Vorbe de fumoar – 26.06.2024 – Nicio surpriza: inca o spalatura la Sectia pentru procurori a CSM
* Ministrul Finantelor Marcel Bolos a fost pus la punct chiar de catre o institutie a statului in legatura cu o problema care deja a iritat antreprenorii romani. La ce ne referim, aflati dand click aici.
* Inca un oras din Romania va avea centura. Care este acesta, vedeti facand click aici.
* Pentru a nenumarata oara, Sectia pentru procurori in materie disciplinara a comis o spalatura. De data aceasta, fericitul posesor al certificatului de buna purtare este procurorul Bogdan-Ciprian Pirlog, seful Parchetului Militar Bucuresti. Inspectia Judiciara l-a trimis in judecata disciplinara pe Pirlog pentru abaterea de la art. 271 lit. g) din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor: „nerespectarea in mod repetat si din motive imputabile a dispozitiilor legale privitoare la solutionarea cu celeritate a cauzelor ori intarzierea repetata in efectuarea lucrarilor, din motive imputabile”. Mai exact, potrivit Inspectiei, este vorba despre intarzieri in nu mai putin de 108 cauze penale (detalii mai jos).
Iata minuta CSM din dosarul nr. 9/P/2023:
„Respinge actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva paratul procuror Pirlog Bogdan Ciprian, prim-procuror militar al Parchetului Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti, cercetat sub aspectul savarsirii abaterii disciplinare prevazute de art. 271 lit. g) din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor, ca neintemeiata. Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecatori al inaltei Curti de Casatie si Justitie. Pronuntata in sedinta publica astazi, 26 iunie 2024”.
Redam explicatiile IJ in legatura cu aceasta cauza disciplinara:
„Inspectorii judiciari au constatat ca fapta prim-procurorului militar Pirlog Bogdan Ciprian, din cadrul Parchetului Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti, care, in perioada 2020-2023, nu a efectuat urmarirea penala (proprie) cu celeritate, respectiv nu a solutionat cu celeritate, un numar de 108 dosare penale, pe care acesta le avea in lucru la data de 10.05.2023, intruneste elementele constitutive ale abaterii disciplinare mentionate”.
* Va spuneam marti, 25 iunie 2024, despre secretomania de la Consiliul Superior al Magistraturii: CSM n-a catadicsit sa faca public numele judecatoarei de la Tribunalul Galati care va participa la programul de educatie juridica convenit prin protocolul semnat la 23 noiembrie 2022 intre CSM, ICCJ, PICCJ, UNBR, precum si ministerele Justitiei si Educatiei (click aici pentru a citi).
Intre timp, Lumea Justitiei a aflat ca este vorba despre judecatoarea Ecaterina Ivanov. Repetam: participarea magistratei la programul de educatie juridica este ceva cat se poate de laudabil. De aceea, Consiliul Superior al Magistraturii n-are niciun motiv s-o treaca la secret.
Tot intre timp, am aflat ca de vina pentru aceasta secretomanie a CSM in ceea ce o priveste pe judecatoarea Ivanov nu este presedinta CSM Denisa-Angelica Stanisor, ci excesul de zel al functionarilor din aparatul administrativ al CSM. Altfel spus: birocratii din Consiliu au anonimizat-o din greseala pe Ecaterina Ivanov, obisnuiti sa elimine nume de magistrati din alte tipuri de hotarari ale CSM.
In aceste conditii, poate n-ar strica daca judecatoarea Denisa Stanisor ar da militaria jos din pod, astfel incat functionarimea din CSM sa inteleaga importanta transparentei.
* Ramanem in aceeasi zona geografica. Toata stima pentru judecatoarea Ana-Maria Razlog (foto 1), presedinta Judecatoriei Galati!
Ia priviti ce mesaj a scris judecatoarea in 20 iunie 2024, cand a fost gazda intalnirii dintre presedintii de judecatorii din Romania si magistratii de la Judecatoria Cahul din Republica Moldova (vezi foto 2): „Unirea este un inceput. Mentinerea este un progres. Lucrul impreuna este succes”.
Cu aceasta ocazie, ne exprimam speranta ca intreaga magistratura romana sa inteleaga necesitatea revenirii Republicii Moldova la tara-mama Romania.
Redam mesajul publicat de CSM pe Facebook miercuri, 26 iunie 2024:
„INFORMARE DE PRESA
privind intalnirea presedintilor de judecatorii
In perioada 20-21 iunie 2024 s-a defasurat intalnirea presedintilor de judecatorii, la Galati, eveniment in cadrul caruia au fost puse in discutie aspecte de actualitate in cadrul sistemului judiciar, precum digitalizarea justitiei si institutia asistentului judecatorului.
Totodata, un alt aspect al agendei a avut ca obiectiv colaborarea cu instantele judecatoresti din Republica Moldova, fiind prezenti judecatori din ambele tari, ocazie cu care a fost semnat Acordul de colaborare intre Judecatoria Galati si Judecatoria Cahul, document simbolic ce marcheaza sustinerea reciproca a celor doua instante in identificarea celor mai bune practici.
Consiliul Superior al Magistraturii a fost reprezentat in cadrul evenimentului de catre domnii judecatori Claudiu Dragusin si Alin Ene, membri alesi ai Consiliului, cu participarea domnului judecator Cosmin Sterea-Grossu, seful Serviciului Informatica si Statisitica Judiciara din cadrul Consiliului.
Evenimentul a marcat o reluare a intalnirilor intre presedintii judecatoriilor, iar continuarea acestor demersuri reprezinta un prilej pentru schimbul de bune practici intre instantele judecatoresti, pentru intalnirea cu reprezentantii instantelor in cadrul Consiliului Superior al Magistraturii si dezbaterea problemelor actuale in vederea identificarii celor mai bune solutii pentru gestionarea acestora.
Biroul de Informare Publica si Relatii cu Mass Media
Fotografii preluate de la Judecatoria Galati”.
Prezentam postarea de marti a Judecatoriei Galati:
„Intalnirea Presedintilor de Judecatorii, desfasurata la Galati, in perioada 20-21 iunie 2024, a constituit un bun prilej de reluare a traditiei acestor evenimente si de dezbateri asupra aspectelor de actualitate a sistemului judiciar. Digitalizarea sistemului judiciar, institutia asistentului de judecator si colaborarea cu instantele judecatoresti din Republica Moldova au reprezentat temele principale ale intrunirii care a reunit judecatori din Romania si Republica Moldova. Am avut placerea de a organiza acest eveniment in prezenta invitatilor nostri: domnul judecator Claudiu Dragusin si domnul judecator Alin Ene, membri alesi ai Consiliului Superior al Magistraturii, domnul judecator Cosmin Sterea Grossu - Serviciul Informatica si Statistica Judiciara din cadrul CSM, domnul Adrian Diaconu - director al Directiei Tehnologia Informatiei din cadrul Ministerului Justitiei, domnul judecator Ion Talpa, Presedintele Curtii de apel Balti, domnul judecator Ion Pacaleu, Presedintele Judecatoriei Balti si domnul judecator Leonid Turculet, Presedintele Judecatoriei Cahul. Cu aceeasi ocazie, Judecatoria Cahul si Judecatoria Galati au semnat un acord de colaborare interinstitutionala.
Consideram continuarea acestei traditii a intalnirilor presedintilor o ocazie pentru schimbul de bune practici intre instante, pentru intarirea colaborarii si identificarea de noi solutii care sa determine evolutia sistemului judiciar ca serviciu public accesibil comunitatii”.
Nota: Informatiile din aceasta rubrica trebuie luate sub beneficiu de inventar, ele facand parte din categoria zvonurilor sau a pamfletului. Luati-le ca atare!
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Csaba D 26 June 2024 19:35 0
# Marosy Mircea 26 June 2024 20:02 +14
# maxtor 27 June 2024 02:15 0
# maxtor 27 June 2024 02:18 0
# maxtor 27 June 2024 02:25 0
# Bleah 27 June 2024 06:31 +1
# Cârcotaș 27 June 2024 12:01 +1