19 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

AMENDAMENTELE PENTRU PENSIILE MAGISTRATILOR – Proiectul de lege care taie pensiile judecatorilor si procurorilor poate intra la vot. Comisiile de specialitate din Senat au adoptat amendamentele propuse de coalitia PSD-PNL-UDMR. Vedeti care sunt modificarile aduse proiectului de lege privind pensiile de serviciu (Documente)

Scris de: George TARATA | pdf | print

28 March 2023 16:36
Vizualizari: 8955

Proiectul de lege privind pensiile de serviciu, prin care se taie pensiile judecatorilor si procurorilor si se impun noi conditii de pensionare, poate intra la vot. Comisiile de specialitate (foto) au adoptat marti, 28 martie 2023, amendamentele propuse de coalitia PSD-PNL-UDMR la proiectul de lege trimis de Guvernul Romaniei in Parlament in decembrie 2023 (click aici pentru a citi proiectul).


 

Asa cum se anuntase inca de luni, 27 martie 2023, doua sunt modificarile importante pentru pensiile de serviciu ale magistratilor, in mod gresit denumite "pensii speciale". Astfel, pensiile judecatorilor si procurorilor urmeaza sa fie actualizate in raport cu inflatia, si nu in raport de cresterea indemnizatiilor magistratilor:

Pensiile de serviciu, inclusiv pensia de invaliditate si pensia de urmas, se actualizeaza, din oficiu, in fiecare an, cu rata medie anuala a inflatiei, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecarui an in care se face actualizarea si comunicat de Institutul National de Statistica”.

De asemenea, partea din pensie care depaseste salariul mediu brut si care nu este contributiva va fi impozitata cu 15%:

“(2) Impozitul lunar se determina de fiecare platitor de venit din pensii astfel:

a) pentru partea din venitul din pensii mai mica sau egala cu nivelul castigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 2000 de lei, se aplica cota de impunere de 10%;

b) pentru partea din venitul din pensii care depaseste nivelul castigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si excede aplicarii principiului contributivitatii, se aplica cota de impunere de 15%.

(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (2) lit.b), in situatia in care, cuantumul componentei din venitul din pensii lunar, determinata ca urmare a aplicarii principiului contributivitatii, depaseste castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, cota de impunere de 15% se aplica pentru partea din venitul din pensii lunar care depaseste nivelul acestui cuantum si excede aplicarii principiului contributivitatii”.

 

In rest, se mentin prevederile referitoare la recalcularea pensiilor aflate in plata si la scaderea brusca a vechimii din alte profesii care sa fie luata in calcul la pensionare, aspecte profund neconsititutionale, care vor duce la invalidarea legii de catre CCR.


* Cititi aici amendamentele la proiectul de lege privind pensiile de serviciu adoptate de comisiile din Senat

* Cititi aici proiectul de lege initiat de Guvernul Romaniei si trimis in Parlament

Comentarii

# Ionuț Florin Pucheanu date 28 March 2023 16:21 -1

Colegii mei de la PSD împreună cu șeful nostru suprem Ciolacu' sunt niste smochinari și le este mare frica de procurori de asta nu fac nimic

# Ares date 28 March 2023 20:19 +3

Curat necontituțional iar o să pice la CCR.

# Mya date 28 March 2023 21:24 +2

Ionut sti cine va ataca ka CCR? Ciolacu este ud si magistratii procurori ar trebui sa-l puna sa dea cu subsemnatul ca stie el de ce. Sa spuna cum si-a dacut averea , ce studii are s.a. Sa fie dus o saptamana la instanta sa vada in ce conditii se lucreaza nu nu ca ei la parlament si ce venituri au si ce beneficii el nu a trait in burta la mama lui cum teaieste acum. O seara buna

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.06.2024 – Sentinta TMB motivata dupa 16 luni

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva