20:09 +1
# ursu 29 April 2020 07:15 +3
# pandemicul 29 April 2020 07:46 +2
# constantin ionescu 29 April 2020 09:13 +2
# livia 29 April 2020 09:54 +1
# imun/teanu 29 April 2020 10:17 0
# imun/teanu 29 April 2020 10:27 0
# biet roman saracu' 29 April 2020 11:59 +1
# Constantin 29 April 2020 15:32 0
# Jos cenzura 29 April 2020 16:56 0
# Georgeta Lukacs 1 May 2020 21:12 0