Vorbe de fumoar – 19.07.2024 – Judecator trimis la control psihiatric (Document)
* Va spuneam miercuri ca guvernarea PSD-PNL ne-a facut tara cu cea mai scumpa energie electrica din UE (click aici pentru a citi). De data aceasta, Romania mai marcheaza un superlativ rusinos la nivelul Uniunii Europene. Despre ce vorbim, aflati dand click aici.
* Autoritatile locale nu se grabesc: vor redeschide un drum abia in septembrie – asadar, dupa ce trece sezonul concediilor. Pana atunci, lumea va fi nevoita sa ocoleasca orasul cu pricina. La ce localitate ne referim, vedeti facand click aici.
* Inca un judecator este suspect de probleme psihice. Miercuri, 17 iulie 2024, Consiliul Superior al Magistraturii a publicat Hotararea nr. 1421 din 27 iunie 2024, prin care l-a trimis pe magistratul cu pricina la comisia medicala de specialitate, in vederea examinarii psihiatrice.
Totusi, a fost nevoie sa treaca 20 de zile pana cand CSM sa-si invinga secretomania. Initial, minuta din 27 iunie 2024 nu a dat nici cel mai mic indiciu despre problemele judecatorului in cauza:
„Situatia unui judecator (11026/2024)
Solutie
Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat dispunerea unor masuri in temeiul dispozitiilor Legii nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor, cu modificarile si completarile ulterioare, cu privire la situatia unui judecator. (unanimitate)”.
Abia in 17 iulie, cand a dat publicitatii hotararea motivata, CSM a indicat temeiul legal – si anume: art. 199 alin. 2 din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor (vezi facsimil).
Redam pasajele relevante din Legea 303/2022:
- art. 197 alin. 1 lit. d: „Judecatorul sau procurorul este suspendat din functie in urmatoarele cazuri: (...) cand sufera de o boala psihica care il impiedica sa isi exercite functia in mod corespunzator”;
- art. 199:
„(1) In cazul prevazut la art. 197 alin. (1) lit. d), boala psihica se constata printr-o expertiza medicala de specialitate efectuata de o comisie medicala de specialitate numita de sectia corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii, pe baza propunerilor nominale ale ministrului sanatatii.
(2) In situatia in care exista indicii ca un judecator sau procuror sufera de o boala psihica, la sesizarea presedintelui instantei sau a conducatorului parchetului, a colegiului de conducere al instantei sau parchetului ori din oficiu, sectia corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii dispune prezentarea judecatorului sau procurorului la expertiza medicala de specialitate prevazuta la alin. (1).
(3) In cazul in care comisia medicala de specialitate constata ca judecatorul sau procurorul sufera de o boala psihica care il impiedica sa isi exercite functia in mod corespunzator, acesta este suspendat din functie prin hotarare a sectiei corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii. Prin raportul de expertiza comisia stabileste si termenul la care judecatorul sau procurorul urmeaza sa revina la reexaminare.
(4) Suspendarea din functie se dispune pana la insanatosire, constatata printr-o noua expertiza medicala de specialitate efectuata de comisia medicala. Daca in urma noului raport de expertiza se constata insanatosirea, sectia corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii hotaraste incetarea suspendarii si repunerea in functie a judecatorului sau procurorului. In caz contrar, sectia poate dispune prelungirea suspendarii din functie sau, daca boala este ireversibila, propune eliberarea din functie prin pensionare.
(5) Metodologia privind efectuarea expertizei medicale de specialitate se aproba de sectia corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea comisiei medicale de specialitate.
(6) In cazul in care judecatorul sau procurorul refuza in mod nejustificat sa se prezinte, in termenele stabilite, la expertizele de specialitate sau daca expertiza nu se poate efectua din motive imputabile judecatorului sau procurorului, sectia corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii dispune suspendarea din functie a acestuia pe o perioada de un an. Pe perioada suspendarii din functie pentru acest motiv, judecatorului si procurorului nu i se platesc drepturile salariale si nu ii sunt aplicabile dispozitiile referitoare la interdictiile si incompatibilitatile prevazute de art. 227 si 231. Aceasta perioada nu constituie vechime in functie. Suspendarea din functie inceteaza inainte de termenul de un an, ca urmare a prezentarii judecatorului sau procurorului la expertiza de specialitate, incetarea suspendarii constatandu-se prin hotarare a sectiei corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii”.
Nota: Informatiile din aceasta rubrica trebuie luate sub beneficiu de inventar, ele facand parte din categoria zvonurilor sau a pamfletului. Luati-le ca atare!
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# maxtor 19 July 2024 17:42 -133
# maxtor 20 July 2024 23:56 0