23 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

ASALTUL NEOMARXISTILOR – Asociatiile magistratilor condamna atacurile USR-PLUS: ”Apelurile la 'dorinta poporului' aduc aminte de sloganul 'Dreptatea poporului in slujba poporului' ce a stat la baza 'stalinizarii justitiei' dupa 1948. Dorinta reprezentantilor partidelor politice aflate la putere de a se reveni la justitia 'populara', specifica regimurilor totalitare, unde dosarele se vor judecate in strada, numarand 'poporul' ce e pro sau contra unei solutii, este condamnabila”

Scris de: George TARATA | pdf | print

4 March 2021 14:52
Vizualizari: 8402

Asociatiile profesionale ale magistratilor iau pozitie dupa atacurile lansate de neomarxistii de la USR-PLUS impotriva judecatoarei Daria Isabela Mihet de la Tribunalul Bucuresti, cea care a dispus clasarea dosarului “10 august”. Asta dupa ce judecatorii din Consiliul Superior al Magistraturii (cu exceptia lui Mihai “Balanel” Balan si a fostei neveste a lui Doru Tulus Andrea Chis) au condamnat la randul lor atacul USR-PLUS impotriva judecatoarei Daria Isabela Mihet de la Tribunalul Bucuresti (click aici pentru a citi).


 

Intr-un comunicat dat publicitatii joi, 4 martie 2021, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania – condusa de judecatoarea Dana Girbovan (foto stanga), Asociatia Magistratilor din Romania – condusa de judecatoarea Andreea Ciuca (foto centru) si Asociatia Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului – condusa de judecatoarea Florica Roman (foto dreapta) atrag atentia ca declaratiile reprezentantilor USR-PLUS reprezinta un atac veritabil la adresa independentei judecatorului si a puterii judecatoresti in ansamblul sau. De asemenea, pozitiile celor doua partide amintesc de sloganul “Dreptatea poporului in slujba poporului” ce a stat la baza stalinizarii justitiei dupa 1948, fiind manifestata o dorinta de a se reveni la justitia “populara”, specifica regimurilor totalitare, unde dosarele se vor judecate in strada, numarand “poporul” ce e pro sau contra unei solutii.

Nu in ultimul rand, UNJR, AMR si AJADO acuza si declaratiile inadmisibile ale premierului Florin Citu, care a dat ordin sa se gaseasca o solutie pentru continuarea judecatii in dosarul “10 august”, desi acesta a fost inchis definitiv prin solutia Tribunalului Bucuresti.


Prezentam reactia UNJR, AMR si AJADO:


“UNJR, AMR si AJADO sustin pozitia exprimata de Sectia pentru Judecatori a CSM, din data de 03.03.2021, de a condamna comunicatul aliantei USR-PLUS si declaratiile publice referitoare la solutia pronuntata de Tribunalul Bucuresti in cauza cunoscuta sub numele 'Dosarul 10 august', retinand ca aceste declaratii impotriva solutiei din acest dosar reprezinta un veritabil atac la adresa independentei judecatorului si, implicit, a puterii judecatoresti in ansamblul sau.

In plus fata de cele aratate deja de judecatorii din CSM, condamnam declaratiile inadmisibile ale Primului Ministru Florin Citu referitoare la o hotarare judecatoreasca definitiva, precum si directiva trasata Ministrului Justitiei Stelian Ion de a gasi o solutie pentru continuarea judecatii unui proces definitiv transat.

Scopul hotararilor judecatoresti nu este acela de a multumi vointa politica, iar refuzul vehement al puterii politice de a accepta o hotarare judecatoreasca definitiva, dublate de cautarea de solutii pentru a o repune in discutie, pe considerente politice, reflecta o veritabila incitare la nerespectarea hotararilor judecatoresti.

Aceasta atitudine manifestata impotriva unei hotarari judecatoresti este cu atat mai grava cu cat provine din partea reprezentantului puterii executive a unui stat membru al Uniunii Europene si a unei coalitii de partide al carui copresedinte este si lider al grupului europarlamentar Renew Europe, grup ce se declara un aparator al statului de drept in Europa.

Apelurile acestor lideri politici la 'dorinta poporului' aduc aminte de sloganul 'Dreptatea poporului in slujba poporului' ce a stat la baza 'stalinizarii justitiei' dupa 1948.

Dorinta reprezentantilor partidelor politice aflate la putere de a se reveni la justitia 'populara', specifica regimurilor totalitare, unde dosarele se vor judecate in strada, numarand “poporul” ce e pro sau contra unei solutii, este condamnabila in termeni categorici.

Amenintarile directe din partea actualei coalitii de guvernare, cum ar fi eliminarea pensiilor de serviciu ale magistratilor ca raspuns la hotararea Tribunalului Bucuresti, reflecta perfect mentalitatea acestei clase politice, a carei reprezentanti vad in judecatori simpli servitori ai puterii politice, ce trebuie rasplatiti atunci cand hotararile date sunt in acord cu dorintele lor politice sau, dimpotriva, trebuie aspru pedepsiti cand indraznesc sa dea decizii ce ii nemultumesc.

Judecatorii nu sunt insa in slujba politicienilor, ci in slujba legii. Hotararile judecatoresti se pronunta in numele legii, nu in conformitate cu vointa politica a partidului de guvernamant, oricare ar fi acela.

Din aceste motive, presiunile politice ce au succedat hotararii Tribunalului Bucuresti sunt intolerabile intr-un stat de drept, reflectand reflexe totalitare periculoase, ce au fost pe buna dreptate denuntate si condamnate de Sectia pentru Judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii.

Dreptul la o justitie independenta este un drept fundamental al fiecarui cetatean al acestei tari. Aceasta inseamna ca un judecator este liber sa hotarasca doar in acord cu legea si probele din dosar, chiar si atunci cand cetateanul este in litigiu cu Statul, indiferent de presiunile, santajele sau amenintarile venite din partea reprezentantilor puterii executive sau legislative.

UNJR, AMR si AJADO condamna categoric aceste atacuri impotriva puterii judecatoresti si solicita reprezentantilor puterii executive si legislative sa revina in limitele constitutionale”.

Comentarii

# Ioana M. date 4 March 2021 15:24 +13

Cum ziceau : "jos labele de pe justitie !" De ce politicienii ataca o hotarare judecatoreasca definitiva ? Parca sarisera in sus cand s a comentat hotararea definitiva impotriva avocatului Rosu...

# maxtor date 5 March 2021 01:37 +13

@Ioana M. -politicienii se scalda in troaca porcilor; problema e cu prezidentul republicii...si-a pus inca o data geaca roshie de pompier atomic. (zicea ceva marculescu de un pompier,amaratu)

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.05.2024 – Belea pe capul lui Florenta

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva