Vorbe de fumoar – 20.02.2024 – Verdicte in scandalul “Cum fac sex viitorii magistrati”
* Un scandal a izbucnit la o importanta companie de stat. Ministrul Energiei Sebastian Burduja a fost deja pus in garda. Ce se intampla mai exact, aflati din articolul publicat aici.
* Judecatoarea Daniela Panioglu (foto 1) de la Curtea de Apel Bucuresti si-ar putea consolida recordul in materie de excluderi din magistratura, pe care il detine impreuna cu colega sa Alina Nadia Gulutanu.
Miercuri, 21 februarie 2024, Sectia pentru judecatori a CSM in materie disciplinara ar trebui sa dea pronuntarea in dosarul in care Panioglu este acuzata de “atitudinile nedemne in timpul serviciului fata de colegi, celalalt personal al instantei sau al parchetului in care functioneaza, inspectori judiciari, avocati, experti, martori, justitiabili ori reprezentantii altor institutii” (art. 271 lit. b din Legea 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor) si “exercitarea functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta” (art. 271 lit. s din Legea 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor). Cazul vizeaza comportamentul pe care l-ar fi avut Panioglu intr-o sedinta de judecata din 24 martie 2022, in ceea ce priveste modul in care a interactionat cu procuroarea de sedinta a DIICOT, Florentina Lupu. Concret, Panioglu este acuzata ca prin modul imperativ in care s-a adresat procuroarei, prin corectarea si intreruperea acesteia in permanenta a plasat-o intr-o stare de inferioritate, inducand ideea ca nu cunoaste dispozitiile legale sau ca nu detine o competenta profesionala adecvata. In plus, Daniela Panioglu nu i-ar fi acordat cuvantul procuroarei in sustinerea cererii introduse in instanta. Totodata, conform Inspectiei Judiciare, Panioglu a facut aprecieri de natura sa creeze procurorului impresia ca solutia ce urmeaza a se pronunta in cauza este luata deja.
Oricum, Panioglu ar trebui sa stea linistita. In caz ca CSM ii va da excludere, Inalta Curte ii va anula sanctiunea, caci la Inalta Curte functioneaza a doua “Brigada Nufarul”, dupa Sectia pentru procurori a CSM. De altfel, sa ne amintim ca Panioglu a fost data afara din magistratura de patru ori de CSM, si tot de atatea ori spalata de ICCJ, asa cum s-a intamplat si cu Gulutanu!
* Doi dintre cei mai cunoscuti judecatori din tara s-au pronuntat in cea mai noua problema care framanta sistemul: are importanta in activitatea unui magistrat daca acesta are o viata sexuala activa, are o viata sexuala satisfacatoare sau daca ii plac practicile sexuale neobisnuite?
Judecatoarea Adriana Stoicescu (foto 2) de la Curtea de Apel Timisoara si judecatorul Andi Malaliu (foto 3) de la Tribunalul Bucuresti (in prezent aflat la pensie) au comentat fiecare intrebarile de puse candidatilor la admiterea la INM la testarea psihologica cu privire la preferintele si activitatea lor sexuala (click aici pentru a citi). Nici Stoicescu, nici Malaliu nu au avut o opinie favorabila celor care au gandit intrebarile.
Dar iata ce spun cei doi in contextul scandalului scandalul “Cum fac sex viitorii magistrati”:
Judecatoarea Adriana Stoicescu:
„Nu stiu daca as trece, azi, proba psihologica la admiterea in magistratura. Cu siguranta, vazand derularea interviului, in anii precedenti, nu l-as lua.
Nu stiu care este profilul judecatorului, in prezent. Nu inteleg de ce ar trebui sa te pregatesti pentru o testare psihologica. Nu inteleg de ce trebuie sa existe un manual care sa te invete cum sa raspunzi la intrebarea 'L-ai citit pe Balzac?' Nu stiu daca sunt firesti intrebarile despre viata sexuala sau despre ce ai face daca iti e copilul pe moarte si singurul care te poate ajuta sa il salvezi e un interlop.
Nu este cazul sa acuzati psihologii examinatori pentru numarul candidatilor respinsi, cat timp nu cunoasteti care este profilul avut in vedere de comisia de examinare.
Dar, stati, suntem experti in a ne da cu parerea…
Jobul asta nu e un job de la 8 la 16, ci o vocatie, pe care nu o poti identifica niciodata intr-un interviu de 15 minute. Jobul asta inseamna mult mai multe carti citite decat cursurile de drept. Jobul asta inseamna empatie si echilibru, bun-simt si asumare, respect si atentie. Si mult curaj.
Nu cred ca esti un bun judecator doar pentru ca ai luat examenul de admitere la INM. Asa cum nu poti deveni medic sau preot sau dascal doar pentru ca ai terminat facultatea si ti-ai dat duhul in sesiuni. Sunt chemari, nu locuri de munca.
Iar ca sa fii judecator ar trebui sa citesti sau macar sa incerci sa citesti, zi de zi, o alta Carte. Cartea care te invata cu adevarat ce trebuie sa ai ca sa judeci alti oameni si alte vieti.
Smerenie se numeste. Si nu o vom identifica niciodata in niste teste. Ci doar privindu-i pe oamenii care vor sa poarte roba cum se poarta cu cei saraci si desculti si flamanzi.
Imi doresc judecatori care pot sa priveasca oamenii in ochi si sa ii inteleaga. Si sa indrepte lucrurile strambe. Restul e poveste”.
Judecatorul Andi Malaliu:
„O aberatie si testarea asta psihologica la INM, aberatie ce ar trebui corectata urgent prin modificarea legii si eliminarea probei.
Nu numai ca e inutila (legea prevede clar ce se intampla in caz de boala psihica a magistratului, si doar asta ar trebui sa conteze), dar e si profund subiectiva. Pai, cand a fost psihologia o stiinta exacta? Cum sa stabilesti ca o persoana e bun magistrat dupa raspunsul pe care-l da la intrebarea 'aveti o viata sexuala regulata?' Nu numai ca tine de viata intima si n-are nicio legatura cu magistratura, dar ce sa raspunzi la asta? Daca zici 'da', se poate interpreta ca esti erotoman(a); daca zici 'nu', ca esti frustrat / frustrata.
Si mai e ceva despre care se vorbeste putin, desi este adevarat: este real ca multi / multe dintre acesti 'expertei' ai sufletului sunt mai disfunctionali ca noi. Si, fiindca li s-a dat o putere practic necontrolabila (aceea a interviului), isi revarsa frustrarile, refularile, neimplinirile asupra candidatilor, astfel ca e loterie curata cine trece si cine pica.
Sa ne intelegem: n-am fost in situatia asta, ca pe 'vremea mea' (se cunoaste ca sunt la pensie) nu se pomeneau astfel de balarii psihopupu.
Inchei, spunand ca am auzit de persoane din domeniu, insistand, la 60 de ani, sa li se spuna 'domnisoara psiholog', precizand ca e de moda veche ca psiholog si avand in brate un vraf de chestionare. Cand dai de o demuazela de asta trecuta, si Prunariu de ai fi, tot ai emotii ca pici”.
Nota: Informatiile din aceasta rubrica trebuie luate sub beneficiu de inventar, ele facand parte din categoria zvonurilor sau a pamfletului. Luati-le ca atare!
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Lex dura șed lex 20 February 2024 20:32 +12
# Nastratin Cogeac 20 February 2024 22:39 +26
# CSM ul ne vrea satisfăcuți sau statul recruteaza spioni ? 21 February 2024 04:06 +14
# maxtor 21 February 2024 04:07 +18
# Psihologi,nu e psiholog 21 February 2024 15:52 +1