SPAGA PENTRU ZGONEA NU A EXISTAT – Presedintele CA Ploiesti, Paul Fratilescu, si judecatoarea Cristina Georgescu au mentinut definitiv achitarea pe „fapta nu exista” a fostului consilier judetean PSD Dumitru Dobrica din Buzau, acuzat ca i-ar fi dat fostului presedinte al Camerei Deputatilor Valeriu Zgonea 62.000 de lei pentru ca sa-i numeasca fiica subsecretar de stat. Dosarul a fost inceput de procurorul Mircea Negulescu de la DNA Ploiesti (Minutele)
Inca o lucratura a „unitatii de elita” de la DNA Ploiesti se face praf in instanta. Judecatorii Cristina Georgescu si Paul Fratilescu (foto 1) – presedintele Curtii de Apel Ploiesti – l-au achitat definitiv luni, 11 martie 2024, pe Dumitru Dobrica (foto 2), fost consilier judetean PSD in Buzau, inculpat pentru un asa-zis trafic de influenta la presedintele din 2012-2014 al Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea. Si nu vorbim despre orice fel de achitare, ci despre una pronuntata in temeiul art. 16 alin. 1 lit. a Cod procedura penala: „fapta nu exista”.
Mai exact, dosarul de la DNA Ploiesti (inceput, din informatiile noastre, de catre faimosul procuror Mircea Negulescu „Portocala”) avea in vedere o presupusa mita de 62.143 de lei pe care consilierul judetean i-ar fi oferit-o lui Zgonea, pentru ca acesta sa-i angajeze fiica – Ionela Viorela Dobrica – intai ca presedinta a Centrului National de Management pentru Societatea Informationala, apoi ca subsecretar de stat in Ministerul Comunicatiilor.
Revenind: prin decizia de luni, 11 martie 2024, CA Ploiesti a mentinut achitarea pe „fapta nu exista” dispusa la 29 septembrie 2023 de catre judecatorul Cristian Daniel Pislaru de la Tribunalul Buzau.
Portocala a vrut paradeala cu acord de recunoastere
Mentionam ca initial, in 2017, DNA Ploiesti l-a trimis in fata instantei pe Dumitru Dobrica nu prin rechizitoriu, ci pe baza unui acord de recunoastere a vinovatiei incheiat de politician cu procurorul de caz, Mircea Negulescu. Acordul viza o pedeapsa de 2 ani de inchisoare cu suspendare pentru politician. Totusi, Tribunalul Buzau si, mai apoi, Curtea de Apel Ploiesti au respins acordul, iar apoi Directia Nationala Anticoruptie a fost nevoita sa intocmeasca un rechizitoriu, trimitandu-l in judecata pe Dobrica abia in 2020. Intre timp, Negulescu fusese exclus disciplinar din magistratura.
Iata minuta deciziei CA Ploiesti nr. 237/2024 din dosarul nr. 2332/114/2020:
„In temeiul disp. art. 421 pct. 1 lit. b) Cod procedura penala, respinge, ca nefondat, apelul declarat de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie impotriva sentintei penale nr. 73 din data de 29 mai 2023 pronuntate de Tribunalul Buzau privind pe inculpatul Dobrica Dumitru.
Cheltuielile judiciare avansate de stat in prezenta cale de atac raman in sarcina acestuia.
Definitiva. Redactata si pronuntata astazi, 11 martie 2024, prin punerea la dispozitia partilor si procurorului, prin intermediul grefei instantei”.
Redam minuta sentintei nr. 73/2023 a Tribunalului Buzau:
„In baza art.396 al.5 C.pr.pen. raportat la art.16 al.1 lit.a) C.pr.pen, achita pe inculpatul DOBRICA DUMITRU, pentru savarsirea infractiunii de cumparare de influenta, prev. de art. 292 alin.1 C.pen. rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000, cu aplic. art. 5 alin.1 C.pen.
In baza art.275 al.3 C.pr.pen., cheltuielile judiciare raman in sarcina statului.
Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicare. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 29.05.2023”.
Prezentam comunicatul DNA din 27 decembrie 2017:
„In cauza mediatizata prin comunicatul nr. 164 din 15 februarie 2017, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Ploiesti au dispus sesizarea instantei de judecata, in baza dispozitiilor art.483 Cod procedura penala, cu acordul de recunoastere a vinovatiei inculpatului
DOBRICA DUMITRU, consilier judetean in cadrul Consiliului Judetean Buzau in perioada iunie 2004-decembrie 2013 si administrator/actionar al unei societati comerciale, pentru infractiunea de cumparare de influenta.
In acordul de recunoastere a vinovatiei, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
In perioada iulie 2012 – aprilie 2013, inculpatul Dobrica Dumitru i-a promis inculpatului Zgonea Valeriu – Stefan, presedinte al Camerei Deputatilor din Parlamentul Romaniei si totodata vicepresedinte al unei formatiuni politice, foloase necuvenite pentru a-l determina sa intervina pe langa functionarii publici asupra carora a lasat sa se creada ca are influenta, in vederea numirii unei rude a primului intr-o importanta functie publica.
Ulterior, inculpatul Zgonea Valeriu – Stefan a primit de la inculpatul Dobrica Dumitru foloase necuvenite in suma totala de 62.143 lei, reprezentand contravaloarea unor servicii de turism si cheltuieli legate de construirea unei case de vacanta in judetul Covasna.
La data de 22 aprilie 2013, ca urmare a demersurilor facute de Zgonea Valeriu – Stefan, persoana respectiva a fost numita in functia de presedinte al Centrului National de Management pentru Societatea Informationala din cadrul Ministerului pentru Societatea Informationala, desi nu avea pregatire de specialitate in domeniu.
Ulterior, tot ca urmare a demersurilor facute de Zgonea Valeriu -Stefan, persoana respectiva si-a pastrat functia la nivelul administratiei publice centrale, fiind numita, la data de 23 ianuarie 2014, in functia de subsecretar de stat in cadrul Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale.
In prezenta avocatului, inculpatul Dobrica Dumitru a declarat expres ca recunoaste comiterea faptelor retinute in sarcina sa, accepta incadrarea juridica pentru care a fost pusa in miscare actiunea penala si este de acord cu felul si cuantumul pedepsei aplicate, precum si cu forma de executare a acesteia, respectiv:
- 2 ani inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani si 6 luni si interzicerea, pe o perioada de 1 an de la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice si de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat.
Inculpatul Dobrica Dumitru va fi obligat sa presteze o munca neremunerata in folosul comunitatii pe o perioada de de 60 de zile, in cadrul urmatoarelor entitati: Primaria orasului Patarlagele, judetul Buzau sau Primaria orasului Nehoiu, judetul Buzau.
Fata de inculpatul Zgonea Valeriu – Stefan, procurorii anticoruptie desfasoara in continuare acte de urmarire penala.
Dosarul de urmarire penala privind pe inculpatul Dobrica Dumitru, impreuna cu acordul de recunoastere a vinovatiei a fost trimis la Tribunalul Buzau.
Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.
Actualizare (07.12.2020):
La data de 27 noiembrie 2020, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Ploiesti au dispus trimiterea in judecata a inculpatului DOBRICA DUMITRU, consilier judetean in cadrul Consiliului Judetean Buzau in perioada iunie 2004-decembrie 2013 si administrator / actionar al unei societati comerciale, pentru savarsirea infractiunii de cumparare de influenta.
Precizam ca, anterior, prin incheierea din data de 05 iunie 2018, judecatorii din cadrul Curtii de Apel Ploiesti au respins acordul de recunoastere a vinovatiei incheiat de procurorii anticoruptie cu inculpatul Dobrica Dumitru”.
sursa foto Dobrica: Stradadebuzau.ro
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Ion 12 March 2024 21:21 +3