STIA CA ERA FILAT DE DNA - Avocatul arestat Andrei Gherasim a acuzat in fata judecatorilor Inaltei Curti ca inregistrarile DNA au fost falsificate. Gherasim sustine ca cei 20.000 euro au fost lasati de clienta-denuntator la departamentul de contabilitate al casei sale de avocatura, moment urmat de descinderea anchetatorilor. UPDATE - ICCJ i-a respins recursul
UPDATE - Inalta Curte a respins marti recursul declarat de avocatul Andrei Gherasim impotriva mandatului de arestare preventiva emis de Curtea de Apel Bucuresti. Acesta va ramane 29 de zile in arest.
Avocatul Andrei Gherasim (foto) arestat in urma cu cateva zile pentru trafic de influenta in dosarul 7057/2/2012, a acuzat, luni, 17 septembrie 2012, in fata Inaltei Curti, la recursului formulat impotriva incheierii Curtii de Apel Bucuresti prin care a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, ca inregistrarile realizate de catre DNA si depuse ca proba impotriva lui sunt falsificate. Avocatul a acuzat in fata completului de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, format din Lucia Rog (presedinte), Lefterache Lavinia si Jijiie Corina, ca suma de 20.000 de euro pe care a primit-o si despre care DNA a sustinut ca a realizat un flagrant, ar fi fost in realitate un avans dintr-un contract de 40.000 de euro, respingand acuzatiile potrivit carora banii urmau sa fie dati unor magistrati pentru admiterea unei contestatii in anulare formulata de sotul denuntatoarei.
Andrei Gherasim: “Discutiile au fost prezentate trunchiat”
Reprezentat de avocatul Marian Nazat, Andrei Gherasim a sustinut ca nu s-a pus in niciun moment posibilitatea ca el sa intervina pe langa anumiti judecatori, ci ca totul este o inscenare pusa la cale de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie. Avocatul a precizat ca interceptarile discutiilor pe care le-a avut cu denuntatoarea sa au fost trunchiate de catre DNA, fiindu-i atribuite fraze pe care nu le-a rostit: “Discutiile au fost prezentate trunchiat”.
Concret, acesta se refera la o fraza din referatul DNA de arestare, pe care o considera cheie in cazul sau. Este vorba despre afirmatia “am vorbit cu omul”. Andrei Gherasim a declarat in fata completului de judecata de la ICCJ ca a rostit cuvantul “omul”, referindu-se la colaboratorul sau Gica Alexandru, dar ca niciodata nu a spus “am vorbit cu omul”. Mai mult, Andrei Gherasim sustine ca referirile pe care le-a facut cu privire la obtinerea mai rapid a unui termen de judecata au fost scoase din context de catre procurorii DNA si ca discutiile pe care le-a purtat cu denuntatoarea sa nu au privit decat aspecte strict procedurale si nicidecum incercari de influentare a unor magistrati.
Gherasim: “I-am zis sa astepte, i-am zis sa-si dea ochelarii jos, sa-si lase geanta afara, i-am explicat despre suspiciuni”
Andrei Gherasim a declarat ca a fost retinut de catre DNA in urma unui denunt formulat de catre Solzaru Alina, sotia lui Solzaru Adrian Nicolae, unul dintre clientii sai, condamnat la inchisoare, pe care, impreuna cu un colaborator, il aparase in proces si pentru care depusese contestatie in anulare si contestatie in executare. Andrei Gherasim a sustinut in fata completului de la instanta suprema ca a primit de la Solzaru Alina suma de 20.000 de euro, pe baza unui contract si a unei facturi, urmand ca restul de 20.000 de euro sa fie achitati in momentul admiterii contestatiei in anulare. Gherasim a afirmat ca banii au fost dati in numerar si ca la cateva minute dupa ce a Solzaru Alina a lasat suma la departamentul de contabilitate al casei sale de avocatura, a fost ridicat din birou de catre procurorii DNA.
Avocatul a precizat ca a primit banii in urma mai multor discutii pe care le-a purtat cu denuntatoare sa, sustinand ca pe tot parcursul negocierilor a avut suspiciuni cu privire la o posibila colaborare a acesteia cu procurorii DNA. De altfel, Andrei Gherasim a mentionat ca a observat doua masini ale DNA parcate in fata biroului sau chiar in ziua in care a fost retinut si in care a primit banii de la denuntatoare: “M-am uitat in jurul biroului identificand doua masini ale DNA. Denuntatoarea era in birou, cand am ajuns eu. I-am zis sa astepte, i-am zis sa-si dea ochelarii jos, sa-si lase geanta afara, i-am explicat despre suspiciuni”.
ICCJ a ramas in pronuntare pe recursul avocatului Andrei Gherasim, impotriva masurii arestarii preventive. Vom reveni.
Doua acuzatii de trafic de influenta
Andrei Gherasim, avocat in cadrul Baroului Bucuresti, este fiul fostului judecator Traian Gherasim de la Sectia penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie si fost procuror general al adjunct al Romaniei si al Elisabetei Gherasim, sefa Sectiei contencios a Tribunalului Prahova. Acesta a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, vineri, 14 septembrie 2012, pentru trafic de influenta.
Din Ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori au rezultat urmatoarele:
”La data de 4 septembrie 2012, inculpatul Gherasim Andrei, avocat in cadrul Baroului Bucuresti, a pretins de la o persoana denuntatoare suma de 40.000 euro, dintre care 10.000 euro pentru sine, lasand-o sa creada ca are influenta asupra unor magistrati de la instanta care judeca o contestatie in anulare formulata de sotul denuntatoarei, condamnat definitiv la 5 ani de inchisoare, pentru a-i determina pe acestia sa admita in principiu calea extraordinara de atac si suspendarea mandatului de executare pana la judecarea in fond a cauzei. La data de 13 septembrie 2012, inculpatul Gherasim Andrei a primit de la persoana denuntatoare o prima transa de 20.000 euro din suma solicitata de acesta, procurorii procedand la constatarea infractiunii flagrante. Inculpatului i s-au adus la cunostinta acuzatiile in conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedura penala, iar la data de 13 septembrie 2012, procurorii anticoruptie au dispus retinerea acestuia pentru 24 de ore. La data de 14 septembrie 2012, inculpatul urmeaza a fi prezentat Curtii de Apel Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile”.
Pe 22 august 2012, Andrei Gherasim a fost trimis in judecata pentru trafic de influenta si inselaciune. Avocatul este acuzat ca, pe 4 aprilie 2012, a pretins de la inculpatul Mann Nikolaus, prin intermediar, suma de 100.000 de euro pentru a interveni pe langa judecatori de la Inalta Curte si Tribunalul Brasov. Potrivit procurorilor DNA, Gherasim ar fi lasat sa se creada ca ii poate influenta pe acestia sa adopte solutii favorabile in doua dosare civile ale lui Mann Nikolaus.
Foto: Mediafax
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# avocat 17 September 2012 21:04 -1
# dosar penal 17 September 2012 21:12 +1
# DOREL 18 September 2012 09:56 +1
# I satzic 18 September 2012 09:11 -1
# DOREL 18 September 2012 10:03 +2
# BERCEA MONDIAL: ,, e manevra lu frații miei,, 18 September 2012 09:12 0
# DOREL 18 September 2012 10:12 +3
# BERCEA MONDIAL: ,,durere la DOREL LA FRATMIO,, 18 September 2012 14:04 0
# DOREL 18 September 2012 16:31 +2
# Hai la pescuit 18 September 2012 20:41 0
# xxxxx 18 September 2012 18:12 -1