psdolt
24 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

Seful Politiei Romane, chestorul principal Petre Toba: Se lucreaza la modificarea legii privind uzul de arma al politistului!

Scris de: | pdf | print

9 September 2010 11:37
Vizualizari: 13081

Chestorul principal Petre Toba (foto) este seful Inspectoratului General al Politiei Romane din ianuarie 2009, dupa ce a trecut prin functii importante de management la nivelul unitatilor din Ministerul Administratiei si Internelor (MAI). Politist de cariera, si ofiter operativ pe linie de judiciar si ordine publica, chestorul Petre Toba a fost coordonatorul proiectului „Capital City Project” implementat la nivelul Municipiului Bucuresti impreuna cu Scotland Yard-ul. Din perspectiva in care Petre Toba conduce Politia Romana la aceasta ora, dar si in urma evenimentelor produse in ultimii doi ani, Lumeajustitiei.ro a realizat un interviu privind aspecte ce tin de statutul politistului, de salarizare, protectia politistilor si a familiilor lor si alte probleme stringente.

Domnule chestor, sunteti seful Politiei Romane. Aveti o mare responsabilitate. Pe langa lista de datorii pe care politistul o are fata de cetatean, vrem sa aflam de la dumneavoastra cum sunt protejati oamenii legii de agresori, dat fiind numarul mare de infractiuni savarsite in ultimii doi ani asupra acestora – 200 numai in ultimul an.

 

Dupa cum stiti, politistii sunt aparati de lege, au o lege speciala cu privire la statutul lor in care sunt foarte clar statuate drepturile, obligatiile privind protectia acestora. Dintr-o evaluare a cazurilor de care vorbiti, anul acesta avem o scadere cu 15% a numarului de agresiuni asupra politistilor. Aceasta scadere fata de aceeasi perioada a anului trecut consider ca este o evolutie fireasca, pe de o parte, iar pe de alta, autoritatea politistului cred ca s-a consolidat in ultimul an, in pofida aparentelor. Avem proceduri clare de interventie, iar pe de alta parte, la initiativa MAI s-au modificat pedepsele prevazute la infractiunea de ultraj contra autoritatii, politistul a fost asimilat magistratului, iar protectia s-a extins si asupra familiei acestuia. In acest sens trebuie stiut ca in situatia in care se comite o infractiune asupra unui membru al familiei politistului, care are o legatura de cauzalitate cu sarcinile lui de serviciu, este considerata infractiune de ultraj. Practic, pedepsele sunt majorate cu inca jumatate, daca este vorba de un membru al familiei unui politist. Mai mult, a fost eliminata si sanctiunea alternativa a amenzii, care nu permitea retinerea si propunerea de arestare preventiva. Nu in ultimul rand, in aceasta perioada, reprezentantii Ministerului Public au tratat cu mult mai multa fermitate agresiunile contra politistilor.

Politistul, prin lege, este functionar public cu statut special, inarmat. Ori, stim ca nu toti lucratorii din politie beneficiaza de dotarea aceasta si, mai mult, exista o bariera impusa de regulamentele existente in MAI care-l face pe politist ori sa nu se implice total in anumite actiuni, ori sa-i fie teama sa traga atunci cand este amenintat. Sunt multe cazuri in care oamenii legii au actionat astfel si apoi au fost pusi sa faca rapoarte peste rapoarte, sa fie chiar si trimisi in judecata, in conditiile in care infractorii asupra carora actionasera beneficiau de clementa autoritatilor statului. Ce ar trebui schimbat? Sunt tari in care nu se discuta: daca te apropii la mai putin de trei metri de politist, acesta are voie sa traga pentru ca se considera ca ar putea urma un atac asupra sa.

Toti politistii care lucreaza in structurile operative au in dotare armament – pistol si doua incarcatoare. E adevarat ca legea care reglementeaza uzul de arma este din 1996, motiv pentru care, la momentul actual avem un grup de lucru la nivelul IGPR care analizeaza prevederile acestei legi si legislatia similara din alte state europene, pentru a le pune in concordanta. Cred ca ar fi util ca celeritatea verificarilor efectuate ulterior folosirii armamentului de catre anchetatori sa fie avuta in vedere pentru a nu induce politistului o stare de stres de lunga durata, care sa-i afecteze activitatea profesionala.

In MAI au fost taiate drastic cheltuielile absolut necesare activitatilor operative. Vorbim aici de benzina, de personal, pentru ca sunt posturi de politie in tara unde politia esta aproape inexistenta. Cum va descurcati? Ce masuri ati luat pentru echilibrarea situatiei in teritoriu? Aveti probleme cu resursele umane din teritoriu?

Fac urmatoarele precizari: la momentul actual nu avem nicio prooblema din punctul de vedere al asigurarii cu carburant al tututor autospecialelor Politiei Romane. Foarte important, nu a a fost afectat bugetul alocat cheltuielile operative. Pentru Politia din mediul rural avem un plan de dezvoltare multi-anuala a acesteia, pe parcursul a sase ani, si urmeaza ca posturile de politie din mediul rural sa fie reabilitate. La unele dintre ele se prevede chiar mansardarea lor, pentru a le asigura locuinte de interventie. In felul acesta va scadea si efortul bugetar aferent chiriilor pentru politistii care nu locuiesc in aceeasi localitate. Cat priveste resursele umane, anul acesta Politia Romana a beneficiat de doua promotii de politisti – peste 1600 de cadre au fost deja repartizate, majoritatea ajungand in structurile operative.

Vi se pare normal ca politistul sa plece cu 13 lei diurna/zi in buzunar cand altii au pe zi chiar si 100 lei cum este cazul procurorilor?

Nu, este nevoie de o analiza si o modificare cat mai urgenta a acestor norme.

De ce credeti ca Politia Romana a pierdut din autoritate in ultima vreme? Care sunt cauzele? Am vazut atatea cazuri in care politistii sunt injurati, li se pune mana-n gat, sunt scuipati...

Tot pentru cresterea autoritatii politistului, anul acesta a fost prevazuta ca infractiune separata sfidarea organelor judiciare. Care deja a inceput sa fie aplicata si sa-si produca efectele. Consider ca este necesara o reasezare a valorilor in societate si pentru mine este imbucarator cand constat ca populatia acorda din ce in ce mai des sprijin politiei. Inclusiv mass media, prin mediatizarea tuturor acestor cazuri are un rol extrem de pozitiv.

Exista un curent de opinie in randul soferilor, bazat pe apartia a numeorase aparate radar, ca Executivul a ordonat Politiei sa aplice amenzi pe banda rulanta, pentru a aduce bani la buget, motiv pentru care in ultimele saptamani radarele stau la panda numai la iesirile din localitate. Cum vedeti aceasta situatie?

Sunteti intr-o mare eroare, pentru ca toate sumele cumulate din incasarea amenzilor se fac venit la bugetele locale, tinand cont de locul de constatare a contraventiei. Nu are nicio legatura cu bugetul consolidat al statului. Noi am stabilit foarte clar modul de folosire a acestor aparate de masurare a vitezei, in sensul ca acestea vor fi amplasate in punctele negre, adica in zonele in care in ultimii cinci ani au fost inregistrarte evenimente rutiere. Nu a existat si nu exista o norma impusa pentru norma de amenzi la nivelul Politiei Romane, iar activitatea radarelor trebuie privita ca o masura preventiva, tinand cont de faptul ca principala cauza generatoare de accidente in Romania o reprezinta viteza. Pana la urma conducatorul auto trebuie sa respecte legea.

Ce efect are asupra Politiei Romane cazul politistului Codrut Oprea aflat acum in coma, dupa ce a fost lovit de catre interlopul din gruparea Ghenosu? Ati avut discutii la varful ministerului privitoare la masuri de sporire a protectiei oamenilor legii in astfel de misiuni si nu numai? Spunem ”nu numai” pentru ca politistul este in slujba cetateanului si in timpul lui liber, 24 de ore din 24, dar protectia sa si a familiei este aproape inexistenta. In acest timp, a scazut si motivarea, adica salariul si sporurile. Pentru ce sa-si mai puna viata in joc politistul roman?

Cine imbratiseaza profesia de politist este constient cu privire la riscurile pe care si le asuma. Insasi prin modificarile legislative din ultima oara, am reamintit ca s-a extins protectia asupra politistului si familiei. Ceea ce s-a intamplat la Targoviste este un caz extrem de grav, dar am si dovedit ca printr-o cooperare foarte buna cu Ministerul Public cu SRI, cu DGIPI, am reusit in foarte scurt sa localizam si sa-l prindem pe principalul suspect. Politistul este in misiune 24 din 24 de ore, 7 zile din 7. Referitor la reducerea salariilor, majoritatea politistilor a inteles ca trebuie sa fim solidari cu celelalte categorii bugetare care sunt afectate in aceeasi masura de efectele crizei. Marea majoritate a politistilor isi face meseria cu daruire. E o situatie grea, dar sunt convins ca politistii isi iubesc profesia si trebuie sa inteleaga ca aceasta situatie nu va dura la infinit.

 

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.11.2024 – ICCJ a lamurit cum ramane cu Sosoaca (Document)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva