16 October 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

REJUDECARE PE DAUNE, DUPA INCATUSARE ABUZIVA – Inalta Curte a casat decizia Curtii de Apel Bucuresti prin care fostul procuror Ovidiu Carmen Toma de la Parchetul Tribunalului Teleorman primise daune morale de 75.000 lei pentru abuzurile din dosarul in care a fost saltat de DNA, defilat in catuse, arestat si apoi achitat definitiv. Cauza va fi rejudecata de CAB. La fond, statul fusese obligat sa-i plateasca procurorului Toma 150.000 lei daune morale (Minuta)

Scris de: George TARATA | pdf | print

9 October 2024 17:40
Vizualizari: 2041

Rasturnare de situatie la Inalta Curte de Casatie si Justitie in procesul in care fostul procuror Ovidiu Carmen Toma de la Parchetul de pe langa Tribunalul Teleorman solicita daune morale pentru abuzurile suferite in dosarul in care a fost saltat, in 2016, de procurorul Marian Gherman de la DNA, defilat in catuse si in final achitat definitiv. Procesul va fi reluat din faza de apel.


 

Concret, prin decizia nr. 2039 din 8 octombrie 2024, pronuntata in dosarul 796/87/2021, judecatorii ICCJ Adina Georgeta Ponea, Mihaela Glodeanu si Liviu Eugen Faget au admis recursul fostului procuror Toma impotriva sentintei Curtii de Apel Bucuresti din 9 iunie 2023, prin care statul roman fusese obligat la plata unor daune morale de 75.000 lei. ICCJ a dispus casarea hotararii CAB si rejudecarea apelului de catre aceeasi instanta. Sentinta Curtii de Apel Bucuresti a fost pronuntata de catre judecatoarele Cristina Dobrescu si Linda Iulia Barladeanu.


Iata minuta deciziei ICCJ 2039 din 8 octombrie 2024 (dosar 796/87/2021):

“Admite recursul declarat de reclamantul Toma Ovidiu Carmen impotriva deciziei nr. 925 A din 9 iunie 2023 pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti – Sectia a IV-a civila. Caseaza decizia recurata si trimite cauza spre rejudecare aceleiasi instante. Definitiva”.


Prezentam minuta deciziei Curtii de Apel Bucuresti 925/2023, casate de ICCJ (dosar 796/87/2021):

“Respinge exceptia inadmisibilitatii apelului declarat de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie. Respinge apelul declarat de apelantul reclamant Toma Ovidiu Carmen. Admite apelurile declarate de apelantii Statul Roman prin Ministerul Finantelor Publice si Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie. Schimba in parte sentinta civila in sensul ca: Obliga paratul la plata catre reclamant a sumei de 75.000 lei cu titlul de daune morale, reprezentand debit principal, suma ce urmeaza a fi actualizata cu indicele de inflatie, de la data data ramanerii definitive a prezentei decizii pana la plata efectiva. Obliga paratul la plata catre reclamant a daunelor moratorii in cuantum egal cu dobanda legala penalizatoare aferenta debitului principal, calculata de la data ramanerii definitive a prezentei decizii pana la plata efectiva. Mentine in rest sentinta civila. Cu recurs in termen in termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea de recurs se depune la Curtea de Apel Bucuresti Pronuntata in conditiile art.396 alin.2 cpc, azi, 09.06.2023. Document: Hotarare 925/2023 09.06.2023”.


La fond, Toma primise dublu


Recursul formulat de fostul procuror Toma la ICCJ impotriva deciziei CAB de acordare a unor daune morale de 75.000 lei este posibil sa fi fost cauzat de nemultumirea acestuia fata de cuantumul despagubirilor. Afirmam acest lucru avand in vedere ca, la fond, prin sentinta Tribunalului Teleorman nr. 213 din 13 iulie 2022, Ovidiu Carmen Toma obtinuse daune morale de 150.000 lei.


Redam minuta sentintei Tribunalului Teleorman 213/2022 (dosar 796/87/2021):

Admite in parte actiunea. Obliga paratul la plata catre reclamant a sumei de 150.000 lei cu titlul de daune morale, reprezentand debit principal, suma ce urmeaza a fi actualizata cu indicele de inflatie, de la pronuntarea prezentei hotarari pana la plata efectiva. Obliga paratul la plata catre reclamant a daunelor moratorii in cuantum egal cu dobanda legala penalizatoare aferenta debitului principal de la pronuntarea prezentei hotarari pana la plata efectiva. Ia act ca reclamantul va solicita cheltuieli de judecata pe cale separata. Cu apel in 30 zile de la comunicare. Cererea pentru exercitarea caii de atac se depune la Tribunalul Teleorman. Pronuntata astazi, 13.07.2022, si pusa la dispozitie prin mijlocirea grefei. Document: Hotarare 213/2022 13.07.2022”.


Incatusat, defilat, condamnat la fond, achitat definitiv


Ovidiu Carmen Toma a fost trimis in judecata de procurorul Marian Gherman de la DNA in 5 februarie 2016, dupa ce anterior fusese retinut, arestat preventiv timp de o saptamana si apoi tinut alte doua luni si jumatate in arest la domiciliu. Toma a fost acuzat de abuz in serviciu, favorizarea faptuitorului si influentarea declaratiilor, intr-un dosar in care au mai existat alti trei inculpati, printre care comisarul Danut Dobre, sef al Politiei Rutiere din IPJ Teleorman, si un agent de politie.

Procurorul DNA Marian Gherman a sustinut ca Danut Dobre i-ar fi cerut lui Toma sa dispuna o solutie de clasare intr-o cauza referitoare la doi agenti de politie din cadrul Serviciului de Politie Rutiera Teleorman. In acest sens, procurorul Ovidiu Carmen Toma ar fi contactat avocatul persoanei vatamate, caruia i-ar fi solicitat sa vorbeasca cu clientul sau astfel incat acesta sa dea o declaratie neconforma cu realitatea. De asemenea, procurorul i-ar fi cerut avocatului sa-i transmita clientului sau ca, in schimbul declaratiei, va primi de la unul dintre agentii de politie suma de 5.000 de lei. Ulterior, a acuzat DNA, procurorul Toma insusi ar fi contactat persoana vatamata, propunandu-i sa dea o declaratie neconforma cu realitatea, in schimbul remiterii sumei de 10.000 lei de catre cei doi agenti.

Nu in ultimul rand, procurorii DNA au sustinut ca Toma, intr-un alt dosar, nu ar fi administrat probe pentru a se stabili circumstantele savarsirii faptelor, ar fi respins in mod discretionar solicitarea ofiterilor Directiei Generale Anticoruptie de a desfasura anumite activitati specifice, ar fi divulgat numele denuntatorului si demersurile sale, unei alte persoane, inainte de solutionarea cauzei si i-ar fi avertizat pe cei doi agenti despre posibilitatea autorizarii pe viitor a unor investigatori sub acoperire.

Initial, in 29 martie 2018, Ovidiu Carmen Toma a fost condamnat de Curtea de Apel Bucuresti la 1 an si 8 luni de inchisoare cu executare pentru favorizarea faptuitorului si influentarea declaratiilor, fiind achitat pentru acuzatia de abuz in serviciu.

Totusi, in cele din urma, la 6 ianuarie 2021, judecatorii Ana Hermina Iancu, Alexandra Iuliana Rus si Daniel Gradinaru de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus achitarea definitiva a fostului procuror Ovidiu Carmen Toma pentru toate acuzatiile, in temeiul art. 16 alin. 1 lit. b teza I din Codul de procedura penala: „fapta nu este prevazuta de legea penala”.

Comentarii

# maxtor date 10 October 2024 00:53 0

"ICCJ a dispus casarea deciziei CAB si rejudecarea apelului de catre aceeasi instanta." -mai bine dispune stramutarea in alta curte de apel....

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 15.10.2024 – Doi judecatori au ramas inapti

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva