SELECTIA JUDECATORULUI ROMAN LA CEDO – Ministrul Justitiei Robert Cazanciuc a convocat comisia care va desemna cei trei candidati ai Romaniei pentru functia de judecator la CEDO. Iulia Motoc de la CCR este marea favorita. Cititi conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca toti candidatii care se inscriu in procedura (Document)
Guvernul a declansat procedura de desemnare a celor trei candidati in numele Romaniei pentru functia de judecator al Curtii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg. Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a convocat miercuri, 22 mai, 2013 Comisia de selectie a candidatilor in numele Romaniei pentru functia de judecator al CEDO, care a stabilt conditiile ce trebuie indeplinite de candidati, precum si modalitatea de desfasurare a procedurii.
Astfel, potrivit anuntului publicat de Ministerul Justitiei, candidatii trebuie sa aiba mai putin de 70 de ani, sa fie juristi cu o reputatie profesionala recunoscuta, precum si inalta prestanta morala si civica. De asemenea, printre altele, acestia trebuie sa cunoasca activ cel putin una dintre cele doua limbi oficiale ale CEDO si sa posede cunostinte de drept international public si de drept comparat.
La dosarul de candidatura, pe langa CV si nota bibliografica detaliata, trebuie depuse documente privind pregatirea profesionala, dar si o declaratie de confirmare a absentei circumstantelor care sa impiedice exercitarea in mod efectiva a functiei de judecator la CEDO.
Candidatii vor sustine un interviu in fata Comisiei, in care se va urmari stabilirea experientei profesionale, a cunoasterii jurisprudentei Curtii Europene a Drepturilor Omului precum si a aptitudinii de a face fata provocarilor generate de reforma Curtii, de incarcatura rolului acesteia, de relatia sa cu instantele nationale si cu celelalte instante internationale. Conform Ministerului Justitiei, interviul va avea loc in limba romana, dar vor fi adresate minim doua intrebari si maxim cinci intrebari in cele doua limbi oficiale ale Curtii Europene a Drepturilor Omului. Membrii Comisiei vor avea in vedere si necestitatea ca pe lista de propuneri sa figureze candidati de ambele sexe, cu exceptia cazului in care sexul candidatilor de pe lista este cel insuficient reprezentat in cadrul Curtii (sub 40% din judecatori).
Comisia de selectie a candidatilor in numele Romaniei pentru functia de judecator al CEDO este alcatuita din noua membri, printre care ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, si vicepresedintele CSM, judecatorul Adrian Bordea. Iata componenta Comisiei:
1. Robert Marius CAZANCIUC, ministrul justitiei;
2. Titus CORLATEAN, ministrul afacerilor externe;
3. Anastasiu CRISU Avocatul Poporului;
4. Catrinel BRUMAR,agentul guvernamental pentru CEDO;
5. Adrian BORDEA,Vicepresedinte CSM;
6. Cristina TARCEA, Judecator ICCJ (foto);
7. Simina TANASESCU, Prodecan al Facultatii de Drept a Universitatii Bucuresti;
8. Radu CATANA, Prorector al Universitatii Babes Bolyai, Cluj Napoca;
9. Madalina MANOLACHE, director, Directia Afaceri Europene si Drepturile Omului, MJ.
Iulia Motoc a recunoscut ca vrea locul lui Birsan: “Probabil ca CV-ul meu este mai apropiat de cel al unui judecator la CEDO decat de cel al unui judecator al CCR”
Numele cel mai des vehiculat ca posibil inlocuitor al profesorului Corneliu Birsan este cel al judecatoarei Iulia Motoc de la Curtea Constitutionala a Romaniei. De altfel, ea a recunoscut ca ar fi interesata de acest post, explicand ca CV-ul si cariera o recomanda pentru aceasta functie: “Probabil ca este este ceva mai apropiat de cariera pe care am avut-o inainte sa devin judecator al Curtii, pentru ca asa cum stiti am lucarat foarte mult ca expert in domeniul drepturilor omului si am scris foarte mult in domeniul drepturilor omului, ceea ce este necesar pentru a fi judecator la CEDO. Probabil ca CV-ul meu este mai apropiat de cel al unui judecator la CEDO decat de cel al unui judecator al CCR. (…)Cred ca am un parcurs profesional care este mai potrivit probabil pentru acel post decat pentru cel al judecatorului din Curtea Constitutionala a Romaniei. Asta se vede dintr-o lectura elementara a CV-ului meu”.
Iulia Motoc a explicat, de asemenea, ca niciun judecator CEDO nu a fost membru de partid sau a facut parte din vreun Guvern: “Exista si reguli nescrise. Intre judecatorii actuali ai Curtii de la Strasbourg nu exista judecatori care sa fi avut un trecut politic, niciun fel de implicare politica, si nu exista judecatori care sa fi fost in guverne chiar daca au fost independenti. Se considera ca acestia nu prezinta suficiente garantii de independenta si impartialitate”.
Mona Pivniceru, Monica Macovei sau chiar Florin Costiniu au fost alte variante vehiculate pentru functia de judecator la CEDO. Totusi, este putin probabil ca vreunul din acestia sa ajunga la Strasbourg. Mona Pivniceru tocmai ce a fost numita la CCR, Florin Costiniu este condamnat la inchisoare cu suspendare in dosarul lui Catalin Voicu, iar Monica Macovei este om politic, fost ministru in Guvernarea PDL, astfel ca, asa cum a explicat Iulia Motoc, incalca regula nescrisa de la CEDO.
* Cititi aici ce conditii trebuie indeplinite pentru a deveni judecator la CEDO
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# seraphidis 24 May 2013 16:01 +11
# mix 25 May 2013 10:37 +5
# Bibliografie de judecatori - Grandilocventa actului judiciar 24 May 2013 16:15 -1
# Epistoles obscurorum virorum 24 May 2013 16:28 0
# VIKY 24 May 2013 16:59 +12
# unul din lumea cea mare 24 May 2013 18:42 +5
# CHISALITA 24 May 2013 22:25 +4
# seraphidis 25 May 2013 17:10 +1
# Sophie 25 May 2013 19:37 +2
# avocat traditional 25 May 2013 21:25 -1
# ARLECHIN 25 May 2013 21:37 0
# seraphidis 25 May 2013 22:15 -1
# ADEVARUL 25 May 2013 22:21 +1
# seraphidis 25 May 2013 22:38 0
# ARLECHIN 25 May 2013 23:15 0
# ARLECHIN 25 May 2013 22:33 0