21 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SI-AU FACUT-O CU MANA LOR – Comisia de la Venetia recomanda: “Daca conduita gresita a judecatorului este apta sa submineze increderea publica in sistemul judiciar, este in interesul public sa se instituie proceduri disciplinare impotriva acelui judecator”. Magistratii activisti suiti pe treptele CAB au cerut: “Respectarea avizului Comisiei de la Venetia”. Inspectia Judiciara este obligata sa declanseze o ancheta impotriva magistratilor activisti (Document)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

20 September 2018 13:26
Vizualizari: 17829

Bomba: magistratii activisti solicita respectarea opiniei Comisiei de la Venetia, care a recomandat tragerea la raspundere a judecatorilor care au comis abuzuri si erori judiciare, dar si cercetarea disciplinara a judecatorilor care prin conduita lor sumbineaza increderea publicului in Justitie. Aproximativ o suta de judecatori si procurori, in frunte cu vestitul Cristi Vasilica Danilet (foto stanga), s-au suit duminica seara, 16 septembrie 2018, pe scarile Curtii de Apel Bucuresti unde au pus-o de un protest, nemultumiti de ultimele masuri adoptate de actuala putere fata de sistemul judiciar si fata de persoane candva intangibile. Protestatarii - in marea lor parte studenti la INM si procurori de parchete de pe langa judecatorii, dar si cateva “vedete” precum procuroarea DNA Alexandra Carmen Lancranjan, zisa “Veverita”, judecatorul Dorel Matei de la CAB si judecatoarea Camelia Bogdan (aflata la un pas de excluderea din magistratura) – s-au aliniat pe trepte tinand foi A4 in mana pe care era scris cu precadere urmatorul mesaj: “Respectarea avizului Comisiei de la Venetia(foto). Evident mesajul era cu trimitere la opinia pe care Comisia de la Venetia o va da in legatura cu modificarile la Codul penal.


Totusi, daca in cazul modificarilor aduse la Codurile penale trebuie respectata opinia Comisiei de la Venetia, la fel trebuie sa se intample cu orice opinie si recomandare a acestei institutii. Iar una dintre cele mai importante recomandari facute de Comisia de la Venetia priveste tragerea la raspundere a judecatorilor care comit abuzuri si erori judiciare. Dar si sanctionarea disciplinara a judecatorilor care prin actiunile lor au subminat increderea opiniei publice in sistemul judiciar.

Este vorba despre o opinie amicus curiae din martie 2017 in care Comisia de la Venetia atrage atentia ca libertatea judecatorilor in exercitiul functiei lor judiciare nu exclude tragerea la raspundere a acestora.

Punctul de vedere al Comisiei de la Venetia vine ca raspuns la trei intrebari puse de catre Curtea Constitutionala a Republicii Moldova, in contextul discutiei despre independenta judecatorilor:

A. Daca este posibila tragerea la raspundere penala in cazul unui judecator, pentru interpretarea legii, stabilirea faptelor sau evaluarea probelor de catre acesta, atunci cand judeca un caz din fata sa?

B. Daca este posibil ca o casare a hotararii unei instante inferioare de catre o instanta superioara sa serveasca drept motiv pentru stabilirea ilegalitatii acelei hotarari?

C. Daca prevederea contestata asigura independenta si impartialitatea judecatorilor intr-un stat guvernat de preeminenta dreptului?”

Comisia de la Venetia: "Oricat de importanta ar fi libertatea judecatorilor in exercitiul functiei lor judiciare, ea nu exclude tragerea la raspundere a acestora"

Pe scurt: asa cum puteti citi in documentul atasat la finalul acestui articol, Procurorul General de la Chisinau s-a autosesizat in doua randuri impotriva a doi judecatori cu privire la hotararile pronuntate de catre acestia. La randul ei, Comisia de la Venetia atrage atentia ca independenta judecatorilor este o conditie esentiala a statului de drept si ca tragerea la raspundere penala a acestora pentru hotararile pronuntate trebuie sa aiba loc numai in caz de abateri grave, comise cu rea-intentie. In rest, exista posibilitatea initierii unor actiuni civile sau chiar disciplinare. Mai mult, Comisia de la Venetia explica faptul ca oricat de importanta ar fi libertatea judecatorilor in exercitiul functiei lor judiciare, ea nu exclude tragerea la raspundere a acestora, fiind obligatorie asigurarea unui echilibru intre imunitatea lor, ca mijloc de protectie impotriva presiunilor nepotrivite si a abuzului din partea altor puteri ale statului sau din partea persoanelor si ideea ca un judecator nu este deasupra legii. La fel de important, Comisia de la Venetia arata cat se poate de clar faptul ca atunci cand conduita gresita a judecatorului este apta sa submineze increderea publica in sistemul judiciar, este in interesul public sa se instituie proceduri disciplinare impotriva acelui judecator.

Or, din punctul nostru de vedere, actiunea magistratilor activisti de pe treptele Curtii de Apel Bucuresti este in masura sa afecteze increderea publicului in sistemul judiciar. Tocmai de aceea consideram ca Inspectia Judiciara are obligatia de a se sesiza si de a declansa cercetarile impotriva judecatorilor si procurorilor care in frunte cu Vasilca Danilet s-au suit pe scarile CAB ca sa protesteze.

Iata cele mai importante concluzii ale Comisiei de la Venetia in legatura cu raspunderea judecatorilor:

Raspunsul la aceste intrebari poate fi rezumat dupa cum urmeaza:

- oricat de importanta ar fi libertatea judecatorilor in exercitiul functiei lor judiciare, ea nu exclude tragerea la raspundere a acestora. Trebuie asigurat un echilibru intre imunitatea lor, ca mijloc de protectie impotriva presiunilor nepotrivite si a abuzului din partea altor puteri ale statului sau din partea persoanelor (imunitatea functionala) si ideea ca un judecator nu este deasupra legii (raspundere);

- de vreme ce judecatorii pot fi trasi la raspundere penala pentru interpretarea unei legi, stabilirea faptelor sau evaluarea probelor, o asemenea raspundere opereaza doar in cazurile incare exista rea-credinta si, daca se poate demonstra, neglijenta grava;

- judecatorii nu ar trebui trasi la raspundere pentru erorile judiciare care nu presupun existenta relei-credinte si pentru diferentele de interpretare a dreptului. Remediul principal pentru asemenea erori il reprezinta procedura de contestare;

- raspunderea penala si cea disciplinara nu se exclud reciproc: sanctiunile disciplinare pot fi potrivite, totusi, in cazul in care exista o achitare in materie penala; de asemenea, imprejurarea ca procedurile penale nu au fost initiate din cauza esecului de a stabili vinovatia penala sau faptele unui caz penal nu presupune ca judecatorul in discutie nu a comis o incalcare disciplinara, in special din cauza caracterului diferit al acestor tipuri de raspundere;

- daca conduita gresita a judecatorului este apta sa submineze increderea publica in sistemul judiciar, este in interesul public sa se instituie proceduri disciplinare impotriva acelui judecator. Totusi, procedurile penale nu au in vedere aspectul disciplinar special al conduitei gresite, ci vinovatia penala;

- in concluzie: doar esecurile provocate cu intentie, printr-un abuz deliberat sau, daca se poate demonstra, printr-o neglijenta grava, repetata si serioasa ar trebui sa dea nastere actiunilor disciplinare si sanctiunilor, raspunderii penale sau raspunderii civile.

54. In fine, raspunderea penala a judecatorilor poate fi compatibila cu principiul independentei judecatorilor, insa numai in conformitate cu legea. Legea in discutie nu trebuie sa vina in conflict cu principiul de baza al independentei judecatorilor. Aceasta reprezinta o problema in privinta careia trebuie sa se pronunte Curtea Constitutionala insasi.

55. Comisia de la Venetia ramane la dispozitia Curtii Constitutionale sau a altei autoritati din Republica Moldova pentru a o asista”.

* Cititi aici in integralitate opinia amicus curiae a Comisiei de la Venetia.

Comentarii

# faracatuse date 20 September 2018 13:56 -1

Sa va ia dracu pe toti. Imi fac bagajul si emigrez in Siria. Ramaneti voi, rezistentii. Prefer sa mor de bomba decat sa ma epureze astia.

# Gilu date 20 September 2018 14:55 +7

O lume de moftangii care inlocuieste legea cu hatarul , care nu parcurge cursurile de drept , din scoarta in scoarta pe motiv ca " m' adoarme" , care au fost admisi la drept pe pile ori pe bani grei , care cred ca tupeul , nerusinarea si lipsa de moderatie inseamna caracter , plebei in cautarea unui protector spre a izbandi in cariera pe cai strambe si tot asa ...am putea continua ...O lume de nimicosi care atarna ca o piatra de moara de gatul unei institutii atat de scufundate in rahat , incat nu o mai spala nici macar Dunarea ...

# Ultimul Charlot date 20 September 2018 15:04 +4

Si magistrații si IMM-iştii. Aştia sunt slugi din faşă. Trimişi să mai facă o dată Facultatea de Drept Afară din magistratură cu toții

# Deci, ideea de baza e ca astia trebuie sa ramana pe scari .. date 20 September 2018 15:48 +1

Doar o vorba sa le mai spun : :D , :D , :D

# Floare Albastra date 20 September 2018 16:52 0

Da! Trebuie pedepsiti! Ia te uita la ei! Fac proteste, nesimtitii! S-au apucat de politica! Au comis infractiunea maxima: si-au expus punctul de vedere. Au indraznit sa gandeasca! In tara in care nu mai gandeste aproape nimeni!  La puscarieeeeeee!!!!!!!!!!!!!!! Glumesc , desigur. Parca scria pe undeva ca orice cetatean in democratie e liber sa protesteze. Nu mai traim in democratie?  ;-)

# Vasile date 20 September 2018 18:13 +3

Cand eu cheltui cu tine cel putin 20.000 lei/luna, ai dreptul sa gandesti (si prostii fac asta), dar nu mai ai dreptul sa iesi la protest, ci doar sa-ti dai repede demisia de onoare! Stiu, cu onoarea, mai greu ...

# ivonne date 20 September 2018 20:23 +1

In democratie cel vinovat de o paguba, raspunde; ca doar d'aia e garantata proprietatea. Glumesc, si fii linistit/linistita! Da-i in ma-sa de fraieri, sa ramana fara case, fara salarii, fara locuri de munca, fara copii, ... fara nimic. Sclavi pe mosie. Ai dreptate, ce ne pasa noua ?

# Floare Albastra date 20 September 2018 18:28 -6

Magistrati  nu iau banii ca sa taca. Sunt platiti pentru munca depusa. Au dreptul sa protesteze la fel ca si ceilalti cetateni.  ;-)

# alt_roman date 21 September 2018 08:50 +2

si tot ,ca si niste simpli cetateni,au dreptul sa nu primeasca atatia bani!!!Vezi tu ,cand ajungi intr-un loc ca asta plin de bani(pt.judecatori,proc.) ai terminat-o cu simpla cetatenie!!!Ai alte raspunderi ,nu este "democratie" este RASPUNDEREA LEGII! NU AI CE SA CAUTI IN POLITIC!!!ASTIA TREBUIE SA RESPECTE ,DOAR, LEGILE,ATAT!ASTA-JOBUL LOR IN SOCIETATE!Mai cititi si voi ,analfabetilor,ca maine va duceti la vot si votati sa va fure astia TOT!!!In votul tau sta bunastarea ta,idiotule,nu a judecatorilor sau a politicienilor! Gandestete cat din ce se extrage din solul nostru ajunge la tine???Si acum daca intelegi ca nimic...gandestete de ce dracu dam atatia bani la sri,proc.,judecatori si politicieni?Cand poti sa raspunzi la asta atunci sa votezi!Stupid people ,cum a zis brucan!!!Toti va pupa-bot si va ia tot...handicapatilor!!!As da o lege impotriva voastra...pana va prindeti voi , ramanem dracu fara tara!!!

# Floare Albastra date 21 September 2018 09:07 -1

E atat de greu pentru un om destept sa respecte legile strambe facute de idioti... si sa inghita c...t la infinit... incat, na , mai explodeaza uneori si mamaliga... pe treptele CAB-ului...

# av Bota date 20 September 2018 18:51 0

Asta a spus-o UNBR Bota anu trecut...

# alt av la bota date 20 September 2018 20:23 0

asa e, tot luju a prezentat: https://www.luju.ro/avocati/cazul-avocatului/bomba-impotriva-judecatorilor-corupti-unbr-bota-cere-parlamentului-instituirea-in-legislatia-romana-a-art-307-din-codul-penal-al-moldovei-avizat-de-comisia-de-la-venetia-pronuntarea-cu-buna-stiinta-de-catre-judecator-a-unei-hotarari-contrare-legii-se-pede

# pasat teodor date 20 September 2018 20:27 +3

Floare-albastra! Floare-albastra!...totusi esti platita sa JUDECI. Esti platita sa gandesti, sa rationezi, sa ai opinie juridica in dosare....nu pe scari. Pe scari opinia ta este politica si asta nu ai voie. Si stii bine ca nu. Dar pe taica Lazar trebuie sa l sustina cineva. Adica tu Floare-albastra. Nu trebuie sa-mi raspunzi, dar ar fi coresct sa procurorii sa nu mai fie magistrati?

# Baran Gheorghe date 23 September 2018 23:22 +2

Afara din magistratura cu ei! Pe primul loc pe lista LANCRANJAN CARMEN ALEXANDRA. Aceasta femeie este un rau in magistratura. 

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 20.12.2024 – “Portocala” vrea sa paradeasca un primar

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva