Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi
* In caz ca aveti rude sau prieteni actionari la companii cu capital majoritar de stat, spuneti-le ca guvernul Ciolacu le pregateste ceva bun de tot! Cat de bun, aflati dand click aici.
* Oamenii lui Ilie Bolojan s-au razgandit, iar acum toata treaba – care costa deja zeci de milioane de euro – va fi chiar mai scumpa. Nu va stricam surpriza, ci va lasam sa cititi singuri cu un click aici.
* Sectia de contencios administrativ si fiscal de la ICCJ are o noua sefa, in persoana judecatoarei Elena-Diana Tamaga. Sectia pentru judecatori din Consiliul Superior al Magistraturii a numit-o in aceasta functie in sedinta de joi, 28 martie 2024, incetandu-i astfel delegarea magistratului Ionel Barba in fruntea SCAF. Tamaga isi va incepe mandatul de trei ani incepand cu ziua de luni, 1 aprilie 2024.
Tot CSM a numit-o pe judecatoarea Elena-Carmen Popoiag la conducerea Sectiei I civile a instantei supreme – tot incepand de luni. Totusi, judecatoarea Popoiag se afla deja in aceasta functie inca din 2 octombrie 2023 – insa cu delegare.
Iata minuta CSM:
„Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat: (unanimitate)
1.1. Numirea doamnei judecator POPOIAG ELENA-CARMEN in functia de presedinte al Sectiei I civile a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, pe o perioada de 3 ani, incepand cu data de 01.04.2024.
1.2. Incetarea delegarii doamnei judecator POPOIAG ELENA CARMEN in functia de presedinte al Sectiei I civile a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, incepand cu data numirii sale in aceasta functie de conducere.
2.1. Numirea doamnei judecator TAMAGA ELENA-DIANA in functia de presedinte al Sectiei de contencios administrativ si fiscal a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, pe o perioada de 3 ani, incepand cu data de 01.04.2024.
2.2. Incetarea delegarii domnului judecator BARBA IONEL in functia de presedinte al Sectiei de contencios administrativ si fiscal a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, incepand cu data numirii in aceasta functie de conducere a doamnei judecator TAMAGA ELENA DIANA”.
* Va era doar de sefa Parchetului European Laura Kovesi (foto)? Nici noua, dar ne-a atras atentia un articol publicat de revista Catavencii marti, 26 martie 2024: cica EPPO pregateste un dosar privind colosala suma de un miliard de euro care ar fi fost furata din fondurile europene destinate Deltei Dunarii.
Iar parchetul Lulutei a aplicat arhicunoscuta reteta: intai a scurs informatii in presa de casa, apoi (nu-i asa?) s-a autosesizat din ceea ce a citit in mass media.
Problema este – sustin cei de la Catavencii – ca intre timp EPPO a refacut socotelile si a descoperit ca acel prejudiciu nu este nicidecum de un miliard de euro, ci mult mai mic – de ordinul a numai cateva milioane de euro. Ups...
Ceea ce nu spune revista Catavencii (dar adaugam noi) este faptul ca daca prejudiciul se va dovedi mai mic de 10 milioane de euro, Parchetul European isi va pierde competenta materiala, conform art. 22 alin. 1 din propriul sau regulament european de functionare. Este vorba despre Regulamentul (UE) 2017/1939 al Consiliului din 12 octombrie 2017 de punere in aplicare a unei forme de cooperare consolidata in ceea ce priveste instituirea Parchetului European (EPPO), care la art. 22 alin. 1 prevede in felul urmator:
„EPPO este competent in ceea ce priveste infractiunile care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii, care sunt prevazute in Directiva (UE) 2017/1371, astfel cum a fost transpusa in dreptul intern, indiferent daca acelasi comportament infractional ar putea fi incadrat ca un alt tip de infractiune in temeiul dreptului national. In ceea ce priveste infractiunile mentionate la articolul 3 alineatul (2) litera (d) din Directiva (UE) 2017/1371, astfel cum a fost transpusa in legislatia nationala, EPPO este competent numai atunci cand actiunile sau inactiunile intentionate definite in dispozitia respectiva sunt legate de teritoriul a doua sau mai multe state membre si implica un prejudiciu total de cel putin 10 milioane EUR”.
Ce sa zicem? Asteptam hotararile judecatoresti de achitare sau de restituire. Asta daca nu cumva dosarul va sfarsi prin clasare.
Nota: Informatiile din aceasta rubrica trebuie luate sub beneficiu de inventar, ele facand parte din categoria zvonurilor sau a pamfletului. Luati-le ca atare!
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# DODI 28 March 2024 19:37 +44
# cârcotaș 28 March 2024 21:55 +1
# Legea raspunderii magistraților 29 March 2024 09:30 +9