Scandalul CD-ului contaminat: Directorul INEC schimba marker-ele ca pe ciorapi! Expertul Grigoras il acuza de dezinformare!
In urma dezvaluirilor facute de lumeajustitiei.ro cu privire la modul in care Institutul National de Expertize Criminalistice (INEC) a tratat CD-ul pe care era filmat incidentul dintre presedintele Traian Basescu si un copil, conducerea INEC a transmis un comunicat in care a sustinut ca markerul cu care a fost inscriptionat CD-ul in cauza era special pentru acest tip de operatiuni. Interesanta rasucirea pe calcai a directorului Cristian Dumitrescu, dupa ce chiar domnia sa declarase marti la Realitatea TV ca a folosit “pentru inscriptionarea CD-ului un marker obisnuit”. Redam mai jos comunicatul de presa transmis de INEC, intrebandu-ne cand a mintit? La televizor sau in declaratia ce urmeaza?
Iata comunicatul INEC
„INEC este o institutie publica cu personalitate juridica, subordonata Ministerului Justitiei, infiintata prin reorganizarea Laboratorului Central de Expertize Criminalistice Bucuresti, care functiona din anul 1958. Potrivit legii, INEC, prin expertii criminalisti oficiali angajati pe posturi de specialitate criminalistica, efectueaza expertize criminalistice la cererea organelor judiciare, in procesele penale si civile, acestora fiindu-le garantata autonomia si independenta in intocmirea si formularea opiniilor din rapoartele de expertiza criminalistica.
INEC este acreditat conform standardului de calitate SR EN ISO CEI 17025:2005, aspect care presupune ca activitatea in cadrul institutului se desfasoara potrivit unor proceduri generale si specifice, verificate si recunoscute de organismul national de acreditare – RENAR. Astfel, potrivit procedurii generale denumite „Controlul si manipularea obiectelor de expertizat”, toate materialele receptionate de INEC pentru expertizare sunt identificate prin etichetare sau inscriptionare pentru a se evita in acest fel sustragerea sau inlocuirea acestora.
Inscriptionarea CD-ului pus la dispozitie de Administratia Prezidentiala s-a realizat prin inscrierea mentiunii „INEC 1004/09” cu ajutorul unui CD marker, instrument scriptural special destinat acestui scop, care prin proprietatile sale nu altereaza nici materialul pe care se aplica si nici continutul informatiilor aflate pe CD.
In cuprinsul avizului de specialitate pe care l-a intocmit, expertul Catalin Grigoras nu face nici o referire cu privire la vreo alterare a materialului supus expertizarii, respectiv a CD-ului. Concluzia formulata de expert a fost in sensul ca „inregistrarea contestata contine elemente de editare computerizata in sensul alterarii integritatii...”, fara a exista vreo remarca cu privire la deteriorarea sau alterarea suportului pe care se afla inregistrarea. Ca dovada ca procedura de inscriptionare explicata mai sus este una standard, prin verificare, s-a constatat ca in arhiva INEC se afla rapoarte de expertiza criminalistica intocmite de expertul Catalin Grigoras, in care sunt ilustrate CD-uri pe care s-au aflat informatii supuse expertizarii, iar acestea poarta diverse mentiuni, realizate cu diferite materiale scripturale, de genul celui mentionat mai sus, iar expertul nu face nicio referire cu privire la alterarea sau deteriorarea suportului pe care se afla inregistrarea ori a informatiilor. Este important de precizat faptul ca domnul Catalin Grigoras a fost, pana in data de 12.12.2008, director adjunct al INEC In aceasta perioada a efectuat expertize criminalistice ale vocii, vorbirii si audio-video, procedand in aceeasi maniera descrisa mai sus. Catalin Grigoras a procedat la expertizarea ca atare a acestor CD-uri fara ca in rapoartele intocmite sa faca vreo referire la acest aspect sau la faptul ca inscriptionarile ar fi alterat continutul informatiilor. Precizam faptul ca domnul Catalin Grigoras a incetat raporturile de munca cu INEC la data de 03 mai 2010, prin acordul partilor, ca urmare a solicitarii venite din partea acestuia deoarece se afla in cercetare disciplinara”.
Expertul Grigoras ii declara mincinosi pe cei din conducerea INEC
In replica la comunicatul directorului INEC, expertul Catalin Grigoras demonteaza toate afirmatiile acestuia:
„Astazi am avut ocazia sa raspund presei la o serie de intrebari legate de cartea „Inregistrarile audio si audio-video. Mijloace de proba in procesul penal. Expertiza judiciara”, autori Adrian PETRE si Catalin GRIGORAS, Editura C.H. Beck, 2010. In urma exemplelor prezentate in carte si care prezinta aspecte negative din practica judiciara romaneasca, inclusiv cel al contaminarii materiale a CD-urilor (pg.189-190 din carte), am asistat la o serie de interventii si declaratii ale unor persoane, precum si un comunicat de presa al INEC-ului. Fata de acest comunicat de presa, fac urmatoarele precizari:
1. Astfel, potrivit procedurii generale denumite „Controlul si manipularea obiectelor de expertizat”, toate materialele receptionate de INEC pentru expertizare sunt identificate prin etichetare sau inscriptionare pentru a se evita in acest fel sustragerea sau inlocuirea acestora.
O procedura interna a INEC nu poate contraveni procedurilor internationale conform carora nu sunt permise stergerea sau adaugarea de date informatice si adaugarea de inscrisuri sau etichete. Practica judiciara din Romania a evidentiat cazuri in care CD-uri inscriptionate cu markere neadecvate au fost distruse iremediabil si nu au putut fi accesate (pg. 189 din carte).
2. In cuprinsul avizului de specialitate pe care l-a intocmit, expertul Catalin Grigoras nu face nici o referire cu privire la vreo alterare a materialului supus expertizarii, respectiv a CD-ului. Concluzia formulata de expert a fost in sensul ca „inregistrarea contestata contine elemente de editare computerizata in sensul alterarii integritatii...”, fara a exista vreo remarca cu privire la deteriorarea sau alterarea suportului pe care se afla inregistrarea.
Expertul din INEC procedeaza la descrierea probelor puse la dispozitie de catre conducerea institutului. Cand avizul de specialitate va fi facut public, se va putea constata ca expertul a actionat corect. Prin aceste descrieri dintr-o expertiza efectuata in INEC, directorul incalca:
- propria sa decizie conform careia expertii din INEC nu au voie sa se pronunte cu privire la continutul expertizelor efectuate in INEC;
- codul de conduita European Network of Forensic Science Institutes care obliga expertul sa respecte confidentialitatea fata de beneficiarul expertizei si sa nu divulge date din analizele efectuate si expertiza intocmita.
3. Ca dovada ca procedura de inscript
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# profu 4 August 2010 15:41 -1
# calidor 7 August 2010 19:46 0
# Galileo Galilei 28 September 2010 11:27 +2