psdolt
25 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

SCANDAL JUDICIAR - Judecatorul sindic Elena Bibu de la Tribunalul Tulcea este data pe mana CSM de administratorul special al SC Ferom Tulcea, Florin Tomescu. Bibu e acuzata ca a girat toate abuzurile lichidatorului judiciar Anton Stefan, care si-a pus fiul administrator la castigatorul dubioasei licitatii de vanzare, Apic Toll SRL. Prejudiciul adus Statului roman se ridica la zeci de milioane euro

Scris de: Adina A. STANCU - Elena DUMITRACHE | pdf | print

19 November 2013 16:06
Vizualizari: 12251

DIICOT central si Consiliul Superior al Magistraturii au fost sesizate, de curand, de catre AVAS ca la FEROM Tulcea, societate aflata in procedura de faliment de mai bine de 11 ani, s-au savarsit mai multe fapte penale, principalii vizati fiind lichidatorul judiciar Anton Stefan, fiul acestuia, Anton Sorin Bogdan si judecatorul Elena Bibu de la Tribunalul Tulcea, judecator sindic in acest caz. Principalul activ al combinatului de feroaliaje din Tulcea a fost instrainat de catre Fanel Pavalache, primul personaj important trimis in judecata de DNA pe vremea cand se numea PNA si era condus de Ioan Amarie, acuzat si condamnat pentru mita. Actualul lichidator judiciar, Anton Stefan mai avea de valorificat doar bunurile ce mai ramasesera in patrimoniul debitoarei, respectiv asa numitele scari de bloc si halda de zgura (un imens munte de resturi de minereuri). Veti vedea insa cum a fost subevaluata aceasta halda de zgura si cum a incalcat legea lichidatorul judiciar si fiul acestuia, prin ce tertipuri au ajuns sa se combine, in contra legii, cu firma cumparatoare si ce aport a avut in toata aceasta poveste judecatorul Elena Bibu. Procurorii au obligatia de a face lumina in cazul acestei conivente frauduloase dintre lichidatorul judiciar Anton Stefan si cumparatorul APIC TOLL SRL, incalcandu-se dispozitii clare din Legea 85/2006 privind procedura insolventei, precum si chestiunile legate de complicitatea judecatorului sindic la o vanzare care pagubeste statul roman de mai multe zeci de milioane de euro.


Dosarul privind aplicarea producerii de faliment asupra debitorului SC Ferom SA se afla pe rolul Tribunalului Valcea si este inregistrat cu numarul 2/88/1999. Autoritatea pentru Administrarea Arhivelor Statului (AAAS, fosta AVAS) este inscrisa la masa credala a debitorului FEROM, cu o creanta comerciala preluata, in 2004, de la Electrica SA Tulcea, in valoare de 10.866.464,62 USD, cu creante preluate de la Casa de Asigurari de Sanatate in suma de 33.917 USD si o creanta proprie provenita din fonduri acordate conform OG nr. 13/1995, in valoare de 3.490.377,90 RON. Fostul AVAS este creditor si actionar majoritar si are o cota de participatie de 59,99%.

Dupa cum aratam, principalul activ din patrimoniul debitoarei a fost instrainat de fostul consilier guvernamental Fanel Pavalache, la acea vreme lichidator. Au mai ramas doua active, scarile de bloc si halda de zgura. Conform sesizarii depuse la DIICOT acestea au fost instrainate "in imprejurari mai mult decat suspecte, in dauna intereselor Statului roman si a celorlalti creditori in cauza". Scarile de bloc, imobile situate in Tulcea pe strada Victoriei au fost adjudecate prin licitatie publica cu strigare de firma SC Corosion SRL Braila la pretul de 2,6 miliarde lei vechi, desi la dosarul cauzei a existat o oferta de 3 miliarde lei vechi facuta de SC Home Company SRL Constanta.

Administratorul special arata ca in organizarea si desfasurarea acestei licitatii lichidatorul Anton Stefan a savarsit o grava eroare intrucat a urmat procedura prevazuta de HG 450/1999, care este un act normativ abrogat. SC Home Company SRL a formulat contestatie si prin Incheierea din 10.09.2004 instanta Tribunalului Tulcea a dispus anularea procesului verbal de adjudecare. In ce priveste valorificarea haldei de zgura, lichidatorul Anton Stefan, desi legea nu ii dadea voie a incheiat un contract de asociere in participatiune nr.2 din 22.12.2003 cu firma APIC TOLL HOLDING LIMITED (ATOLL) cu sediul in Mauritius, avand ca obiect activul sus amintit.

Potrivit acestui contract, SC FEROM SA a pus la dispozitia ATOLL zgura din halda aflata in proprietatea sa ca materie prima pentru recuperearea metalelor din zgura respectiva din procesare in timp ce ATOLL a venit in asociere cu fabrica aflata in proprietatea sa pentru procesarea zgurii in vederea recuperarii metalelor din halda. In iulie 2005, compania ATOLL a transferat drepturile si obligatiile ce le avea in contractul de asociere in participatiune catre firma APIC TOLL SRL Tulcea.Conform Legii nr.64/1995 in vigoare la data incheierii contractului de asociere in participatiune, lichidatorul avea dreptul sa incheie doar contracte de vanzare cumparare in cadrul procedurii falimentului pentru bunurile din patrimoniul debitoarei falite.

Unde credeti ca avea sediul societatea APIC TOLL SRL? In Tulcea la adresa unde figureaza domiciliul lui Anton Sorin Bogdan, fiul lichidatorului judiciar Anton Stefan, care a fost desemnat si in functia de administrator al acestei societati. Administratorii SC APIC TOLL SRL l-au imputernicit pe Anton Sorin Bogdan, fiul lichidatorului, sa administreze aceasta societate in baza unei procuri notariale cu nr. 1295/19.05.2004. Interesant este ca in 2005, dupa preluarea contractului de asociere in participatiune, asociatii au decis majorarea capitalului social al APIC TOLL SRL Tulcea de la suma de 200 lei la suma de 1.993.160 lei (echivalentul a 555.498 euro), aport in natura subscris si varsat de asociatul Mighty Q Investment Corporation LTD. Majorarea capitalului social s-a facut tot de catre fiul lichidatorului, Anton Sorin, in calitate de imputernicit al acestui nou asociat majoritar. In 2009 lichidatorul judiciar Anton Stefan a solicitat acordul AVAS pentru vanzarea prin negociere directa a bunului ramas in averea SC FEROM SA. AAAS a solicitat un raport de evaluare mai tarziu o completare a raportului de evaluare precizand ca "dupa intocmirea completarii raportului de evaluare, solicitam lichidatului judiciar sa procedeze la vanzarea haldei de zgura, prin licitatie publica, pornind de la pretul stabilit prin completare raportului de evaluare.

Raportul de evaluare trimis de lichidator releva o valoare de piata de 18.000.131 ron, reprezentand echivalentul a 4.293.000 euro si o valoare de lichidare de 2.147.000 euro. In 2010 lichidatorul Anton Stefan a solicitat AAAS acordul vanzarii prin negociere directa a zgurii din halda catre partenerul sud-african al SC FEROM SA, pretul oferit fiind de 2.550.000 euro, urmand ca plata sa se faca in rate. In 9.07.2010, potrivit procesului verbal de licitatie nr. 46, lichidatorul judiciar a adjudecat activul "zgura bruta si praf" catre societatea APIC TOLL SRL la pretul de 2.144.000 euro, fara TVA, acesta fiind si pretul de pornire al licitatiei. In mod nelegal, fiul lichidatorului judiciar, Anton Sorin, a continuat sa actioneze ca reprezentant al cumparatorului SC APIC TOLL SRL chiar si dupa adjudecare acestui activ. Conform documentelor pe care le detinem acesta a semnat de primire, in numele firmei SC APIC TOLL SRL, factura fiscala nr.1345423/13.07.2010 emisa de SC FEROM SA pentru activul amintit. Tot el a fost cel imputernicit pentru efectuarea formalitatilor de inregistrare a fuziunii si a hotararilor asociatilor cu privire la fuziune la Oficiul Registrului Comertului.

Complicitatea judecatorului sindic si incalcarea dispozitiilor Legii insolventei

Vanzarea activului trebuia realizata conform Legii 85/2006 sub controlul judecatorului sindic, prin licitatie publica, negociere directa sau prin metoda combinata aprobata de Adunarea creditorilor. AVAS a solicitat dovezi cu privire la convocarea acestei adunari a creditorilor. Nu reiese din niciun act si nici din buletinul de insolventa ca aceasta adunare ar fi avut loc pentru a pune in discutie vanzarea zgurii brute din averea SC FEROM SA. Mai mult, AAAS, in calitate de creditor majoritar al FEROM SA, nu si-a exprimat acordul pentru vanzarea zgurii brute si a prafului din halda de zgura. In mod suspect, in momentul in care AVAS a aratat care sunt neregulile in fata judecatorului sindic, respectiv magistratul Elena Bibu de la Tribunalul Tulcea, aceasta a respins sesizarea actionarului majoritar ca fiind neintemeiata. In sentinta civila nr.3568/28.09.2011 printre altele, judecatorul sindic face o stranie motivare, aratand ca desi Legea 85/2006 prevede aprobarea propunerii lichidatorului judiciar de catre Adunarea creditorilor, "acesta nu trebuia interpretat atat de rigid incat sa fie aplicat doar pentru a respecta o formalitate, atat timp cat rezultatul este acelasi". De altfel, judecatorul sindic Elena Bibu a girat toate actiunile lichidatorului Anton Stefan, socotite nelegale de catre administratorul AAAS.

In sesizarea facuta procurorilor, administratorul special Florin Tomescu (foto) arata ca "o posibila explicatie a sustinerii actiunilor nelegale ale lichidatorului Anton Stefan de catre judecatorul sindic al cauzei, magistatul Elena Bibu, s-ar putea regasi in faptul ca d-l Slavulete Gabriel, directorul executiv al adjudecatarului SC APIC TOLL SRL, este sotul nepoatei doamnei judecator sindic, d-na Slavulete Cerasela Nicoleta, care ocupa in prezent functia de sef al Serviciului de Probatiune de pe langa Tribunalul Tulcea. Mai mult decat atat, sotii Slavulete sunt finii de cununie ai judecatorului Elena Bibu. In plus, desi era angajatul ofertantului la licitatie SC APIC TOLL SRL Tulcea, d-l Gabriel Slavulete a facut parte din comisia de licitatie a SC FEROM SA, care a adjudecat activul "Zgura bruta si praf" in favoarea firmei amintite, acesta examinand procesul verbal de licitatie nr.46/09.07.2010 alaturi de lichidatorul judiciar Anton Stefan, in calitate de membri al comisiei de licitatie. De retinut faptul ca aceasta comisie de licitatie avea obligatia de a verifica si analiza dosarele ofertantilor, urmand sa stabileasca daca acestia indeplinesc conditiile de participare la licitatie. In consecinta, fata de cele mai sus aratate, este mai mult decat evident ca persoanele desemnate sa intrumenteze dosarul de faliment al SC FEROM SA au avut si au interese materiale personale in aceasta tranzactie, astfel ca se impune punerea in miscare a actiunii penale si tragerea la raspundere a acestora. De asemenea, este la fel de evident ca prin atitudinea si comportamentul sau, mai exact prin vanzarea unui activ la o valoare mult diminuata fata de valoarea comerciala, in coniventa frauduloasa cu adjudecatarul APIC TOLL SRL si judecatorul sindic ce instrumenteaza dosarul de faliment, lichidatorul judiciar Anton Stefan a prejudiciar creditorii inscrisi in procedura de faliment a SC FEROM SA, precum si actionarii acestei societati, AAAS aflandu-se printre acestia".

Fraudarea creditorilor

In dosarul de faliment al SC FEROM SA exista doua rapoarte de evaluare a activului halda de zgura. Primul raport din noiembrie 1999 a estimat ca totalul cantitatii reale de zgura existenta de 1.540.360 tone, iar totalul cantitatii de praf este de 900.000 tone. Al doilea raport de evaluare a fost intocmit la nivelul preturilor din 31.08.2009 si a estimat ca totalul cantitatii reale de zgura existenta in halda este de 1.613.014 tone, iar totalul cantitatii de praf este de 900.00 tone. Ori, in conditiile in care asociatia in participatiune intre SC FEROM SA si APIC TOLL a procesat o cantitate importanta de zgura in perioada 2004-2010, este imposibil ca in anul 2009 zgura din halda sa fi fost intr-o cantitate mai mare decat cea estimata la nivelul anului 1999. Aceasta nu pare sa fie singura problema, fiind cel putin suspecta diferenta intre valoarea zgurei si a prafului estimata prin cele doua evaluari. (...)

Ca atare, la nivelul anului 2009, daca luam in considerare valoarea inferioara estimata de expertii evaluatori, respectiv 5.811.100 USD, rezulta ca valoarea minima la care ar fi trebuit sa fie scos la licitatie activul in discutie trebuia sa se situeze undeva in jurul valorii de 4.590.690 euro, avand in vedere paritate euro-dolar la data vanzarii -09.07.2010. Ori, in mod discretionar si fara acordul creditorilor, lichidatorul judiciar Anton Stefan a vandut firmei administrate de fiul sau SC APIC TOLL SRL zgura bruta si praful la pretul de 2.147.000 Euro, fara TVA. In plus, facand vanzarea la un pret mult mai mic decat valoarea comerciala reala a activului, lichidatorul judiciar a prejudicar si bugetul de stat prin colectarea unei taxe pe valoare adaugata mai mica.

De altfel, la data de 31.10.2003, lichidatorul Anton Stefan a inregistrat in evidenta contabila a SC FEROM SA cantitatile de zgura bruta si praf estimate prin raportul de evaluare din noiembrie 1999, valoarea luata in considerarefiind de 5.811.197 dolari, astfel ca este important de verificat cum a operat lichidatorul in evidenta contabila, in anul 2010, vanzarea activului pe un pret mai mic si cum a justificat aceasta diferenta de valoare.

Florin Tomescu: “Lichidatorul isi face de cap acolo ca si cum ar fi pe propria sa tarla fara sa-l traga nimeni la raspundere si fara ca cineva sa stopeze acest furt din patrimoniul unei societati in care statul e majoritar si are de recuperat un total de aproximativ 12.500.000 dolari”

Administratorul special al SC FEROM SA Tulcea, Florin Tomescu, numit in 23.10.2013 prin ordin al presedintelui AVAS, Adrian Constantin Volintiru, s-a luat cu mainile de cap cand a vazut ce s-a intamplat pana acum si ce fel de jocuri murdare se ascund in toata procedura de faliment a acestei societati in care AAAS (FOST AVAS) detine pachetul majoritar de 59,99 % si este si creditor majoritar. Contactat pentru a ne explica concluziile la care a ajuns, administratorul special Florin Tomescu ne-a declarat urmatoarele:

Ceea ce s-a intamplat pana acum in legatura cu situatia FEROM Tulcea este, in opinia mea, de domeniul penalului. Concluzia la care am ajuns este ca acolo, lichidatorul judiciar Anton Stefan a calcat in picioare legislatia, efectuand un contract de asociere in participatiune desi n avea acest drept, nici acordul creditorului majoritar – AAAS. Mai mult, a vandut halda de zgura fara a ave a o baza legala, fara acordul creditorului majoritar, la un pret mult subevaluat, subevaluare care se regaseste si in cantitatea de zgura. Si mai grav, acest domn lichidator si-a pus fiul director la societatea care exploata halda de zgura, adica la Apic Toll Holding cu care, culmea, tot nelegal, facuse acea asociere in participatiune la ATOLL mai este director numit si Slavulete Gabriel si exista date clare ca acesta din urma este nepotul judectorului sindic Elena Bibu. Probabil ca acesta e motivul pentru care doamna judecator Bibu a decis ca acel contact de asociere in participatiune este valabil, deasupra legii, arand ca faptul ca nu avut loc Adunarea Generala a Creditorilor nu este o chestiune nelegala pentru ca trebuie sa privim legea prin interpretare elastica. De altfel, doamna judecator a acceptat si vanzarea haldei de zgura fara a tine cont de deciziile AVAS-ului de a se vinde acest bun cu acordul creditorilor si prin licitatie publica, dar si in baza unui raport de evaluare acceptat de AVAS, domana judecator a inchis ochii la aceasta vanzare paguboasa pentru statul roman. Nu a dat curs la solicitarea creditorului majoritar de inlocuire a lui Anton Stefan cu un alt lichidator care le-ar fi stricat jocurile obscure. Noi am sesizat Parchetul General si Consiliul Superior al Magistraturii, si lucram acum la sesizari pe care le vom inainta ANAF-ului, Directiei Generale de Mediu si Uniunii Parcticienilor in Insolventa. La ora actuala, ca sa vedeti cam ce se petrece la FEROM Tulcea in prezent, pot sa va spun ca in mod ilegal mi s-a interzis accesul, desi sunt reprezentantul creditorul si actionarului majoritar, din ordinul lichidatorului Anton si a fiului acestuia. Asa ca, dupa cum se vede, lichidatorul isi face de cap acolo ca si cum ar fi pe propria sa tarla” fara sa-l traga nimeni la raspundere si fara ca cineva sa stopeze acest furt din patrimoniul unei societati in care statul e majoritar si are de recuperat un total de aproximativ 12.500.000 dolari ca suma a creantelor preluate!

La aceasta ora, Inspectia Judiciara a CSM efectueaza verificari prealabile cu privire la sesizarea administratorului special al AAAS, Florin Tomescu (vezi facsimil), inregistrata cu nr. 4783/IJ/2013 la data de 08.11.2013. Din informatiile noastre, DIICOT central a trimis aceasta sesizare catre DNA.

 

*Cititi aici care a fost componenta comisiei de licitatie in care se regaseste ing. Slavulete, ruda judecatorului sindic Elena Bibu

*Cititi raspunsul Inspectiei Judiciare privind verificarile in cazul judecatoarei Elena Bibu

Comentarii

# Raneti Tudor date 20 November 2013 00:13 0

CSM se leaga numai de provincie, cand e in vazul tuturor la Tribunalul Bucuresti reteaua de spagari. La Tribunalul Bucuresti cu un Departament IT de 10 informaticieni habar n-au sa deschida un fisier zip, asa mi-au raspuns repetat. La Tribunalul Bucuresti habar n-au dreptul procesual civil, confunda civilul cu penalul, habar n-au legea in general si habar n-au Constitutia Romaniei. La Tribunalul Bucuresti rezolva dosarele spagarilor, restul poa\' sa moara

# DOREL date 20 November 2013 09:51 +2

Dpdv penal cercetarea e de competenta DNA (art. 10 lit. a - Lg. 78/2000). Curios este de ce a fost formulata in nume propriu si nu de AAAS care este persoana vatamata/pagubita. Si, b) ar fi interesant de stiut si daca activul principal a fost bine vandut la vremea lui ! Parerea mea ...     

# HAGILAR date 28 April 2016 07:02 0

Si ce daca!Madam BIBU E BINE MERSI.NEPOTUL EI,SIPROBABIL SI EA PRIN INTERMEDIUL LUI AU CISTIGAT MILIOANE DE EURO,IAR MADAM BIBU STIE SA-I SI IMPARTA,ASA CU FACE SI CU ADMINISTRATORII JUDICIARI,SI ASTEAPTA LINISTITA,FARA MUSTRARI DE CONSTIINTA,O PENSIE DE PESTE O SUTA DE MILIOANE.FEMEIE DESTEAPTA!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.11.2024 – ICCJ a lamurit cum ramane cu Sosoaca (Document)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva