UNBR I-A SCRIS LUI BASESCU – Seful avocatilor, Gheorghe Florea, ii cere lui Traian Basescu sa nu promulge proiectul de lege pentru degrevarea instantelor judecatoresti si pregatirea punerii in aplicare a Codului de procedura civila, intrucat s-ar produce mari probleme in sistem
Presedintele Uniunii Nationale a Barourilor din Romania (UNBR), avocatul Gheorghe Florea (foto), ii solicita presedintelui Traian Basescu sa nu promulge proiectul de Lege nr. 436/2012 care are ca obiect propunerea legislativa privind unele masuri care trebuie luate pentru degrevarea instantelor judecatoresti, dar si pregatirea punerii in aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila. In cererea de trimitere spre reexaminare, transmisa Administratiei Prezidentiale, UNBR afirma ca adoptarea acestui proiect nu doar ca ar aduce grave prejudicii avocatilor, dar ar incalca mai multe articole din Constitutie si prevederi din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila. UNBR afirma ca exista riscul sa se creeze practici judiciare diferite, fapt care ar contravine mentiunilor din ultimul raport MCV.
Astfel, Uniunea Nationala a Barourilor din Romania sustine ca in art. 15 al initiativei legislative una dintre masurile propuse pentru degrevarea instantelor judecatoresti este aceea ca in recurs cererile si concluziile partii, persoana juridica, sa poata fi formulate si sustinute de reprezentatul legal al acesteia sau de persoana desemnata de aceasta, daca este licentiata in drept si nu in mod expres de un avocat, sau dupa caz consilier juridic. UNBR precizeaza ca adoptarea unei astfel de propuneri ar incalca art. 13 alin. (2) din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, republicata, care prevede ca in recurs, cererile si "concluziile partilor nu pot fi formulate si sustinute decat prin avocat sau, dupa caz, consilier juridic, cu exceptia situatiei in care partea sau mandatarul acesteia, sot ori ruda pana la gradul al doilea inclusiv, este licentiata in drept": "S-a apreciat, pe buna-dreptate, ca in lipsa unei reprezentari specializate, calea recursului ar fi in multe cazuri o simpla iluzie si un motiv suplimentar de dezamagire pentru justitiabil, deoarece neindicarea cu precizie si claritate a motivelor de legalitate si neincadrarea lor in limitele restrictive prevazute de lege ar conduce, inevitabil, la respingerea acestuia ca inadmisibil, fara o dezbatere in sedinta publica, asa cum se asteapta partea".
UNBR reclama incalcarea mai multor articole din Constitutia Romaniei
In cuprinsul cererii transmise presedintelui Traian Basescu, avocatii din UNBR arata trei aspecte pentru care proiectul de lege nr. 436/2012, care are ca obiect propunerea legislativa privind unele masuri care trebuie luate pentru degrevarea instantelor judecatoresti, dar si pregatirea punerii in aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila nu ar trebui sa fie adoptat. Primul dintre ele se refera la aspectele de neconstitutionalitate. Potrivit UNBR, sunt incalcate dispozitiile art. 24 alin. (2) din Constitutia Romaniei ("in tot cursul procesului, partile au dreptul sa fie asistate de un avocat, ales sau numit din oficiu") prin aceea ca Legea fundamentala garanteaza dreptul la aparare in forma specializata si nu in limitele constitutionale, asa cum s-ar prevede in proiectul de lege, apelandu-se la orice persoana licentiata in drept: "Daca statul, fara o justificare rezonabila, permite ca reprezentarea judiciara sa fie realizata de catre orice persoana licentiata in drept, inseamna ca permite ca principiile constitutionale sa fie nesocotite, deoarece statul trebuie, in virtutea acestora, sa se asigure nu numai de existenta dreptului la aparare in abstracto, ci si de exercitarea acestuia intr-o forma care sa asigure efectivitatea acestui drept, adica de catre avocati, deoarece acestia reprezinta categoria profesionala identificata de Constitutie ca fiind factorul calificat pentru a conferi eficienta dreptului la aparare".
In acelasi timp, in viziunea UNBR, sunt incalcate dispozitiile art. 21 alin. (1) si (2) din Constitutia Romaniei ("Orice persoana se poate adresa justitiei pentru apararea drepturilor, a libertatilor si a intereselor sale legitime. Nicio lege nu poate ingradi exercitarea acestui drept") coroborate cu dispozitiile art. 129 din Constitutia Romaniei ("impotriva hotararilor judecatoresti, partile interesate si Ministerul Public pot exercita caile de atac, in conditiile legii"). UNBR sustine: "Potrivit noii structuri a caii de atac a recursului, impusa de noul Cod de procedura civila, care implica cunoasterea profunda si temeinica a legii, jurisprudentei Inaltei Curti de Casatie, jurisprudentei instantelor europene si a doctrinei, reprezentarea prin persoane care nu se bucura de o garantie a standardelor profesionale realizate in mod unitar, la nivel national, se transforma intr-un simplu exercitiu formal, ineficient pentru justitiabil. De altfel, aceasta a fost si explicatia oferita in expunerea de motive la noul Cod de procedura civila"
Practici judiciare diferite, contrare mentiunilor din ultimul raport MCV
In al doilea rand, UNBR subliniaza si ca sunt aspecte de tehnica legislativa care sunt incalcate si care arata ca proiectul nu ar trebui sa fie adoptat. Cel mai important dintre acestea este acela ca proiectul de lege cuprinde grave necorelari ce ar putea conduce la practici judiciare diferite, contrar mentiunilor din ultimul raport al Comisiei MCV: "Desi art. 15 prevede ca in aplicarea dispozitiilor art. 13 alin. (2) din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, republicata, in recurs, cererile si concluziile partii, persoana juridica, pot fi formulate si sustinute de catre reprezentantul legal al acesteia sau de catre persoana desemnata de acesta, daca este licentiata in drept, dispozitiile art. 21 alin. (3) teza II ale aceluiasi act normativ prevad ca intampinarea trebuie redactata si semnata de avocatul sau consilierul juridic al intimatului, iar raspunsul la intampinare de avocatul sau consilierul juridic al recurentului. Cele doua dispozitii intra in contradictie si nu pot fi conciliate printr-o interpretare care sa corespunda exigentelor de logica juridica. Ar trebui sa se accepte ca, in cazul persoanelor juridice, intampinarea poate fi semnata numai de avocat sau consilier juridic, in timp ce cererea de recurs (act procesual mai dificil decat intampinarea, sub aspectul tehnicii de redactare) sa poata fi redactata si de catre simpli licentiati in drept, fara drept de practica profesionala. Aceasta concluzie, desi corespunzatoare textelor legale, nu corespunde spiritului reglementarii si logicii".
UNBR: "Dispozitia art. 15 din proiectul de lege este de natura a cobori reprezentarea judiciara in fata instantei de recurs la un nivel atat de scazut, incat il putem numi fara precedent"
UNBR mai sustine in scrisoarea transmisa presedintelui Traian Basescu ca sunt si cateva aspecte de oportunitate care arata ca proiectul de lege nu ar trebui sa fie promulgat: "Nu in ultimul rand, trecand peste interesele legitime de aparare a profesiei noastre, va rugam sa observati ca starea sistemului de invatamant universitar in domeniul juridic din tara noastra nu ne da dreptul sa consideram ca simpla licenta in drept, indiferent unde, in ce conditii si cu ce note ar fi obtinuta, este de natura a garanta aptitudini profesionale demne de o reprezentare in fata inaltei Curti de Casatie si Justitie. Dispozitia art. 15 din proiectul de lege este de natura a cobori reprezentarea judiciara in fata instantei de recurs la un nivel atat de scazut, incat il putem numi fara precedent, tocmai acum cand, in contextul intrarii in vigoare a noilor coduri, nevoia unei reprezentari calificate este mai mare ca oricand".
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# avocat clandestin 13 November 2012 20:20 +2
# avexat 13 November 2012 20:48 +2
# traditional frustrat 13 November 2012 22:31 -3
# banciu 13 November 2012 22:29 -1
# drasius 13 November 2012 21:32 +6
# Ovidiu 13 November 2012 21:39 -4
# Aburel 14 November 2012 06:22 +2
# L 3/48 14 November 2012 08:14 0
# POLO.NICU 14 November 2012 10:01 +1
# Sile Camataru 14 November 2012 12:46 -2
# deci... 14 November 2012 16:21 +2
# barourile libere 14 November 2012 16:48 +5
# hihi 14 November 2012 21:16 +3
# marssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssss 15 November 2012 00:55 +3
# Decizia 707 15 November 2012 09:16 +1
# Av. TiberiuKOVACS 15 November 2012 22:52 0
# ie ieeeeeeee 16 November 2012 07:51 0
# avocat legal BB 18 November 2012 15:14 0
# FLOAREO STAI IN BANCA TA CA NU AI ACTE DE FUNCTIONARE 19 November 2012 14:01 -1
# INVITATIE DE LA PARIS, LUI BOTA-UNBR,,,,ASA DA,,,,, 19 November 2012 17:38 -1
# CONTINUAREA INVITATIEI, LUI BOTA, DE LA PARIS 19 November 2012 17:41 -1
# Popa Nicolae din Tulcea 30 December 2012 17:03 0
# Popa Nicolae, Tulcea 6 January 2013 20:21 0