24 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

2 MILIOANE DAUNE PENTRU ARESTAREA NELEGALA – Judecatorul Daniel Fanel Stancu de la Tribunalul Dolj a condamnat statul roman la plata a 2 milioane de dolari daune morale si alte peste 1,5 milioane de dolari daune materiale catre omul de afaceri Cristian Marius Nita. Motivul despagubirilor: Nita a fost arestat preventiv timp de 324 de zile, apoi achitat definitiv, dupa 17 ani de proces (Minuta)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

27 September 2021 15:56
Vizualizari: 16363

Saptamana incepe exploziv, cu o sentinta ce are mari sanse sa devina o piatra de hotar in materie de despagubiri acordate de o instanta romanilor tinuti luni intregi in arest preventiv, apoi achitati definitiv.Luni, 27 septembrie 2021, judecatorul Daniel Fanel Stancu de la Tribunalul Dolj a obligat statul roman sa-i plateasca despagubiri de peste 3,5 milioane de dolari omului de afaceri Cristian Marius Nita (foto stanga) pentru cele 324 de zile de arest preventiv in care a fost aruncat la inceputul anilor 2000, pentru ca in final, dupa mai mult de 17 ani de proces penal, sa fie achitat si la fond, si la apel. Suma este compusa din daunele morale de 2 milioane de dolari si alti peste 1,5 milioane de dolari reprezentand daune materiale.

Lumea Justitiei v-a prezentat deja o serie de detalii ale acestui caz istoric, care a produs inclusiv Decizia nr. 136/2021, prin care Curtea Constitutionala a Romaniei a declarat neconstitutional art. 539 din Codul de procedura penala, care punea bariere in calea despagubirilor pentru arestatii achitati definitiv (linkuri la final).

Vom continua seria de dezvaluiri legate de procesele lui Cristian Nita – deopotriva cel penal si cele civile, pentru despagubiri.

Mentionam ca aparatorul lui Cristian Nita a fost si este avocatul Cristian Zeiler (foto dreapta).


Deocamdata, iata minuta sentintei nr. 548/2021 din dosarul nr. 5090/63/2017:


Admite in parte actiunea.

Obliga paratul Statul Roman prin Ministerul Finantelor Publice sa plateasca reclamantului Nita Cristian Marius suma de 2.000.000 USD, la cursul BNR la data platii efective, reprezentand daune morale si suma de 1.552.559 USD, la cursul BNR la data platii efective, reprezentand daune materiale. Obliga paratul, catre reclamant, la plata sumei de 5.300 lei, reprezentand cheltuieli de judecata.

Cu apel in 30 zile de la comunicare. Pronuntata in sedinta publica, azi, 27.09.2021”.


Cinste judecatorului! Altii dau maruntis


Insistam asupra acestui caz, evidentiind dimensiunea spectaculoasa a daunelor morale acordate de catre magistratul Daniel Stancu de la Tribunalul Dolj, in conditiile in care cei mai multi dintre judecatori sunt stransi la punga cand vine vorba despre asemenea compensatii, acordand de regula sume de ordinul a zecilor de mii de lei, de euro sau de dolari – rareori ceva ce depaseste 100.000 de unitati monetare. Ca sa dam douar doua exemple de oameni arestati, apoi achitati definitiv, amintim spetele legate de avocata Rodica Constantinovici (despagubita cu doar 50.000 de lei – click aici pentru a citi) si de primul presedinte al ASF, Dan Radu Rusanu (care a beneficiat de numai 75.000 de lei – click aici pentru a citi).

Oricum: incheiem, exprimandu-ne speranta ca sentinta judecatorului Stancu va servi drept exemplu pentru alti magistrati, astfel incat acestia sa nu bagatelizeze suferintele justitiabililor, ci sa oblige statul roman la plata unor despagubiri consistente. Iar dupa aceea poate ca li se vor deschide ochii si autoritatilor, ca sa se indrepte cu actiuni in regres impotriva judecatorilor si a procurorilor vinovati.


Cititi mai jos precedentele episoade ale serialului „Dreptate pentru arestatii achitati definitiv”:


- „DECIZIE ISTORICA LA CCR IN CAZUL INCATUSARILOR ILEGALE”;

- „CCR FACE DREPTATE ROMANILOR INCHISI NEVINOVATI”;

- „CCR A SPART CERCUL VICIOS”;

- „SISTEMUL L-A VRUT NIMICIT, DAR EL A INVINS”.

Comentarii

# Lulu date 27 September 2021 16:07 +178

Și cine plătește ? Tot prostul de contribuabil … de ce nu au nicio răspundere judecătorii și procurorii ? De ce nu sunt obligați sa și facă asigurare de răspundere procesioanala ca orice profesie ? Plătim noi ca prostii pentru corupția și abuzurile judecătorilor și procurorilor … Rușine sa va fie !

# ion date 27 September 2021 17:23 +75

cinste judecatorului, care e sanctionat cu suspendarea din functie timp de 6 luni! poate nu strica putin atentie la judecatorii care ii laudati, nu?

# Asigurarea obligatorie ca la masini ! date 27 September 2021 17:33 +325

Tot magistratul , cu mic cu mare, sa fie obligat la asigurarea raspunderii , astfel incat prin asigurarea facuta va despagubi clientii iar asigurarea isi va mari polita proportional cu pierderile. Deci urgent leagea raspunderii magistratiilor !!! Toti gresim si platim , deocamdata cu exceptia magistraitilor si serviciilor !!!

# Pintea date 27 September 2021 17:43 +13

Judecatorul Daniel Stanciu este un mafioso cunoscut. Luju a scris despre el anul acesta cand a fost suspendat de CSM. Probabil ca banii acestia se vor duce la mai multe persoane, nu numai la acest Nita, altfel nu se dadea aceasta sentinta ever. Este ca la LOTO: castigatorii au ramas săraci dar se imbogateau subit niste politisti. La fel e si aici. Mafia locala a politistilor, camatarilor...

# Rupa Vili date 27 September 2021 19:43 0

Începând de mâine v-a trebui să se scrie în cărțile de istorie despre tortura la care am fost supus de torționari în anul 1998 . Doar așa se v-a vorbi despre tortură în ședințele de partid și toate partidele vor fi obligate să inițieze un proiect de lege de reabilitare a victimelor torturii . Și victimele torturii au dreptul la demnitate și la un trai decent în societate , că de foarte mulți ani tot hărțuiți și persecutați suntem . Eu sunt azi o victimă a sistemului de stat de torționari .+ În calitate de victimă a sistemului de stat de torționari din România , am fost torturat mai grav ca Isus Cristos după două mii de ani de cei cu școală și facultate , nevinovat m-au bătut de mi-au spart dinții și m-au legat în lanțuri la mâini și la picioare și o bară de fier legată de lanțuri timp de 81 de zile în această perioadă nu mi-au dat voie să mă spăl pe corp nici să mă șterg cu hârtie la fund când mergeam la ****** , m-au dus în fața judecătoarei Rodica Ghilea de șapte ori în lanțuri pe p

# Eu date 30 September 2021 18:05 +1

Cel mai probabil procurorii de atunci, cei care au dispus abuziv arestarea, sunt acum tineri pensionari beneficiari de pensii speciale. Ca doar merita!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.04.2024 – „Baronul Lamborghini” risca sa fie arestat 30 de zile. Propunere pentru reorganizarea parchetelor (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva